Αυτό το κύκλωμα στέκει;

Re: Απάντηση: Αυτό το κύκλωμα στέκει;

Δεν ειναι απαραιτητο να μπει κολλητηρι στην μπριζα.
Μπορει να γινει και με κολλητηρι αεριου :flipout:

Χωρις πλακα τωρα. Το κυκλωμα ειναι Κλασσικοτατο Long Tail phase splitter, με AC balance (25Κ τριμμερ) για να επιτυχει την συμμετρια κατα το AC. Η λογικη της λειτουργιας του ειναι αυτη που αναφερει παραπανω ο jan41, και το κυκλωμα αναμενεται να δουλεψει κανονικα.

Απλα η κατω λαμπα (ενισχυτης γειωμενου πλεγματος) δεχεται πολυ χαμηλοτερου πλατους σημα στην εισοδο της (που ειναι η καθοδος) απο την επανω, και χρειαζεται αλλες συνθηκες λειτουργιας για να βγαλει πλατος σηματος στην εξοδο της ισο με της επανω (που δουλευει σαν ενισχυτης γειωμενης καθοδου).
Το κυκλωμα δεν ειναι συμμετρικο.
Οι τασεις Εξοδου των 2 τριοδων ομως μπορουν να γινουν ισες.

http://www.audiocraftworks.gr/gr/pages/projects/amps/special/phasesplit.htm

Tip : με μια μικρη παραλλαγη η εισοδος του Ενισχυτη μπορει να γινει Fully Balanced.

Ερωτηση : Το σημα που ερχεται απο την Εξοδο σαν Αναδραση σε ποιο τριοδικο μερος της ECC83 επενεργει ?
Πρεπει να ειναι συμφασικο ή αντιφασικο ως προς το σημα Εισοδου ? ?

Τα δυο τριοδικα ειναι 2 τοπολογιες διαφορετικες η πανω ειναι γειωμενης καθοδου [αναστρεφουσα], και η κατω γειωμενου πλεγματος [μη αναστρεφουσα] Η αναδραση πεφτει στην κοινη αντισταση R6 , στο πανω τριοδικο λειτουργει σαν αρνητικη αρα ειναι συμφασικη με το σημα εισοδου, και στο κατω σαν θετικη , το συστημα παει να σταθεροποιηθη με τον τροπο αυτο, και μπαλανσαρεται ακριβως και καλα με την επιλογη των ανοδικων αντιστασεων. Παντως εγω προτιμω το καθοδυνο [αρκει να βλεπει μεγαλα φορτια.]
:AFADF0:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αυτό το κύκλωμα στέκει;

Τα δυο τριοδικα ειναι 2 τοπολογιες διαφορετικες η πανω ειναι γειωμενης καθοδου [αναστρεφουσα], και η κατω γειωμενου πλεγματος [μη αναστρεφουσα] Η αναδραση πεφτει στην κοινη αντισταση R6 , στο πανω τριοδικο λειτουργει σαν αρνητικη αρα ειναι συμφασικη με το σημα εισοδου, και στο κατω σαν θετικη , το συστημα παει να σταθεροποιηθη με τον τροπο αυτο, και μπαλανσαρεται ακριβως και καλα με την επιλογη των ανοδικων αντιστασεων. Παντως εγω προτιμω το καθοδυνο [αρκει να βλεπει μεγαλα φορτια.]
:AFADF0:
Δηλ . αν κόψουμε την ανάδραση λες να αποσταθεροποιηθεί;

Εννοώ αν φτιαχτεί το πρώτο τμήμα χωρίς την EL84 και άρα χωρίς ανάδραση δεν θα βγουν σωστά αποτελέσματα ως προς την σταθερότητα;

Re: Απάντηση: Αυτό το κύκλωμα στέκει;

Εννοώ αν φτιαχτεί το πρώτο τμήμα χωρίς την EL84 και άρα χωρίς ανάδραση δεν θα βγουν σωστά αποτελέσματα ως προς την σταθερότητα;

Φυσικα ο αναστροφεας θα λειτουργησει και χωρις την αναδραση ,,δεν τιθεται θεμα ασταθειας [ταλαντωσης κλπ] μαλλον συμμετριας θαλεγα αντι σταθεροτητας

Η πρώτη δοκιμή ήταν μια απογοήτευση. Μόνο το πρώτο στάδιο χωρίς τις EL84 πάνω και φυσικά χωρίς ανάδραση υπάρχει αναστροφή φάσης βέβαια αλλά τεράστια διάφορα στο AC .Το ένα σκέλος πχ 8V pp και το άλλο 2V pp.Δεν νομίζω ότι αυτή η διαφορά μπορεί να έρθει με την ανάδραση. Πρέπει να είναι λάθος γραμμένη η R4(15 KΩ).
Και κάτι άσχετο . Πάνω στις δοκιμές ανακάλυψα ότι τα κροκοδειλάκια μου δεν είχαν κολλημένα τα καλώδια πάνω τους απλά ήταν σφιγμένα με πένσα. Α ρε άτιμη ΚΙΝΑ.

