Αυτοκινητιστικά νέα

Ασχετο, πάντως το Lane Assist είναι τεράστια υπόθεση και από όσο διάβασα θα γίνει πλέον υποχρεωτικό σε όλα τα νέα αμάξια, είναι τόσο χρήσιμο και βολικό που πλέον δεν μπορώ να οδηγήσω αμάξι χωρίς να το έχει αυτό και νιώθω ότι κάτι δεν πάει καλά όταν λείπει, ειδικά σε μεγάλο ταξίδι σε Εθνικό δίκτυο είναι καραMust.

• Like
Reactions: avpap
Αρκεί να δουλεύει σωστά. Μια στιγμιαία αστοχία στην κάμερα που διαβάζει τις γραμμές ή σβησμένες γραμμές και άντε γεια.
Mα δεν είναι ότι αφήνεις το τιμόνι να στρίβει μόνο του ή δεν το κρατάς, απλά σε βοηθάει και σου δίνει ένα βοήθημα/Boost, προφανώς με λίγα λόγια δεν βασίζεσαι 100% πάνω του, άλλα είναι απίστευτα χρήσιμο.

Mα δεν είναι ότι αφήνεις το τιμόνι να στρίβει μόνο του ή δεν το κρατάς, απλά σε βοηθάει και σου δίνει ένα βοήθημα/Boost, προφανώς με λίγα λόγια δεν βασίζεσαι 100% πάνω του, άλλα είναι απίστευτα χρήσιμο.
Είναι σύστημα ασφάλειας και όχι σύστημα αυτόνομης οδήγησης. Θέλει να προσέχεις μπροστά και να κρατάς το τιμόνι.
Στη δική μου υλοποίηση γενικά δουλεύει τέλεια όσο υπάρχουν γραμμές προφανώς και όσο δεν είναι ο δρόμος με απότομες στροφές και πας πολύ πάνω από το όριο. Για παράδειγμα όταν βγαίνεις από Αττική Οδό με κατεύθυνση αεροδρόμιο στο τούνελ προς περιφερειακή Υμηττού που έχει πολλές στροφές απότομες στρίβει μια χαρά μόνο του ΜΟΝΟ αν πας με το όριο. Αν είσαι και 10 κμ πάνω από το όριο δεν μπορεί να στρίψει μόνο του. Σε ευθείες - ανοικτές καμπές σε αυτοκινητοδρόμους πάει μια χαρά και πολύ πάνω από το όριο.
Επίπεδο 2 έχει μόνο η BMW/ Mercedes /Ford νόμιμα ενεργοποιημένο στην ΕΕ σε συγκεκριμένα μοντέλα (και άρα και στην Ελλάδα). Εκεί υπάρχει κάμερα που σε υποχρεώνει να κοιτάς το δρόμο μπροστά απλά μπορείς να μην ακουμπάς το τιμόνι. Και αφορά προφανώς αυτοκινητόδρομους όχι πόλή.
Επίπεδο 3 μόνο λίγα μοντέλα BMW / Mercedes στην ΕΕ και αυτά με όριο 60 κμ για μέσα στην πόλη που μπορείς και να μην κοιτάς μπροστά.

Οπότε δεν καταλαβαίνει μόνο του ότι πρέπει να κόψει ταχύτητα για να πάρει με ασφάλεια την στροφή;

Τσκ τσκ τσκ.. Low-end συστήματα... :P
Αυτό που μπορεί να κάνουν όλα είναι να ακολουθούν αυτόματα όλα τα όρια ταχύτητας και να αυξομειώνουν ανάλογα.
Αλλά στην Ελλάδα αυτό είναι άκρως επικίνδυνο με τα ανορθολογικά όρια ταχύτητας που έχουμε. Στον αυτοκίνητόδρομο με σύνεση ναι μπορείς να το κάνεις, αλλά σκέψου τον φορτηγατζή στο δρόμο για Ιωάννινα όταν κόψεις σε μια στροφή με 60-70 για 50 μέτρα που ισχύει αυτό το όριο. Ή να πας με 50 στην Κηφισίας.
Ε, θεωρώ ότι είναι πιο ασφαλές να ορίζω εγώ το όριο κάθε φορά στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό προφανώς το αφήνεις στο αυτόματο, γιατί δεν θα έρθει κανένας να σε περάσει από πάνω - εκτός αν είσαι σε καμιά Autobahn σε τμήμα χωρίς όριο και νομίζεις ότι με 180 πρέπει να είσαι αριστερά...

