Αυτοκινητιστικά νέα

υπερβολικό σε βρίσκω.. ο μπουχέσας στο καπώ θα έπεφτε , το τέσλα στα φρένα , ο μπουχέσας στην άσφαλτο με κανένα καρούμπαλο..
το τέσλα με μικρές ζημιές , πιστεύω ότι ούτε ράγισμα στο παρμπρίζ και ο απέναντι άτυχος άντε να σταμάταγε για να δει τι έγινε...

Αναλόγως ταχύτητας, αυτά καταλήγουν ως εξής. Χτύπημα στα πόδια ή στη λεκάνη του πεζού, ο πεζός χτυπά στο καπό το σώμα του και το κεφάλι του στο παρμπρίζ, ενώ αφού θα έχει υποστεί τα κατάγματα αυτά και τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αναλόγως ταχύτητας και πάλι λέω, το σώμα του θα εκσφενδονίζονταν στον αέρα και θα κατέληγε να πέσει στην άσφαλτο με δύναμη.

Δεν νομίζω ότι μπορεί να γλιτώσει ο πεζός.

Αυτονόητο δεν είναι ότι προτεραιότητα έχει η ακεραιότητα του πεζού παρά οι όποιες υλικές ζημιές; Και ακεραιότητα δε σημαίνει μόνο να μείνει στη ζωή αλλά και με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην υγεία του.

Εν τω μεταξυ, το αστειο της υποθεσης ειναι οτι, λογω της χαμηλης ταχυτητας, αν δεν ειχε κανει μανουβρα ο οδηγος, το emergency breaking του αμαξιου θα το ειχε απλα κοκκαλωσει και δεν θα ειχαν αποφευχθει ολα αυτα που ειδαμε

καλομαθες και ξεμαθες! Εγω οδηγω που και που θερμικο και ξερω τι να περιμενω. Σκεψου μαλιστα οτι οδηγησες υβριδικο, οποτε τουλαχιστον ειχες ομαλη λειτουργια στον κινητηρα. Φαντασου τον τρομο να ειχες οδηγησει κανενα χειροκινητο!!!!
Οσο για το "για πεταμα", περιμενε λιγο θα πεσουν να σε φανε οι τογιοταιοι :) Δεν θα εχουν αδικο, διοτι ειναι χαοτικη η διαφορα στην εμπειρια σε σχεση με τα κλασσικα, χειροκινητα θερμικα
Το start/stop παντως υπαρχει και σε πολλα ηλεκτρικα.

Το συγκεκριμένο δεν συμπεριφερόταν όπως τα "κλασικά" αυτόματα, τα οποία συμπεριφέρονται λίγο πολύ όπως τα χειροκίνητα, χωρίς όμως να χρειάζεται να αλλάζει ταχύτητες ο οδηγός.

Ήταν εντελώς αλλοπρόσαλλη η λειτουργία του.

Ποιο το νόημα να ανεβάζει στροφές ο κινητήρας αλλά παράλληλα να μην επιταχύνει;

Το start/stop είναι φετίχ απ' ότι φαίνεται για πολλούς κατασκευαστές.

Πρέπει να το ξεπεράσουν. Η τεχνολογία το έχει ξεπεράσει.

Εν τω μεταξυ, το αστειο της υποθεσης ειναι οτι, λογω της χαμηλης ταχυτητας, αν δεν ειχε κανει μανουβρα ο οδηγος, το emergency breaking του αμαξιου θα το ειχε απλα κοκκαλωσει και δεν θα ειχαν αποφευχθει ολα αυτα που ειδαμε

Όντως. Φαίνεται σαν λάθος αντίδραση του οδηγού. Αντί να φρενάρει απλά έκοψε το τιμόνι.

Autopilot ούτε εγώ πιστεύω ότι ήταν. Θα είχε φρενάρει.

