Αυτό το κύκλωμα στέκει;

Λοιπόν κύριοι υλοποίησα το σχέδιο που έδωσα λίγο παραπάνω και οι πρώτες δοκιμές δείχνουν πιο σταθερό κύκλωμα από το πρώτο. Ίσως κάποιες τιμές υλικών να θέλουν λίγο πείραγμα αλλά τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα και μετρητικά αλλά και στον ήχο. Και κάποιες φωτ από τα σημερινά πειράματα.

Attachments

• PB010048.jpg
    PB010048.jpg
    173.7 KB · Views: 41
  • PB010046.jpg
    PB010046.jpg
    96.7 KB · Views: 35
Πρώτη αλλαγή ποτενσιόμετρο ανάδρασης όχι 5KΩ αλλά 50KΩ.
Συνάντησα σχετική δυσκολία να βρω LM317 που να δουλεύει σωστά σε αυτές τις συνθήκες. Ένα στα δυο αντί για 1,25V έβγαζε γύρο στο 1,00V και ταλάντωνε σε κάποια MHz. Τελικά βρήκα κάποια που δουλεύουν σωστά.
Το πρώτο στάδιο χωρίς ανάδραση έχει κέρδος Χ 22. Μου φαίνεται σαν να είναι λίγο γιαυτη την λυχνία, αν και μου φτάνει στην προκειμένη περίπτωση.

Επειδή η τσαπατσουλιά δεν είναι του τύπου μου, παραθέτω μερικές φωτ. της κατασκευής όπως είναι σήμερα. Από αύριο αρχίζουν οι σοβαρές ακροάσεις.-bye-

Attachments

• PB220099.jpg
    PB220099.jpg
    196.7 KB · Views: 34
  • PB220102.jpg
    PB220102.jpg
    146.3 KB · Views: 35
  • PB220110.jpg
    PB220110.jpg
    114.2 KB · Views: 32
  • PB220109.jpg
    PB220109.jpg
    146.1 KB · Views: 37
Το LM 317 ειναι σταθερο σαν πηγη ρευματος για ρευμα > απο 10mA αρα η μεγαλυτερη τιμη που μπορει να παρει το τριμερ ειναι....12ΩΜ.Οσο για τις αυτοταλαντωσεις μικροι κεραμικοι NPO με τιμες μερικα nF στους ακροδεκτες του LM λυνουν το προβλημα.

Το LM 317 ειναι σταθερο σαν πηγη ρευματος για ρευμα > απο 10mA αρα η μεγαλυτερη τιμη που μπορει να παρει το τριμερ ειναι....12ΩΜ.Οσο για τις αυτοταλαντωσεις μικροι κεραμικοι NPO με τιμες μερικα nF στους ακροδεκτες του LM λυνουν το προβλημα.

Ακριβώς έτσι όπως τα λες. Πάντως ένα στα δυο (αναλόγως την μάρκα) δουλεύουν σωστά και χωρίς πυκνωτές.
Οι δόκιμες έχουν αρχίσει . Όταν έχω σταθερή άποψη για τον ήχο θα τα πούμε.

Ο τροπος ρυθμισης ειναι λιγο ανορθοδοξος διοτι το ευρος μεταβολης του τριμερ ειναι πολυ αποτομο και βγαινει εκτος περιοχης λειτουργιας, γιαυτο βλεπεις και 1 volt αντι για 1,25.Εαν θελεις πιο ευκολα ρυθμιζομενη πηγη ρευματος μπορεις να χρησιμοποιησεις ενα TL431 σε συνδιασμο με ενα απλο τρανζιστορ.Το tl431 επειδη εχει vref 2.5volt ρυθμιζεται πιο ευκολα.

