Αξιοπιστια σκληρων δισκων RAID5/RAID6

auteur

Banned
12 March 2009
9,072
Ξαχνωντας για ποιο ειναι λειτουργικο/filesystem εχει την μεγαλυτερη προστασια/αξιοπιστια απο απωλεια δεδομενων αλλα και να μην "θυσιαζει" πολλους δισκους (TB) για parity μιας και μιλαμε για home use/multimedia, διαβασα τα παρακατω ενδιαφερον αρθρα. Συμφωνα με τα οποια σοφοτερη ειναι η επιλογη δισκων με URE rate of 10^15.
URE rate 10^15 εχουν μονο οι πανακριβοι enterprise και φυσικα ειναι ασυμφοροι και ακαταλληλοι για home use/multimedia πολλων TB.

Why RAID 5 stops working in 2009

Reads fail SATA drives are commonly specified with an unrecoverable read error rate (URE) of 10^14. Which means that once every 100,000,000,000,000 bits, the disk will very politely tell you that, so sorry, but I really, truly can't read that sector back to you.
One hundred trillion bits is about 12 terabytes.

The Storage Bits take Users of enterprise storage arrays have less to worry about: your tiny costly disks have less capacity and thus a smaller chance of encountering an URE. And your spec'd URE rate of 10^15 also helps.
There are some other fixes out there as well, some fairly obvious and some, I'm certain, waiting for someone much brighter than me to invent. But even today a 7 drive RAID 5 with 1 TB disks has a 50% chance of a rebuild failure. RAID 5 is reaching the end of its useful life.
Update: I've clearly tapped into a rich vein of RAID folklore. Just to be clear I'm talking about a failed drive (i.e. all sectors are gone) plus an URE on another sector during a rebuild. With 12 TB of capacity in the remaining RAID 5 stripe and an URE rate of 10^14, you are highly likely to encounter a URE. Almost certain, if the drive vendors are right.

RAID 6 will protect you against this quite nicely, just as RAID 5 protects against a single disk failure today. In the future, though, you will require RAID 6 to protect against single disk failures + the inevitable URE and so, effectively, RAID 6 in a few years will give you no more protection than RAID 5 does today. This isn't RAID 6's fault. Instead it is due to the increasing capacity of disks and their steady URE rate. RAID 5 won't work at all, and, instead, RAID 6 will replace RAID 5.

Finally, I recalculated the AFR for 7 drives using the 3.1% AFR from the CMU paper, using the formula suggested by a couple of readers - 1-96.9 ^# of disks - and got 19.8%. So I changed the ~23% number to ~20%.

