Aurum Cantus V2M: Αποχαιρετισμός στα όπλα…

Sanvean

AVClub Enthusiast
30 March 2010
971
Athens
Είναι σύνηθες (και λογικό συνάμα) οι περισσότεροι χρήστες να γράφουν τις εντυπώσεις τους από τα νέα τους αποκτήματα. Ως «ρομαντικός» (κι ελπίζω όχι «αιρετικός») της κατηγορίας, αποφάσισα να γράψω μερικές σκέψεις, εντυπώσεις και συναισθήματα από ένα ζευγάρι ηχεία που πρόκειται να αποχωριστώ (ελέω του γνωστού -και πάντοτε δαπανηρού- «μικροβίου της αναβάθμισης»).

Τα V2M αγοράστηκαν το καλοκαίρι του ’07 μετά από πολύμηνη ιντερνετική μελέτη, άγχος, τρέξιμο, κουβάλημα, και διψήφιο αριθμό ακροάσεων σε εκθέσεις. Την περίοδο των μηνών της αναζήτησης δυο ακόμα ζευγάρια πέρασαν από το χώρο μου, τα οποία τελικά δεν «στέριωσαν», γεγονός που δυστυχώς προκάλεσε και κάποιες «αντιπάθειες» (περασμένα ξεχασμένα ελπίζω). Ποια ηχεία ακριβώς δεν θα αναφέρω (μη χαλάω πάλι καρδιές)…θα πω όμως ότι με μόνες εξαιρέσεις δυο ακριβά ζευγάρια με τα οποία «ταξίδεψα» ως «λαθρεπιβάτης», τα ηχεία που άκουσα (ή απέκτησα) ήταν της κατηγορίας των 500 ευρώ με συνεχή τάση προς τα πάνω, η οποία σταμάτησε αισίως στα 1800.

Η πρώτη μου επαφή με τα ηχεία της Cantus ήταν στο δυαδίκτυο. Είχα κλείσει ραντεβού με τον (τότε) αντιπρόσωπο για ένα ζεύγος 2.5 χιλιάδων, γνωστού κατασκευαστή, το οποίο βρέθηκε demo σε αρκετά συμφέρουσα τιμή. Ρίχνοντας εν τω μεταξύ μια ματιά στο site του αντιπροσώπου είδα και τα Cantus, τα οποία λόγω της «ταπεινής» τους καταγωγής έγιναν αφορμή μιας ιδιαίτερα χιουμοριστικής ατμόσφαιρας μεταξύ εμού και του συναδέλφου που θα πηγαίναμε παρέα στην ακρόαση...
Τα «ευγενέστερα» όμως τελικά απογοήτευσαν, και έμεινα για λίγο με την απορία… «αν δεν υπάρχει ούτε στα 2.5 χιλιάρικα, πόσα πια πρέπει να διαθέσω;». Σ’ αυτό το σημείο ο υποψήφιος αγοραστής μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενος, και ο πωλητής βρίσκεται (αναλόγως στιγμής) μεταξύ των επιλογών «καληνύχτα σας», «για άκου κι αυτό» ή «να το ψάξουμε βρε αδελφέ!». Η επιλογή ήταν η «2» και λίγο μετά άρχισε να παίζει το «ταπεινό» Cantus...

