Αξιοπιστια σκληρων δισκων RAID5/RAID6

Re: Απάντηση: Αξιοπιστια σκληρων δισκων RAID5/RAID6

Ωραίο το backup και συμφωνώ. Αλλά όταν έχεις φτάσεις τα 30ΤΒ τι backup να κάνεις; πρέπει να έχεις άλλον έναν server που να είναι backup του άλλου ; :stupido2:

Η λέξη backup τρομάζει? Αν έχεις 30ΤΒ raid (60TB+ δίισκους δηλαδή) ενώ δεν χρειάζεσαι την ταχύτητα του stripping και το 0 downtime, τότε ήδη κάνεις πλήρες live backup του συστήματός σου τοπικά, έχοντας τον έξτρα κίνδυνο του κοντρόλερ, και από ιούς ή από λάθη.

Ωραίο το backup και συμφωνώ. Αλλά όταν έχεις φτάσεις τα 30ΤΒ τι backup να κάνεις; πρέπει να έχεις άλλον έναν server που να είναι backup του άλλου ; :stupido2:

Ακριβώς αυτό!
Γιαυτο ψάχνω να δώ αν εχει καποια λογική το raid5/6 σε δίσκους συνολικής χωρητικότητας 60tb..και αν εχει κάνει καποιος success rebuilt/silvering με οποιοδήποτε συνδιάςμο filesystem/os με 10-20 δισκους των 3-4TB..

Αλλιώς πιο πολυ λογική εχει το drive bender για να βλέπουμε απλα ενα array και οχι πχ 15 δισκους..

Φυςικα σε home use ΔΕΝ μας ενδιαφέρει το downtime και λογικά δεν θα έχουμε τον storage server ανοιχτό 24/7. Για 24/7 έχουμε αλλο nas.

Last edited:
Ακριβώς αυτό!
Γιαυτο ψάχνω να δώ αν εχει καποια λογική το raid5/6 σε δίσκους συνολικής χωρητικότητας 60tb..και αν εχει κάνει καποιος success rebuilt/silvering με οποιοδήποτε συνδιάςμο filesystem/os με 10-20 δισκους των 3-4TB..

Αλλιώς πιο πολυ λογική εχει το drive bender για να βλέπουμε απλα ενα array και οχι πχ 15 δισκους..

Φυςικα σε home use ΔΕΝ μας ενδιαφέρει το downtime και λογικά δεν θα έχουμε τον storage server ανοιχτό 24/7. Για 24/7 έχουμε αλλο nas.

εμένα και πολλούς ακόμα μας ενδιαφέρει το availability – downtime
οπότε μη τα θεωρείς αδιάφορα
εάν δε σε ενδιαφέρουν γράψε τα σε DVD, και ψάχνε μια ώρα να βρεις όποιο θές :D

ενώ φυσικά έχω δει πάρα πολλά αναίμακτα rebuilds, με πλειάδα συνδυασμών sw/hw

Ε ναι και στην τελική σιγά τα πολύτιμα data. Πας σε έναν φίλο και ξαναγράφεις τις ταινίες/σειρές και καθάρισες.

Τις προσωπικές φωτογραφίες και τα video τα έχεις backup σε έναν-δυό passport (πόσα θα είναι ποιά;;) και τέλος. Σιγά μην το κάνουμε το σπίτι data center.... :flipout:

εμένα και πολλούς ακόμα μας ενδιαφέρει το availability – downtime
οπότε μη τα θεωρείς αδιάφορα
εάν δε σε ενδιαφέρουν γράψε τα σε DVD, και ψάχνε μια ώρα να βρεις όποιο θές :D

ενώ φυσικά έχω δει πάρα πολλά αναίμακτα rebuilds, με πλειάδα συνδυασμών sw/hw

Δεν διαφωνούμε στο οτι ο καθένας εχει διαφορετικές ανάγκες, όπως πολυ σωστα εθεςες λιγο πιο πάνω.