Why RAID 6 stops working in 2019

The crux of the problem RAID arrays are groups of disks with special logic in the controller that stores the data with extra bits so the loss of 1 or 2 disks won't destroy the information (I'm speaking of RAID levels 5 and 6, not 0, 1 or 10). The extra bits - parity - enable the lost data to be reconstructed by reading all the data off the remaining disks and writing to a replacement disk.
The problem with RAID 5 is that disk drives have read errors. SATA drives are commonly specified with an unrecoverable read error rate (URE) of 10^14. Which means that once every 200,000,000 sectors, the disk will not be able to read a sector.
2 hundred million sectors is about 12 terabytes. When a drive fails in a 7 drive, 2 TB SATA disk RAID 5, you’ll have 6 remaining 2 TB drives. As the RAID controller is reconstructing the data it is very likely it will see an URE. At that point the RAID reconstruction stops.
Here's the math: (1 - 1 /(2.4 x 10^10)) ^ (2.3 x 10^10) = 0.3835
You have a 62% chance of data loss due to an uncorrectable read error on a 7 drive RAID with one failed disk, assuming a 10^14 read error rate and ~23 billion sectors in 12 TB. Feeling lucky?
RAID 6 RAID 6 tackles this problem by creating enough parity data to handle 2 failures. You can lose a disk and have a URE and still reconstruct your data.
Some complain about the increased overhead of 2 parity disks. But doubling the size of RAID 5 stripe gives you dual disk protection with the same capacity. Instead of a 7 drive RAID 5 stripe with 1 parity disk, build a 14 drive stripe with 2 parity disks: no more capacity for parity and protection against 2 failures.
Digital nirvana, eh? Not so fast, my friend.
Grit in the gears Mr. Leventhal points out is that a confluence of factors are leading to a time when even dual parity will not suffice to protect enterprise data.
Consider:
  • Long rebuild times. As disk capacity grows, so do rebuild times. 7200 RPM full drive writes average about 115 MB/sec - they slow down as they fill up - which means about 5 hours minimum to rebuild a failed drive. But most arrays can't afford the overhead of a top speed rebuild, so rebuild times are usually 2-5x that.
  • More latent errors. Enterprise arrays employ background disk-scrubbing to find and correct disk errors before they bite. But as disk capapcities increase scrubbing takes longer. In a large array a disk might go for months between scrubs, meaning more errors on rebuild.
  • Disk failure correlation. RAID proponents assumed that disk failures are independent events, but long experience has shown this is not the case: 1 drive failure means another is much more likely.
Simplifying: bigger drives = longer rebuilds + more latent errors -> greater chance of RAID 6 failure.

Does RAID 6 stop working in 2019?

Με ολα τα παραπανω καταληγουμε οτι οποιο RAID (RAID5 ή RAID6) και να επιλεξουμε (το RAID10 δεν εχει καμια λογικη για home use) με 10 και 20 δισκους των 3-4TB (30-80TB) ακομα και σε raid6 ειναι σιγουρο οτι θα εχουμε ενα URE (το οποιο συμβαινει σε καθε 12TB read περιπου) χανωντας ετσι τα δεδομενα ΟΛΩΝ τον δισκων που ειναι στο pool.

Περισσοτερη λογικη εχει να επιλεξουμε ενα συστημα στο οποιο αν χτυπησουν παραπανω δισκοι απο αυτους που εχουμε για fault tollerance να μπορουμε να "διαβασουμε" και να εχουμε τα δεδομενα ανεπαφα στους υπολοιπους healthy δισκους. Οποτε τα ZFS, btrfs και storage spaces ειναι πληρως ακαταλληλα για storage server των 10-20+ δισκων των 3 και 4tb.. αν δε ακολουθησουμε και τον ατυπο κανονα οτι για 1tb σε ZFS θελουμε 1GB μνημης καταλαβαινουμε οτι να εχουμε 30-80GB μνημης ειναι τουλαχιστον ατυπο, ακομα και αν ισχυει 1ΤΒ για 500mb μνημης.

http://snapraid.sourceforge.net/compare.html

Απο το παραπανω λινκ (αν ειναι εγκυρο) σαν πιο σοφη επιλογη φαινεται να ειναι κατι σαν τα drive bender, unraid, snapraid, flexraid, disparity (ισως και το xpenology)..
απο τα οποια μπορουμε να εχουμε τα δεδομενα ανεπαφα απο τους υπολοιπους υγιης δισκους.

Εδω ομως τιθεται το ερωτημα αν θα διαβαζονται ως εχουν, (και δεν θα πρεπει να μεταφερουν σε αλλους δισκους), αν απλα τα βγαλουμε απο το pool;

γιατι αν πχ στο unraid, xpenology κτλ δεν αναγνωριζονται οι δισκοι πχ απο τα media player, και χρειαζομαστε αλλους τοσους δισκους οσους ειχαμε στο pool απλα για να τα μεταφερουμε, τοτε και αυτο το συστημα ειναι ακαταλληλο, λογο του οτι δεν μπορουμε να αγορασουμε πχ 20 δισκους για να κανουμε ενα απλο transfer, των 20 healthy δισκων που ειχαμε στο pool των 22 δισκων..

