Αξιοθέατα

H φωτογράφιση αυτού του κτιρίου και μόνο, έστω και στην παρούσα, μέτρια εκδοχή, είναι λόγος απόκτησης ενός υπερευρυγώνιου φακού:
Η Βαλλιάνειος Βιβλιοθήκη, στην οδό Πανεπιστημίου 32, αποτελεί συστατικό μέρος ενός υπέροχου συμπλέγματος ανεξαρτήτων μεταξύ τους κτηρίων, που και τα τρία μαζί αποκαλούνται «Αθηναϊκή Τριλογία». Τα άλλα δύο είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ακαδημία Αθηνών. Η Τριλογία αποτελεί ίσως το ωραιότερο δείγμα αρχιτεκτονικού νεοκλασικισμού στην Αθήνα. Η Βαλλιάνειος χτίστηκε με τα χρήματα των μεγαλεμπόρων αδερφών Βαλλιάνου, οι οποίοι κατάγονταν από την Κεφαλλονιά και έλεγχαν σημαντικά μερίδια στο διεθνές εμπόριο μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Δυτικής Μεσογείου. Διέθεσαν το πολύ σημαντικό για την εποχή ποσό των 2.800.000 δραχμών και στις 16 Μαρτίου 1888 ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του κτηρίου. Αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο Θεόφιλος Χάνσεν και διαχειριστής και εργολάβος του ο Ερνέστος Τσίλλερ. Το κτήριο αποτέλεσε την επίσημη έδρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης το 1903, όταν άρχισαν να μεταφέρονται σε αυτό τα βιβλία της από τα διάφορα κτήρια στα οποία μέχρι τότε στεγαζόταν. Τον ρόλο αυτόν τον κράτησε έως το 2017, οπότε και η Εθνική Βιβλιοθήκη άλλαξε έδρα.
Πηγή
IMG_2463_new edit4_resize1800.jpg

• Like
Reactions: gkpapad and cacau
Ποτέ δεν μου άρεσε αυτό το έργο. Στο εξωτερικό το έχω δει σε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και πραγματικά μου ήταν αποκρουστικό

Σίγουρα δεν θα σου μείνει για την ομορφιά του, αλλά παρόλα αυτά το θεωρώ αρκετά επιβλητικό και πρωτότυπο, ειδικά στις πιο μεγάλες διαστάσεις. Μεγάλο ρόλο παίζει και η τοποθεσία. Στο κπισν, εκεί που το έχουν βάλει, δεν νομίζω ότι είναι και ο πιο κατάλληλος χώρος για αυτό το έργο. Στην Tate και στο Guggenheim στο Bilbao ταιριάζει πιο πολύ.

Να πως το είχα δει εγώ. Δεν μου άρεσε παρά το ότι ήταν σε εσωτερικό χώρο και με πολλά φωτιστικά και ηχητικά εφε

Στην Doha παίζει ναι είναι και η χειρότερη εμφάνιση του συγκεκριμένου έργου.

Από την ψηφιακή έκθεση "Plásmata: Bodies, Dreams, and Data" στο πεδίον του Άρεως:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Φανταστική

• Like
Reactions: Nexus

IMG_2283_edit_resize1200.jpg

(Canon EOS M50 & Canon EF-S 15–85mm f/3.5-5.6 IS USM. Στα 15mm (x1.6) με 1/250 sec, f/6.30, ISO100. 6000 x 4000, cropped 90%, resized 1200x800)

το στομα που κατάπινε τρενα με ψυχες

Last edited: