Αξιζει ο προβολεας στις 75-80"?

dimogrec

New member
2 May 2008
69
Καλησπερα και χρονια πολλα.
Μεχρι τωρα απολαμβανω τις ταινιες μου σε tv 42" (Panasonic 42px80e) στο σαλονι μου σε αποσταση κατη λιγοτερο απο 3μ μεσω ενος HTPC. Ειμαι ικανοποιημενος απο αυτο που βλεπω και θελω να στησω κατι στο υπνοδωματιο μου. Απο τοιχο σε τοιχο εχω 2,90μ που σημαινει αν παω σε προβολεα θα εχω απο 75-80 και κατι ιντσες διαγωνιο (υπολογιζοντας στα 2,50 την αποσταση απο τη λαμπα του προβολεα). Σαν πηγη θα εχω παλι καποιο HTPC και συνηθως βλεπω ταινιες 720p & 1080p (στα 24fps).
1)θεωρειτε περιττο-υπερβολικο τον προβολεα σε αυτη την αποσταση? Προτενετε δηλαδη στα ιδια η' & λιγοτερα λεφτα μια tv πχ 50"?
2)το αρνητικο της μικρης σχετικα διαγωνιου εχει σαν αποτελεσμα αρκετα φωτεινη εικονα και λογικα καλυτερο κοντραστ (συμφωνα με οτι εχω διαβασει δηλαδη γιατι οπως καταλαβατε δεν ειχα ποτε προβολεα) Μηπως ειναι προτιμοτερο να προσανατολιστω σε καποιο 720p μοντελο (λογο διαγωνιου) η' απο την αλλη λογο μικρης αποστασης θεασης προτινετε 1080p? (Η αληθεια ειναι απο την εμπειρια μου σε τηλεορασεις θεωρω πιο σημαντικο τα 24p παρα την αναλυση των 1080p... αυτο βεβαια σε μικρες διγωνιες..)
3) για την περιπτωση μου θεωρειτε καλυτερο καποιο dlp ή 3lcd μοντελο (παλι απ'οσο εχω διαβασει πιο καλο μαυρο,αντιθεση εχουν οι dlp αλλα με φοβιζει και η πιθανοτητα του rainbow effect, αν απ'οτι καταλαβα στα νεοτερα μοντελα (με 3 & 4x wheel speed) το φαινομενο ειναι λιγοτερο αισθητο...)
Οποιος καταφερε να διαβασει μεχρι το τελος ας μου δωσει τα προβολικα του φωτα και ας με διορθωσει αν καπου κανω λαθος. :ernaehrung004:

εαν βαλεις προβολι σπιτι σου δυσκολο να ξαναδεις εργο σε τιβι ...
εαν σε φοβιζει κατι ξεκινα απο τις αγγελιες και δοκιμασε σπιτι σου ...
δεν νομιζω να σου αρνηθει καποιος εαν του εξηγησεις οτι εαν σου κανει τον αγορασες ...
τοσο απλα !

δοκιμασε νοητα να φανταστεις οτι βλεπεις μια ταινια σε μια επιφανεια που καλυπτουν,οχι μια,αλλα 4 τβ σαν τη δικια σου....
τοτε εχεις 84"...
θα λαβεις μονος σου την απαντηση που ζητας...

Αν μπορεσεις να βγαλεις 84" ( υπαρχουν προβολεις που με μικρη αποσταση μπορουν να βγαλουν αυτες τις ιντσες) να εισαι σίγουρος πως απο τον προβολεα που θα παρεις θα δεις τα μεγιστα που μπορει να σου προσφερει.
Γενικότερα ειμαι της αποψης που καδρα κατω των 90 ιντσων σε βιντεοπροβολη προσφερουν την καλύτερη εικονα.

Ευχαριστω πολυ παιδια για τις απαντησεις, οντως το 84''=4x42'' δεν το ειχα φανταστει αρα για το χωρο μου και την αποσταση θεασης θα ειναι παραπανω απο ικανοποιητικο :2thumb22sup: και πραγματι βρισκω μοντελα που βγαζουν 84'' στην αποσταση που εχω
Μπορω να εχω αρκετα σκοτεινο δωματιο χωρις τοιχους αριστερα δεξια απο την οθονη (αρκετα μακρυα δηλαδη). Απο τεχνικης αποψης προτεινετε 1080p ή 720p... Ξερω στις μερες μας βρισκεις 1080 σε καλες τιμες κυριως καποια παλαιοτερα μοντελα. Θα εχει αισθητη διαοφορα (ενοω σε αποσταση 2,60 με ~84'')?
Μιας και προοριζεται καθαρα για ταινίες ποια τεχνονογια (dlp,3lcd)να προτιμησω?

