Παει αρκετος καιρός απο τοτε που άκουσα το young στον χώρο μου οπότε δεν θα ήθελα να εκφέρω άποψη Μιχαλη. Πέραν αυτου το Υοung μαζι με το τροφοδοτικό του εχουν λιανική περίπου 2000 ευρώ..
Μια σειρα απο προιοντα (πχ M2Tech, MSB, Antelope, Exogal) εχουν σχεδιαστεί για να δινουν το 100% με το τροφοδοτικό τους. Στα ψηφιακά παιζει σημαντικό ρολο, αρκει να ριξει κάποιος μια ματια στις ιδιοκατασκευές που έχουμε απο δικα μας μέλη εδω. Οποτε για εμενα το M2tech Young (1+2) πρεπει να κρίνονται μαζι με τα αντιστοιχα τροφοδοτικα τους. Θεωρώ δλδ την αγορα και προσθήκη του τροφοδοτικού αναπόσπαστο κομματι (η εταιρία μας προσφέρει την δυνατότητα να ξεκινήσουμε με το ντακ σκετο και μετα να προσθεσουμε την επισημη τροφοδοσία ή καποια aftermarket)
Γενικολογώντας, το 2014 είδαμε αρκετές εταιρίες να βαζουν FIFO buffer μεσω FPGA στα DAC τους, λύση που ειναι στο οριο του απαραίτητου για καλο ηχο (αλλες τεχνικες καταπολέμησης του jitter προφανώς υπάρχουν αλλα συνήθως δεν ειναι τοσο επιτυχείς/οικονομικες). FPGA μπορει να χρησιμοποιηθεί και για αλλες τεχνικές απαιτήσεις, δεν σημαινει δλδ οτι επειδή ενα DAC εχει επανω ενα τετοιο τσιπ κανει χρήση FIFO buffer. Το 2015 ειναι εκ των ων ουκ ανευ
Με το τροφοδοτικό ξεφεύγει και ο ήχος τουλάχιστον του M2Tech μλιαμε γίνεται άλλο ντακ. Χωρίς το καλο τροφοδοτικό ποτέ δεν με ενθουσίασε για 1200 ευρώ. Με αυτό νομίζω ότι είναι από τα κορυφαία έως το διχιλιαρο.
Ο Παναγιώτης έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό. Όταν υπάρχει τροφοδοσία σαν αναβάθμιση Καλό είναι να έχουμε υπόψιν ότι έτσι παίζει όπως ήθελε ο κατασκευαστής..
To Aune το θεωρώ μια "κλειστή" συσκευή που δεν επιδέχεται αναβάθμιση - βελτίωση. Αυτό είναι περισσότερο καλό.
Ότι και να κάνει ένας (καλός) ντιούης δεν έχει παρά να χειροτερέψει τα πράγματα (bypass τροφοδοτικού / ύπαρξη καλωδίων, υπερμεγέθη πυκνωτές, διακριτά opamps, μεγαλύτερο κουτί, κλπ.).
Αν ενδώσω θα είναι με το σκεπτικό να το διατηρήσω στην αρχική του μορφή. Και αν δεν μου κάνει in the long run να το πουλήσω.
Οι συσκευές που ανέφερα με αφορμή το M2tech εχουν ολες εξωτερικά τροφοδοτικά και προφανώς ειναι ευκολο να αναβαθμιστούν. Το Aune ειναι ενα πληρες προϊόν, δεν χρειάζεται κατι για να παίξει αυτο που εχει σχεδιαστεί να κανει. Επισης αν καποιος ακομα και επαγγελματίας τρυπήσει τις πιστες για να δώσει μια και καλα βελτιωμένη τροφοδοσία η μεταπολιτική του αξια μηδενίζεται, ειδικα ετσι οπως εχει σχεδιαστεί (με τον μετ/τη-πυκνωτες εξομάλυνσης επανω στην pcb).
Σε κανα χρονο θα κυκλοφορησουν και αλλα ντακ με το ΑΚΜ 4495, πιο ακριβα οποτε αν καποιος θελει κατι πιο εξωτικο ας περιμενει.
Σωστά. Και βέβαια είναι γνωστό στους diyers ότι η όποια παρέμβαση αποτελεί ρίσκο (μηδενισμός αξίας μεταπώλησης).
Παρ' όλα αυτά, είναι πολύ δύσκολο να παρέμβεις, ακόμα και αν αναλάβεις το παραπάνω ρίσκο, όταν η συγκεκριμένη συσκευή έχει σχεδιαστεί ολιστικά χωρίς την ύπαρξη κανενός καλωδίου!