θα πρεπει να μπρουμε να τα βαλουμε παλι στον server μας, να κανουμε ενα νεο pool (χωρις να μας σβησει τα δεδομενα) και να συνεχισουμε με τους υπολοιπους 20 δισκους που εχουμε.

τι ειναι προτιμοτερο..
- δυο pool array με 7 δισκους των 4TB και RAID5
- ενα pool array με 14 δισκους των 4TB και RAID6
και στις δυο περιπτωσεις θα "χασουμε" 8TB για parity..
- ή απλα JBOD και αν χτυπησει καποιος δισκος να χασουμε ΜΟΝΟ εκεινο τον δισκο, κερδιζοντας και τα 8TB (parity) που χαναμε απο τα παραπανω παραδειγματα..οπου εχουμε και πολυ λιγες πιθανοτητες success rebuilt του raid..

και καποια αλλα λινκ
How long do disk drives last?

Why aren’t disk reads more reliable?

MTBF vs URE

Western Digital Red NAS Hard Drive Review Discussion

Triple-Parity RAID and Beyond

Last edited:
Re: Απάντηση: Αξιοπιστια σκληρων δισκων RAID5/RAID6

Άρα τελικά ... JBOD :)

δεν ξερω... και εγω αναρωτιεμαι.. και οσο διαβαζεις απο εδω και απο εκει, τοσο πιο πολυ μπερδευεσαι..
αν ολα τα παραπανω αληθευουν... και ειναι σωστοι οι υπολογισμοι του αρθρογραφου, τοτε ναι, παντα για home use/multimedia storage server οπου δεν θα ειναι και 24/7 online..

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα
Καταρχάς από jbod μακριά
Τώρα εάν το drive bender to λέτε jbod, δεν είναι

Το RAID5 όντως πολλοί φωνάζουμε χρόνια να αποφεύγεται με απλούς καταναλωτικούς δίσκους.
Για 4 δικούς σκεφτείτε και τη λύση του RAID10

Το RAID6 όντως δίνει καλύτερο availability και IMHO είναι η πιο σωστή οδός για τα περισσότερα home-nas. Όσο περισσότεροι οι δίσκοι τόσο πιο καλή είναι η λύση του RAID6

Ενώ εάν το συνδυάσουμε και με scrubbing ακόμα καλύτερα.
Φυσικά μη ξεχνάμε ότι αν μας ενδιαφέρουν αυτά τα μικρολαθάκια που θα βρει το scrubbing, τότε κανονικά πρέπει να μας ενδιαφέρουν όλα τα RAS features της μητρικής μας, του επεξεργαστή και της RAM. Για αρχή τουλάχιστο ECC RAM.

RAID6 με scrubbing δηλαδή είναι πολύ καλή λύση και είναι λάθος κάποια από τα συμπεράσματα σου παραπάνω.
Για 12χ1ΤΒ δίσκους θα χάσεις μεν χωρητικότητα 2 δίσκων, αλλά θα έχεις προστασία δύο καμένων δίσκων. Και με το scrubbinjg ξεπερνάς και όποια μικροπροβλήματα.

Υπάρχουν RAID 50,60 αλλα για οικιακό storage όντως δεν είναι καταλληλα.

Από εκεί και πέρα το zfs είναι μια καταπληκτική λύση, που δεν ασχολείται απλά με το availability / reliability , αλλά ακόμα και με ειδικές λύσεις caching για εξωφρενικές ταχύτητες, deduplication (γλυτώνεις χώρο) κ.ο.κ.

