"Autoresolution" plugin στον Dreambox 800

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,458
Θεσσαλονίκη
Εγκαθιστώντας το autoresolution plugin στον Dreambox 800 μπορούμε να ορίσουμε την ανάλυση εξόδου έτσι ώστε ο δέκτη να εξάγει το σήμα όπως το λαμβάνει. Να του ορίσουμε δηλαδή να μην κάνει upscaling ή downscaling στα εισερχόμενα σήματα.

Από το μενου του δέκτη μπορούμε να ορίσουμε μια σταθερή ανάλυση εξόδου. π.χ. 720 ή 1080. Ετσι ότι σήμα εισέρχεται, δηλαδή 576, 720 ή 1080 εξέρχεται ως 1080i. Με αυτό τον τρόπο το upscaling το κάνει ο δέκτης. Δεδομένου ότι δεν κάνει και την καλύτερη δουλειά στο τομέα αυτό, είναι προτιμότερο να εξάγουμε απο την DVI (ή και την component-δεν το δοκίμασα) το σήμα όπως έρχεται και το upscaling να το κάνει το μέσο προβολής μας.
Αυτή τη δουλειά αναλαμβάνει να κάνει το autoresolution plugin.

Θα το κατεβάσουμε (στο Gemini 3.80-εκεί το δοκίμασα) πατώντας το πράσινο πλήκτρο 2 φορές (systemplugins-απαιτείται σύνδεση στο ιντερνετ) και θα το βρούμε στο μενού του δέκτη. (menu/παραμετροποίηση/σύστημα) όπου μπορούμε να εισάγουμε τις προτιμήσεις μας.

Το εγκατέστησα εχθές και λειτουργεί χωρίς κάποιο πρόβλημα.
Εχω ορίσει τις αναλύσεις 1080 και 720 να τις εξάγει όπως τις δέχεται και την 576i να την εξάγει ως 576p. Δεν υποστηρίζει 576i.

Ως προς το αποτέλεσμα, θα χρειαστώ λίγο χρόνο για να κάνω τις συγκρίσεις.
Οι δοκιμές γίνονται σε 46άρα LCD Samsung σειρά F.

Απάντηση: autoresolution plugin στον Dream 800

Να συμπληρώσω ότι λειτουργεί άψογα και στο newenigma image. Δεν είναι υποχρεωτικό να φορτώσετε το Gemini για αυτή τη δοκιμή.
(Tα .mkv όμως είναι σημαντικός λόγος!)

Καλημέρα. Το έβαλα κι εγώ χθες αλλά δεν μπόρεσα να πειραματιστώ, αν και το βλέπω λίγο χλωμό, καθώς το σήμα του Dreambox περνάει μέσα από τον Onkyo που ανεβάζει το σήμα στα 1080p...
Το καλό είναι ότι μπορούμε και βλέπουμε σε τι ανάλυση εκπέμπει το κάθε δορυφορικό κανάλι.

Re: Απάντηση: autoresolution plugin στον Dream 800

Καλημέρα. Το έβαλα κι εγώ χθες αλλά δεν μπόρεσα να πειραματιστώ, αν και το βλέπω λίγο χλωμό, καθώς το σήμα του Dreambox περνάει μέσα από τον Onkyo που ανεβάζει το σήμα στα 1080p...
Το καλό είναι ότι μπορούμε και βλέπουμε σε τι ανάλυση εκπέμπει το κάθε δορυφορικό κανάλι.
Νομίζω οτι ειναι αυτο ακριβως που θελεις. Να δινει δηλαδη το σημα οπως ειναι και ολη την επεξεργασια να την κανει ο Onkyo με το πολυ καλο upscale που διαθέτει.

Re: autoresolution plugin στον Dream 800

Εγω δεν εχω ακομα μια ωραια super tv και θελω να δω HD απο που το κανεις download αληθεια??????

