Audiophile Music Servers.Ανάγκη ή εκμετάλλευση;

sokmav

AVClub Fanatic
5 February 2012
14,227
Όσο το Computer Audio εξελίσσεται και μπαίνει στα σπίτια μας,λογικό είναι να εμφανίζονται προϊόντα που κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη,που απλοποιούν τις διαδικασίες,μας προσφέρουν ευκολίες και είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς επάνω σε ένα ρακ.

Τι γίνεται όμως όταν κάποια από αυτά τα προϊόντα εκμεταλλεύονται την άγνοια ή την λιγοστή μας εμπειρία ζητώντας εξωφρενικά ποσά για συσκευές που κάνουν ακριβώς το ίδιο ή και λιγότερα από τον υπολογιστή που έχουμε σπίτι;

Εντάξει,μπορούμε να δικαιολογήσουμε ένα μικρό παραπάνω κόστος για το όμορφο κουτί,για την ίσως παθητική ψύξη που κάνει κάποια από αυτά αθόρυβα,μπορούμε να δικαιολογήσουμε το κόστος της εξέλιξης ενός dedicated player που μερικά έχουν αλλά μέχρι εκεί πιστεύω.

Ας δώσουμε λοιπόν ένα παράδειγμα ενός τέτοιου Music Server..

tas.zeitpress.com.jpg

Πρόκειται για το 3beez Wax Music Management System με τιμή 5.000$,που το διάλεγα με αφορμή την δεύτερη έκδοσή του.
http://www.theabsolutesound.com/articles/3beez-wax-music-management-system/

Τι περιέχει το πακέτο;
Όπως βλέπουμε παρακάτω,είναι μια μητρική κάρτα σε ένα όμορφο κουτί,με παθητική ψύξη,ένα CD drive και 2 σκληροί δίσκοι.
Αυτά.Τίποτα παραπάνω.
3beez wax interior.jpg

Το πακέτο περιλαμβάνει Linux για λειτουργικό καθώς και έναν media player.
Δεν περιέχει ξεχωριστό dac,την δουλειά αυτή την κάνει το ενσωματωμένο Realtec ALC892s της μητρικής.

Ακριβώς όπως και το οποιοδήποτε PC ή Lap που έχουμε σπίτι...

Θα μου πει βέβαια κάποιος,πως έχει όμορφο κουτί,παθητική ψύξη κλπ...
Ας το δούμε κι αυτό λοιπόν.

Εδώ είναι το έτοιμο Music Server της Tranquil με τιμή 649 λίρες Αγγλίας.
http://www.tranquilpcshop.co.uk/mediaone-2014-silver-edition/
Περιλαμβάνει:

• Windows 7 Professional with Media Centre
  • IPTV Add In for MCE
  • No BLOATWARE, guaranteed

• HDMI Lead
  • SPIDIF Output (Coaxial) - up to 24 bit / 192KHz Audio
  • External PSU Universal 120-240VAC (50/60Hz)
  • Internal IR RX and MCE Remote Controller
  • 36 month RTB (return to base) warranty

Βλέπετε ομοιότητες;
TranquilPCMediaOne700px__87356.1397815741.1000.1200.jpg

Τώρα αν τα 4000$ περίπου που τα χωρίζουν,δικαιολογούν το κόστος του Linux και του Media player που περιέχει το 3beez,το αφήνω στην κρίση σας.

Το παραπάνω είναι απλώς ένα παράδειγμα και θα ήθελα οι φίλοι εδώ να αναφέρουν κι άλλα που έχουν πέσει στην αντίληψή τους.
Ας προστατευόμαστε μεταξύ μας όσο μπορούμε.

Τις σκέψεις σας παρακαλώ...

Last edited:
Όλοι οι Music Servers μικρά PC είναι, ούτε καν αυτό που λέμε στην πληροφορική server από πλευράς RAS reliability availability serviceability.