Οι σειρές WD RED και SEAGATE NAS θεωρούνται απλοί καταναλωτικοι δίσκοι;

Αν στήσω σύστημα 15 x 4TB (60TB συνολικά) (WD RED ή SEAGATE NAS) πόση μνήμη θα χρειαστω να εχω;

Αν πρεπει να βάλω 60gb μνήμης για τα 60TB που θα εχω και μάλιστα προτείνουν να ειναι και ECC!
Το κοςτος αλλα και η όλη υλοποίηση μου φαίνεται ακατόρθωτη! Ιςως για ενα σύστημα μέχρι 16TB να ειναι οκ αλλα για 60TB...
Επίσης τι ταχύτητες μεταφοράς θα πιάνω (για 1 user μιας και μιλάμε για home use) αφου το bottleneck ειναι το gigabit δυκτιο μου (100-128mb το μέγιστο θεωρητικό)..

Raid10 για home use το θεωρώ overkill και ασυμφορο.

Last edited:
Οι σειρές WD RED και SEAGATE NAS θεωρούνται απλοί καταναλωτικοι δίσκοι;

Αν στήσω σύστημα 15 x 4TB (60TB συνολικά) (WD RED ή SEAGATE NAS) πόση μνήμη θα χρειαστω να εχω;

Αν πρεπει να βάλω 60gb μνήμης για τα 60TB που θα εχω και μάλιστα προτείνουν να ειναι και ECC!
Το κοςτος αλλα και η όλη υλοποίηση μου φαίνεται ακατόρθωτη! Ιςως για ενα σύστημα μέχρι 16TB να ειναι οκ αλλα για 60TB...

Raid10 για home use το θεωρώ overkill και ασυμφορο.

Πάμε πάλι λίγη θεωρία γιατί ως συνήθως τα μπλέκεις όλα

Το όμομα του θέματος είναι αξιοπιστία δίσκων raid
Τα raid είναι συστοιχίες όχι δίσκοι
Redundant Array of Inexpensive Disks
Δώσε προσοχή στο Inexpensive
Κανείς δε λέει πάρε τους πιο ακριβούς δίσκους
Σου λένε, πάρε εργαλεία, για να αυξήσεις την αξιοπιστία μη αξιόπιστων δίσκων. Γιατι όλοι οι δίκοι είναι αναξιόπιστοι.

Δεύτερων ρωτάς τι είδους δίσκοι είναι οι RED. Διάβασε το marketing material, και θα δεις που απευθύνονται. Σίγουρα όχι Mission Critical Που λένε για τους enterprise.
Χθες έβγαλαν και άλλη σειρά , νομίζω τη μοβ για καταγραφικά video.

Ανεξάρτητα όμως από την όποια αξιοπιστία των δίσκων,
Το θέμα είναι ότι εμείς έχουμε εργαλεία για να αυξήσουμε την αξιοπιστία των αναξιόπιστων δίσκων.
Απλά απαιτεί, ανάλυση των απαιτήσεων μας, σχεδιασμό και σωστή υλοποίηση.

Τρίτων, ρωτάς πόση μνήμη.
Μα η μνήμη δεν έχει σχέση με το πόσους δίσκους και μόνο.
Έχει σχέση με το σχεδιασμό σου. Τα λειτουργικά σου, τα προγράμματα σου. Το ποια εργαλεία θα βάλεις
Δεν υπάρχει μια απάντηση.

Γενικά προσπάθησε να διαχωρίσεις τα βασικά βήματα, έννοιες και απαιτήσεις, γιατί άκρη δε βγαίνει όταν τα μπλέκουμε όλα.

Από raid 5-->raid 6 πάς. Από raid 6--> raid 5 πάς;

(Γιατί να υποβιβάσεις ένα radi6 σε 5?)
Εξαρτάται από τα εργαλεία σου, κάποια έτοιμα nas μπορεί να μη το κάνουν, επίτηδες κομμένο από την εταιρία.
Αν δείς λ.χ. στο πρόσφατο http://www.anandtech.com/show/7812/...4-and-lenovoemc-ix4300d-home-nas-units-review ο Ganesh τη λέει στην EMC γιατί κόβει features, χωρίς λόγο , μόνο για Marketing purposes.