• Like
Reactions: avpap
Που λέτε τις προάλλες πήγα διακοπές για λίγες μέρες εκτός Ελλάδας και αναγκάστηκα να νοικιάσω υβριδικό θερμικό και συγκεκριμένα ένα σχετικά καινούργιο Toyota C-HR.

Είχα να οδηγήσω θερμικό ακριβώς έναν χρόνο.

Η διαφορά με το Tesla είναι χαοτική.

Πολιτισμικό σοκ.

Για αρχή, στην αρχή νόμιζα ότι ήταν χαλασμένο, μιας και πάταγα γκάζι, ανέβαιναν οι στροφές του κινητήρα αλλά η επιτάχυνση ήταν αμελητέα, ειδικά για κινητήρα 1.8L.

Μετά κατάλαβα ότι αν ήθελα πραγματικά να επιταχύνω έπρεπε να το σανιδώσω, να ακούσω το μοτέρ να πηγαίνει στις ~6.000 στροφές, και μετά να αρχίσει να "τραβάει".

Αν κατάλαβα καλά αυτό οφείλεται στο CVT κιβώτιο ταχυτήτων.

Τραγικό σύστημα, για πέταμα IMHO.

Στη συνέχεια αφού είχαμε φτάσει στον προορισμό μας προσπαθούσα να το κλειδώσω, αλλά μάταια.

Μετά από 1-2 λεπτά σκέφτηκα ότι μπορεί να θέλει να πατήσεις το start/stop κουμπί του κινητήρα για κάποιο λόγο, και όντως αυτό έφταιγε.

Οπότε, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα χρηστικότητας που είναι θέμα software να λυθούν αλλά δεν λύνονται.

Με τέτοια μυαλά θα τους φάνε πανεύκολα λάχανο οι "καινούργιοι".

Όσα περιγράφεις τα κάνει και το δικό μου στο ECO mode. Είναι ακριβώς το ίδιο.
Στο δικό μου στο Normal τα πράγματα είναι καλύτερα, υπάρχει επιτάγχυνση, αλλά ένα lag ακόμη υπάρχει όχι το τρελό του eco όμως. Αν εντωμεταξύ έχεις συνεχόμενες γκαζιές/φρεναρίσματα κάτι καταλαβαίνει ο εγκέφαλος και το lag σταματά μάλλον δίνοντας όσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια μπορεί.
Στο Sport επιταγχύνει απλά πολύ γρήγορα και το eCVT δουλεύει σχεδόν σαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή πιο σωστά ομαλά.
Βέβαια ο κάθε κατασκευαστής ρυθμίζει διαφορετικά τα πάντα, ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει.

Τέλος μια μικρή παρένθεση. Όταν πήρα το δικό μου έψαξα κατόπιν και διάβασα ένα αναλυτικό review από Αγγλία μεριά που ήταν το πρώτο που έλεγε ότι όλο το ηλεκτρικό σύστημα ήταν από prius προηγούμενης γενιάς και ο κινητήρας της Mazda. Άρχισα να το ψάχνω λίγο και δεν μου πήρε πάνω από 5 λεπτά να βρω το παρακάτω
Βασικά ήταν να πάνε στα δικαστήρια γιατί κάποια πράγματα πρόλαβε να τα πατεντάρει η Toyota, κάποια άλλα η Ford και τελικά υπέγραψαν συμφωνίες να αλληλοχρησιμοποιούν τις πατέντες τους πριν από 25 χρόνια όταν ξεκίνησαν τα πρώτα υβριδικά.
Για το κιβώτιο τα 2 eCVT της Toyota και της Ford μοιράζονται κάποιες σχεδιαστικές αρχές αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδια τελικά.
Από την άλλη ο κινητήρας χρησιμοποίησε ως βάση τον Mazda L-series, αλλά ουσιαστικά αυτός ο κινητήρας εξελίχθηκε από κοινού με τη ford μιας και η ford τότε είχε τον μετοχικό έλεγχο της Mazda και προφανώς όταν την πούλησε κράτησε ότι τεχνολογία ήθελε, γιατί πρακτικά την είχε αναπτύξει μια τότε θυγατρική της. Η Mazda βάσει αυτού εξέλιξε τους SkyActiv-G.
Τώρα όλα αυτά αν μπορώ εγώ να τα βρώ σε λίγα λεπτά αναρωτιέμαι πως δημοσιογράφοι γράφουν ότι να ναι.