Από hardware, όπως και στα κινητά, επιτυχία έχουν οι μικρής κατανάλωσης ARM SoC, και οι κλασικοί x86 (IMHO καλύτερα)

Από εξόδους ήχου έχουμε δει από Onboard, ως PCI, αλλά και usb-xmos based digital out.

H πλειονότητα τρέχει κάποια εκδοχή ελαφρού linux με mpd – αν και οι περισσότεροι το κρύβουν καλά το τι τρέχουν.

Από ripping δυστυχώς κανένα δε χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένα το EAC/XLD, οπότε καλό είναι να υπάρχει και κάνα PC/Mac

ΙΜΗΟ Γενικότερα είναι μεταβατικά προϊόντα, μια γέφυρα γενεών, που προσπαθούν να συνδυάσουν τη μορφή του παρελθόντος (το συνηθισμένο player στο ρακ) για όσους δεν θέλουν να ασχοληθούν οι ίδιοι προσωπικά και να αναπτύξουν το δικό τους σύστημα music server. Και εκεί είναι που βασίζεται και το μεγάλο περιθόριο κέρδους τους. Ότι απευθύνονται σε κοινό που πιθανά να μην του είναι εύκολο να φτιάξει το δικό του φθηνό server.

Από εκεί και πέρα το κακό είναι η μικρή αναβαθμισιμότιτα και ο μικρός έλεγχος στα ενδότερα, απόρροια των ‛κλειστών εταιριών’ , που δεν θέλουν να πειράζει κανείς το προϊόν τους και καλά. Κατανοητό από τη μια πλευρά καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν software engineers in-house και κάνουν outsourcing. Αλλά αν σκεφτούμε ότι χρησιμοποιούν Open source, είναι λίγο κουφό κιόλας.

Αντιθέτως έχουμε δει κάποια λαμπρά παραδείγματα εξοπλισμού που οι χρήστες τους τα πήγαν ένα σκαλάκι παραπέρα με την υποστήριξη της κοινότητας. Λ.χ. ένα κάρο εφαρμογές που αναπτύχτηκαν για τα squeezebox

Υποθέτω ότι η κοστολόγηση καλύπτει συναισθηματικά κενά στον υποψήφιο αγοραστή τέτοιων συσκευών. Όταν είχε πληρώσει 10000 ευρώ το προηγούμενο τρανσπορτ του και εσύ του λες ότι για τα άυλα με ένα χιλιάρι το έχει τερματίσει το θέμα, θα σε κοιτάξει παράξενα. Ειδικά αν τα καλώδια ηχείων του έχουν 2-3Κ.

Πιστεύω ότι και ο Panoramix. Έχει δημιουργηθεί μια αγορά γύρω από το hifi η οποία έχει θέσει και κάποια standards γύρω από τις τιμές εκκίνησης των προιόντων. Αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη του αγοραστικού κοινού και μόνο. Από τη στιγμή που για την συσκευή του παραδείγματος, βρέθηκαν έστω και δύο αγοραστές, τότε ο "κατασκευαστής" έχει κάθε λόγο να συνεχίσει να πουλάει την πραμάτεια του.

Για να πάμε στην ουσία του πράγματος, εγώ αν πλήρωνα κάτι παραπάνω από τα συνηθισμένα, αυτό θα ήταν για έναν και μόνο λόγο: Για έξτρα υποστήριξη. To γεγονός ότι πολλοί από εμάς σκαμπάζουν λίγο παραπάνω και μπορούν να συνθέσουν ένα pc και να το βάλουν σε ένα κουτί , ενώ επιπρόσθετα έχουν και τη γνώση να σετάρουν το software όπως αρμόζει στην περίπτωση ενός audiophile player, αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν να το κάνουν και όλοι.

Στην πράξη, θα θεωρούσα λογικό να δώσει κανείς ακόμα και τα τριπλάσια από το κόστος κατασκευής, αν ήξερε ότι η εταιρία που μου του πούλησε, θα τον υποστηρίξει για χρόνια, θα του δώσει firmware updates, θα λύσει προβλήματα που θα προκύψουν, ενώ θα έχει να απευθυνθεί και κάπου αν πάθει καμιά βλάβη. Από κει και πέρα ξεκινάει η παράνοια.