Δεν θεωρώ τιποτα αδιάφορο αλλα στην δική μου περιπτωςη δεν εχει καμια λογική το downtime ενώ το availability ειναι το πολυ 5 λεπτα.

1) έχουμε ενα nas/server για 24/7 στο οποίοι έχουμε τα πιο πρόσφατα (αυτα που δεν έχουμε παρακολουθήσει) την μουςικη μας και οτι αλλο θελουμε άνα πάσα στιγμή. Αυτό μπορεί να ειναι απο ενα διπλό nas μέχρι οςο θελουμε. Εδω καλο ειναι να έχουμε καποιο είδος "προστασίας" RAID.

2) στεινουμε ενα storage server οπου μας ενδιαφέρει να έχουμε οςο περισσότερους δισκους (χωρητικότητα) μπορούμε.
Εδω αποθηκεύουμε αυτα που έχουμε παρακολουθήσει και, ιςως και κανα back up την μουςικη μας συλλογή ή οτι αλλο δεν θελουμε άνα πάσα στιγμή 24/7.
Καλο ειναι να μην έχουμε τον storage server 24/7 ανοιχτό, δεν χρειάζεται να επιπονουμε τους δισκους του. Εδω μας ενδιαφέρει το maximum available storage, ΑΝ γίνεται να εχει και κάποιου είδους προστασία ακομα καλυτερα! (Αυτό ψάχνω να βρω και αν τελικά αξίζει κατι τέτοιο..)
Πολυ σημαντικό ειναι να μπορούμε να έχουμε τα δεδομένα μας ακομα και αν σκάσει/σκάσουν οι x δίσκοι που έχουμε βάλει (αν έχουμε καποιο είδος προστασίας) ως fault tolerance. Γιαυτο λέω οτι μαλλον το zfs με freenas σε τέτοιες υλοποίησεις δεν νομιζω (ρωτάω κιολας) να ειναι κατάλληλο, όπως επίσης δεν ξέρω τι γίνεται και στην περιπτωςη του unraid και αν εχει καταφέρει κανεις με 15-20 δισκους success rebuilt (το unraid εχει μονο έναν διςκο fault tolerance!) με unraid ή zfs + freenas..

3) οταν χρειαστούμε κατι απο τον storage server πολυ χρήσιμο (και αυτό θελω εγω να κάνω) ειναι να ανοίγει ο storage server με WOL μεςω app κινητού (πχ στο dsFinder ειναι ενα touch) και να μεταφέρουμε τα 40-50gb που θελουμε στο κύριο nas που ειναι 24/7 και το βλέπουμε/μοιράζουμε απο εκει. Το transfer κρατάει 5-7 λεπτά και αλλα 5 λεπτά το πολυ να ξυπνήσει ο storage server. Αν παλι βιαζόμαστε μπορούμε να "δουμε" τα δεδομένα κατεύθυαν απο τον storage server μειώνοντας το availability στο άνοιγμα του μονο. Με το να έχουμε κλειστό τον storage server και να τον ανοίγουμε μονο οταν χρειαζόμαστε κατι απο εκει εξασφαλίζουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στους δισκους του.

Last edited:
Με το να έχουμε κλειστό τον storage server και να τον ανοίγουμε μονο οταν χρειαζόμαστε κατι απο εκει εξασφαλίζουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στους δισκους του.

Όχι απαραίτητα. Το άνοιξε κλείσε είναι επίσης επιπονο για τους δίσκους. Σκεψου ότι παλιούς σέρβερ δεν τους κάνουμε ποτέ shut down από φόβο ότι δεν θα ξανασηκωθούν οι δίσκοι.

Δεν διαφωνούμε στο οτι ο καθένας εχει διαφορετικές ανάγκες, όπως πολυ σωστα εθεςες λιγο πιο πάνω.

Δεν θεωρώ τιποτα αδιάφορο αλλα στην δική μου περιπτωςη δεν εχει καμια λογική το downtime ενώ το availability ειναι το πολυ 5 λεπτα.