Και που καταλήγουμε με όλα αυτά; Ναι οι τεχνολογίες είναι παραπλήσιες, αλλά το πως είναι η τελική υλοποίηση σε κάθε εταιρία που έχει βάλει χέρι στην εξέλιξή τους είναι δικό της θέμα.

Για τα toyota το έχω ακούσει και εγώ από φίλους που έχουν ότι είναι υλοποιημένα με ρυθμίσεις παππού στα οικογενειακά μοντέλα.

η θεωρια ειναι οτι ανεβαζει στροφες και τις διατηρει στο πιο αποδοτικο ευρος λειτουργιας του κινητηρα.
Παντως, το πιο κοντα σε ηλεκτρικο οχημα που υπαρχει ειναι τα e-power της nissan. Υπαρχει ο κινητηρας αυτος σε qashqai και x-trail

Αυτό το περί αποδοτικού εύρους λειτουργίας το ξέρω, είναι χαρακτηριστικό των CVT συστημάτων.
Αλλά στην προκειμένη περίπτωση, πάταγες γκάζι για να επιταχύνεις και ανέβαζε μεν στροφές (αρκετά!) αλλά δεν επιτάχυνε!
Τι έκανε; Ετοιμαζόταν ψυχολογικά;

• Haha
Reactions: superfly and avpap
Κατ'αρχάς οι θερμικοί κινητήρες που χρησιμοποιεί η Toyota στα υβριδικά της είναι κύκλου Atkinson, εξ΄ορισμού κακής απόδοσης,μεγάλης κατανάλωσης και τραχιάς λειτουργίας, με μοναδικό πλεονέκτημα την άμεση υποτίθεται παροχή ισχύος κατά την έναυση.Και φυσικά δεν τον χρησιμοποιεί μόνο η Toyota, για να μην είμαι άδικος.

Αυτό το περί αποδοτικού εύρους λειτουργίας το ξέρω, είναι χαρακτηριστικό των CVT συστημάτων.
Αλλά στην προκειμένη περίπτωση, πάταγες γκάζι για να επιταχύνεις και ανέβαζε μεν στροφές (αρκετά!) αλλά δεν επιτάχυνε!

Και αυτός ο ήχος του CVT... όπως είχε πει ο Chris Harris "ηχεί όπως ένα τρόλεϊ που γεννάει"😂😂

Κοίτα φίλε μου.
Παλιά δίνανε μια εξήγηση,γιατί τα γαλλικά αυτοκίνητα ήταν τόσο άνετα.
Οι δρόμοι του Παρισιού ήταν οι πιο πολύ λιθόστρωτοι.
Σε αυτές τις συνθήκες ,δεν μπορούσαν παρά να έχουν άνετες αναρτήσεις για να μην κάνουν...eμeτο οι επιβάτες.😃
Το εξέλιξαν πολύ το θέμα των αναρτήσεων,γιατί ήταν ζωτικής σημασίας για τους Γάλλους.
Σιγά σιγά με την εξέλιξη φτάσαν σε σημείο,που μαζί με την άνεση συνδύασαν και την άριστη οδική συμπεριφορά.
Έχουν ένα καλά φυλαγμένο μυστικό οι Πουρκουάδες ,που μέχρι τώρα σχεδόν κανένας δεν έχει αποκωδικοποιήσει.
Όποιος έχει οδηγήσει το δικό μου 407 γρήγορα,δεν μπορεί να χωνέψει πως είναι δυνατόν να στρίβει έτσι αυτό το παπορι.
Έχω κάνει χοντρές νίλες στα κατηφόρια,σε κάτι μεγαλόσχημα ονόματα με καλούς οδηγούς.
Δεν ξέρω πως είναι τώρα τα πράγματα με τα καινούργια Γαλλικά,πάντως παλιά ήταν κορυφή.
Ακριβώς το ίδιο έπαιζε με όλα τα ιταλικά!

