Αξιολόγηση μηχανημάτων

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
35,821
127.0.0.1
Πολλές φορές χαζεύω τις βαθμολογίες στα περιοδικά και αναρωτιέμαι...
Πως είναι δυνατόν να βαθμολογήσεις ένα ηχείο για παράδειγμα;
Σύμφωνα με το πόσο αληθοφανή ήχο βγάζει;
Σύμφωνα με τα γούστα του εκάστοτε reviewer;
Σύμφωνα με το πόσο εύκολο στη τοποθέτησή του είναι;
Σύμφωνα με το πόσο εύκολο να το οδηγήσεις είναι;

Πως θα μπορούσαν να συγκριθούν ηχεία ανάλογης τιμής αλλά τελείως διαφορετικής φιλοσοφίας;
Ένα Zingali με ένα B&W, ένα ενεργό ATC, ένα ζευγάρι Magnepan και ένα ζευγάρι full range;

Και με τι θα τα οδηγήσεις; Με το τέρας της Burmeister ή έναν καλό set;
Σε τί χώρο θα το βάλεις; Με τι καλώδια και με τι πηγή θα παίξεις για να πετύχεις το matching που εμένα μου πήρε έξι μήνες για να το πετύχω (και σίγουρα δεν έχω πετύχει το τέλειο);

Από την άλλη, αρκεί μία μέτρηση σε ανηχοϊκό θάλαμο να μας μεταφέρει τα συναισθήματα του reviewer;

Μήπως σαν club θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μία database όπου θα έμπαιναν τα βασικά χαρακτηριστικά των μηχανημάτων ώστε να έχουμε μία εικόνα;
Και δεν μιλάω για ηχητικά χαρακτηριστικά αλλά χαρακτηριστικά σαν:

ΗΧΕΙΑ
1) Πόσο εύκολα οδηγούνται
2) Τι είδους ενισχυτής του πηγαίνει καλύτερα (του κάνει καλύτερη μέση βρε αδελφέ)
3) Πόσο εύκολα είναι στην τοποθέτηση
4) Ποιός είναι ο ηχητικός χαρακτήρας τους

ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ
1) Πόση πρέπει να είναι η minimum ευαισθησία των ηχείων που θα οδηγήσουν
2) Πόσο εύκολα οδηγούν ηχεία με μεγάλες βυθίσεις στην αντίσταση
3) Ποιός είναι ο μουσικός χαρακτήρας του

Καμία ιδέα;

Στις καλες χρονιες του hitech (96-97) υπηρχε ενα αρθρο οπου ειχαν οδηγησει διαφορα ηχεια (bw nautilus, magnepan, quad) με διαφορους ενιχυτες (mark levinson, elecrocompanient etc) και εβγαζαν πολυ χρησιμα συμπερασματα. Απο τα καλυτερα αρθρα που εχω διαβασει.

ΙΜΗΟ είναι τόσες οι παράμετροι και τα ταιριάσματα...

Γι αυτό άλλωστε τραβάμε ότι τραβάμε κάθε φορά,που θέλουμε να πάρουμε ένα μηχάνημα.

Εσύ το ξέρεις καλύτερα:flipout:

Μιχάλη,ολα είναι και σχετικά και υποκειμενικά ταυτόχρονα..... Σίγουρα υπάρχουν και κάποιοι αντικειμενικοί παράγοντες,οπως οδήγησης,χωροταξικοί και κόστους,αλλά απο κεί και πέρα,πως να περιγράψεις την χροιά? Το ''μαλακό'' πχ πριμάκι για μένα,μπορεί να είναι μουντό η σκληρό σε κάποιον άλλο.... Πως να βγει ακρη... μόνο με ακροάσεις για να φτάσει κάποιος στο πρωσωπικό του επιθυμητό αποτέλεσμα και όταν με το καλό φτάσει,καλό ειναι να σταματήσει τις επισκέψεις σε σπίτια φίλων,ο πειρασμος του καινούργιου καραδοκεί:flipout::flipout::flipout::flipout:

Μα, μιλάω για πράγματα που είναι αντικειμενικά...
Π.χ. τα ATC είναι αναίσθητα και θέλουν μεγάλους ενισχυτές για να δώσουν στάθμες. Μπορεί να γράψει κάτι άλλο κάποιος; :)

Να προσθέσω και εγώ ότι με διαφορετικά καλώδια ακούγεται διαφορετικός ήχος !!!

Άρα όλα είναι υποκειμενικά, γιαυτό και στα ξένα περιοδικά σε τεστ αναφαίρονται οπωσδήποτε οι "συσκευές" (γιατί και τα καλώδια συσκευές είναι) του εκάστοτε reviewer

Να προσθέσω και εγώ ότι με διαφορετικά καλώδια ακούγεται διαφορετικός ήχος !!!