--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---
...σε αντίθεση με άλλα Κινέζικα προϊόντα (ονόματα δε λέμε, από Audio ξεκινάνε σε gd τελειώνουν) στα οποία το βασικό dac /spdif/τροφοδοσίες υλοποιείται πάνω σε μια μητρική και πλαισιώνονται από daughter-boards για την υλοποίηση του usb input π.χ. με τους όποιους περιορισμούς που αυτό υφίσταται (π.χ. ύπαρξη καλωδίων i2s μεγάλου μήκους).
Οι συμφορουμιτες με "δεξιότητες" δεν είναι κάτι το σπάνιο στο φόρουμ που τον τελευταίο καιρό "κλίνει" προς το "τεχνικό" κομμάτι.
Πιστεύω πάντως πως σε κάποιο εμπορικό προϊόν Καλό είναι να γνωστοποιείται ότι ή οποιαδήποτε παρέμβαση δεν έχει καμία εγγύηση βελτίωσης ενώ υπάρχει πάντα και το Ρίσκο μιας αποτυχίας και τέλος πάντων θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του οποίος κάνει κάτι τέτοιο.
Η απώλεια της μεταπωλητικης αξίας κοινώς "παντρια" με αυτό εξυπακούεται ειδικά σε περίπτωση παρέμβασης εσωτερικά στο κύκλωμα του άσχετα με το αν παίξει καλύτερα η χειρότερα μετά.
Καν να μην ξεχνιόμαστε δεν συζητάμε για vintage ολοκληρωμενους εδώ..
Mπα... προσωπικά αν στο σύστημά μου κάνει ΤΗΝ διαφορά το χτύπησα απο όποιον μου δώσει τη καλύτερη προσφορά.
Αν όχι, ευτυχώς είμαι σε φάση που δεν έχω παράπονο απο το υπάρχον, ταπεινό.
Χτες είχα την ευκαιρία μιας δεύτερης, πιο προσεκτικής ακρόασης, του aune s16 στο σύστημά μου, χαρη στην ευγενική χορηγία του Σέρκου (venar) που έκανε το κόπο να μου το φέρει σπίτι.
Στη παρέα είχαμε ευχάριστη έκτακτη συμμετοχή του Βλάσση (wind) και του ΒασίληΜ
(παλικάρια έξω από στριμόκωλες νοοτροπίες και ταμπού, που στήνουν αυτάκι πιο "μέσα"... οπότε συνδυάστηκε το τερπνόν μετά του ωφελίμου...
Η ακρόαση έγινε με τα χρέπια μου
Densen B110 - SF Toy Tower και οικονομικά αλλά ματσαρισμένα στα προβλήματα του χώρου μου καλώδια
και με αναφορά το Mambo v2/Salas Reflektor D, με αλλαγμένους πυκνωτές εξόδου (cornel dubilier "CAP MICA 4700pF 5% 500V, aka οι "λαδί", με usb to i2s απο την amanero (απαλλαγμένη απο το ρεύμα του υπολογιστή (mac mini mid11) και foobar/asio.
To mambo v2 είναι diy DAC, κόστους ~400 (κομπλέ αλλά με diy κουτί), με επιδόσεις που το εντάσσουν imo στη κατηγορία consumers ~1000 , ενώ στάθηκε καλά και σε συγκρίσεις άνω του χιλιάρικου.
Κατεβάσαμε τους drivers τις XMOS, εγκαταστάθηκαν με επιτυχία, αλλά το foobar τους είδε μετά από επανεκκίνηση του υπολογιστή
Το αφήσαμε κανα 10λεπτο στη πρίζα. Παρότι έπαιξε καλά απο την αρχή, στη πορεία φάνηκε ότι χρειάζεται το ζέσταμά του. Αποδίδει αισθητά καλύτερα μετά κανα 20λεπτο-μισάωρο, ίσως και παραπάνω.
Τέλος (του αφόρητα μεγάλου αλλά αναγκαστικού προλόγου), ξεκινήσαμε να ακούμε α-β, αφού κάναμε τη σχετική ισοστάθμιση volt εισόδου στα ηχεία, με χρήση τόνου στο 1kHz at -20dbfs (ένταση στη θέση ακρόασης ~80-85db).
Στο ζουμί...
Η σύγκριση μεγέθυνε όλα τα θετικά του mambo ή αν θέλετε αποκάλυψε όλες τις αδυναμίες του, για να καλύψω όλες τις οπτικές γωνίες.
Πως τα πήγε το aune (κατα τη γνώμη μου):
Χαμηλές β Άριστο (το πρώτο δυνατό του σημείο).