Προ 25ετιας υπήρχε η icd ανάρτηση, ένα είδος παθητικής τετραδιευθυνσης που είχε το PSA group. Δυστυχώς αυτή αντικαταστάθηκε από ημιακαμπτους
άξονες .
Το 207 μου με 17αρα ζάντα και 45 προφίλ δεν είναι τόσο άνετο.
Το νεότερο 208 που νοικιάζω είναι πιο άνετο αλλά πιο υποστροφικο συν αυτό το απαράδεκτο anti spin που δεν σε αφήνει να παίξεις στην στροφή. Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι δεν απενεργοποιείται.
Φίλε μου αν θες να παίζεις σε στροφές (ή και όχι) Μόνο άγραφος ή απλά τσακώνεις ένα του 2000 και αρχίζεις τις μόντες!

• Haha
Reactions: SR-71
Κοίταξες αν μπορούσες να αλλάξεις κάποιο Mode για τον οδηγικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Ακόμη και αρκετά βενζινοκίνητα αποκλειστικά έχουν τέτοιο κουμπί πια. Καλοκαίρι είχα νοικιάσει ένα Nissan Juke που δεν ήταν καν mild hybrid και με το sport είχε πολύ καλύτερη απόκριση το γκάζι.

Παιδιά τα mode και τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές εμπορικών μοντέλων,είναι προσαρμοσμένα με την λογική του ΕΝΤΕΛΏΣ μέσου όρου οδηγού.
Και φυσικά στις εκάστοτε νόρμες που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν.
Οπότε μην σκέφτεστε ,με την λογική του απαιτητικού οδηγού.
Θα σας πω κάτι που ΚΑΝΈΝΑΣ δεν έχει παρατηρήσει στο δικό μου μοντέλο,γιατί απλά οι άνθρωποι που το οδηγούν είναι νορμάλ και όχι κανίβαλοι σαν εμένα.
Για να μην σας κουράζω και για να μην δώσω τροφή σε πολιτικαλκορεκτακιδες ,θα σας πω μόνο τούτο.
Το αμάξι μου μπορώ να το μπερδέψω κάτω από ορισμένες συνθήκες και να φρενάρει από μόνο του στην ευθεία.
Υπόψην ότι είναι παλιό μοντέλο και το μόνο που έχει από ηλεκτρονικά είναι esp.
Και όμως, και αυτό το τόσο απλό σύστημα κάνει λάθος... γιατί??
Γιατί οι Γάλλοι δεν απευθύνονται σε οδηγούς που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο,έξω από τις προδιαγραφές που έχουν στο μυαλό τους.
Γι'αυτό και δεν βάζουν τετραπιστονες δαγκάνες και μεγάλα δισκόφρενα σε ένα αυτοκίνητο που ζυγιαζει 1,5 τόνο ξεφορτωτο, όπως κατά την γνώμη ΜΟΥ όφειλαν να έχουν.

Το 99% των οδηγών ,τους ενδιαφέρει να πάνε από δω μέχρι εκεί απροβληματιστα
Εμείς το 1% απλά συμβιβαζόμαστε με οτι μας δίνουν και λέμε και ευχαριστώ 😄