Ο τροπος ρυθμισης ειναι λιγο ανορθοδοξος διοτι το ευρος μεταβολης του τριμερ ειναι πολυ αποτομο και βγαινει εκτος περιοχης λειτουργιας, γιαυτο βλεπεις και 1 volt αντι για 1,25.Εαν θελεις πιο ευκολα ρυθμιζομενη πηγη ρευματος μπορεις να χρησιμοποιησεις ενα TL431 σε συνδιασμο με ενα απλο τρανζιστορ.Το tl431 επειδη εχει vref 2.5volt ρυθμιζεται πιο ευκολα.
Προς το παρόν όλα δουλεύουν σωστά, αλλά η πρόταση σου θα μελετηθεί για το μέλλον.-bye-

Ακροάσεις του σαββατοκύριακου έδειξαν ότι ο ήχος δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Μάλλον θα το χαρακτήριζα μέτριο. Υπάρχει αρκετή έλλειψη στα χαμηλά. Όσο και αν πειραματίσθηκα με την ανάδραση δεν κατάφερα να το φέρω εκεί που ήθελα.
Το πρώτο στάδιο δουλεύει καλά, μάλλον το πρόβλημα είναι στο στάδιο εξόδου.
Τώρα, ή οι λυχνίες εξόδου είναι μικρές ,ή ο μετασχηματιστής εξόδου δεν είναι ο κατάλληλος , ή το LM317 κάνει κακό. Πάντως θέλει επανεξέταση το πράγμα. Πιστεύω ότι μπορεί να παίξει καλύτερα. Μιλάω πάντα για το τελευταίο σχέδιο.

Απάντηση: Re: Αυτό το κύκλωμα στέκει;

Φιλε Στελιο βλεπω πολλα τρανζιστορ στο σχεδιο γιατι???
Κανε το σχεδιο να δουλεψη ποιο φισικα.:grandpa:

Φίλε αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις. Πάντως δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι φταίνε τα τρανζίστορ για το μέτριο αποτέλεσμα. Ο ενισχυτής αυτός είναι αντικείμενο μελέτης και άρα όσο πιο πολύ με προβληματίζει τόσο κερδισμένος βγαίνω.-bye-

Η μη συμμετρία σε τάξη Α ίσως δεν εισάγει παραμόρφωση. Έχεις δύο άκρα το πάνω και το κάτω τα οποία κινούνται αντίθετα και τα δύο ας πούμε ημιτονοειδώς το ένα με πλάτος Α και το άλλο με πλάτος Β, λέω εγώ τώρα, το άθροισμα δεν είναι πάλι ημίτονο με πλάτος Α+Β ή κάνω λάθος, γιατί πρέπει να είναι 2Α ή 2Β το πλάτος απαραίτητα τι μας ενοχλεί αν η μία λυχνία δίνει λίγη ισχύ παραπάνω η παρακάτω. Εκτός και αν το άθροισμα δεν είναι ένα καθαρό ημίτονο οπότε κάνω λάθος. Τι λέτε?

Η μη συμμετρια σε "Α" ,αν εννοειται οτι το μεγιστο πλατος δε ειναι ιδιο σε καθε ημιπεριοδο, θα εισαγει αρτιας ταξεως αρμονικη παραμορφωση.

(RDH, Κεφαλαιο 6 Παρ. 8)

PS. Aν καπου υποννοειται, οτι ενα PP μπορει να μιμιθει την (αρτια) αρμονικη παραμορφωση ενος SE, θα πρεπει να ληφθει σοβαρα υποψη οτι μπορει να επιτρεπεται( ή να ειναι και επιδιωκωμενο) το "λαθος" στα πλατη των δυο ημικυματων, θα πρπει ομως απαραιτητα να τηρηθει η συμμετρια στον αξονα του χρονου....
(Ιδιο κεφαλαιο και παραγραφος, σελιδα 300)

Re: Απάντηση: Re: Αυτό το κύκλωμα στέκει;

Φίλε αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις. Πάντως δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι φταίνε τα τρανζίστορ για το μέτριο αποτέλεσμα. Ο ενισχυτής αυτός είναι αντικείμενο μελέτης και άρα όσο πιο πολύ με προβληματίζει τόσο κερδισμένος βγαίνω.-bye-

Οκ καλη επιτυχια!!!!-bye-

Η μη συμμετρια σε "Α" ,αν εννοειται οτι το μεγιστο πλατος δε ειναι ιδιο σε καθε ημιπεριοδο, θα εισαγει αρτιας ταξεως αρμονικη παραμορφωση.

