AUZEN MERIDIAN VS PRELUDE (REVIEW V.2) + ΣΥΓΚΡΙΣΗ OPAMPS MERIDIAN

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
17,351
Τελευταία / Φρέσκα νέα από το μέτωπο

Οι ύποπτοι: Οι συνήθεις: Σωτηρόπουλος, Δημητρακούδης και η αφεντιά μου

Setup:Το ίδιο του Review με μία διαφορά: Πλήρης παράκαμψη του προ και σύνδεση των καρτών ήχου απευθείας στον τελικό.

Drivers χρησιμοποιήθηκαν οι τελευταίες εκδόσεις για την κάθε κάρτα (όχι πως αυτό παίζει κάποιο ρόλο στην ποιότητα ήχου των αναλογικών σταδίων που ήταν και το ζητούμενο).

Σκοπός:

1. Η σύγκριση της Meridian με την Prelude (εννοείται πάντα στα αναλογικά στάδια – μιας και εκεί είναι το ενδιαφέρον) με παραπάνω από 1 σετ αυτιών.

2. Η σύγκριση 3 διαφορετικών σετ opamps για την Meridian: Των ʽμαμάʼ (4580), των Burr Brown 2134 και των National LM 4562

Δοκιμάσαμε με lossless υλικό και χρήση foobar αλλά και το γνωστό πλέον Dreamgirls HD DVD (προφανώς με το τελευταίο PDVD 7 Ultra).

Τα ακόλουθα συμπεράσματα ήταν ομόφωνα:

1. Επιβεβαιώθηκε το αρχικό review: H Meridian υπερέχει σαφώς της Prelude σε ευκρίνεια, δυναμικά και διαχωρισμό. Με απλά λόγια είναι σαφώς καλύτερη στον τομέα της ποιότητας ήχου.

2. Τουλάχιστον στο setup της δοκιμής, τα National LM 4562 έδωσαν σαφώς το καλύτερο αποτελέσματα συνδυάζοντας, χωρίς όμως υπερβολή, τα πλεονεκτήματα των άλλων 2 σετ δλδ βασικά την ευκρίνεια / αναλυτικότητα των μαμά και την ʽγλυκύτηταʼ των Burr Brown 2134.

Κατόπιν τούτου ακύρωσα το ραντεβού με τον ωριλά μου :p και αναμένω σχόλια, παρατηρήσεις, προσθήκες από τους λοιπούς σωματοφύλακες καθώς φυσικά και όποιον άλλον θέλει.

Last edited:
Re: AUZEN PRELUDE 7.1 REVIEW V.2: ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ MERIDIAN + ΣΥΓΚΡΙΣΗ OPAMPS

Ο Σύριος τα περιέγραψε πολύ καλά. Εγώ έχω να κάνω μόνο 1-2 σχόλια.

Η Prelude "φοράει" ένα LM 4562 για τα κανάλια L&R και τρία Burr Brown OPA2134 για τα λοιπά κανάλια.

Η Meridian όταν δοκιμάστηκε με τα 2134 ακούστηκε πολύ διαφορετική από την Prelude, πράγμα που σημαίνει ότι οι διαφορές σαφέστατα δεν εντοπίζονται μόνο στα opamps, αλλά και σε άλλους παράγοντες όπως τα τροφοδοτικά των αναλογικών σταδίων, το board layout, το κύκλωμα φυσικά, αλλά ίσως ακόμα και στο ίδιο το chipset.

Οπότε, ακόμα και αν μπορούσαμε να δοκιμάζαμε την Prelude με άλλους τελεστικούς (που δεν μπορούμε, μιας και μόνο ο ένας είναι σε socket) είναι απίθανο να έφτανε την ποιότητα ήχου της Meridian με τα 4562.

Αυτά από εμένα, για να ακούσουμε και τον Τάκη..

Τα 627AP και οι adaptors ειναι εδω. Μολις τα παρω στα χερια μου και δοκιμασω στη XM ενημερωνω!

Keep up boyz....!!

Εγω να σας πω, οτι δεν περιμενα οτι οι διαφορες θα ηταν τοσο ευκολως αντιληπτες σε εμενα τουλαχιστον που δεν ειμαι φανατικος του ηχου αλλα κυριως της εικονας....
Μεταξυ των 2 καρτων, η X-Meridian ηταν σαφως αναλυτικοτερη, με καλυτερο διαχωρισμο και δυναμικα. Με το που βαζαμε την X-Prelude, ηταν σαν να επεφτε μια "κουρτινα" μποστα στα ηχεια: πιο μουντος & ασαφης ηχος..
Στα Opamps τα πραγματα ηταν πιο δυσκολα, αλλα και εκει διεκρινα διαφορες: Τα 4562 εφεραν το καλυτερο αποτελεσμα στο συστημα του Συριου, καθοτι "γλυκαιναν" τον ηχο στις υψηλες (οπου τα ηχεια του ακουγονταν λιγο "τσιριχτα") χωρις ομως να χανει ο ηχος την αναλυτικοτητα του, ενω με εντυπωσιασε η ομοιογενεια του ηχου.
Βεβαια, οπως ειπαν και τα παιδια, μπορει σε ενα αλλο συστημα η αλλαγη των OPAMS να φερει ακριβως αντιθετα αποτελεσματα.Γι'αυτο χρειαζεται ο επι τοπου πειραματισμος..

στο σαιτ της αναφερει οτι η prelude μπορει να παιξει νεα φορμα ηχων μεσω coaxial ειναι αληθεια αυτο?

Ποιες η διαφορές στο κόστος μεταξύ των δυο ? και ερώτημα αξίζει κάποιος να επένδυση χρήματα για τι διάφορα που θα πάρει από κάτι ποιο φθηνό ?

στο σαιτ της αναφερει οτι η prelude μπορει να παιξει νεα φορμα ηχων μεσω coaxial ειναι αληθεια αυτο?

Αυτο λες ?

Optical / Coaxial COMBO Port
The SPDIF Output port has 25mbps bandwidth and supports DTS-
HD/DolbyTrue HD. It is possible to shift between Optical and Coaxial in this port.

Και να ισχυει για να δοκιμαστει θα πρεπει να βρεθει καποιος προ που να εχει δυνατοτητα αποκωδικοποιησης αυτων των φορμα απο τη spdif !

Re: Απάντηση: AUZEN MERIDIAN VS PRELUDE (REVIEW V.2) + ΣΥΓΚΡΙΣΗ OPAMPS MERIDIAN

Που το λέει αυτό;

Coaxial = SPDIF = Ανεπαρκές bandwidth για τα νέα φορμά.

Μήπως κάνεις λάθος ή εννοείς κάτι άλλο (πχ φήμη που είχε ακουστεί ότι το extension θα υποστηρίζει HDMI 1.3) ;

Αυτο λες ?

HD/DolbyTrue HD. It is possible to shift between Optical and Coaxial in this port.

Και να ισχυει για να δοκιμαστει θα πρεπει να βρεθει καποιος προ που να εχει δυνατοτητα αποκωδικοποιησης αυτων των φορμα απο τη spdif !

Για δώστε κανα link ρε παιδιά, γιατί μου κάνει λίγο κουλό.

Όπως τα λέει ο Χρήστος: Και να παίζει δλδ ξέρετε καναν ενισχυτή που να έχει τέτοια είσοδο; Εδώ κάνουμε κρα για να το δούμε σε HDMI.

Ποιες η διαφορές στο κόστος μεταξύ των δυο ? και ερώτημα αξίζει κάποιος να επένδυση χρήματα για τι διάφορα που θα πάρει από κάτι ποιο φθηνό ?

Το κόστος των 2 είναι παραπλήσιο (~200 Ευρώ).

Το πρόβλημα είναι απλώς ότι η Meridian πλέον είναι EOL (End Of Life).

Η διαφορά από άλλες κάρτες ήχου είναι μεγάλη. Αυτό το επιβεβαιώνουν όσοι έχουν την Meridian. Προσωπικά είδα τεράστια διαφορά και από ακριβότερες κάρτες (πχ XFi Elite Pro).

Απάντηση: Re: Απάντηση: AUZEN MERIDIAN VS PRELUDE (REVIEW V.2) + ΣΥΓΚΡΙΣΗ OPAMPS MERI

Όπως τα λέει ο Χρήστος: Και να παίζει δλδ ξέρετε καναν ενισχυτή που να έχει τέτοια είσοδο; Εδώ κάνουμε κρα για να το δούμε σε HDMI.

http://www.auzentech.com/site/products/x-fi_prelude.php

κατεβα κατω στη σελιδα στα hardware

Απάντηση: Re: Απάντηση: AUZEN MERIDIAN VS PRELUDE (REVIEW V.2) + ΣΥΓΚΡΙΣΗ OPAMPS MERI

Σε μια παλιοτερη δοκιμη , τελειως κατα τυχη ειχα συνδεδεμενη με coaxial μια x-mystique με τον rxv640 .

Παιζοντας με το powedvd αλλαζα ηχους/γλωσσες. Το υλικο ειχε dts Hd φορμα ηχου και μολις το επελεξα κλειδωσε ο ενισχυτης σε dts es !!!!

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: AUZEN MERIDIAN VS PRELUDE (REVIEW V.2) + ΣΥΓΚΡΙΣΗ OPAMPS

http://www.auzentech.com/site/products/x-fi_prelude.php
κατεβα κατω στη σελιδα στα hardware
Μάλιστα.

Αμφιβάλλω αν ποτέ θα γίνει κάτι παραπάνω από marketing trick.

Σε μια παλιοτερη δοκιμη , τελειως κατα τυχη ειχα συνδεδεμενη με coaxial μια x-mystique με τον rxv640 .

Παιζοντας με το powedvd αλλαζα ηχους/γλωσσες. Το υλικο ειχε dts Hd φορμα ηχου και μολις το επελεξα κλειδωσε ο ενισχυτης σε dts es !!!!
Αυτό είναι λογικό και γνωστό / αναμενόμενο.

Μετέτρεψε το σήμα σε ‘απλό’ DTS το οποίο φυσικά περνάει κανονικά από το SPDIF.

lets go και παμε
η καρτα εχει 290 και 247 η prelude το οτι λεει οτι παιζει δεν σημαινει ουτε οτι παιζει ουτε οτι δεν παιζει ,απλα αOptical / Coaxial COMBO Port

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: AUZEN MERIDIAN VS PRELUDE (REVIEW V.2) + ΣΥΓΚΡΙ

Μάλιστα.

Αμφιβάλλω αν ποτέ θα γίνει κάτι παραπάνω από marketing trick.

Αυτό είναι λογικό και γνωστό / αναμενόμενο.

Μετέτρεψε το σήμα σε ‛απλό’ DTS το οποίο φυσικά περνάει κανονικά από το SPDIF.

Δεν ξερω αν ειναι ετσι απλο. ΑΝ ειναι ετσι γιατι δεν κανει μετατροπη να κανει την ιδια δουλεια κι οπου υπαρχει DD HD ?

lets go και παμε
η καρτα εχει 290 και 247 η prelude το οτι λεει οτι παιζει δεν σημαινει ουτε οτι παιζει ουτε οτι δεν παιζει ,απλα αOptical / Coaxial COMBO Port

Ωπα βαστα. Μας τα κανεις λιγο πιο λιανα γιατι χαθηκαμε ?

οι τιμες ειναι απο καταστημα που τις εχει προς πωληση
τα αλλα χαρακτηριστικα ειναι απο το σαιτ της εταιριας
τιμες 209 και 247
μεριντιαν- πρελουντ

Δεν ξερω αν ειναι ετσι απλο. ΑΝ ειναι ετσι γιατι δεν κανει μετατροπη να κανει την ιδια δουλεια κι οπου υπαρχει DD HD ?
Νομίζω έχει να κάνει με το ‛DTS CORE’ το οποίο, αν και δεν το έχω ψάξει, προφανώς, κατά κάποιο τρόπο, ‛εμπεριέχεται’ με κάποιο ‛διακριτό’ τρόπο στο DTS HD κάτι το οποίο φαίνεται δεν ισχύει για το DD.

Την ίδια δουλειά (πάντα με DTS μόνο) κάνουν και άλλα desktop player (ps3, Toshiba hd dvd κλπ) απ όσο ξέρω.
Ωπα βαστα. Μας τα κανεις λιγο πιο λιανα γιατι χαθηκαμε ?
O argi (με τον συνήθη συντακτικό του παράδεισο – κανόνισε κι εσύ να μου παρεξηγηθείς :p ) δεν νομίζω ότι εννοεί τίποτα παραπάνω από αυτά που είπαμε και εμείς νωρίτερα. Δλδ είναι ένα spec στα χαρτιά το οποίο λογικά δεν θα βρει τρόπο όχι μόνο πρακτικής εφαρμογής αλλά και ελέγχου.

ΥΓ Το 290 Ευρώ της Meridian είναι πλασματικά γιατί απλά είναι EOL.

Last edited:
O Ρουλεμαν εχει δικαιο. Το dts που ειδες Χρηστο ειναι το απλο λογω δυνατοτητας Dts Core. HD ηχος απο coaxial/spidif ειναι αδυνατο να περασει λογω ανεπαρκους bandwidth.Mονο μεσω Hdmi γινεται.