Το V2M είναι ο «Βενιαμίν» της μεγάλης σειράς της εταιρίας η οποία φημίζεται (και στους diy κύκλους) για τα ribbon tweeter της. Το συγκεκριμένο έχει τον κωδικό G2N, είναι κατασκευασμένο από καθαρό αργίλιο και είναι μαγνητικά θωρακισμένο. Το midwoofer είναι της ίδιας εταιρίας μεγέθους 5.2 ιντσών, κατασκευασμένο από Kevlar και ανθρακονήματα. Η σχεδίαση είναι δυο δρόμων, με συχνότητα αποκοπής τους 2500 κύκλους. Τα υλικά του crossover είναι πολύ καλής ποιότητας (M-Cap Supreme MKP capacitors για το tweeter, Aurum Cantus MKP capacitors για το midwoofer) ενώ στο πίσω μέρος των ηχείων θα δείτε από ένα ζευγάρι επίσης ποιοτικές και ευμεγέθεις μπόρνες.
Τα ηχεία αν και εύκολα σαν φορτίο (8Ω, 6.4Ω min), είναι σχετικά αναίσθητα (87dB δίνει ο κατασκευαστής, κάτι που μάλλον δεν ισχύει). Στην τρίχρονη «θητεία» τους χρησιμοποιήθηκαν με τρεις διαφορετικούς ενισχυτές, έναν 75W SS, ένα λαμπάτο 45W, και ένα προ-τελ 100W. Η ανταπόκριση στις αλλαγές αυτές ήταν τεράστια, δείχνοντας ότι δεν λένε όχι σε όσα περισσότερα και όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά Watt.

Οι πρώτες εντυπώσεις στο χώρο της έκθεσης ήταν…καλές. Δεν έπεσε κανένα σαγόνι, ήταν όμως σίγουρα πολύ καλύτερα από τον «ευγενέστερο» (και κατά πολύ…ακριβότερο) ανταγωνιστή τους. Είχαν ιδιαίτερη ευκρίνεια και καθαρότητα στο μεγαλύτερο μέρος του φάσματος (κυρίως από τη μέση και πάνω), ταχύτητα, ισορροπία και καλή εικόνα. Πολύ μουσικά, χωρίς όμως να χαρακτηρίζονται από κάτι το «φαντεζί» (στοιχείο που είχα βρει έντονο σε ηχεία της κατηγορίας, το οποίο στην αρχή ήταν «wow!» αλλά στο ημίωρο…πονοκέφαλος). Η αίσθησή μου ήταν ότι παίζουν «σοβαρά» χωρίς να με κουράζουν ή να βαριέμαι. Επίσης, πέρα από την επιλεκτικότητά τους στα συνοδά (την οποία διαπίστωσα στην πορεία), έδειχναν να εκτιμούν πολύ περισσότερο τις καλές ηχογραφήσεις από τις μέτριες, παρουσιάζοντας πολλές από τις «καλές» πραγματικά υπέροχες, και ελάχιστες από τις «μέτριες» ενοχλητικές ή αφόρητες. Με λίγα λόγια, όσο περνούσε η ώρα, τόσο «με κέρδιζε» ο ήχος τους. Η μόνη μου «ένσταση» αφορούσε τα χαμηλά, τα οποία ναι μεν «πάλευαν» με περισσή αξιοπρέπεια για το μέγεθος των ηχείων (στα αυτιά μου ακουγόντουσαν περισσότερο σαν μικρά δίδρομα floorstanders παρά σαν ηχεία βάσης), αλλά παρόλα αυτά το βαθύ χαμηλό μου έλειπε…

Και σ’ αυτό το σημείο όμως, ο (τότε) αντιπρόσωπος απεδείχθη «σωτήρας», «παντρεύοντας» το ζεύγος με ένα subwoofer και δίνοντας μου το demo V2M ώστε να μην «ξεφύγω» από τον προϋπολογισμό (Danke Anton!).

Last edited:
Οι μεγάλες εκπλήξεις όμως ήρθαν αργότερα στο σπίτι. Η πρώτη έκπληξη ήταν ότι έπαιζαν καλύτερα στο σαλόνι μου απ’ ότι στην έκθεση, πιθανότατα διότι βρέθηκαν σε σημαντικά μικρότερο χώρο (24τμ έναντι 50 περίπου του χώρου της εκθέσεως). Η δεύτερη έκπληξη ήταν πως επί μια σχεδόν εβδομάδα, κάθε λίγο, χαμήλωνα την ένταση του sub ώσπου κάποια στιγμή έφτασε (και παρέμεινε) στο…παρά τέταρτο! Το πάρτυ είχε αρχίσει για τα καλά! Και οι καλές εντυπώσεις δεν άλλαξαν ούτε στιγμή. Άλλαξαν ενισχυτές, άλλαξαν dacs, άλλαξαν interconnects… τα ηχεία όμως «άντεξαν» στο χρόνο και στις…«ιώσεις» μου όσο κανένα άλλο κομμάτι του συστήματος. Ακόμα και σ’ αυτή τη φάση, που ήρθε πλέον η ώρα τους (ή πιο σωστά…η ώρα μου) μου δημιούργησαν «πρόβλημα», αναγκάζοντάς με να «στρετσάρω» συνεχώς το μπάτζετ ώστε να πάω με σιγουριά σε κάτι συνολικά καλύτερο.