Προσωπικά, δε θα αγόραζα ποτέ λύση που δε θα ήξερα τι συμβαίνει στο κομμάτι του software. Σε αυτό το "δείγμα" media player που χρησιμοποιώ (rpi) έχω βάλει mpd με τα χεράκια μου και ξέρω ανα πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σύστημά μου. Μπορώ να δώσω μια εντολή και να δω με τα μάτια μου ότι όντως αυτό που αποδίδεται έχει bit perfect προδιαγραφές και εν γένει μπορώ να το φέρω στα μέτρα μου 100% με λίγο παραπάνω ψάξιμο. Για όσους δεν έχουν τη γνώση και θα προτρέξουν να πουν ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν, για ανοιχτό software μιλάμε, δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος άνθρωπος στον κόσμο να μην έχει φτιάξει και να μοιράζει έστω και κάτι παραπλήσιο από αυτό που ψάχνουν.

Αν κατάλαβα καλά έχει, 2 SSD δίσκους του 1.5ΤΒ, που μόνοι τους κοστίζουν γύρω στα 1500USD. ΤΑ υπόλοιπα συστατικά κοστίζουν ελάχιστα.

Όπως βλέπουμε παρακάτω,είναι μια μητρική κάρτα σε ένα όμορφο κουτί,με παθητική ψύξη,ένα CD drive και 2 σκληροί δίσκοι.
Αυτά.Τίποτα παραπάνω.
View attachment 103374

Έτσι, από μία πρόχειρη ματιά, βλέπω υλικά για PC που θα έφτιαχνα για να χαβαλεδιάζουν τα πιτσιρίκια και τίποτα παραπάνω.
Μιλάμε για low level υλικά, επιλεγμένα και συναρμολογημένα από "το ανηψάκι που ξέρει από κουμπιούτερ". :slapface:

Με κανένα 300άρι ευρώ το βρίσκεις μεταχειρισμένο στην αγορά των υπολογιστών... :p

Αν κατάλαβα καλά έχει, 2 SSD δίσκους του 1.5ΤΒ, που μόνοι τους κοστίζουν γύρω στα 1500USD. ΤΑ υπόλοιπα συστατικά κοστίζουν ελάχιστα.

Ακόμα κι αν έτσι (δεν μπορώ να δω για σίγουρα,είμαι με το κινητό),και πάλι ειναι πάρα-πάρα πολλά.

Μην στεκόμαστε όμως στο συγκεκριμένο,υπάρχουν αρκετά,είδα κάποια στιγμή ένα με τιμή 40.000.
Πεδίον δόξης λαμπρό για τους επιτήδειους.

@tuxx,ακόμα κι αν δεν ξέρει κάποιος,ξέρουν οι φίλοι του,αλίμονο!

Last edited:
Re: Απάντηση: Audiophile Music Servers.Ανάγκη ή εκμετάλλευση;

Nope...
Έχει 2x2.5'' δίσκους στο 1TB και έναν SSD για το λειτουργικό. :smile:
Με τη φιλοσοφία ότι οι 2.5'' δίσκοι δεν κάνουν τόσο θόρυβο όσο οι 3.5''.
Βέβαια δεν μέτρησε το πόσο θόρυβο κάνουν 2 2.5'' μαζί με τους συντονισμούς του φατνίου σε σχέση με έναν 3.5''...

Re: Απάντηση: Audiophile Music Servers.Ανάγκη ή εκμετάλλευση;

όχι φίλε μου
δύο 2,5” 1ΤΒ HDDs έχει
και ένα μικρό SSD για OS/scratch disk.
Από τη φωτογραφία και μονό φαίνεται ότι είναι WD Caviar Blue
Άρα υπολόγιζε τιμή λιανικής 60 ευρώ το τεμάχιο.
5 χρόνια πριν, το γράφαμε και εμείς για συμβουλή και θα βρεις παλιά θέματα στο avclub, τους χρησιμοποιούσαμε για πιο ήσυχους από 3.5” πριν την εποχή των ssd.