(Γιατί να υποβιβάσεις ένα radi6 σε 5?)
Εξαρτάται από τα εργαλεία σου, κάποια έτοιμα nas μπορεί να μη το κάνουν, επίτηδες κομμένο από την εταιρία.
Αν δείς λ.χ. στο πρόσφατο http://www.anandtech.com/show/7812/...4-and-lenovoemc-ix4300d-home-nas-units-review ο Ganesh τη λέει στην EMC γιατί κόβει features, χωρίς λόγο , μόνο για Marketing purposes.

Εγώ θεωρώ overkill το raid 6 για οικιακή χρήση διότι χάνεις αποθηκευτικό χώρο δύο δίσκων και θέλω να ξέρω αν αργότερα αποφασίσω να πάω σε raid 6 (τώρα έχω τρείς 3άρηδες σε raid 5) αν μπορώ το πισωγύρισμα......

Εγώ θεωρώ overkill το raid 6 για οικιακή χρήση διότι χάνεις αποθηκευτικό χώρο δύο δίσκων και θέλω να ξέρω αν αργότερα αποφασίσω να πάω σε raid 6 (τώρα έχω τρείς 3άρηδες σε raid 5) αν μπορώ το πισωγύρισμα......

Εξαρτάται απο την ποσότιτα των δίσκων. Για 12 δίκους ΙΜΗΟ δεν είναι προβλημα. Ισα ίσα άν ήταν και παλιοι δίσκοι, μπορεί να προτιμουσε κανείς και 3 δισκους για redundancy.

Εχεις δικιο. Εν πολλοίς, θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά πολλών αργότερα, όταν θα έρθει εκεινη η ώρα.... Πάντως για 4 δίσκους ένα κόλπο που βρήκα και έχει η Qnap (δεν ξέρω αν το έχουν αλλοι) είναι ένας δίσκος να οριστεί σαν global spare disk έτσι ώστε αυτόματα να ξεκινήσει το rebuild του RAID σε περιπτωση failure....

Θα γίνω γραφικός στο τέλος, αλλά το raid ΔΕΝ έχει νόημα για οικιακή χρήση.

Το RAID δεν εξασφαλίζει ασφάλεια δεδομένων. Εξασφαλίζει την αδιάλλειπτη λειτουργία του συστήματος.
Πχ σε servers που έχουν πάνω τους υπηρεσίες που δεν μας παίρνει να είναι μη διαθέσιμες.
Για να έχουμε την αδιάλλειπτη λειτουργία όμως, εισάγουμε ένα κάρο έξτρα layers πολυπλοκότητας, το καθένα από τα οποία μπορεί να αποτελέσει αιτία για προβλήματα.
H τελική ακεραιότητα των δεδομένων διασφαλίζεται παντού και πάντα από την ύπαρξη σοβαρών backup.

Σε οικιακό περιβάλλον, η αδιάλλειπτη λειτουργία είναι πολύ πιο απλή υπόθεση και στο 99% των περιπτώσεων το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα απλό αντίγραφο των αρχείων που δεν μας παίρνει να χάσουμε. Και με μία κίνηση έχουμε και ταυτόχρονη ασφάλεια δεδομένων.

Το RAID έγινε δημοφιλές γιατί μας κάνει να νιώθουμε ωραία σαν technofreaks (έχοντας ένα καθαρά server χαρακτηριστικό στο σπίτι μας) και γιατί λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε κάτι (τουλάχιστον τον περισσότερο χρόνο), σε αντίθεση με το backup που θέλει λίγο πιο σοβαρή ενασχόληση.

Το χειρότερο όμως είναι ότι υποβαθμίζει τη σημασία του backup με αποτέλεσμα συχνά να χάνουμε δεδομένα όχι μόνο από σκασμένο δίσκο, αλλά και από προσωπικά λάθη ή και από ιούς.