1) έχουμε ενα nas/server για 24/7 στο οποίοι έχουμε τα πιο πρόσφατα (αυτα που δεν έχουμε παρακολουθήσει) την μουςικη μας και οτι αλλο θελουμε άνα πάσα στιγμή. Αυτό μπορεί να ειναι απο ενα διπλό nas μέχρι οςο θελουμε. Εδω καλο ειναι να έχουμε καποιο είδος "προστασίας" RAID.

2) στεινουμε ενα storage server οπου μας ενδιαφέρει να έχουμε οςο περισσότερους δισκους (χωρητικότητα) μπορούμε.
Εδω αποθηκεύουμε αυτα που έχουμε παρακολουθήσει και, ιςως και κανα back up την μουςικη μας συλλογή ή οτι αλλο δεν θελουμε άνα πάσα στιγμή 24/7.
Καλο ειναι να μην έχουμε τον storage server 24/7 ανοιχτό, δεν χρειάζεται να επιπονουμε τους δισκους του. Εδω μας ενδιαφέρει το maximum available storage, ΑΝ γίνεται να εχει και κάποιου είδους προστασία ακομα καλυτερα! (Αυτό ψάχνω να βρω και αν τελικά αξίζει κατι τέτοιο..)
Πολυ σημαντικό ειναι να μπορούμε να έχουμε τα δεδομένα μας ακομα και αν σκάσει/σκάσουν οι x δίσκοι που έχουμε βάλει (αν έχουμε καποιο είδος προστασίας) ως fault tolerance. Γιαυτο λέω οτι μαλλον το zfs με freenas σε τέτοιες υλοποίησεις δεν νομιζω (ρωτάω κιολας) να ειναι κατάλληλο, όπως επίσης δεν ξέρω τι γίνεται και στην περιπτωςη του unraid και αν εχει καταφέρει κανεις με 15-20 δισκους success rebuilt (το unraid εχει μονο έναν διςκο fault tolerance!) με unraid ή zfs + freenas..

3) οταν χρειαστούμε κατι απο τον storage server πολυ χρήσιμο (και αυτό θελω εγω να κάνω) ειναι να ανοίγει ο storage server με WOL μεςω app κινητού (πχ στο dsFinder ειναι ενα touch) και να μεταφέρουμε τα 40-50gb που θελουμε στο κύριο nas που ειναι 24/7 και το βλέπουμε/μοιράζουμε απο εκει. Το transfer κρατάει 5-7 λεπτά και αλλα 5 λεπτά το πολυ να ξυπνήσει ο storage server. Αν παλι βιαζόμαστε μπορούμε να "δουμε" τα δεδομένα κατεύθυαν απο τον storage server μειώνοντας το availability στο άνοιγμα του μονο. Με το να έχουμε κλειστό τον storage server και να τον ανοίγουμε μονο οταν χρειαζόμαστε κατι απο εκει εξασφαλίζουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στους δισκους του.

Το transfer απο storage server σε nas, θα γίνεται μεςω app smartphone/tablet, όπως και το WOL του storage server για μέγιστη ευκολία.

Το unraid δυςτυχως αν ακολουθήσουμε το παραπάνω σκεπτικό, χωλαίνει λόγω χαμηλού transfer 30-35mb/s οπου τα 5-7 λεπτα γίνονται ~15-20+.. Εκτός και αν "δουμε" τα δεδομένα του κατεύθυαν μεςω LAN και τον κλείσουμε μετα.

Όχι απαραίτητα. Το άνοιξε κλείσε είναι επίσης επιπονο για τους δίσκους. Σκεψου ότι παλιούς σέρβερ δεν τους κάνουμε ποτέ shut down από φόβο ότι δεν θα ξανασηκωθούν οι δίσκοι.

Αυτό ειναι αλλο ενα θεμα που μπορεί και να ισχύει. Ομως υποτίθεται οτι θα αλλάζουμε τους δισκους οταν πχ βγαίνουν μεγαλύτερης χωρητικότητας δίσκοι (σε λογική τιμη) απο αυτούς που ήδη έχουμε. Γιαυτο και ο storage server ειναι απαραίτητο να κάνει grow/expand.