(RDH, Κεφαλαιο 6 Παρ. 8)

PS. Aν καπου υποννοειται, οτι ενα PP μπορει να μιμιθει την (αρτια) αρμονικη παραμορφωση ενος SE, θα πρεπει να ληφθει σοβαρα υποψη οτι μπορει να επιτρεπεται( ή να ειναι και επιδιωκωμενο) το "λαθος" στα πλατη των δυο ημικυματων, θα πρπει ομως απαραιτητα να τηρηθει η συμμετρια στον αξονα του χρονου....
(Ιδιο κεφαλαιο και παραγραφος, σελιδα 300)

Μα σε τάξη Α και τα δύο ενεργά στοιχεία άγουν και στις δυο ημιπεριόδους και με την ίδια ταχύτητα που άγει περισσότερο το καθένα στην μια ημιπερίοδο με την ίδια ακριβώς ταχύτητα το ίδιο στοιχείο άγει όλο και λιγότερο στην άλλη ημιπερίοδο. Άρα τα πλάτη δεν είναι διαφορετικά απλά η κάθε λυχνία συνεισφέρει διαφορετική ποσότητα στο συνολικό πλάτος και όχι ακριβώς το μισό. Επίσης στην έξοδο δεν έχουμε όπως στα push-pull των τρανζίστορ το θεωρητικό μηδέν δεμένο στη γη οπότε τα δύο άκρα πρέπει να είναι απόλυτα συμμετρικά ως πρός την γη. Εδώ η μέση είναι floating. Δυσκολευομαι να το εξηγήσω πιο απλά sorry.

Φυσικά η μη συμμετρία εισάγει παραμόρφωση αλλά αυτό που λέω είναι ότι στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει μη συμμετρία

Δηλαδή για να είμαι ακριβης υποστηρίζω ότι υπάρχει μη συμμετρία ενίσχυσης η οποία όμως δεν έχει αποτέλεσμα μη συμμετρία πλάτους.

Εχθές έγιναν πάλι δοκιμές αυτή την φορά με άλλους μετ/τες εξόδου . Αντί των Hammond 125E οι οποίοι ως γνωστόν δεν έχουν λήψεις για ultra lineαr συνδεσμολογία., τοποθετήθηκαν οι Hammond 1608 σε συνδεσμολογία ultra lineαr. Μετρητικά τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα όσο αναφορά το τετράγωνο το οποίο επιτέλους ήταν τετράγωνο, αλλά ηχητικά τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν αισθητά. Ο ήχος είναι ακόμα λεπτός και εν πάση περιπτώσει πολύ κατώτερος από αυτόν του EL84 PP που έχω κατασκευάσει.
Καμία ιδέα για το τι μπορεί να φταίει κυρίως, πριν το διαλύσω με τις αλλαγές;;

Re: Απάντηση: Αυτό το κύκλωμα στέκει;

Εχθές έγιναν πάλι δοκιμές αυτή την φορά με άλλους μετ/τες εξόδου . Αντί των Hammond 125E οι οποίοι ως γνωστόν δεν έχουν λήψεις για ultra lineαr συνδεσμολογία., τοποθετήθηκαν οι Hammond 1608 σε συνδεσμολογία ultra lineαr. Μετρητικά τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα όσο αναφορά το τετράγωνο το οποίο επιτέλους ήταν τετράγωνο, αλλά ηχητικά τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν αισθητά. Ο ήχος είναι ακόμα λεπτός και εν πάση περιπτώσει πολύ κατώτερος από αυτόν του EL84 PP που έχω κατασκευάσει.
Καμία ιδέα για το τι μπορεί να φταίει κυρίως, πριν το διαλύσω με τις αλλαγές;;

Συνδεσε μεταξυ τους τις καθοδους των Ισχυος και πετα το ενα LM στην θαλασσα.