Τα λέω έχοντας δουλέψει πάνω από 10 χρόνια σαν διαχειριστής σε μεγάλες εφαρμογές, και έχοντας χάσει ολόκληρες βάσεις από raid controller που έσκασε...
Αν δεν είχαμε backup όχι μόνο θα χάναμε πολλά χρήματα, αλλά πιθανότατα θα είχα χάσει και τη δουλειά μου...

Και σε σπιτικό επίπεδο, είχα χρόνια τους δίσκους μου σε mirror στο pc, όπως και στο NAS μου. Δεδομένα δεν έχω χάσει, αλλά έχω χάσει άπειρο χρόνο σε rebuild, και σε linuxοειδείς πρόχειρες εγκαταστάσεις ή live CD να προσπαθώ να τραβήξω τα αρχεία μου από το κλασμένο volume που αποτύγχανε στο rebuild.

Tα τελευταία 2 χρόνια έχω τα πάντα σε JBOD και έχω ρυθμίσει το Drive Bender να κρατάει duplicates των ταινιών και των φωτογραφιών μου, ενώ τα αρχεία της δουλειάς τα τραβάω και έξτρα backup στο Glacier της Amazon. Και ναι κοιμάμαι πιο ήσυχα τα βράδια, ενώ πλέον δεν χάνω καθόλου χρόνο. Αν γίνει κάτι, βάζω τον καλό δίσκο σε ένα άλλο pc και είναι όλα εκεί άμεσα προσβάσιμα...

Anyway, κάντε ό,τι θέλετε με τους δίσκους σας, αλλά ΠΑΡΤΕ BACKUP ΧΤΕΣ!!!!

Εννοείται ότι ΠΑΝΤΑ υπάρχει backup! Για να το συγκεκριμενοποιήσω λίγο, πρώτα αντιγράφω τα αρχεία σε εξωτερικο σκληρό δίσκο σαν backup και μετά πέφτει στο NAS.... Απλά κάποια στιγμή όταν θα μεγαλώσουν τα ΤΒ θα πρέπει να σκεφτώ ένα HP microserver για backup του κυρίως NAS.....

Για τα backup συμφωνώ απόλυτα

Αλλά κάτι μου λέει ότι οι περισσότεροι θέλουν δε θέλουν τα πάντα σε backup.
Αλλά μονό ένα μικρό ποσοστό των αρχείων τους.

Οπότε δεν είναι εντελώς άχρηστο το raid σε οικιακό επίπεδο.

Όπως έγραψα και παραπάνω χρειάζεται ανάλυση και σχεδιασμός
Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες
Και δεν υπάρχει μια λύση

Για τα backup συμφωνώ απόλυτα

Αλλά κάτι μου λέει ότι οι περισσότεροι θέλουν δε θέλουν τα πάντα σε backup.
Αλλά μονό ένα μικρό ποσοστό των αρχείων τους.

Οπότε δεν είναι εντελώς άχρηστο το raid σε οικιακό επίπεδο.

Αυτό ακριβώς εννοούσα και πριν... Το ότι δεν θέλουν τα πάντα σε backup αλλά θέλουν τα πάντα σε raid είναι τελείως παράδοξο...

Θεωρούμε ΟΚ το να χάσουμε το χώρο των δίσκων για το raid για να έχουμε σε duplicates τα πάντα συν το πιθανό parity, αλλά για το backup ξαφνικά μας φαίνεται τελείως περριτό το να κρατάμε τα πάντα σε duplicates...

Το ξαναλέω. Το raid έχει νόημα μόνο για περιπτώσεις που δεν θέλουμε downtime. Είναι και το μόνο χαρακτηριστικό που μας δίνει το backup. Αν ο σχεδιασμός μας στο σπίτι απαιτεί ελαχιστοποίηση του downtime, τότε οκ αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποστούμε και το έξτρα διαχειριστικό κόστος και τον έξτρα κίνδυνο από το επιπλέον layer στα δεδομένα μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το απλό πλήρες backup είναι απείρως χρησιμότερο και απείρως ασφαλέστερο.