Εγώ το έβαλα και η βελτίωση στο sd σήμα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Έφυγε αρκετή θολούρα και αυξήθηκε η ευκρίνεια. Όλα αυτά στα κανάλια του premiere sport portal. Θα το τσεκάρω και με άλλα, αλλά οι πρώτη εντύπωση είναι θετική.

Αν και δεν έχω κάνει δοκιμές σε πολλά κανάλια τα συμπεράσματα μου είναι ίδια με του aragorn.
Ζωντάνεψε η εικόνα, έφυγε το πέπλο και βελτιώθηκε σημαντικά η ευκρίνεια. Για πρώτη ο 800 υπερέχει του 7020 σε συνολική ποιότητα εικόνας. (πάντα σε σύγκριση των ίδιων sd καναλιών σε σχέση Α-Β)

Δεν σύγκρινα ακόμα κανάλια στα 720.

Μετά από ένα μήνα μπορώ αν πω ότι η εικόνα του δέκτη μεταμορφώθηκε. Είναι πλέον αισθητά καλύτερη από αυτή του Dreambox 7020 σε όλους τους τομείς.

Βέβαια για να γίνει αντιληπτή η διαφορά θα πρέπει ο scaler του μέσου προβολής να είναι καλύτερος από αυτόν του Dreambox. Διαφορετικά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι χειρότερο. Δεν κάνουν καλό upscaling όλες οι τηλεοράσεις και όλοι οι προβολείς.

Πειραματιστείτε ανεπιφύλακτα!

Re: Απάντηση: autoresolution plugin στον Dream 800

Να συμπληρώσω ότι λειτουργεί άψογα και στο newenigma image. Δεν είναι υποχρεωτικό να φορτώσετε το Gemini για αυτή τη δοκιμή.
(Tα .mkv όμως είναι σημαντικός λόγος!)
Φιλε Αλεξανδρε εχω στην φλας το newenigma.image και το εχει εγκατεστημενο ηδη επισης τι εννοεις mkv?

Τα .mkv είναι αρχεία video, τα οποία μπορεί πλέον και αναπαράγει ο Dream 800. (χωρίς ελληνικούς υπότιτλους ακόμα)

Μόλις το εγκατέστησα κι εγώ το utility.

οπότε λέτε επιλέγουμε ακριβώς την ίδια αντιστοίχιση στο content και στο output;
δηλαδή. 1080i > 1080i
720p > 720p
576i > 576i
;;;;;;;;;

Κι αν ναι αυτό δεν έρχεται σε conflict με την επιλογή από το A/V setup που έχουμε ορίσει έξοδο 1080i ;
Με άλλα λόγια αν έχουμε ένα πρόγραμμα 720Χ576 το autoresolution θα δίνει 576i αλλά ο δέκτης θα δίνει 1080i, οπότε άχρηστο το autoresolution, έτσι πάει;

Μετά από κάποιες δοκιμές διαπίστωσα ότι το plugin υπερτερεί του A/V settings.

Δηλαδή, όταν επιλέγω κάποιο κανάλι που είναι 576i το info της τηελόρασης μου δείχνει 720Χ576i κι ας είναι δηλωμένο στο A/V settings σαν output το 1080i.

Αυτό μου με έχει μπερδέψει είναι το πως γυρνάω στην προηγούμενη κατάσταση δηλαδή να βγάζει μόνιμα ο δέκτης 1080i. Ακόμα κι αν απενεργοποιήσω το plugin , η τηλεόραση εξακολουθεί να μου βγάζει 576i.

Θέλει λέτε restart ο δέκτης ή uninstall το plugin;

Ακόμα κι αν κάνω off το plugin πρέπει να κάνω Restart τον δέκτη; κακό αυτό, διότι έτσι δεν μπορούμε ΑΜΕΣΑ να κάνουμε σύγκριση εικόνας.