• Like
Reactions: donk
Κατ'αρχάς οι θερμικοί κινητήρες που χρησιμοποιεί η Toyota στα υβριδικά της είναι κύκλου Atkinson, εξ΄ορισμού κακής απόδοσης,μεγάλης κατανάλωσης και τραχιάς λειτουργίας, με μοναδικό πλεονέκτημα την άμεση υποτίθεται παροχή ισχύος κατά την έναυση.Και φυσικά δεν τον χρησιμοποιεί μόνο η Toyota, για να μην είμαι άδικος.
Νίκο δεν ισχύει αυτό που λες. Ο κύκλος Atkinson καθυστερεί το κλείσιμο της βαλβίδας εισαγωγής έως ότου το έμβολο έχει ολοκληρώσει το 20% έως 30% της διαδρομής του προς τα πάνω κατά τη φάση συμπίεσης. Ως αποτέλεσμα, ένα μέρος του νέου μίγματος οδηγείται πίσω στην πολλαπλή εισαγωγής από το ανερχόμενο έμβολο, έτσι ώστε ο κύλινδρος να μην γεμίζει ποτέ πλήρως (για αυτό και η μείωση ισχύος στις χαμηλές στροφές λειτουργίας). Το όφελος προκύπτει μετά την ανάφλεξη, όταν το έμβολο αρχίζει να κατεβαίνει κατά την εκτόνωση. Σύμφωνα με την αρχική σκέψη του Atkinson, η συντόμευση της διαδρομής εισαγωγής σε συνδυασμό με μια πλήρους μήκους διαδρομή εκτόνωσης αποσπά περισσότερο έργο από κάθε ποσότητα καυσίμου. Ο κύκλος Atkinson υπερέχει σε αποδοτικότητα σε σχέση με τον κύκλο Otto, καθώς ο λόγος εκτόνωσης είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον λόγο συμπίεσης. Κοινώς αυξάνει ο βαθμός απόδοσης - με την ίδια ποσότητα καυσίμου παίρνεις περισσότερο έργο.

Η άμεση ισχύ δίνεται από τον ηλεκτροκινητήρα/μπαταρία στα υβριδικά σύνολα. Επίσης επειδή η ισχύς είναι μικρότερη οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν περισσότερα κυβικά, πχ η Toyota δίλιτρα σύνολα (και 1.8 για αγορές σαν τη δική μας και της Τουρκίας που η φορολογία στα 2λιτρα είναι μεγάλη). Η Ford επιμένει στα 2.5 λίτρα γιατί πιστέυει ότι έτσι έχει περισσότερη δύναμη χαμηλά (αν και οι μέγιστες τιμές είναι ίδιες με την toyota) και μεγαλύτερη οικονομία.

Ο δε σύγχρονος κινητήρας της Mazda είναι ένα τεχνολογικό διαμάντι. Δουλεύει με κύκλο Miller, ουσιαστικά ένα υπερτροφοδοτούμενο Atkinson.

Νίκο δεν ισχύει αυτό που λες. Ο κύκλος Atkinson καθυστερεί το κλείσιμο της βαλβίδας εισαγωγής έως ότου το έμβολο έχει ολοκληρώσει το 20% έως 30% της διαδρομής του προς τα πάνω κατά τη φάση συμπίεσης. Ως αποτέλεσμα, ένα μέρος του νέου μίγματος οδηγείται πίσω στην πολλαπλή εισαγωγής από το ανερχόμενο έμβολο, έτσι ώστε ο κύλινδρος να μην γεμίζει ποτέ πλήρως (για αυτό και η μείωση ισχύος στις χαμηλές στροφές λειτουργίας). Το όφελος προκύπτει μετά την ανάφλεξη, όταν το έμβολο αρχίζει να κατεβαίνει κατά την εκτόνωση. Σύμφωνα με την αρχική σκέψη του Atkinson, η συντόμευση της διαδρομής εισαγωγής σε συνδυασμό με μια πλήρους μήκους διαδρομή εκτόνωσης αποσπά περισσότερο έργο από κάθε ποσότητα καυσίμου. Ο κύκλος Atkinson υπερέχει σε αποδοτικότητα σε σχέση με τον κύκλο Otto, καθώς ο λόγος εκτόνωσης είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον λόγο συμπίεσης. Κοινώς αυξάνει ο βαθμός απόδοσης - με την ίδια ποσότητα καυσίμου παίρνεις περισσότερο έργο.