Κάτι που πρόσεξα, επίσης στην πορεία, είναι το σχέδιο της καμπίνας (πιθανότατα ιταλικό) και το εξαιρετικό τους φινίρισμα.
Για να είμαι ειλικρινής…άλλος το πρόσεξε περισσότερο (γένους θυληκού… όλως τυχαίως).

Τα μικρά και «ταπεινά» ιταλοκινεζάκια, μου προσέφεραν 3 πολύ όμορφα χρόνια μουσικής απόλαυσης!
Σίγουρα θα υπάρχουν πολλά ηχεία που μπορούν να τα ανταγωνιστούν. Θα ήταν αδύνατον να ακούσω και όλα τα ηχεία της κατηγορίας. Από τα ηχεία όμως που κατάφερα να ακούσω (συμπεριλαμβανομένων και μερικών ακριβότερων) και από τις τιμές που βλέπω στο ίντερνετ να κυμαίνονται τα συγκεκριμένα (1000-1400 ευρώ, μαζί με τις βάσεις), πιστεύω πως πρόκειται για πραγματικό «λαβράκι». Όσοι βρίσκονται σε αναζήτηση ηχείων αυτής της κατηγορίας τιμής, όσοι δεν έχουν «ιδεολογικές» συνιστώσες στις αγορές τους (άλλωστε και οι δικοί μας μισθοί «κινέζικοι» τείνουν να γίνουν), ή «αδυναμία» στα μεγάλα brandnames, αξίζει να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να ακροασθούν τα όμορφα και μελωδικά V2M.

Όσο για μένα… Δεν θα χρειαστεί να ζήσω και «δακρύβρεχτους» αποχαιρετισμούς… Τα ηχεία καταλήγουν σε πολύ κοντινό συγγενικό μου πρόσωπο και σίγουρα θα έχω αρκετές ευκαιρίες να τα ξανακούσω και να τα ξαναχαρώ…

Καλές αγορές σε όλους εύχομαι, και καλές ακροάσεις!

Και για τους ριβιουάκηδες… http://www.stereophile.com/standloudspeakers/aurum_cantus_v2m_loudspeaker/
(σχόλια, specs, μετρήσεις)

Last edited:
Κάπου διάβασα παραπάκω ότι η διαδικασία του ψαξίματος ηχείων σου προκάλεσε άγχος. Αν σου προκαλεί αγχος η διαδικασία παράτα τα ηχεία και πάνε βόλτα στην εξοχή να χαλαρώσεις. Αν αυτή η διαδικασία αντί να είναι διασκέδαση και χαλάρωμα να σου προκαλεί άγχος.....ζήτω που καήκαμε.Shopping therapy το λένε, όχι shopping stress!!! Καλό βράδυ.:ernaehrung004:

Κάπου διάβασα παραπάκω ότι η διαδικασία του ψαξίματος ηχείων σου προκάλεσε άγχος. Αν σου προκαλεί αγχος η διαδικασία παράτα τα ηχεία και πάνε βόλτα στην εξοχή να χαλαρώσεις. Αν αυτή η διαδικασία αντί να είναι διασκέδαση και χαλάρωμα να σου προκαλεί άγχος.....ζήτω που καήκαμε.Shopping therapy το λένε, όχι shopping stress!!! Καλό βράδυ.:ernaehrung004:

Αγχος με την καλή έννοια απ´ότι κατάλαβα εγώ.
Είναι αυτή η γλυκειά αγωνία της αναζήτησης που σε κρατάει σε εγρήγορση,που
χάνεις και λίγο τον ύπνο σου, που φαντάζεσαι το μηχάνημα του πόθου σου
στο χώρο σου.... τέτοια ωραία πράγματα!

