Αξιολόγηση αναβάθμισης

dim_1

New member
4 February 2026
3
Γεια!

Ακούω μουσική κυρίως από το PC: προσωπική συλλογή mp3, bandcamp, youtube.

Για πολλά χρόνια το σύστημα μου ήταν Audiotrak Prodigy Cube + M-Audio AV40 ηχεία. Ήταν ΟΚ, τπτ φοβερό.

Τα ηχεία χάλασαν εδώ και λίγο καιρό.

Σκέφτομαι κάτι σαν το παρακάτω:

- DAC: είτε το Audiotrak Prodigy Cube είτε τη Focusrite Scarlett 3 που έχω για να συνδέω την κιθάρα
- Αγορά ενισχυτή: Fosi Audio TDA7498E / Fosi Audio BT30D
- Αγορά ηχείων: Nobsound NS-60S / REACT AV-965S

Το budget μου το καταλάβατε :)

Ερωτήσεις:
- Είναι ηλεκτρολογικά σωστό το παραπάνω;
- Υπάρχουν καλύτερες ενναλακτικές επιλογές σε αυτό το budget;

Ευχαριστώ!

Καλώς ήλθες στην παρέα! :)
Η καλύτερη λύση είναι να διαλέξεις κάτι να ταιριάζει με τη Scarlet.
Μόνο πες ποιό μοντέλο είναι, για να μπορούμε να κάνουμε πιο σωστές προτάσεις.

Καλώς ήλθες στην παρέα! :)
Η καλύτερη λύση είναι να διαλέξεις κάτι να ταιριάζει με τη Scarlet.
Μόνο πες ποιό μοντέλο είναι, για να μπορούμε να κάνουμε πιο σωστές προτάσεις.
Καλώς σας βρήκα!

Αυτήν εδώ έχω.

Νομίζω πως η καλύτερη λύση για σένα με τον πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό είναι ένα ζευγάρι ενεργά ηχεία -όσο πιο καλά μπορείς- που θα τα συνδέσεις με τη Scarlet.
Να βάλουμε ένα όριο τα 200-250 ευρώ το πολύ;
Σε αυτό το όριο θα πρότεινα:

JBL 305P MKII τιμή Skroutz ≈ 260 Ευρώ περίπου το ζεύγος.

Presonus Eris Studio 5 τιμή Skroutz ≈ 280 Ευρώ περίπου.

Φρόντισε να πας σε κάποιο κατάστημα να τα ακούσεις, αν έχεις τη δυνατότητα.
Εννοείται ότι ψάχνοντας μπορείς να πετύχεις εκπτώσεις, διακανονισμό και δόσεις στις επίσημες τιμές καταλόγου που αναφέρονται εδώ.

• Like
Reactions: dim_1
Τέτοια έχει ο κουνιάδος μου και τα 1280 η κόρη μου

Καμμιά φορά ξύνω την κεφάλα μου,πως είναι δυνατόν να παίζουν τόσο καλά ,τόσο φθηνά ηχεία,με τόσες πολλές λειτουργίες

Υπόψην ότι είναι σε λειτουργία πάνω από 6 χρόνια!!!!

• Like
Reactions: Nikos F
Πολλά από αυτά τα Edifier που λέτε είναι όντως μες στο budget μου.:cool:

Να σημειώσω πως πηγή θα είναι είτε ένα παλιό Audiotrak Prodigy Cube είτε ένα αρκετά πιο πρόσφατο Focusrite Scarlett Solo 3.

Η Scarlett έχει έξοδο μόνο Jack 6.3mm. Αυτό πάει να πει ότι προορίζεται μόνο για monitor ηχεία; Ή μπορεί με μετατροπέα να συνδεθεί με R1700BT/R1280; Κι αν γίνεται, τι συνεπάγεται άραγε αυτό;

Τίποτα το σπουδαίο δεν συνεπάγεται....μη φοβού 😄
Απλά θα πάρεις τα αντίστοιχα καλώδια.
Η εξοδος της Scarlett είναι balanced ?
Αν όχι ,παίρνεις αυτά τα καλώδια και είσαι οκ.
Αν είναι balanced παίρνεις ανταπτορες .