Επίσης δεν νομιζω να γίνονται πολλά άνοιξε κλεισε του storage server μεςα στον μήνα αν ακολουθήσουμε το παραπάνω σκεπτικό.

Last edited:
Πάμε πάλι λίγη θεωρία γιατί ως συνήθως τα μπλέκεις όλα

Το όμομα του θέματος είναι αξιοπιστία δίσκων raid
Τα raid είναι συστοιχίες όχι δίσκοι
Redundant Array of Inexpensive Disks
Δώσε προσοχή στο Inexpensive
Κανείς δε λέει πάρε τους πιο ακριβούς δίσκους
Σου λένε, πάρε εργαλεία, για να αυξήσεις την αξιοπιστία μη αξιόπιστων δίσκων. Γιατι όλοι οι δίκοι είναι αναξιόπιστοι.

Δεύτερων ρωτάς τι είδους δίσκοι είναι οι RED. Διάβασε το marketing material, και θα δεις που απευθύνονται. Σίγουρα όχι Mission Critical Που λένε για τους enterprise.
Χθες έβγαλαν και άλλη σειρά , νομίζω τη μοβ για καταγραφικά video.

Ανεξάρτητα όμως από την όποια αξιοπιστία των δίσκων,
Το θέμα είναι ότι εμείς έχουμε εργαλεία για να αυξήσουμε την αξιοπιστία των αναξιόπιστων δίσκων.
Απλά απαιτεί, ανάλυση των απαιτήσεων μας, σχεδιασμό και σωστή υλοποίηση.

Τρίτων, ρωτάς πόση μνήμη.
Μα η μνήμη δεν έχει σχέση με το πόσους δίσκους και μόνο.
Έχει σχέση με το σχεδιασμό σου. Τα λειτουργικά σου, τα προγράμματα σου. Το ποια εργαλεία θα βάλεις
Δεν υπάρχει μια απάντηση.

Γενικά προσπάθησε να διαχωρίσεις τα βασικά βήματα, έννοιες και απαιτήσεις, γιατί άκρη δε βγαίνει όταν τα μπλέκουμε όλα.

Το θεμα του νηματος προκύπτει απο την αναζήτησή μου και αυτα που γράφω ΔΕΝ ειναι συμπεράσματα αλλα ερωτήσεις, αναζητώντας την βέλτιστη λύση για το σκεπτικό που ανέλυσα λιγο πιο πάνω.

Μετα απο όλα αυτα τι προτείνεις;
Με τι filesystems/os/hardware κτλ θα υλοποιούσες το παραπάνω σκεπτικό;
Με γνώμονα το κοςτος και όλα αυτα που έθεσα παραπάνω..

Τέλος δεν εχω βρει τι γίνεται αν πχ σκάσουν 2 δίσκοι στο unraid ή fault tolerance +1 στο zfs με free nas..
Θα πρεπει να παρω καινούργιους δισκους για να μεταφέρω τα δεδομένα απο τους υπόλοιπους υγιής δισκους; ή απλα φτιάχνω νέο pool array (χωρίς να διαγράφουν τα δεδομένα που εχουν οι υγιής δίσκοι) και ειμαι έτοιμος; Χάνωντας τα δεδομένα μονο των χτυπημένων δίσκων..

ε ρε κώλυμα με το unraid,
δεν σου απαντάει ο naxian, μην το κουράζεις
raid6 2 fault tolerance, το ίδιο και το zfs raidZ2, τρεις στο zfs raidZ3, τους μισούς σε raid 10, τους μισούς σε zfs mirror vdevs

για το DSM να ξέρεις πάντως ότι αν φτιάξεις raid5 και χάσεις δυο δίσκους θα τα χάσεις όλα

ο tmjuju είναι σε raid 10 me btrfs raid εγώ είμαι με raid6 & mdadm & btrfs

και σταμάτα την μούρδα με ipmi, όλες οι motherboard έχουν wol

@all
να ξέρετε ότι η wd στους red ενεργοποίησε πάλι το head park. το ανακαλύψαμε αγοράζοντας την προηγούμενη βδομάδα 6 red από τρία διαφορετικά μαγαζιά (είναι νόμος για να μην πέφτεις στην ίδια παρτίδα) και ήρθαν 2 με απενεργοποιημένο, δυο με 0x8a aka 138s και δυο με 0x50 aka 8s !!!