Απάντηση: Re: Aurum Cantus V2M: Αποχαιρετισμός στα όπλα…

Ευγενέστατε (!) φίλε και ψυχαναλυτή,
Πόσταρε σε παρακαλώ το σημείο στο κείμενό μου βάση του οποίου κατέληξες στο συγκεκριμένο συμπέρασμα, και σου υπόσχομαι ότι το ειλικρινές σου ενδιαφέρον θα μετουσιωθεί σύντομα σε σοβαρή αναζήτηση λύσης. Δυστυχώς βόλτα στην εξοχή δεν μπορώ να πάω, κυρίως γιατί ζω ήδη μέσα σε εθνικό δρυμό. Παρόλα αυτά κάποιο...therapy θα βρεθεί και για μένα.

Και στα δικά σου εύχομαι...
Κ(Oliva) γλυκά... :ernaehrung004:

Τα V2M αγοράστηκαν το καλοκαίρι του ’07 μετά από πολύμηνη ιντερνετική μελέτη, άγχος, τρέξιμο, κουβάλημα, και διψήφιο αριθμό ακροάσεων σε εκθέσεις.

Αυτό εννοούσε ο ευγενής φίλος;
Ήμαρτον!
Ποιός δεν τά 'χει βιώσει αυτά;

Άν, όπως είπε και ο κάπτεν, δεν υπάρχει παρεξήγηση της λέξης "άγχος" (που δεν βλέπω το λόγο να υπάρξει), τότε μάλλον κάπου αλλού βρίσκεται η..."μύγα".

Μαλιστα.. Αντε κ εις ανωτερα φιλε! Παντα καλες ακροασεις! :ears:

Πολύ ωραίο κείμενο !!

Σας ευχαριστώ πολύ Σίφη και Μιχάλη!

Η ιδέα ήταν να γράψω για ένα ζευγάρι ηχεία τα οποία "κόπιασα" (με την καλή έννοια - πρέπει μάλλον να το αναφέρω από δω και πέρα...) για να βρώ, και πιστεύω ότι αξίζουν. Δεν έχω κανένα συμφέρον από αυτό. Δεν γνωρίζω καν αν και ποιός τα αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Και φυσικά δεν είμαι ειδικός...
Άν κάποιος τα έχει ακούσει και πει ότι παίζουν χάλια, ή ότι τα άλλα ηχεία της "τάδε" εταιρίας στα ίδια χρήματα παίζουν καλύτερα, θα δεχθώ την πληροφόρηση αυτή με χαρά...
Οι προσωπικές επιθέσεις όμως και οι ειρωνίες (και μάλιστα από αγνώστους) βάζουν το μυαλό μου σε...άλλες σκέψεις.

Ωραία πρέπει να ήταν η εμπειρία σου. Εγώ ακόμη δεν είχα τη χαρά να συμβιώσω με ribbon.

Πολλά λέγονται και γράφονται για τα ribbon. Αυτό που μπορώ να πω για το συγκεκριμένο, είναι ότι δεν χαρακτηρίζεται από οξύτητα και δεν κουράζει καθόλου σε πολύωρες ακροάσεις. Το αντίθετο. Σε "κολλάει".
Η μόνη περίπτωση που θυμάμαι να με ενόχλησε, ήταν με τις μαμίσιες λάμπες του Cayin σε συνδυασμό με το επάργυρο interconnect της Chord.
Οι λάμπες αντικαταστάθηκαν άμεσα με NOS, το Chord με Harmonic Tech, και το πρόβλημα λύθηκε...