Άρα όλα είναι υποκειμενικά, γιαυτό και στα ξένα περιοδικά σε τεστ αναφαίρονται οπωσδήποτε οι "συσκευές" (γιατί και τα καλώδια συσκευές είναι) του εκάστοτε reviewer

Και μέσα σε αυτά και η υποκειμενικοτητά του...Ακούτε και αγοράζετε στο χώρο σας λέω εγώ και όσοι έμποροι δεν μπορούν να σας το παρέχουν,πρόβλημά τους...Βλέποντας τις πωλήσεις τους να παίρνουν την κατιούσα,θα αντιδράσουν θετικά,αλλιώς δεν θα πουλάνε! Εμείς σαν αγοραστές έχουμε τη ''δύναμη'' και μόνο....

Αχ βρε Γιαννη!!!! Ελλαδα ομως δεν ειναι μονο η Αθηνα.
Οι υπολοιποι τι θα κανουμε?
Υπαρχουν αντιπροσωποι που θα στειλουν μηχανηματα στην επαρχεια, για να τ´ακουσουμε στον χωρο μας????

Απάντηση: Re: Αξιολόγηση μηχανημάτων

Αχ βρε Γιαννη!!!! Ελλαδα ομως δεν ειναι μονο η Αθηνα.
Οι υπολοιποι τι θα κανουμε?
Υπαρχουν αντιπροσωποι που θα στειλουν μηχανηματα στην επαρχεια, για να τ´ακουσουμε στον χωρο μας????

Οχι,αλλά σαφώς και εννοώ πως πρέπει να έχουν τουλάχιστον κάποιο demo,έστω στο δικό τους χώρο! Υπάρχουν περιπτώσεις αντιπροσώπων,όπου η μόνη περίπτωση για να ακούσεις την αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ συσκευή,είναι να την ...αγοράσεις! Δεν την έχουν κάν σαν demo στο χώρο τους και πρέπει να την παραγγείλουν για σένα και μόνο! Ελεος δηλαδή...Κυριολεκτικά γουρούνι στο σακί και ότι κόπηκε μεγειά! Αντιδράστε,απλά αγνοήστε τους! Γνώμη μου πάντα....

Δυστυχως, καποιες φορες ετυχε-

- να αλλαξω καλωδιο και να χρειαστει να αλλαξω (εστω και λιγο) την τοποθετηση των ηχειων. Ποσο μαλλον οταν αλλαζα συσκευες

- σε συγκεντρωση σε καταστημα εγινε ακροαση σε ενα ομολογουμενως πολυ καλο set-up, το οποιο δημοσιευτηκε σε καποιο περιοδικο σαν τεστ

- ηχεια σταλθηκαν για τεστ και επιστραφηκαν σφραγισμενα, το τεστ δημοσιευτηκε

Ποσες φορες ετυχε να διαβασουμε για την τοποθετηση των ηχειων στον χωρο του περιοδικου?

Ποσο απλα- σχεδον σαν διαφημισεις- ειναι τα τεστ τα τελευταια τουλαχιστον χρονια?

Εκεινος που δεν βλεπει καλα πηγαινει στον οφθαλμιατρο, εκεινος που δεν ακουει καλα (ενω δεν εμφανιζει παθολογικα συμπτωματα)?

Τι γινεται οταν το τεστ αφορα μεγαλη εταιρεια με μεγαλη διαφημιστικη "πιτα"?

Τα παραπανω χωρις καμμια αναγκη να υποβιβασω τη δυσκολη προσπαθεια των περιοδικων σε δυσκολους οικονομικα καιρους.
Επισης θα ηθελα να διαβαστουν καλοπροαιρετα, επειδη γραφτηκαν καλοπροαιρετα.
Τα εγραψα επειδη ηθελα να μοιραστω τους προβληματισμους μου.

Επισης, επιτρεψτε μου να μιλησω και για εμας (οχι τους καταναλωτες αλλα τους εραστες της μουσικης). Ποσες φορες δεν ειμασταν καχυποπτοι οταν καποιος μας ειπε την αληθεια. Για παραδειγμα οταν ενας ανθρωπος με μεγαλυτερη εμπειρια, μουσικη παιδεια, ενασχοληση μας ειπε μια αποψη και την καταρριψαμε, μεχρι που τα χρονια περασαν και σκεφτηκαμε οτι ειχε δικιο.

Ολοι μας εχουμε ευθυνη. Και τα περιοδικα και εμεις που τα αγοραζουμε (οσοι τα αγοραζουμε)

Καλες γιορτες σε ολους
Αγαπη και ευτυχια στις οικογενειες σας.

Πολλή καλή η τοποθέτηση του Ηλία Μ.
Ομως τα πράγματα είναι τουλάχιστον τραγικά διαφορετικά απο όταν ακούσουμε κάποιο σετ στην αντιπροσωπεία, όποια και να είναι αυτή και μετά το φέρουμε στον δικό μας χώρο.