Εξαιρετική έκταση μπάσου, ατάκα και σώματα που δεν ήξερα ότι έχει τη δυνατότητα να αποδώσει το σύστημα στο συγκεκριμένο χώρο.
Αφαίρεσε σημαντικό μέρος μπουμαρίσματος, τραβήγματα στη νότα, ελαφρά μουμουρίσματα που είναι δεδομένα του χώρου μου.
Απολύτως σαφές και διαυγές, ακόμα και σε πιο σύνθετο περιεχόμενο!
Η βιόλα στο holy night (Gary Karr) καθαρή, φυσική και θεόρατη σε σώμα! Απολαυστικό!
Μεσαίες - πολύ καλό / φυσικό
Πιάνα, φωνές, κιθάρες κτλ με πάρα πολύ καλό σώμα, μέγεθος οργάνων και φυσικότητα - σχεδόν εξαφάνιση κάθε σκληρότητας στα περιγράμματα.
Πολύ μακριά από αυτό που λέμε αυστηρό-κλινικό... σίγουρα συνέβαλε και ο χώρος σε αυτό, αλλά θεωρώ ότι ο αρμονικός πλούτος και η πληθωρικότητά του, θα ξεχωρίσουν και σε καλύτερα συστήματα από το δικό μου (ήδη για παράδειγμα στου Σέρκου που το ακουσα, στέκεται άριστα με συνοδά πολλαπλάσιας αξίας)
Δεν είναι laid back - δεν είναι προβολικό. Είναι εκεί που πρέπει (=μου αρέσει).
σ/κς/πς εντός ορίων. Θα μπορούσε να είναι να κλικ καλύτερο εδώ. Υποθέτω ότι σε συνδυασμό με το τόνισμα της νότας που κάνει, όσοι υποφέρουν στα έντονα /αρέσκονται στα μαλακά, δεν θα βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Στο δικό μου σύστημα ήταν αποδεκτό, αλλά δεν έχω σημαντικό θέμα, κάτι που να ενοχλεί εμένα τουλάχιστον σε αυτό το τομέα.
Υψηλές β καλό.
Θα μπορούσε να είναι πιο ψαγμένο β ραφιναρισμένο, με πιο "έντονη προσωπικότητα". Θα τολμήσω να το κατατάξω πιο κοντά στο σκοτεινό.
Το γεγονός ότι δεν προβληματίζει, ότι υπάρχει άπλετος αέρας γύρω από τα όργανα και φυσικός - αβίαστος ήχος και όχι φωτεινές υπερβολέςβ¦
αλλά από την άλλη όχι γουάου ραφιναρισμένη κατάσταση,
μάλλον το κατατάσσουν στη κατηγορία μια χαρά, καλό είναι για τα λεφτά του μην ασχολείσαι - έως όμως αδιάφορου, αν κάποιος θέλει το κάτι τις παραπάνω σε οξύτητα, βελούδο, λαμπράδα και ότι άλλη χαλιεντιά παίζει εκεί έξω. Και διαθέτει πιο γεμάτο πορτοφόλι βέβαια...
Αναλόγως γούστου και καταστάσεων λοιπόν.
Το ίδιο αποκόμισα πριν λίγες μέρες και στο σύστημα του Σέρκου, σε αυτό το τομέα.
Δυναμικά β άριστο (το δεύτερο δυνατό του σημείο)
Άπειρο γκάζι, καταιγιστικό... το μόνο που μπορεί να το σταματήσεις είναι το υπόλοιπο σύστημα.
Όποιος έχει πρόβλημα με τα δυναμικά παίζοντας με το aune, κρατάει το aune και αλλάζει σύστημα, έτσι απλά...
Ανασταίνει και νεκρούς το μηχανάκι.
Στιγμιότυπο: Εισαγωγή Eagles-Hotel California απο το Ηell freezes over...
O Βλάσσης δίπλα μου, ψιλοχαλαρωμένος και ανυποψίαστος...
Aνέβασμα έντασης, πάνω από 100 db στη θέση ακρόασης... ο Βασίλης λίγο πιο πέρα καταλαβαίνει και κάνει νόημα βχαμήλωσεβ...
Μπαίνει το τύμπανο και ο Βλάσσης πετάγεται καμια δεκαριά πόντους από το καναπέ... ρεύμα...
β¦με 7άρια woofers. Tι θα γινόταν άραγε με 10άρια και άνω???
Άλλο Yamamoto midnight sugar, οι νότες του πιάνου διαυγείς φυσικές και να σου τρυπάνε τα μηνίγγια όταν ο τύπος πιάνει τη βαριοπούλα!