Απο πολυ προσφατη εφαρμογη Long tail με μια 5687 οι δυο αντιφασικες Εξοδοι απεκτησαν ιδιο πλατος με αντισταση 68Κ στην πρωτη ανοδο και 8Κ2 στην δευτερη ! !
Τασεις Ανοδου : 173 Volt στην πρωτη και 227 Volt στην δευτερη ανοδο.

Στο θεμα της αναδρασης : νομιζω οτι επενεργει καθαρα στην πρωτη τριοδο (γειωμενης Καθοδου), και η δευτερη τριοδος παραλαμβανει το αποτελεσμα με την αναδραση ηδη μεσα στον λογαριασμο.
Αναδραση-ξεαναδραση το μηχανακι θα δουλεψει, με το απαραιτητο παιχνιδι με τις αντιστασεις Ανοδων.
Χρωσταει λιγο στους πρωτους QUAD.

Last edited:
Το κύκλωμα αυτό δουλέυει μονο ολόκληρο
χωρίς αυτήν δεν δουλευει καν η κάτω λύχνία (αφου η ανάδραση ειναι και η μόνη πηγή εισόδου σήματος της κάτω τριόδου)
αν τροποποιηθεί σε εξ ολοκλήρου push-pull και συμμετρικό με την κατάργηση της ανάδρασης παυει η αυτόματη ισοστάθμιση και αποσταθεροποιείται στα επίπεδα "απλου" push-pull χωρις την εξωτική σταθεροποίιηση που ηθελε να επιτύχει ο σχεδιαστής του.
συναρμολογήστε το, ρυθμίστε τις τάσεις εκεί πο προβλέπει ο σχεδιαστής, ρυθμίστε τα ρευματα ηρεμίας των πεντόδων στα προβλεπόμενα και απολαυστε το.

Το κύκλωμα αυτό δουλέυει μονο ολόκληρο
χωρίς αυτήν δεν δουλευει καν η κάτω λύχνία (αφου η ανάδραση ειναι και η μόνη πηγή εισόδου σήματος της κάτω τριόδου)
αν τροποποιηθεί σε εξ ολοκλήρου push-pull και συμμετρικό με την κατάργηση της ανάδρασης παυει η αυτόματη ισοστάθμιση και αποσταθεροποιείται στα επίπεδα "απλου" push-pull χωρις την εξωτική σταθεροποίιηση που ηθελε να επιτύχει ο σχεδιαστής του.
συναρμολογήστε το, ρυθμίστε τις τάσεις εκεί πο προβλέπει ο σχεδιαστής, ρυθμίστε τα ρευματα ηρεμίας των πεντόδων στα προβλεπόμενα και απολαυστε το.

" .... αφου η ανάδραση ειναι και η μόνη πηγή εισόδου σήματος της κάτω τριόδου.... "

Δεν ειναι ετσι ....

Η κατω τριοδος παιρνει το σημα απο την καθοδο της επανω τριοδου.

Λοιπόν μετά από μερικές δοκιμές κατέληξα ότι η αντίσταση ανόδου της κάτω λυχνίας R4 πρέπει να είναι 100ΚΩ και όχι 15ΚΩ όπως λέει το σχέδιο. Παρ όλα αυτά αν δεν εφαρμόσεις την ανάδραση, το AC στις ανόδους δεν μπορεί να είναι συμμετρικό. Έρχεται μόνο με την εφαρμογή της ανάδρασης, η οποία στο πάνω τμήμα αφαιρεί από το σήμα, ενώ στο κάτω προσθέτει και έτσι μπορούμε να πάρουμε στις δυο ανόδους συμμετρικότατο σήμα. Στην έξοδο αντί για τις EL84 έχω βάλει τις EL95 με ξεχωριστές πηγές ρεύματος στις καθόδους με δυο L317.Επεται συνέχεια.

Τελικά το κολλητήρι είναι ο τελικός κριτής , πάντως εμένα μου φαίνεται λίγο λογικό το αποτέλεσμα. Αφού στο DC είναι συμμετρικό και στο AC δεν υπάρχουν αντιστάσεις τοπικά στις καθόδους άρα το ac gain της πάνω (σαν κοινής ανόδου) είναι 1 και της κάτω πάλι ένα με μικρές αποκλίσεις για αυτό υπάρχει και το τριμερ.
Η αντίσταση πρέπει να είναι 100κ για να έχουμε πολύ μεγάλο κέρδος ανοιχτού βρόγχου.