Οι 1080 γραμμές σε σχέση με τις 720 κρίνονται πάντα με την απόσταση θέασης. Στη δική σου περίπτωση (2,6 μέτρα, 84 ίντσες πανί) είναι βέβαιο ότι θα αντιληφθείς τη διαφορά στην ευκρίνεια. Εφόσον σε ικανοποιούν και οι άλλες παράμετροι της εικόνας που προσφέρει το υποψήφιο προς αγορά μηχάνημα, δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος να στραφείς σε 720.

Ένα μικρό κάδρο έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

Δεν έχει θέματα με τη φωτεινότητα. Το 99,99% των προβολικών που θα ''ζαχαρώσεις'' θα γεμίσουν με άνεση τις παραπάνω ίντσες.

Έχει πιο συμπαγή εικόνα σε σχέση με ένα άλλο των 120 ιντσών π.χ. Με λίγα λόγια, η ποιότητα της εικόνας που θα πάρεις κρίνεται εξαιρετική.

Επίσης, ένα ακόμα πλεονέκτημα (αυτό όμως αφορά μόνο τους DLP που είναι δύσκολοι στην τοποθέτηση) είναι ότι μειώνεται το offset του φακού λόγω κοντινής απόστασης και μικρότερου κάδρου. Δηλαδή, το μικρό κάδρο βοηθεί και σ' αυτόν τον τομέα που θεωρείται ''αγκάθι'' για πολλές DLP υλοποιήσεις.

Τώρα, όσον αφορά τις τεχνολογίες, είναι ζήτημα προσωπικού γούστου (εφόσον έχουν λυθεί όλα τα θέματα τοποθέτησης ή επάρκειας του ζουμ λόγω απόστασης). Οι DLP προσφέρουν πιο ''επιθετική'' εικόνα δίνοντας βαρύτητα στο ansi contrast και κατά βάση πιο ευκρινή σε σχέση με τους τρίτσιπους λόγω σύγκλισης. Οι LCD προσφέρουν, συνήθως, πιο ξεκούραστη εικόνα, μεγαλύτερες ευκολίες τοποθέτησης με τη συνδρομή των ηλεκτρονικών βοηθημάτων και γράφουν καλύτερες τιμές στο απόλυτο μαύρο.

Βλέπεις και αποφασίζεις...

Σε 88 ιντσες που βλεπω εγω (16/9) ειμαι υπερευχαριστημενος.
Δεν θα ξαναδεις ποτε ταινια ουτε σε 60αρα τηλεοραση.

Για να μην ανοιγω αλλο τοπικ....
Για την ποια πρεπει να ειναι η αποσταση του προβολεα απο ποια χαρακτηριστικα μπορω να την δω?
Στην περιπτωση μου σε δυο αποστασεις μπορει να τοποθετηθει ο προβολεας, στο τραπεζακι (μπροστα μου) σε αποσταση απο το πανι περιπου 2μ και στον τοιχο (πισω μου) στα 5μ. Η αποσταση θεασης στα 2,3μ.

Απάντηση: Re: Αξιζει ο προβολεας στις 75-80"?

Για να μην ανοιγω αλλο τοπικ....
Για την ποια πρεπει να ειναι η αποσταση του προβολεα απο ποια χαρακτηριστικα μπορω να την δω?
Στην περιπτωση μου σε δυο αποστασεις μπορει να τοποθετηθει ο προβολεας, στο τραπεζακι (μπροστα μου) σε αποσταση απο το πανι περιπου 2μ και στον τοιχο (πισω μου) στα 5μ. Η αποσταση θεασης στα 2,3μ.

http://www.projectorcentral.com/projection-calculator-pro.cfm

Ένα καλό εργαλείο για να διαπιστώσεις αυτά που ζητάς. Διαλέγεις μοντέλο και βλέπεις που κάθεται, φωτεινότητες, κάδρα κ.λ.π.

Ειμαι ικανοποιημενος απο αυτο που βλεπω και θελω να στησω κατι στο υπνοδωματιο μου. Απο τοιχο σε τοιχο εχω 2,90μ που σημαινει αν παω σε προβολεα θα εχω απο 75-80 και κατι ιντσες διαγωνιο

Δεν κατάλαβα...θα στήσεις προβολέα στο υπνοδωμάτιο ή θα πας την παλιά τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο και θα βάλεις τον προβολέα στο σαλόνι;

Οι 1080 γραμμές σε σχέση με τις 720 κρίνονται πάντα με την απόσταση θέασης. Στη δική σου περίπτωση (2,6 μέτρα, 84 ίντσες πανί) είναι βέβαιο ότι θα αντιληφθείς τη διαφορά στην ευκρίνεια. Εφόσον σε ικανοποιούν και οι άλλες παράμετροι της εικόνας που προσφέρει το υποψήφιο προς αγορά μηχάνημα, δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος να στραφείς σε 720.