Ομως τα πράγματα είναι τουλάχιστον τραγικά διαφορετικά απο όταν ακούσουμε κάποιο σετ στην αντιπροσωπεία, όποια και να είναι αυτή και μετά το φέρουμε στον δικό μας χώρο.

Καλως τον Γιωργη. Καλωσηρθες φιλε. Συμφωνω μαζι σου.-bye-

Δυστυχως, καποιες φορες ετυχε-

- να αλλαξω καλωδιο και να χρειαστει να αλλαξω (εστω και λιγο) την τοποθετηση των ηχειων. Ποσο μαλλον οταν αλλαζα συσκευες

- σε συγκεντρωση σε καταστημα εγινε ακροαση σε ενα ομολογουμενως πολυ καλο set-up, το οποιο δημοσιευτηκε σε καποιο περιοδικο σαν τεστ

- ηχεια σταλθηκαν για τεστ και επιστραφηκαν σφραγισμενα, το τεστ δημοσιευτηκε

Ποσες φορες ετυχε να διαβασουμε για την τοποθετηση των ηχειων στον χωρο του περιοδικου?

Ποσο απλα- σχεδον σαν διαφημισεις- ειναι τα τεστ τα τελευταια τουλαχιστον χρονια?

Εκεινος που δεν βλεπει καλα πηγαινει στον οφθαλμιατρο, εκεινος που δεν ακουει καλα (ενω δεν εμφανιζει παθολογικα συμπτωματα)?

Τι γινεται οταν το τεστ αφορα μεγαλη εταιρεια με μεγαλη διαφημιστικη "πιτα"?

Τα παραπανω χωρις καμμια αναγκη να υποβιβασω τη δυσκολη προσπαθεια των περιοδικων σε δυσκολους οικονομικα καιρους.
Επισης θα ηθελα να διαβαστουν καλοπροαιρετα, επειδη γραφτηκαν καλοπροαιρετα.
Τα εγραψα επειδη ηθελα να μοιραστω τους προβληματισμους μου.

Επισης, επιτρεψτε μου να μιλησω και για εμας (οχι τους καταναλωτες αλλα τους εραστες της μουσικης). Ποσες φορες δεν ειμασταν καχυποπτοι οταν καποιος μας ειπε την αληθεια. Για παραδειγμα οταν ενας ανθρωπος με μεγαλυτερη εμπειρια, μουσικη παιδεια, ενασχοληση μας ειπε μια αποψη και την καταρριψαμε, μεχρι που τα χρονια περασαν και σκεφτηκαμε οτι ειχε δικιο.

Ολοι μας εχουμε ευθυνη. Και τα περιοδικα και εμεις που τα αγοραζουμε (οσοι τα αγοραζουμε)

Καλες γιορτες σε ολους
Αγαπη και ευτυχια στις οικογενειες σας.
Φιλε απο του χρονου θα κανονισουμε ακροαση σπιτι μου ! Καλα να μας "μπει" το 2008.-bye-

Απάντηση: Re: Αξιολόγηση μηχανημάτων

Καλωσόρισες Γιώργο(MAC).

Τοσο καιρο ψαχνοντας στα διαφορα forums, αναλυοντας, διαφωνοντας με καποιους και συναινοντας με καποιους αλλους, χρησιμοποιοντας πολλες φορες ακομα και σκληρη γλωσσα,
αυτη εδω η παραγραφος ειναι ΜΑΚΡΑΝ η πιο ΣΟΦΗ που εχω διαβασει!!!

Ευγε φιλε μου!

:SFGSFGSF:

Τωρα οσον αφορα το θεμα μας, το εως τωρα στυλ των βαθμολογιων που υπαρχουν στον Ελληνικο ειδικο τυπο το θεωρω αστειοτητα.

Η δικια μου συμβουλη προς τον αναγνωστη σοβαρων περιοδικων (π.χ. High Fidelity), ειναι η παρακολουθηση των reviewer. Ο καθενας απο αυτους εχει το δικο του προσωπικο στυλ γραφης. Οταν ο χομπιστας αναγνωστης εξοικειωθει με το στυλ γραφης του εκαστοτε reviewer, αρχιζει να αντιλαμβανεται και να αποκωδικοποιει ευκολοτερα τα γραφομενα του, ωστε να κρινει αν ειναι οντως ενθουσιασμενος με το μηχ/μα που τεσταρει η απλα κανει αγγαρια. Επισης απο το συγκεκριμενο συστημα αναφορας που αναφερει, ειναι στην διακριτικη ευχερεια του αναγνωστη να καταλαβει αν συμπιπτουν τα γουστα του με του reviewer. Πρωτα τον "τσεκαρει" κι επειτα τον εμπιστευεται (σε ενα ποσοστο 70% το πολυ, ομως).

Επειτα ερχεται στα καταστηματα για να αποτυπωσει ιδια αποψη.