Αυτοενισχυομενα ηχεια για Home Cinema ???

tromb1

AVClub Addicted Member
26 September 2007
1,354
Καλημερα παιδια,
λογω του οτι θελω να εχω δυνατο ηχο και ενταση που να γεμιζει ΑΝΕΤΑ ενα χωρο γυρω στα 22-27 τετραγωνικά όταν βλεπω ταινιες στο home cinema μου, σκεφτομαι σαν λυση να κανω το εξης:

Πουλαω τον ενισχυτη και τα 5,1 ηχεια που εχω τωρα, και αγοράζω 5 αυτοενισχυομενα επαγγελματικα ηχεια (σαν αυτα που εχουν τα συγκροτηματα για μονιτορ μπροστα στη σκηνη, αλλα σε μικροτερα watt/rms) με ισχυ περιπου 150-200 RMS το καθενα...

Αυτα ειναι 2 ή 3 δρομων, εχουν 12αρια ή 15αρια woofer, και εξισου μεγαλα τουιτερ και μεσαια ηχεια...

Αυτα τα τοποθετω ΚΑΝΟΝΙΚΑ στο χωρο σαν να ηταν ηχεια 5.1 , δηλαδή 3 μπροστα (δεξι-αριστερο-κεντρικο) και 2 πισω (δεξι-αριστερο surround) και τα συνδεω ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ με την καρτα ηχου του ΗΤPC μου, και με αυτο τον τροπο βλεπω ΟΛΕΣ τις ταινιες, ακουω αναλογικα τα νεα φορμα HD ηχου απο τα Blu-ray, εχω ΠΟΛΥ δυνατη ενταση και μπασο που "τιναζει", και ΕΠΙΠΛΕΟΝ δεν θα αγορασω ενισχυτη....

Επισης, εκτος απο το HTPC η καρτα ηχου firewire που εχω δουλευει και ανεξαρτητα και δεχεται οπτικη ινα ή coaxial (spdif in) για αποκωδικοποιηση DTS-dolby digital και συνδεση με αλλη συσκευη εκτος PC (πχ PS3)...

Τι λετε?? Να προχωρησω σε αυτη τη σκεψη, ή ΜΗΠΩΣ ειναι υπερβολικό για home cinema και multimedia εφαρμογες ??? Απο ποιοτητα ηχου θα εχω την ιδια, καλυτερη, ή χειροτερη απο το να χρησιμοποιουσα ενα κλασσικο σετ 5.1 ηχειων με καλο ενισχυτή/τελικο ???

Last edited:
Η ιδέα είναι πολύ καλή και με οικονομικό τρόπο μπορείς να έχεις ποιοτικότερο ήχο με λιγότερα χρήματα απ' ότι αγοράζοντας παθητικά ηχεία+τελικούς.

Τα ενεργά ηχεία έχουν μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας λόγω ξεχωριστών ενισχυτών μέσα τους, που στα μεγάλα μοντέλα είναι ξεχωριστοί για το γούφερ και το τουίτερ.

Επίσης η καθαρότητα και ο ουδέτερος, κρυστάλλινος ήχος των studio monitor ταιριάζει στις απαιτήσεις του οικιακού κινηματογράφου, όπου προέχει η αληθοφάνεια παρά η γλυκύτητα και η μουσικότητα στον ήχο που προσφέρουν τα hi-fi ηχεία.

Έχοντας ήδη στήσει ένα τέτοιο home cinema με επτά τεμάχια Tannoy Precision 8d, μόνο καλά λόγια μπορώ να πω για το αποτέλεσμα. Πρόσφατα όμως ανέβηκα κατηγορία και αγόρασα τα Martin Logan Purity, οπότε σκέφτομαι να δώσω τα τρία μπροστινά Tannoy Precision 8d. Στείλε πμ αν θες να συζητήσουμε για πιθανή αγορά τους απο σένα, ή για περαιτέρω βοήθεια. Υπάρχει και η δυνατότητα ακρόασης (Θεσ/νίκη).

η μιση ιδεα ειναι καλη αλλα
θες ενισχυτη η προ για να
βαλεις db ,delay στα ηχεια και να κανεις αποκοπη του σαμπ και ενταση
αν κανεις κατι τετοιο θα εχεις ενα σωστα ρυθμισμενο συστημα
αι δεν το λεω αυτο επειδη πουλαω τον προ μου αλλα
γατι τις πιο πανω ρυθμισεις πωςθα τις κανεις?