Δεν μιλάω για το όριο ταχύτητας.

Εγώ βάζω στο autopilot συγκεκριμένη ταχύτητα π.χ. 140 (άσχετη με το όποιο όριο) και το αμάξι καταλαβαίνει μόνο του αν μια στροφή είναι πολύ κλειστή και πρέπει να πέσει π.χ. στα 120. Πέφτει στα 120 και μετά την στροφή ανεβαίνει πάλι στα 140.

Ασχετο, πάντως το Lane Assist είναι τεράστια υπόθεση και από όσο διάβασα θα γίνει πλέον υποχρεωτικό σε όλα τα νέα αμάξια, είναι τόσο χρήσιμο και βολικό που πλέον δεν μπορώ να οδηγήσω αμάξι χωρίς να το έχει αυτό και νιώθω ότι κάτι δεν πάει καλά όταν λείπει, ειδικά σε μεγάλο ταξίδι σε Εθνικό δίκτυο είναι καραMust.
ναι ρε συ, τόσα χρόνια που οδηγάγαμε χωρίς lane assist, υπάρχει έρευνα που να γράφει πόσο έχει βοηθήσει σε σχέση με το παρλεθόν το Lane assist?, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η χαρά της αυτοκίνησης, όπως την ξέραμε έσβησε

• Like
Reactions: Skakinen and opsim
Όσο καλό είναι στο εθνικό δίκτυο, τόσο κακό είναι σε στενούς επαρχιακούς δρόμους με κακή διαγράμμιση.

Ε καλά δε νομίζω ότι δεν μπορείς να το απενεργοποιήσεις (ή ίσως εξαρτάται απ' τον κατασκευαστή/μοντέλο; ). Το βάζεις on σε εθνικές οδούς για να εξυπηρετεί το σκοπό που φτιάχτηκε και στα υπόλοιπα off.

Δεν μιλάω για το όριο ταχύτητας.

Εγώ βάζω στο autopilot συγκεκριμένη ταχύτητα π.χ. 140 (άσχετη με το όποιο όριο) και το αμάξι καταλαβαίνει μόνο του αν μια στροφή είναι πολύ κλειστή και πρέπει να πέσει π.χ. στα 120. Πέφτει στα 120 και μετά την στροφή ανεβαίνει πάλι στα 140.
Αυτό αν δεν κάνω λάθος δεν έχει να κάνει άμεσα με το Lane Assist, αλλά με το αν έχεις απλό Adaptive Cruise Control ή αν έχεις Predictive Cruise Control. Αρκετές εταιρίες το προσφέρουν, αλλά έχει να κάνει και με το trim level.
Όσο καλό είναι στο εθνικό δίκτυο, τόσο κακό είναι σε στενούς επαρχιακούς δρόμους με κακή διαγράμμιση.
Εκεί μόνο adaptive cruise control...

Ε καλά δε νομίζω ότι δεν μπορείς να το απενεργοποιήσεις (ή ίσως εξαρτάται απ' τον κατασκευαστή/μοντέλο; ). Το βάζεις on σε εθνικές οδούς για να εξυπηρετεί το σκοπό που φτιάχτηκε και στα υπόλοιπα off.
To active lane assist που στρίβει το τιμόνι νομίζω ότι σε όλα όσα έχω οδηγήσει το ενεργοποιεί ο οδηγός.
Το passive που απλά τρέμει το τιμόνι και βγάζει ένδειξη ότι βγαίνεις από τη λωρίδα νομίζω είναι από default ενεργοποιημένο και είναι από τα προαπαιτούμενα για τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην ΕΕ.