Όπως προανέφερα στις εντυπώσεις μου για τα V2M, άκουσα πολλά ηχεία πεντακοσίων έως και τριών χιλιάδων ευρώ. Σίγουρα όμως όχι όλα!
Άν βρισκόμουν ξανά σε αναζήτηση της κατηγορίας 1-1.5k, θα προσέθετα στη λίστα ακροάσεων κάποια αγγλικά βάσης (Spendor, Harbeth, Proac), κι ας κινδύνευα να μείνω εργένης μέχρι να αντικατασταθούν.
Όσοι φίλοι δεν έχουν τέτοιου είδους προβλήματα και βρίσκονται σε διαδικασία αγοράς, μπορούν να κρατήσουν υπ' όψην τους και τη σημείωση αυτή.
Προσωπικά θα επιθυμούσα ιδιαίτερα να διαβάσω απόψεις από τις συγκεκριμένες συγκρίσεις...

Το ribbon των Aurum Cantus είναι από τις καλύτερες μονάδες υψηλών συχνοτήτων.

Re: Απάντηση: Aurum Cantus V2M: Αποχαιρετισμός στα όπλα…

Αυτό εννοούσε ο ευγενής φίλος;
Ήμαρτον!
Ποιός δεν τά 'χει βιώσει αυτά;

Άν, όπως είπε και ο κάπτεν, δεν υπάρχει παρεξήγηση της λέξης "άγχος" (που δεν βλέπω το λόγο να υπάρξει), τότε μάλλον κάπου αλλού βρίσκεται η..."μύγα".

Μα δεν καταλαβαίνω γιατί μου επιτίθεστε:smash: Είδα την λέξη άγχος στο κείμενο σας (η οποία με μια αναζήτηση στο internet θα δείτε ότι έχει μόνο κακή έννοια) και θέλησα να σας προτείνω να μην αγχώνεστε για πράγματα για τα οποία πρέπει να μας χαλαρώνουν και εσεις αντί να μου πείτε ότι έχω δίκιο μου την λέτε και από πάνω.Τι να πω ρε γαμώτο. Στις μέρες μας δίνεις το χέρι σου για βοήθεια και σε κοιτάει ο άλλος περίεργα με την σκέψη "για να μου δίνει το χέρι του αυτός κάτι θέλει από μένα" .Συγνώμη για την παρέμβαση μου.Δεν είχα σκοπό να σας θίξω αφού δεν σας γνωρίζω.:ernaehrung004:

Καλή αναζήτηση στα νέα σας ηχεία.Να ευχαριστηθείτε την διαδικασία.

Last edited:
Όσον αφορά τα ηχεία κατά την γνώμη μου είναι πάρα πολύ καλά αν και κινέζικα κατά ένα μέρος. Έχουν ποιότηκα κατασκευής που όχι μόνο "φαίνεται" ευρωπαική άλλα είναι και στην πραγματικότητα πολύ υψηλού επιπέδου.Και οι μονάδες τους είναι όλα τα λεφτά.

Μα δεν καταλαβαίνω γιατί μου επιτίθεστε:smash: Είδα την λέξη άγχος στο κείμενο σας (η οποία με μια αναζήτηση στο internet θα δείτε ότι έχει μόνο κακή έννοια) και θέλησα να σας προτείνω να μην αγχώνεστε για πράγματα για τα οποία πρέπει να μας χαλαρώνουν και εσεις αντί να μου πείτε ότι έχω δίκιο μου την λέτε και από πάνω.

Το κείμενο είχε εκατοντάδες λέξεις. Μου κάνει εντύπωση που το σύνολο τους σε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είμαι περισσότερο "αγχωμένος" και λιγότερο "ευχαριστημένος" χρήστης...