για backups έχουμε κάνει θέματα και στο παρελθόν
ακόμα και στα backup δεν έχουμε μια πολιτική για τα πάντα,
διαχωρίζουμε αρχεία βάση κρισιμότητας, πόσο συχνά ανανεώνονται κ.ο.κ.

λ.χ. δεν είναι ρεαλιστικό για εμένα να κάνω καθημερινά offsite backup , άρα εννοείται ότι έχω systhma

από την άλλη ας πούμε ότι το εδώ θέμα έχει σχέση με τον τίτλο του
και ας πούμε ότι οι χρήστες έχουν τα Backups τους
το έχουν καλυμμένο αυτό

οι συστοιχίες raid μπορούν να εξυπηρετούν πολλά άλλα σενάρια.

Εχεις δικιο. Εν πολλοίς, θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά πολλών αργότερα, όταν θα έρθει εκεινη η ώρα.... Πάντως για 4 δίσκους ένα κόλπο που βρήκα και έχει η Qnap (δεν ξέρω αν το έχουν αλλοι) είναι ένας δίσκος να οριστεί σαν global spare disk έτσι ώστε αυτόματα να ξεκινήσει το rebuild του RAID σε περιπτωση failure....

Αυτό που γράφεις ειναι το hot spare και υπαρχει RAID5 + hot spare αλλα δεν ξέρω την διάφορα του απο το RAID6.. Και στα δυο νομιζω χάνεις 2 δισκους χωρίς να ειμαι σίγουρος..

Αυτό που γράφεις ειναι το hot spare και υπαρχει RAID5 + hot spare αλλα δεν ξέρω την διάφορα του απο το RAID6.. Και στα δυο νομιζω χάνεις 2 δισκους χωρίς να ειμαι σίγουρος..

Στο RAID5 + hot spare αν χάσεις έναν δίσκο την φορά είσαι ΟΚ. Αν χάσεις δύο μια και έξω τον ήπιες. Στο RAID6 αν χάσεις δύο μια και έξω είσαι ΟΚ (μέχρι να αντικαταστήσεις τους δίσκους)

Το καλό στο RAID5 + hot spare είναι ότι δεν χάνεις χρόνο στο βάλε-βγάλε-όρισε κλπ.... Με το που σκάσει ο σκληρός αμέσως γίνεται rebuild το RAID5.

Στο RAID5 + hot spare αν χάσεις έναν δίσκο την φορά είσαι ΟΚ. Αν χάσεις δύο μια και έξω τον ήπιες. Στο RAID6 αν χάσεις δύο μια και έξω είσαι ΟΚ (μέχρι να αντικαταστήσεις τους δίσκους)

Το καλό στο RAID5 + hot spare είναι ότι δεν χάνεις χρόνο στο βάλε-βγάλε-όρισε κλπ.... Με το που σκάσει ο σκληρός αμέσως γίνεται rebuild το RAID5.

Από spare δίσκους, γενικότερα μπορούμε να ορίσουμε όσους θέλουμε
Καταλαβαίνω ότι πολλές εταιρίες δεν δίνουν την ευελιξία για ‛τρέλες’
Αλλά χειροποίητα πάντα μπορούμε κάνουμε ότι θέλουμε
Λ.χ. αν είχα 12χ1ΤΒ τριών-τεσσάρων ετών σε ένα οικιακό σύστημα *μπορεί* να έβαζα raid6+2spare, όχι απαραίτητα αλλά εφόσον η ευελιξία υπάρχει καθένας κάνει ότι θεωρεί προτιμότερο στην περίπτωση του.

(προσωπικά φυσικά προτιμώ τους παλιούς μου δίσκους να τους χαρίζω και να τους αντικαταστώ με μεγαλύτερους και πιο φρέσκους, προσπαθώ να μη μείνω δηλαδή με μια ντουζίνα παλιούς δίσκους στα χέρια μου ποτέ)