Απάντηση: Re: Αυτό το κύκλωμα στέκει;

Σε ευχαριστώ τα έχω δει τα κυκλώματα . Το εν λόγω κύκλωμα υπάρχει και μέσα εκεί. Το διάλεξα γιατί είναι εξαιρετικά απλό . Χρησιμοποιώ όπως θα διάβασες το πρώτο στάδιο μόνο , γιατί για έξοδο έχω 2 Χ EL95. Τώρα που έχει στρώσει μετρητικά θα κάνω μερικές ακροάσεις και αν δεν με ικανοποιεί θα δοκιμάσω το κλασικό διαφορικό ζευγάρι με πηγή ρεύματος στην κάθοδο. Έχουμε μέλλον . Σε δουλειά να βρισκόμαστε.-bye-

Αν αυτού του κυκλώματος που μετά από τις διορθώσεις απ το αρχικό και τις αλλαγές για να μπει στην έξοδο EL95 δουλεύει αρκετά καλά, αλλά η ισορροπία εξαρτάται πολύ από την ανάδραση, σκέφτομαι να κάνω το παρακάτω κύκλωμα . Εσείς τι λέτε , βλέπετε κάποια βελτίωση;

Attachments

• el95.jpg
    el95.jpg
    48.4 KB · Views: 38
Λοιπόν, κάπως εκτός χρόνου αλλά προχτές έτυχε και έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο που περιέχει το αρχικό κύκλωμα που ξεκίνησε το thread. Το κύκλωμα ανήκει στον κο Zur Linde (η κάπως έτσι) και τελικά η 15Κ είναι σωστή τιμή και όχι τυπογραφικό λάθος μιας και το εξηγεί καισ την ανάλυση του κυκλώματος η εξήγηση ειναι αυτή που έγραψα και πιο πρίν δηλαδή οτι με αυτή την φαινομενικά λανθασμένη τιμή (15Κ) διορθώνει την ασυμμετρία της συγκεκριμένης τοπολογίας. Επίσης αναφέρει οτι αυτή η αντίσταση ρυθμίζεται με 1V στην έξοδο του ενισχυτή με διαφορικό παλμογράφο στις 2 ανόδους έως που να δούμε ευθειά γραμμή, δηλαδή εώς να δούμε το ίδιο πλάτος με αντίθετη φάση.

Τώρα σε ότι αφορά το κύκλωμα που εβαλες, το νέο, είναι ο.κ αλλά εγώ θα δοκίμαζα και τις καθόδους των λυχνιών εξόδου σε μια κοινή πηγή ρεύματος και έτσι θα έχεις εναν διαφορικό από άκρη σε άκρη (καλό θα είναι και ένα τριμεράκι μεταξύ των καθόδων για balance των λυχνιων (όπως εχεις κάνει και στις καθοδους των ECC83.

Πάνο, πειραματικά δεν κατάφερα με την 15ΚΩ να φέρω το κύκλωμα σε συμμετρία όσο και αν ρύθμισα το τριμερακι των ανόδων καθώς και της ανάδρασης. Βέβαια δεν το δοκίμασα με EL84 αλλά με EL95. Με 100ΚΩ ήρθε πολύ εύκολα αλλά το επηρεάζει πολύ η ανάδραση. Έχω φτιάξει το ένα κανάλι μόνο και σκοπεύω το άλλο κανάλι να το φτιάξω με το κύκλωμα που συνέθεσα παραπάνω και έτσι να έχω άμεση σύγκριση των δυο λύσεων. Όσο για την μια πηγή και μοίρασμα αυτής στις λυχνίες εξόδου όπως λες έχω ακούσει ότι δουλεύει σωστά μόνο σε τάξη Α. Δεν ξέρω αν έχω καταλάβει λάθος.

Η μη συμμετρία σε τάξη Α ίσως δεν εισάγει παραμόρφωση. Έχεις δύο άκρα το πάνω και το κάτω τα οποία κινούνται αντίθετα και τα δύο ας πούμε ημιτονοειδώς το ένα με πλάτος Α και το άλλο με πλάτος Β, λέω εγώ τώρα, το άθροισμα δεν είναι πάλι ημίτονο με πλάτος Α+Β ή κάνω λάθος, γιατί πρέπει να είναι 2Α ή 2Β το πλάτος απαραίτητα τι μας ενοχλεί αν η μία λυχνία δίνει λίγη ισχύ παραπάνω η παρακάτω. Εκτός και αν το άθροισμα δεν είναι ένα καθαρό ημίτονο οπότε κάνω λάθος. Τι λέτε?

Προσοχή δεν μιλάω για τάξη Β ή για συμμετρία στη γραμμικότητα των στοιχείων - ματσάρισμα χαρακτηριστικών εξαρτημάτων.

Γιατί στην τάξη Β ή ΑΒ το κάθε στοιχείο ενισχύει κομμάτι του σήματος και εκεί σίγουρα πρέπει να είναι συμμετρικά όλα