Δηλαδή θέλεις να βάλεις 5 PA ενεργά 1KW σε αυτά τα τετραγωνικά?Νομίζω ότι ειναι μεγάλη υπερβολή,μπορείς να καλύψεις το χώρο ΑΝΕΤΑ και με οικιακά μηχανήματα,κάτι που κάνει και η συντρηπτική πλειοψηφία των συμφορουμιτών μας.Σε τέτοιο χώρο μη νομίζεις ότι θα μπορέσεις να ανεβάσεις και πολύ την ένταση...χωρίς να κουφαθείς τουλάχιστον.Τώρα όσον αφορά την ποιότητα ήχου δε νομίζω ότι τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ PA και ενός καλου οικιακου setup.
Τώρα αν μιλάς για studio monitor,τα πράγματα αλλάζουν αρκετά.Λεφτά να έχεις...BTW αν προχωρήσεις τελικά ,συνυπολόγισε και ένα multiDI.

Ο Argi καλα τα λεει, βεβαια δεν ξερουμε τις δυνατοτητες της καρτας ηχου σου (ρυθμισεις σταθμης, αποστασεων συχνοτητα αποκοπης sub κλπ).
Επιπλεον θα συμφωνησω με τον προλαλησαντα οτι σε χωρο 22-27 τμ τα επαγγελματικα μαλλον θα σε κουφανουν, οσο για την ποιοτητα του ηχου που θα βγαλουν δεν εχω την παραμικρη ιδεα...:nounder:

Παιδια, σας ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ για τις συμβουλες σας...

Σαν προενισχυτη-μικτη και διαμοιραστη καναλιων, θα χρησιμοποιησω όπως ειπα μια επαγγελματικη καρτα ηχου για studio που εχω , την M-audio Firewire 410!

Περισσότερες λεπτομερειες για τη συγκεκριμενη καρτα θα βρειτε εδω:
http://www.m-audio.com/products/en_us/FireWire410-main.html

Μια μπροστινη και πισω κατοψη της ειναι αυτη:
fw410-front-back.jpg

Subwoofer ΔΕΝ θα βαλω αφου σκεφτομαι το καθε ηχειο να εχει 12αρι woofer τουλαχιστον,και 10αρι το κεντρικο, οποτε απο μπασο θα εχω μπολικο...

Το θεμα ειναι τι ηχεια να χρησιμοποιησω που να εχουν καλη ποιοτητα,γρηγορη αποκριση,σχετικα χαμηλη τιμη και λιγο ωραια οπτικα, μιας και θα μπουν σε σαλονι και δε θελω να μοιαζουν με μπαουλα... :smash:

Περιμενω ιδέες...:ears:

Last edited:
Sorry φίλε μου αλλά αν θες δωδεκάιντσα και βάλε,μάλλον για μπαούλα πας.Επίσης,αν κοιτάξεις τα specs της πλειοψηφείας των PA ηχείων,θα δεις ότι δεν κατεβαίνουν και τόσο χαμηλά όσο ίσως νομίζεις.30-35 Hz παίζουν περίπου.Anyway,αν είσαι αποφασισμένος δώσε και κάποιο budget, θα βοηθήσει στις έρευνες.

Sorry φίλε μου αλλά αν θες δωδεκάιντσα και βάλε,μάλλον για μπαούλα πας.Επίσης,αν κοιτάξεις τα specs της πλειοψηφείας των PA ηχείων,θα δεις ότι δεν κατεβαίνουν και τόσο χαμηλά όσο ίσως νομίζεις.30-35 Hz παίζουν περίπου.Anyway,αν είσαι αποφασισμένος δώσε και κάποιο budget, θα βοηθήσει στις έρευνες.
Δεν ειμαι αποφασιμενος ΠΛΗΡΩΣ... Απλα το σκεφτομαι σαν ιδεα και κοστος σε σχεση με εναν πανακριβο ενισχυτη και πανακρυβα Passive ηχεια...

Δυστυχως, τα λεφτα δεν ειναι κατι που μου περισευει τη συγκεκριμενη περιοδο που μιλαμε, και ΔΕΝ θα ηθελα με κανενα τροπο να κανω μια αποτυχημενη αγορα...

Γι αυτο ανοιξα και αυτο εδω το thread, για να μαζεψω γνωμες και εντυπωσεις ΠΡΩΤΟΥ προχωρησω...:grandpa:

Δηλαδή....πόσα?
Δεν ξερω... αναλογα....(ΣΙΓΟΥΡΑ ομως θελω να χαλασω πολυ λιγοτερα χρηματα απο οσα θα μου εβγαιναν αν αγοραζα παθητικα ηχεια κολωνες δαπεδου, και πολυκαναλο ενισχυτη νεας γενιας με αρκετα watt/rms ανα καναλι .... (απο 150 και πανω!)

Εχει κανεις κατι να προτεινει σε αυτη την κατευθυνση?

Μπορώ να σου δώσω τριάδα ενεργών Tannoy Precision 8d για μπροστά. Είναι πανέμορφα και βγάζουν 119db με τα 8ιντσα γούφερ τους και τους διπλούς τελικούς μέσα τους (άλλος για το γούφερ, άλλος για το τουίτερ και το σούπερ τουίτερ). 1300 ευρώ και για τα τρία.