Δεν χρειάζεται να κάνεις restart τον δέκτη. Απλά επιλέγεις ένα κανάλι με διαφορετική ανάλυση, π.χ. 720, και επανέρχεται στις A/V ρυθμίσεις.

Εστω και με restart (το GUI μόνο) είναι εμφανέστατη η διαφορά και στην δική μου TV (46" Sharp). Ειδικά αν το κάνετε το τεστ σε τίποτα τίτλους τέλους που σκρολάρουν τα γράμματα φαίνεται ξεκάθαρα η καθαρότητα όταν δίνετε 576i σε SD κανάλι.
Αρα ο scaler του 800άρη είναι για τα μπάζα....τι να πρωτοβάλουν στην μινιατούρα....
Επομένως είτε χρησιμοποιείτε τον scaler του A/V αν τον έχετε συνδεδεμένο σε ενισχυτή, είτε της TV.

Εστω και με restart (το GUI μόνο) είναι εμφανέστατη η διαφορά και στην δική μου TV (46" Sharp). Ειδικά αν το κάνετε το τεστ σε τίποτα τίτλους τέλους που σκρολάρουν τα γράμματα φαίνεται ξεκάθαρα η καθαρότητα όταν δίνετε 576i σε SD κανάλι.
Αρα ο scaler του 800άρη είναι για τα μπάζα....τι να πρωτοβάλουν στην μινιατούρα....
Επομένως είτε χρησιμοποιείτε τον scaler του A/V αν τον έχετε συνδεδεμένο σε ενισχυτή, είτε της TV.
1. Αν θυμάμαι καλά το Plugin δεν υποστηρίζει την ανάλυση 576i. Οπότε ορίζεις 576p για να έχεις αποτέλεσμα.
2. Ο scaler του 800 είναι όντως για τα μπάζα και η αιτία δεν είναι το μέγεθος του δέκτη. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν συνήθως ότι φθηνότερο υλικό υπάρχει έτσι ώστε να κρατηθεί το κόστος χαμηλά και τα κέρδη υψηλά! Νομίζεις ότι το συνολικό κατασκευαστικό κόστος του Dreambox 800 υπερβαίνει τα 40-50 ?
3. Και στη δικιά μου 46άρα η διαφορά είναι εμφανής. Λειτουργώ τον δέκτη μόνο με τη χρήση του Plugin.
Πάντως το αν είναι καλύτερος ο scaler του δέκτη ή του A/V ενισχυτή ή της τηλεόρασης, είναι θέμα δοκιμής γιατί και εκεί χρησιμοποιούνται φθηνά υλικά και πρόχειρο software.

1. Αν θυμάμαι καλά το Plugin δεν υποστηρίζει την ανάλυση 576i. Οπότε ορίζεις 576p για να έχεις αποτέλεσμα.

πως δεν την υποστηρίζει...αφού έδινα 576i και η τηλεόραση το αναγνώριζε σαν 576i
Μήπως η samsung δεν δέχεται 576i και το κάνει αυτόματα p ;

πως δεν την υποστηρίζει...αφού έδινα 576i και η τηλεόραση το αναγνώριζε σαν 576i
Μήπως η samsung δεν δέχεται 576i και το κάνει αυτόματα p ;
Εχεις δίκιο. H Samsung δεν δέχεται 576i. Αν ορίσεις 576i και πας σε ένα κανάλι 720Χ576i δεν το μετατρέπει αυτόματα σε p αλλά κρατάει την ανάλυση του προηγούμενου καναλιού.

Πάντως εγώ χρησιμοποιώ τον δέκτη με το autoresolution on, χωρίς να μπαίνει σε διαδικασίες upscaling o dm800. Η εικόνα ήταν εμφανώς καλύτερη με άμεση σύνδεση του δέκτη στην τηλεόραση και έχει βελτιωθεί ακόμη περισσότερο όταν σύνδεσα τον 800άρη πάνω στον onkyo 876 και άφησα το reon να κάνει το upscaling.