Η άμεση ισχύ δίνεται από τον ηλεκτροκινητήρα/μπαταρία στα υβριδικά σύνολα. Επίσης επειδή η ισχύς είναι μικρότερη οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν περισσότερα κυβικά, πχ η Toyota δίλιτρα σύνολα (και 1.8 για αγορές σαν τη δική μας και της Τουρκίας που η φορολογία στα 2λιτρα είναι μεγάλη). Η Ford επιμένει στα 2.5 λίτρα γιατί πιστέυει ότι έτσι έχει περισσότερη δύναμη χαμηλά (αν και οι μέγιστες τιμές είναι ίδιες με την toyota) και μεγαλύτερη οικονομία.

Ο δε σύγχρονος κινητήρας της Mazda είναι ένα τεχνολογικό διαμάντι. Δουλεύει με κύκλο Miller, ουσιαστικά ένα υπερτροφοδοτούμενο Atkinson.
Ok Γιώργο, ίσως δεν έκανα τον κόπο να αναλύσω παραπάνω. Ο Atkinson είναι λίγο πιό αποδοτικός,αλλά σε real world συνθήκες η ισχύς του είναι μικρότερη.
https://el.actualidadmotor.com/κύκλος-atkinson-έτσι-λειτουργούν-οι-κινητήρες/

Το συγκεκριμένο δεν συμπεριφερόταν όπως τα "κλασικά" αυτόματα, τα οποία συμπεριφέρονται λίγο πολύ όπως τα χειροκίνητα, χωρίς όμως να χρειάζεται να αλλάζει ταχύτητες ο οδηγός.

Ήταν εντελώς αλλοπρόσαλλη η λειτουργία του.

Το start/stop είναι φετίχ απ' ότι φαίνεται για πολλούς κατασκευαστές.

Πρέπει να το ξεπεράσουν. Η τεχνολογία το έχει ξεπεράσει.

Τυπική συμπεριφορά των CVT.
Και εγώ τα αντιπαθώ με πάθος. Ορισμένα κάνουν simulate αλλαγές, αλλά δεν έχουν τη παραμικρή σχέση στην οδηγική εμπειρία με ένα καλό αυτόματο διπλού συμπλέκτη. Το καλοκαίρι οδήγησα ένα clio με CVT και επανεπιβεβαίωσα την ήδη κακή άποψη που είχα για αυτά.

Για να μην παρεξηγηθώ, σε ταχύτητες πόλης και εφόσον το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι το να τσουλάει, είναι μια χαρά. Με το δικό μου οδηγικό στύλ είναι πλήρως ασύμβατο κυρίως επειδή δεν μπορείς να εκμεταλευτείς τη ροπή ενός turbo κινητήρα χαμηλά.

Το start/stop ως λογική δεν είναι κακό. Η υλοποίηση είναι συνήθως τραγική σε αυτά που κάθε φορά μιζάρει. Όποιος το έχει υλοποιήσει με alternator δεν καταλαβαίνεις πότε εκκινεί ο κινητήρας.

To θέμα είναι από ποια ταχύτητα και πάνω ενεργοποιείται το emergency braking στο Tesla

To θέμα είναι από ποια ταχύτητα και πάνω ενεργοποιείται το emergency braking στο Tesla
Automatic Emergency Braking operates only when driving between approximately 3 mph (5 km/h) and 124 mph (200 km/h). Automatic Emergency Braking does not apply the brakes, or stops applying the brakes, when: You turn the steering wheel sharply.

Απο το manual. Και τωρα ειδα οτι εγραψα "breaking".. το εσπασα :)

Αυτές είναι αυτονομίες!! Και τα μισά να είναι στην πραγματικότητα, και πάλι είναι σούπερ !!

Μεγάλη αυτονομία και γρήγορη ανατροφοδότηση.. Αυτά είναι τα σημαντικά δύο κριτήρια για την μεγάλη πλειοψηφία.