Πιάσε κόκκινο...
Έναν πρόχειρο SM π.χ. :p
Τάσο, έχεις δοκιμάσει 2x2.5'' σε σχέση με έναν 3.5'', τι κάνει λιγότερο θόρυβο;

Πιάσε κόκκινο...
Έναν πρόχειρο SM π.χ. :p
Τάσο, έχεις δοκιμάσει 2x2.5'' σε σχέση με έναν 3.5'', τι κάνει λιγότερο θόρυβο;

Κοίτα, εάν βάλεις καλά αντικραδασμικα, η αλήθεια είναι ότι και πάλι θα ακούγονται ‛λιγότερο’
ακόμα και όταν αντιγράφεις από τον ένα στον άλλο στις 3 το βράδυ
Άλλωστε το spin up των 3.5’’ ακούγεται ακόμα και σε Green 3.5” πολύ δυνατά (ανάλογα και με το μοντέλο)

γενικά πάντως στις μέρες μας όλος ο κόσμος κοιτάζει για NAS και οργανώνει τα αρχεία του κάπου στο τοπικό δίκτυο του
Το βραδινό backup, μου ακούγετε λίγο κουφό που δεν είναι raid 1 , αλλά έστω ότι δίνει μερικές ώρες εάν κατά λάθος σβήσεις τα αρχεία σου να έχεις ένα χθεσινό backup. Ημίμετρα και αυτά

Γενικά εάν το software του ήταν και αυτό καλό ΙΜΗΟ θα το πουλούσε κιόλας, δε περιμένω δηλαδή να έχει και τόσο καλό software.
Από ripping, σε πάνω και στοίχημα ότι δεν – όπως όλοι οι music servers της αγοράς δηλαδή …

Nope...
Έχει 2x2.5'' δίσκους στο 1TB και έναν SSD για το λειτουργικό. :smile:
Με τη φιλοσοφία ότι οι 2.5'' δίσκοι δεν κάνουν τόσο θόρυβο όσο οι 3.5''.
Βέβαια δεν μέτρησε το πόσο θόρυβο κάνουν 2 2.5'' μαζί με τους συντονισμούς του φατνίου σε σχέση με έναν 3.5''...

όχι φίλε μου
δύο 2,5” 1ΤΒ HDDs έχει
και ένα μικρό SSD για OS/scratch disk.
Από τη φωτογραφία και μονό φαίνεται ότι είναι WD Caviar Blue
Άρα υπολόγιζε τιμή λιανικής 60 ευρώ το τεμάχιο.
5 χρόνια πριν, το γράφαμε και εμείς για συμβουλή και θα βρεις παλιά θέματα στο avclub, τους χρησιμοποιούσαμε για πιο ήσυχους από 3.5” πριν την εποχή των ssd.

(Ήταν απάντηση στον φίλο ika 1961,άτιμα αιφόνια)

Σωστά τα λέτε κύριοι, είναι πανάκριβο δεν διαφωνώ ούτε διαφωνούσα από την αρχή για το κόστος, γι αυτό στο #5 είπα ότι θα το συναρμολογεί supermodel.
Τελικά έχει ένα SSD 960GB και δύο HDD 3TB και ένα CDdrive.
ΔΛΔ 700-750USD το πολύ.

Αυτά τα προιόντα δεν είναι audiophile music servers. Είναι απλά ότι δηλώσεις είσαι.... Αρπαχτές μου μοιάζουν εφόσον αν πουλήσεις καμια δεκαριά τέτοια έχεις βγάλει βγάλει τα έξοδα της χρονιάς....

Αν μιλούσαμε για κάτι τέτοιο όμως αλλάζει το πράγμα.....

Σαφώς πιο περίπλοκη κατασκευή

Linux είναι και αυτό πάντως!

Και φυσικά θα έκανα το ριπ μου σε PC/MAC.

Ενώ ισχύει και ότι είπα για Outsourcing και στην Weiss.