"Άγχος" υπάρχει σε όλους σχεδόν τους κοινούς θνητούς, με μεγαλύτερο και βαθύτερο όλων, το άγχος του θανάτου. Από κει και πέρα υπάρχουν πιο απλουστευμένες "μορφές". Μία από τις πλέον είναι λ.χ. το "άγχος" αν τα ηχεία που θα πάω να ακούσω αύριο θα παίζουν έτσι ή αλλιώς... ή αν τα ηχεία που τελικά επιλέξω θα υπάρχουν διαθέσιμα ή θα πρέπει να βασιστώ στο ενδιαφέρον (ή την αδιαφορία) του πωλητή να τα παραγγείλει. Άγχος είναι αν δεν βρίσκω χώρο στη περιοχή της έκθεσης και αναγκαστώ να παρκάρω παράνομα με κινδυνο επιστρέφοντας να αντικρύσω "μπουγιουρντί" της τροχαίας στο παρμπρίζ...
Όλα αυτά (που είναι αδιαμφισβήτητα μέρος ενός ψυχαγωγικού και ευχάριστου "παιχνιδιού") και άλλα χειρότερα από αυτά (που δεν είναι) τα έλυσα υλοποιώντας εδώ και καιρό την πρότασή σου... Έκανα το τουτού ρευστό, τα μάζεψα κι έφυγα απ' το "φρενοκομείο" της πόλης, και κάθομαι πλέον στο σπιτάκι στην εξοχή, πραγματοποιώντας τις αγορές μου με το δικό μου "παράδοξο" (αλλά πολύ πιο ευχάριστο) τρόπο...

Σόρυ για το μακροσκελές, αλλά ενδιαφέρθηκες -εξ αρχής- προσωπικά...

Τι να πω ρε γαμώτο. Στις μέρες μας δίνεις το χέρι σου για βοήθεια και σε κοιτάει ο άλλος περίεργα με την σκέψη "για να μου δίνει το χέρι του αυτός κάτι θέλει από μένα" .Συγνώμη για την παρέμβαση μου.Δεν είχα σκοπό να σας θίξω αφού δεν σας γνωρίζω.:ernaehrung004:
Δεκτή η διευκρίνηση και η συμβουλή σου (αν και προέρχεται από παρεξήγηση), και εύχομαι η πρόθεση να είναι αυτή ακριβώς που περιγράφεις.
Θα σε συμβούλευα όμως από την μεριά μου (αν μου επιτρέπεις - και με φιλική διάθεση), να δεις (αν θες) λίγο καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τείνεις "χείρα βοηθείας", διότι η καλή σου πρόθεση -όσο καλή κι αν είναι- θα πηγαίνει συχνά χαμένη...
Κρίμα δεν είναι;

Καλή αναζήτηση στα νέα σας ηχεία.Να ευχαριστηθείτε την διαδικασία.
Σ' ευχαριστώ θερμά...
και μη μου γράφεις στον πληθυντικό...
δοκίμασε (πάλι αν θες) να "προσθέσεις" το "ύφος" των κειμένων #6 και #14...
"διαίρεσε" το αποτέλεσμα τους /2
και θα επικοινωνήσουμε μια χαρά... :ernaehrung004:

Όσον αφορά τα ηχεία κατά την γνώμη μου είναι πάρα πολύ καλά αν και κινέζικα κατά ένα μέρος. Έχουν ποιότηκα κατασκευής που όχι μόνο "φαίνεται" ευρωπαική άλλα είναι και στην πραγματικότητα πολύ υψηλού επιπέδου.Και οι μονάδες τους είναι όλα τα λεφτά.

Εδώ πλέον συμφωνούμε απόλυτα, οπότε είναι προτιμότερο να μείνουμε...εδώ.

Και με το avatar σου συμφωνούμε βέβαια, αν και...

α) αυτό παραπέμπει σε άλλη κατηγορία
β) είμαι πιο "οικείος" με το Gutter Ballet :music-smiley-005:

Last edited:
Άσχετο:

έχετε καταλάβει ότι όλος ο κόσμος είναι τσίτα στα νεύρα? Το βλέπω παντού, στις ουρές στις τράπεζες, σουπερμάρκετ, ΙΚΑ, το βλέπω στην οδήγηση κάθε μέρα στο δρόμο...

Θέλει πολλή προσπάθεια για να το υπερβούμε αυτό.

Άσχετο:

έχετε καταλάβει ότι όλος ο κόσμος είναι τσίτα στα νεύρα? ...

Θέλει πολλή προσπάθεια για να το υπερβούμε αυτό.

:SFGSFGSF:

Ένα από τα πιο ουσιώδη "άσχετα" που έχω διαβάσει στο φόρουμ από τη μέρα που φιλοξενούμαι εδώ...