• Like
Reactions: FSword and Simos.I
Στο VW ID3 το Lane Assist ενεργοποιείται κάθε φορά που ξεκινάς, μπορείς βέβαια να το κλείσεις για τη συγκεκριμένη διαδρομή αλλά όταν ξαναμπείς στο αυτοκίνητο θα ενεργοποιηθεί πάλι (με OBD το αλλάζεις αυτό αλλά δεν έχουν όλοι OBD). Ενεργοποιείται όταν το αυτοκίνητο πηγαίνει με πάνω από 60km. Σε επαρχιακό δίκτυο με στενούς δρόμους, κλαδιά να εξέχουν στην άκρη του δρόμου και να πρέπει να πατάς τακτικά την γραμμή, σου σπάει τα νεύρα. Καλά είναι όλα αυτά τα μπιχλιμπίδια αλλά θα έπρεπε να σέβονται την επιθυμία του οδηγού. Αν το βάλω off, να μένει off.

Στο VW ID3 το Lane Assist ενεργοποιείται κάθε φορά που ξεκινάς, μπορείς βέβαια να το κλείσεις για τη συγκεκριμένη διαδρομή αλλά όταν ξαναμπείς στο αυτοκίνητο θα ενεργοποιηθεί πάλι (με OBD το αλλάζεις αυτό αλλά δεν έχουν όλοι OBD). Ενεργοποιείται όταν το αυτοκίνητο πηγαίνει με πάνω από 60km. Σε επαρχιακό δίκτυο με στενούς δρόμους, κλαδιά να εξέχουν στην άκρη του δρόμου και να πρέπει να πατάς τακτικά την γραμμή, σου σπάει τα νεύρα. Καλά είναι όλα αυτά τα μπιχλιμπίδια αλλά θα έπρεπε να σέβονται την επιθυμία του οδηγού. Αν το βάλω off, να μένει off.
Aυτό που περιγράφεις είναι και θλεμα κατασκευαστή. Μέσα στην πόλη και εγώ το έχω συνήθως απενεργοποιημένο, εκτός και αν ξέρω ότι θα κάνω μεγάλη απόσταση σε λεοφώρο, Αττική οδό κλπ. Στον Εθνικό δρόμο όμως με βοηθάει πάρα πολύ...προφανώς πρέπει να είναι επιλογή του χρήστη να απενεργοποιείται. Απλά προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ σαν τεχνολογία και πλέον δυσκολευομαι χωρίς αυτήν, όσο και αν ακούγεται παράξενο...καλόμαθα με λίγα λόγια!!

Aυτό που περιγράφεις είναι και θλεμα κατασκευαστή. Μέσα στην πόλη και εγώ το έχω συνήθως απενεργοποιημένο, εκτός και αν ξέρω ότι θα κάνω μεγάλη απόσταση σε λεοφώρο, Αττική οδό κλπ. Στον Εθνικό δρόμο όμως με βοηθάει πάρα πολύ...προφανώς πρέπει να είναι επιλογή του χρήστη να απενεργοποιείται. Απλά προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ σαν τεχνολογία και πλέον δυσκολευομαι χωρίς αυτήν, όσο και αν ακούγεται παράξενο...καλόμαθα με λίγα λόγια!!
Με τις νέες οδηγίες ασφαλείας στην ΕΕ είναι υποχρεωτικό να ενεργοποιούνται και πάλι τέτοιες ρυθμίσεις όποτε ξεκινάς το αυτοκίνητο. Ή τουλάχιστον έτσι λέει η VW, δε το έχω ψάξει. Το θεωρώ ανοησία να μου επιβάλλουν ποια ADAS θα έχω ενεργοποιημένα με το ζόρι κάθε φορά. Το ίδιο ισχύει πλέον εκτός από το lane assist και για την ειδοποίηση υπέρβασης ορίου ταχύτητας που με το ζόρι πρέπει να είναι και ηχητική και αν το κλείσεις επανέρχεται στην επόμενη οδήγηση.

Εμείς πάλι βαζουμε (και πιστεύω ότι συντομα κ οι αλλοι ) το συστημα απόσπασης προσοχής .

Δηλ αν εσύ αρχίζεις κ κοιτάζεις το κινητό , άμεσα θα φρενάρει , άλλοτε ακαριαία κ άλλοτε σιγά σιγά .Έχει κ εύρος ταχύτητας μέσα .