Re: Απάντηση: Αξιοπιστια σκληρων δισκων RAID5/RAID6

ε ρε κώλυμα με το unraid,
δεν σου απαντάει ο naxian, μην το κουράζεις
raid6 2 fault tolerance, το ίδιο και το zfs raidZ2, τρεις στο zfs raidZ3, τους μισούς σε raid 10, τους μισούς σε zfs mirror vdevs

για το DSM να ξέρεις πάντως ότι αν φτιάξεις raid5 και χάσεις δυο δίσκους θα τα χάσεις όλα

ο tmjuju είναι σε raid 10 me btrfs raid εγώ είμαι με raid6 & mdadm & btrfs

και σταμάτα την μούρδα με ipmi, όλες οι motherboard έχουν wol

@all
να ξέρετε ότι η wd στους red ενεργοποίησε πάλι το head park. το ανακαλύψαμε αγοράζοντας την προηγούμενη βδομάδα 6 red από τρία διαφορετικά μαγαζιά (είναι νόμος για να μην πέφτεις στην ίδια παρτίδα) και ήρθαν 2 με απενεργοποιημένο, δυο με 0x8a aka 138s και δυο με 0x50 aka 8s !!!

προσπαθώ να βγάλω μια άκρη και ΔΕΝ είμαι ειδικός, ούτε ειναι ο τομέας μου.

Θα μπορούσες να γράφεις λιγο πιο κόσμια δεν υπαρχει κανένας λόγος να
χαλάμε την διάθεση μας.

Ευχαριστω για τα info.
Για ποσά TB μιλάμε συνολικά και ποςους διςκους στις υλοποίησεις που αναφέρεις; Μνήμη;

κόσμια σου έχω απαντήσει απο την αρχή αλλά εσύ κάνεις τα αδύνατα δυνατά να με πείσεις ότι τρολάρεις

τι εννοείς για πόσα Tb ; εάν εννοείς το home server μου είναι 4 χ 3Τb red + 2 x 2Tb σε raid0 με 10Gb ECC ram

εάν εννοείς το άλλο που λες συνέχεια για την μνήμη που θέλει το zfs δεν είναι έτσι όπως το λες, εάν έχεις datacenter ναι θέλει πολύ μνήμη για home use δουλεύει και με 2Gb όσα Tb και να του βάλεις, όσα περισσότερα βάλεις τόσο πιο γρήγορο θα γίνει λόγο ARC και φιλοσοφίας του

δυστυχώς εδώ στην επαρχία αυτά που φτιάχνουμε αφορούν small busines και δεν έχουμε μεγάλη ανάγκη για αρκετά Tb
αυτό που κάνουμε είναι πολύ γρήγορα databases, συνεχόμενα backups

Θελω να χτισω ενα 50-60TB με 10-15 δισκους. Και αν μπορω στο μέλλον να αλλάζω τους 15 δισκους αυτούς με μεγαλύτερης χωρητικότητας. Γιαυτο ρωτάω τι γίνεται πχ αν μου χτυπήσουν fault tolerance plus one στο zfs με freenas; Θα πρεπει να παρω άλλους (καινούργιους) δισκους και να μεταφέρω τα δεδομένα μου σε μια τέτοια περιπτωςη ή συνεχίζω κανονικά με τους υπόλοιπους (φτιάχνω πχ νέο array με τους ΗΔΗ γεμάτους δισκους; ) χάνωντας μονο δεδομένα απο αυτούς που έσκασαν...
Το ειχα γράψει κ πιο πάνω.