Σε συνδυασμό με το άριστο μπάσο που περιέγραψα παραπάνω, δυσκολεύομε να πιστέψω ότι θα βρεθεί κάτι καλύτερο, στο συγκεκριμένο τομέα, ανεξαρτήτως κατηγορίας τιμής, για το σύστημά μου! Τρελά γκάζια... to rule them all...
Σκηνή β Πολύ καλή
Άριστη σκηνική παρουσία - τοποθέτηση των οργάνων στο χώρο, τρισδιάστατα ολογράμματα τους ανάμεσα στα ηχεία, όμορφος διαχωρισμός.
Καλές φυσικές διαστάσεις της σκηνής, που όμως δεν ξεπέρασαν αυτές του mambo.
Ίσως ο μόνος τομέας (οι διαστάσεις της σκηνής) που κατα τη γνώμη μου δεν έκανε διαφορά από το mambo μου.
Δε νομίζω ότι τεσταρίστηκαν τα όρια του χώρου, κάτι αντίστοιχο υποψιάστηκα και στο σύστημα του Σέρκου πριν λίγες μέρες, αλλα μόνον όσον αφορά το ύψος.
Tα όρια της σκηνής ήταν μια χαρά μεν (δεν με προβλημάτισαν), αλλά όχι κάτι σπουδαίο.
Παρότι υπάρχει η αίσθηση του "μεγάλου ήχου", του "αέρα" και της φυσικότητα στα όργανα, που γεμίζουν τη σκηνή άψογα, παρότι υπάρχει πολύ καλός διαχωρισμός και τρισδιάστατη απεικόνισή, δεν ήρθε ποτέ το πιο ψηλά, πιο βαθιά, πιο έξω.
Υπήρξε σαφώς η αίσθηση του μεγαλύτερου, του ασυμπίεστου, αλλά αν κλίσεις τα ματάκια και σηκώσεις τα χεράκια, στο ίδιο σημείο θα μπουν τα όρια, όπως και στο mambo.
Καθαρότητα - πολύ καλό
Καθαρός - διαυγής ήχος, έφυγε ένα ακόμα layer - κουρτίνα.
Προσωπικά μέχρι το επόμενο layer δεν σκοτίζομαι, όπως δεν είχα θέμα και με το προηγούμενο.
Ήδη ακούγοντας μετά μια μέρα μόλις με το mambo, δε νοιώθω να μου λείπει κάτι. Είμαι εύκολος (ευτυχώς)
Εν τέλει...
Προφανώς μια τέτοια εντύπωση, σε συνδυασμό με την τιμή του, έβαλε σοβαρή υποψηφιότητα για αγορά (-> buy now mode).
Αν ήμουν από τους ανυπόμονους, θα είχε γίνει ήδη η παραγγελία, αλλά προσπαθώ να μην είμαι. Πιθανόν να γίνει σύντομα άλλη μια δοκιμή, οπότε θα αποφασίσω ανάλογα.
Δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης, αυτή είναι δεδομένη στο σύστημά μου με το aune s16.
Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή της εμπορικής πορείας των υλοποιήσεων γύρω από το AK 4495S, οπότε θα υπάρξουν σχετικά γρήγορα εξελίξεις από επώνυμους οίκους στις δύο όχθες του ατλαντικού... το θέμα είναι πόσο πιο πολλά μπορούν να προσφέρουν και σε τι τιμή...
Αυτ(ι)ά...
Και πάλι ευχαριστώ τον Σέρκο (venar) για το κόπο του και όλα τα παιδιά για την καλή παρέα.
Ελπίζω να πέρασαν και αυτοί καλά, αν και μου βγήκαν όλοι λιτοδίαιτοι και με έκοψε λόρδα!
YΓ Ο προ-προ-πάππος μου έλεγε "πάντα υπάρχει το καλύτερο, αρκεί να ξέρεις ποιό είναι αυτό"... Υπό αυτό το πρίσμα το παιγνίδι είναι για άνω των 18 και παίξτε υπεύθυνα...
ζουουοούπερ !!! ωραία ανάλυση ! και γω θεωρώ πως η διαύγεια και τα δυναμικά του είναι απολύτως κορυφαία, ενώ σε όλα τα άλλα είναι πολύ καλό ... ίσως παίζοντας με τα φίλτρα πάρει και τα 1-2 κλικ που χρειάζονται στους λοιπούς τομείς ...οπότε, είναι σοβαρότατος παίκτης και μάλιστα σε λογικότατα χρήματα !