Ένα μικρό κάδρο έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

Δεν έχει θέματα με τη φωτεινότητα. Το 99,99% των προβολικών που θα ''ζαχαρώσεις'' θα γεμίσουν με άνεση τις παραπάνω ίντσες.

Έχει πιο συμπαγή εικόνα σε σχέση με ένα άλλο των 120 ιντσών π.χ. Με λίγα λόγια, η ποιότητα της εικόνας που θα πάρεις κρίνεται εξαιρετική.

Επίσης, ένα ακόμα πλεονέκτημα (αυτό όμως αφορά μόνο τους DLP που είναι δύσκολοι στην τοποθέτηση) είναι ότι μειώνεται το offset του φακού λόγω κοντινής απόστασης και μικρότερου κάδρου. Δηλαδή, το μικρό κάδρο βοηθεί και σ' αυτόν τον τομέα που θεωρείται ''αγκάθι'' για πολλές DLP υλοποιήσεις.

Τώρα, όσον αφορά τις τεχνολογίες, είναι ζήτημα προσωπικού γούστου (εφόσον έχουν λυθεί όλα τα θέματα τοποθέτησης ή επάρκειας του ζουμ λόγω απόστασης). Οι DLP προσφέρουν πιο ''επιθετική'' εικόνα δίνοντας βαρύτητα στο ansi contrast και κατά βάση πιο ευκρινή σε σχέση με τους τρίτσιπους λόγω σύγκλισης. Οι LCD προσφέρουν, συνήθως, πιο ξεκούραστη εικόνα, μεγαλύτερες ευκολίες τοποθέτησης με τη συνδρομή των ηλεκτρονικών βοηθημάτων και γράφουν καλύτερες τιμές στο απόλυτο μαύρο.

Συμφωνω απολυτα...

( Γιαννη ... respect στο avatar σου )

( Γιαννη ... respect στο avatar σου )

Όσοι προβολείς και να 'πεφταν επάνω του, αυτός παρέμενε πιο ''φωτεινός''. Όσο για τους αντιπάλους.......τους έκανε πιο μαύρους και από την Kuro!! Όπως εννοείς, η αντίθεση κυμαινόταν σε κορυφαία επίπεδα...:firstprize:

Respect indeed!!;)

Re: Απάντηση: Αξιζει ο προβολεας στις 75-80"?

Ευχαριστω και παλι παιδια "ξεκαθαρισα" αρκετα πραγματα και επιβεβαιωσα καποια θεματα που ειχα φανταστει. (κοινως καταφερατε-ευκολα- να με ποροσετε :cool4: )
.....Οι LCD προσφέρουν, συνήθως, πιο ξεκούραστη εικόνα, μεγαλύτερες ευκολίες τοποθέτησης με τη συνδρομή των ηλεκτρονικών βοηθημάτων και γράφουν καλύτερες τιμές στο απόλυτο μαύρο.

Γιαννη με το παραπανω εννοεις οτι οι 3lcd εχουν πιο καλο μαυρο?Νομιζα το αντιθετο :chinscratch: Πρεπει να δω απο κοντα καποιους να εχω αποψη:vroam:
Quartz θα βαλω προβολεα στο δωματιο μου

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αξιζει ο προβολεας στις 75-80"?

Γιαννη με το παραπανω εννοεις οτι οι 3lcd εχουν πιο καλο μαυρο?Νομιζα το αντιθετο :chinscratch: Πρεπει να δω απο κοντα καποιους να εχω αποψη:vroam:

Σε απόλυτες τιμές on/off contrast (δηλαδή στη μαύρη καρτέλα) συχνά-πυκνά καταγράφουν καλύτερες τιμές μαύρου από τους DLP. Οι DLP, όμως, τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στο θέμα ansi contrast (η στάθμη του μαύρου μετριέται στο πατερνάκι σκακιέρα) το οποίο είναι πιο σημαντικό στην εικόνα. Εν ολίγοις, αν έχεις έναν LCD που γράφει 0,09 nits στην μαύρη καρτέλα και 1 nit στο μαύρο τετράγωνο της σκακιέρας, και έναν DLP που καταγράφει 0,2 και 0,5 nits αντίστοιχα, προτίμησε τον δεύτερο.

Οπωσδήποτε, πάντως, πρέπει να τους δεις ιδίοις όμμασι ώστε να σχηματίσεις άποψη.