Last edited:
Πολλά από αυτά τα Edifier που λέτε είναι όντως μες στο budget μου.:cool:

Να σημειώσω πως πηγή θα είναι είτε ένα παλιό Audiotrak Prodigy Cube είτε ένα αρκετά πιο πρόσφατο Focusrite Scarlett Solo 3.

Η Scarlett έχει έξοδο μόνο Jack 6.3mm. Αυτό πάει να πει ότι προορίζεται μόνο για monitor ηχεία; Ή μπορεί με μετατροπέα να συνδεθεί με R1700BT/R1280; Κι αν γίνεται, τι συνεπάγεται άραγε αυτό;
Η Scarlett Solo 3rd Gen είναι σαφώς ανώτερη. Αλλά συνδέεται μόνο με monitor, σαν αυτά που προτείνονται πιο πάνω.
Με καλώδιο τύπου καρφί 1/4" (=6,3mm) TRS->TRS.
Σαν αυτό:

rode-trs-34-coiled-cable-3m-trs-3840x2160-rgb-2000x2000-724898e.png

Μπορεί να συνδεθεί με ηχεία που έχουν είσοδο RCA με κατάλληλο καλώδιο τύπου καρφί 1/4" (=6,3mm) TRS->RCA, ή με adaptor.
Σαν το παρακάτω.

oyaide-d-rts-class-b.jpg
Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν ταιριάζουν τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά. Η έξοδος τύπου καρφί 1/4" (=6,3mm) TRS έχει έξοδο +4 dBu (4Volt), ενώ η είσοδος RCA -10 dBV (2Volt) και θα την υπερφορτώνει. Εν τω μεταξύ η Focusrite Scarlett Solo [3rd Gen] δεν έχει αντίστοιχό ρυθμιστικό Hardware ή Software, όπως έχουν άλλες κάρτες ήχου.

Πληροφορίες AI

Can Scarlett Solo 3rd Gen get connected to monitors with RCA inputs

Yes, the Scarlett Solo 3rd Gen can connect to monitors with
RCA inputs by using appropriate 1/4" jack to RCA cables.

Connecting with RCA Cables
The Focusrite Scarlett Solo 3rd Gen has two balanced 1/4" TRS jack outputs on the rear panel. While balanced TRS connections are recommended for best quality, you can use unbalanced cables, such as those with RCA connectors, to connect to consumer-grade monitors or Hi-Fi amplifiers that have RCA inputs.
  • Cable Type: You will need two cables, each with a 1/4" TS (unbalanced) or TRS jack on one end and an RCA plug on the other.
  • Connection:
    • Connect the Left 1/4" jack from the Scarlett Solo to the left (typically white) RCA input on your monitor.
    • Connect the Right 1/4" jack from the Scarlett Solo to the right (typically red) RCA input on your monitor.
  • Potential Interference: Using unbalanced RCA connections may mean you hear some interference or noise, especially over longer cable runs. Keeping the cables as short as possible can help mitigate this.
  • Volume Control: The Scarlett Solo's front panel Output dial will control the level sent to both the main outputs and the headphone output simultaneously. You may need to adjust the volume directly on the monitors as well.
In summary, you can use 1/4" TS-to-RCA cables for this connection, though for optimal performance and noise rejection, balanced connections (TRS to TRS, or TRS to XLR if your monitors support it) are generally preferred if available.

can Scarlett Solo 3rd Gen change its output from +4 dBu to -10 dBV?

No, the
Scarlett Solo 3rd Gen does not have a hardware or software switch to change its output reference level between +4 dBu (professional) and -10 dBV (consumer).

While many higher-end interfaces include a "Reference Level" setting in their control software, the Scarlett Solo's output is variable and controlled solely by the physical Monitor knob on the front panel.

Key Technical Details

• Variable Output: The line outputs are electronically balanced and have a maximum output level of +15.5 dBu at 0 dBFS.
  • Manual Adjustment: To approximate a -10 dBV signal for consumer gear (like RCA-input monitors), you must manually lower the Monitor knob on the front of the interface until the signal level is appropriate for the receiving device.
  • Software Limits: The Focusrite Control software for the Solo allows you to change sample rates and the "Air" setting but does not offer an option to toggle output voltage standards (+4/-10).
Comparison of Output Levels

Maximum Output Level (0 dBFS)+15.5 dBu
Output TypeBalanced 1/4" TRS
Control TypeAnalogue physical knob
Switchable Reference LevelNo

If you are connecting to equipment that strictly requires a -10 dBV signal and you are experiencing clipping even with the knob turned down, you may need an external line level shifter or a passive attenuator.

Last edited:
Αν η Scarlett δεν έχει volume control για την έξοδο που πάει στα ηχεία,θα έχεις το εξής πρόβλημα αν πάρεις monitor.
Θα πρέπει κάθε αυξομείωση του ήχου να γίνεται από τα ηχεία.
Αυτό σημαίνει σήκω κάτσε 😀
Με τα Edifier ,έχεις το προνόμιο του τηλεκοντρόλ.
Τα ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά της Scarlett είναι πιο ταιριαστά με μόνιτορ ηχεία μεν (γιατί και οι δύο είναι professional συσκευές )αλλά δεν έχεις και ιδιαίτερα προβλήματα με ηχεία που έχουν rca εισόδους.
Αυτό το έχει δείξει η πράξη.
Το έχω κάνει και στο λέω.
Σίγουρα όμως θα πάρετε "σωστότερο" ήχο από τα JBL.
Τα eris τα 4αρια που είχα ,δεν ήταν τίποτα σπουδαίο,αλλά μπορεί τα 5αρια να είναι άλλη ιστορία.
Πάντως τα Edifier (ειδικά τα 1700) είναι εντυπωσιακότατα.
Αν με ρωτήσεις πια θα έπαιρνα,θα σου απαντούσα ως εξής.
Τώρα που έχω την μέση μου τα Edifier,ένεκα τηλεκοντρόλ .
Στα νιάτα μου τα JBL.
Έχω τα 308 και σκοτώνουν.😸

Μπήκα και διάβασα πέντε πράγματα για την Scarlett .
Η κάρτα έχει volume control και ρυθμίζεις από εκεί την ένταση.
Βέβαια αφού η κάρτα δεν έχει τηλεκοντρόλ το σήκω κάτσε δεν το γλυτώνεις
Αν δεν είσαι τεμπέλης σαν και μένα ,πάρε τα JBL.
Αν βαριέσαι, πάρε τα Edifier που έχουν τηλεκοντρόλ 😀

Αν η Scarlett δεν έχει volume control για την έξοδο που πάει στα ηχεία,θα έχεις το εξής πρόβλημα αν πάρεις monitor.
Θα πρέπει κάθε αυξομείωση του ήχου να γίνεται από τα ηχεία.
Έχει volume control, αλλά δεν έχει ρυθμιστικό Hardware ή Software για έξοδο -10 dBV (2Volt) για RCA, όπως πολλές άλλες κάρτες ήχου- interfaces.

Αυτό σημαίνει σήκω κάτσε 😀
Με τα Edifier ,έχεις το προνόμιο του τηλεκοντρόλ.
Τα ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά της Scarlett είναι πιο ταιριαστά με μόνιτορ ηχεία μεν (γιατί και οι δύο είναι professional συσκευές )αλλά δεν έχεις και ιδιαίτερα προβλήματα με ηχεία που έχουν rca εισόδους.
Αυτό το έχει δείξει η πράξη.
Το έχω κάνει και στο λέω.
Σίγουρα όμως θα πάρετε "σωστότερο" ήχο από τα JBL.
Τα eris τα 4αρια που είχα ,δεν ήταν τίποτα σπουδαίο,αλλά μπορεί τα 5αρια να είναι άλλη ιστορία.
Eris μόνο από 5αρι και πάνω.

Πάντως τα Edifier (ειδικά τα 1700) είναι εντυπωσιακότατα.
Αν με ρωτήσεις πια θα έπαιρνα,θα σου απαντούσα ως εξής.
Τώρα που έχω την μέση μου τα Edifier,ένεκα τηλεκοντρόλ .
Στα νιάτα μου τα JBL.
Έχω τα 308 και σκοτώνουν.
😸
Για τα JBL συμφωνούμε απόλυτα! (y)

• Like
Reactions: mdvq