Στις δοκιμές τα πήγε τέλεια .

Σύμφωνα με έρευνα της Tempcover (ασφαλιστικής εταιρείας στη Μ. Βρετανία) σε δείγμα 2.000 οδηγών, το σύστημα υποβοήθησης λωρίδας (lane assist) αναδείχθηκε ως το πιο ενοχλητικό χαρακτηριστικό στα σημερινά αυτοκίνητα, με το 22% των συμμετεχόντων να το θεωρούν άκρως εκνευριστικό.
https://www.topgeargreece.gr/news/1...ika-xaraktiristika-ton-sugxronon-autokiniton/

• Like
Reactions: Simos.I
αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η χαρά της αυτοκίνησης, όπως την ξέραμε έσβησε
Tα είπες όλα με αυτή την φράση!!!!Για αυτό και δεν θα αγοράσω ποτέ αυτοκίνητο που έχει βγει μετά το 2015. "Τσακώνεστε" ή έστω "τσακώνονται" κάποιοι για το lane assist , το τούδε ή τάδε ηλεκτρονικό βοήθημα για το πως δουλεύει , αν δουλεύει , ποιανού δουλεύει καλύτερα και αν θα αφήσουμε τα χέρια από το τιμόνι. Αηδίες κατ΄εμέ πάντα. Δεν μπορείς να αφήσεις τα ηλεκτρονικά να κάνουν κουμάντο. ΔΕΝ πρέπει. Καθώς μια δυσλειτουργία στο software και θα δεις την κολώνα να έρχεται χωρίς να μπορείς να κάνεις κάτι. Άσε την χαρά της οδήγησης ή την τρέλα που κουβαλάω. Γενικά μιλώντας!
Θα μου πείτε κάποιοι για την ασφάλεια ,την μείωση των ατυχημάτων και την αποφυγή των ηλιθίων. ΝΑΙ όμως πάντα υπάρχει ένα τεράστιο ΑΛΛΑ.

Tα είπες όλα με αυτή την φράση!!!!Για αυτό και δεν θα αγοράσω ποτέ αυτοκίνητο που έχει βγει μετά το 2015. "Τσακώνεστε" ή έστω "τσακώνονται" κάποιοι για το lane assist , το τούδε ή τάδε ηλεκτρονικό βοήθημα για το πως δουλεύει , αν δουλεύει , ποιανού δουλεύει καλύτερα και αν θα αφήσουμε τα χέρια από το τιμόνι. Αηδίες κατ΄εμέ πάντα. Δεν μπορείς να αφήσεις τα ηλεκτρονικά να κάνουν κουμάντο. ΔΕΝ πρέπει. Καθώς μια δυσλειτουργία στο software και θα δεις την κολώνα να έρχεται χωρίς να μπορείς να κάνεις κάτι. Άσε την χαρά της οδήγησης ή την τρέλα που κουβαλάω. Γενικά μιλώντας!
Θα μου πείτε κάποιοι για την ασφάλεια ,την μείωση των ατυχημάτων και την αποφυγή των ηλιθίων. ΝΑΙ όμως πάντα υπάρχει ένα τεράστιο ΑΛΛΑ.
Από την μια δεν έχεις άδικο άλλα για ποια χαρά μιλάμε στους Ελληνικούς δρόμους και με αυτοκίνητα χαρχάλια....τώρα αν μου πεις ότι έχεις κανένα 6κίλυνδρο τέρας ναι θα συμφωνήσω ότι είναι απόλαυση....άλλα οι πλειοψηφία οδηγεί σακαράκες, τι απόλαυση σου προσφέρει η οδήγηση τέτοιων αυτοκινήτων?

τι απόλαυση σου προσφέρει η οδήγηση τέτοιων αυτοκινήτων
Δεν είναι ανάγκη να έχεις κάποιο WRX ,EVO 6 , SKYLINE RB26 ή SUPRA 2JZ. Ένα ταπεινό σε άριστη κατάσταση MX5 , RALLYE , GT , RX7 , VTS, COUPE ,ABARTH μπορείς άνετα να χαρείς την οδήγηση σβέλτα στον δρόμο , γρήγορα σε πίστα.