Δυςτυχως το να εχω back up 50-60tb δεν ειναι εφικτό αυτήν την εποχή.

Για το unraid εχω διαβάσει σύστηματα πολλών TB αλλα πουθενά για success rebuilt πχ 60tb ή τι γίνεται μετα βλέπε το παρακάνω ερώτημα. Τι ίδιο βεβαία ισχύει και για το XPEnology.

Last edited:
Θελω να χτισω ενα 50-60TB με 10-15 δισκους. Και αν μπορω στο μέλλον να αλλάζω τους 15 δισκους αυτούς με μεγαλύτερης χωρητικότητας. Γιαυτο ρωτάω τι γίνεται πχ αν μου χτυπήσουν fault tolerance plus one στο zfs με freenas; Θα πρεπει να παρω άλλους (καινούργιους) δισκους και να μεταφέρω τα δεδομένα μου σε μια τέτοια περιπτωςη ή συνεχίζω κανονικά με τους υπόλοιπους (φτιάχνω πχ νέο array με τους ΗΔΗ γεμάτους δισκους; ) ψάχνωντας μονο δεδομένα απο αυτούς που έσκασαν...

ξεχώρισε τις ερωτήσεις σου, δεν βγάζω νόημα η μάλλον ζητάς να γράψω άπειρες περιπτώσεις που θέλουν πολλές σελίδες και εσύ δεν θες να διαβάζεις

Θελω να χτισω ενα 50-60TB με 10-15 δισκους. Και αν μπορω στο μέλλον να αλλάζω τους 15 δισκους αυτούς με μεγαλύτερης χωρητικότητας
για αυτό έχει επιλογή που την ενεργοποιήσεις και όταν όλοι οι δίσκοι είναι μεγαλύτερης χωρητικότητας θα κάνει μόνο του grow up
μπορείς να τους αλλάξεις και σιγά σιγά αλλά δεν θα κάνει grow up μέχρι να αλλαχτεί και ο τελευταίος

μπορείς να τους αλλάξεις και σιγά σιγά αλλά δεν θα κάνει grow up μέχρι να αλλαχτεί και ο τελευταίος
Αυτό ισχύει σε όλα αυτα που κάνουν καποιο είδους raid;

Όλοι οι δίσκοι θα ειναι ίδιοι 4tb. Αλλα οταν και αν βγουν πχ 5-6tb θα προτιμούσα να τους αναβάθμισω, παρά να στήσω αλλο ενα storage server.

Βρε σε διαβάζω μια χαρα, αλλα μετα μπαίνουν οι όροι μεςα και τα κινεζικά command line κτλ οπου δεν εχω καμια επαφή.

Last edited:
mdadm,zfs & brtfs ναι
για άλλα δεν ξέρω μιας και δεν είναι raid άρα δεν ασχολούμαι

Με 60tb σε καποιο απο τα παραπάνω (mdadm, zfs & brtfs) τι hardware ποςη μνήμη, CPU κτλ χρειάζομαι; Γιατι όλα ειναι και θέμα κόστους..

Και με βάση το σκεπτικό που αναλύω λιγο πιο πάνω με τα 1) 2) 3) κτλ
Αξίζει να στήσω ενα τέτοιο σύστημα;
Θα μπορω να το διαχειριστώ;

Last edited:
αυτό αφορά εσένα και την χρήση που θες
και pentium μπορείς να βάλεις, τι πάει να πει τι hw ; όσο καλύτερο τόσο το καλύτερο
εάν είναι σημαντικά είπαμε πας σε xeon & ecc ram
την ώρα του rebuild resilver μπορείς να βάλεις καλό cpu & ram για να κάνει γρήγορα

οι open source λύσεις θα κάνουν boot και θα δουν το array με ότι hw βάλεις, το xpenology όχι

θα το διαχειριστείς από έναν browser,ssh. στα δύσκολα θα ρωτάς πρώτα για να σιγουρευτείς (το raid δεν είναι backup)

Last edited: