Αυτοκινητιστικά νέα

Προσωπικά έκανα ένα tour φέτος τον Αύγουστο 2200 km. Αν εξαιρέσεις ότι ξεκίνησα γεμάτος από το σπίτι και πως φόρτισα δωρεάν σε 2 καταλύματα, στα υπόλοιπα φόρτισα έξω σε DC φορτιστές. Όπου μπορούσα να επιλέξω Electrip και EKOCharge το έκανα, λόγω της χαμηλότερης τιμής. Στην Αθηνών - Θεσσαλονίκης φόρτισα μόνο σε ΣΕΑ οπότε inCharge. Συνολική δαπάνη για αυτά τα 2200km 200 ευρώ. 9 ευρώ τα 100km χονδρικά. Ναι φαίνονται πολλά όμως πχ τον Ιούλιο είχα 4200 km με χρέωση 250 ευρώ, 6 ευρώ τα 100km. Και αυτά με χρέωση KWh στο σπίτι 0,23 λόγω επαγγελματικού τιμολογίου (εργοταξιακού), από Σεπτέμβρη λογικά θα μεταβώ σε οικιακό οπότε θα μπορέσω να ρίξω την τιμή στο 0,15. Αν λοιπόν μπορείς να φορτίζεις σπίτι στο 80% των km, η φόρτιση έξω δεν είναι μεγάλο πρόβλημα.
Και εμείς λόγω συγγενών, διακοπές κλπ. κάναμε αυτό το καλοκαίρι πάνω από 2.500 χιλιόμετρα, από Αθήνα, στην Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, μετά Γιάννενα, Κέρκυρα, Λευκάδα κλπ. δεν πρέπει να έφτασα τα 200 ευρώ σε καύσιμο (νομίζω κάπου 180 ευρώ) με το πετρελαιοκίνητο και όλα αυτά με μεγάλη αυτονομία, άμεσο γέμισα χωρίς αναμονές, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς άγχος κλπ. όσο καλά και αν είναι τα ηλεκτρικά, σε ταξίδι ένα Diesel δεν συγκρίνεται σε κόστος/ευκολία/ταχύτητα/χαλαρότητα.....όπως είπα για μέσα στην Αθηνα και κοντινές εξορμήσεις με το ηλεκτρικό που το φορτίζω και τσάμπα στην δουλειά είμαι super, σε ταξίδια απλά κάθεται στο γκαράζ...

Last edited:
Δεν καλύπτεται επένδυση εκατομμυρίων ευρώ σε λίγους μήνες με τον αριθμό των ηλεκτρικών στην Ελλάδα. Όταν αυξηθούν τα οχήματα ίσως.
Καταρχήν δεν κάνανε επενδύσεις εκατομμύριων...στην δουλειά έχουμε βάλει γρήγορους φορτιστές και δεν στοίχισαν πολλά, αυτοί έξω είναι πιο ακριβοί άλλα όχι εκατομμύρια για μια εγκατάσταση με 2-3 φορτιστές....και πάλι δεν θα θέλει μήνες θα θέλει πόσο 1-2 χρόνια?? μετά δηλαδή θα ρίξουν τις τιμές όταν θα έχουν κάνει απόσβεση? γιατί κάτι μου λέει ότι θα τις ανεβάσουν και άλλο σε βάθος χρόνου!! Εδώ θα είμαστε και θα δεις σε 2 χρόνια θα χρεώνουν έξω πάνω από 0.8..

Καταρχήν δεν κάνανε επενδύσεις εκατομμύριων...στην δουλειά έχουμε βάλει γρήγορους φορτιστές και δεν στοίχισαν πολλά, αυτοί έξω είναι πιο ακριβοί άλλα όχι εκατομμύρια για μια εγκατάσταση με 2-3 φορτιστές....
2 360ρηδες + 2 180ρηδες + καμπίνες + εξοπλισμός μέσης τάσης => περίπου 1 εκατομμύριο. Καμία σχέση με 50KW φορτιστές που βρίσκεις πλέον και με 20.000 ευρώ ή και παρακάτω. Το κόστος μειώνεται αν πχ αυξήσουν τις θέσεις, για 8+8 δηλαδή δε χρειάζονται 4 εκατομμύρια αλλά λίγο πάνω από 2. Είναι μεγάλο το κόστος της διασύνδεσης εξοπλισμού.

Me 0,27 τιμή για το ρεύμα και πώληση στο 0,62 έχουμε 0,35 / KWh κέρδος. Που δεν είναι καν τόσο γιατί έχουμε ΦΠΑ, χρέωση του ιδιοκτήτη των ΣΕΑ κτλ. Αλλά ακόμα και με 0,35 θες 3 εκατομμύρια KWh για να καλύψεις την επένδυση. Θες δηλαδή 60000 γεμίσματα των 50KWh. Θες 165 γεμίσματα τη μέρα για να τα κάνεις αυτά σε 1 χρόνο. Με μέση χρήση 30 λεπτά, μπορείς με 4 θέσεις να έχεις το πολύ 48*4=200 φορτίσεις τη μέρα. Οπότε θες 165/200=82% utilization για να καλύψεις την επένδυση σε 1 χρόνο. Προφανέστατα λοιπόν αυτό δεν ισχύει, όχι 82%, ούτε 10% utilization δεν υπάρχει ακόμα.

Και εμείς λόγω συγγενών, διακοπές κλπ. κάναμε αυτό το καλοκαίρι πάνω από 2.500 χιλιόμετρα, από Αθήνα, στην Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, μετά Γιάννενα, Κέρκυρα, Λευκάδα κλπ. δεν πρέπει να έφτασα τα 200 ευρώ σε καύσιμο (νομίζω κάπου 180 ευρώ) με το πετρελαιοκίνητο και όλα αυτά με μεγάλη αυτονομία, άμεσο γέμισα χωρίς αναμονές, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς άγχος κλπ. όσο καλά και αν είναι τα ηλεκτρικά, σε ταξίδι ένα Diesel δεν συγκρίνεται σε κόστος/ευκολία/ταχύτητα/χαλαρότητα.....όπως είπα για μέσα στην Αθηνα και κοντινές εξορμήσεις με το ηλεκτρικό που το φορτίζω και τσάμπα στην δουλειά είμαι super, σε ταξίδια απλά κάθεται στο γκαράζ...
Και την υπόλοιπη χρονιά κάθεται στο γκαράζ ένα αυτοκίνητο για ταξίδια. Οικονομικά δεν έχει νόημα αυτό, να έχεις 1 αυτοκίνητο μόνο για ταξίδια.

Εγώ πχ είχα πριν το Nissan Pulsar Diesel. Να το κρατούσα στο γκαράζ 10-11 μήνες το χρόνο μόνο για όταν θα πάω ταξίδια; Άσε που η εμπειρία οδήγησης με ηλεκτρικό δε συγκρίνεται με κανένα θερμικό. Προτίμησα να το δώσω λοιπόν το Pulsar και να έχω μόνο το ηλεκτρικό.

Και την υπόλοιπη χρονιά κάθεται στο γκαράζ ένα αυτοκίνητο για ταξίδια. Οικονομικά δεν έχει νόημα αυτό, να έχεις 1 αυτοκίνητο μόνο για ταξίδια.

Εγώ πχ είχα πριν το Nissan Pulsar Diesel. Να το κρατούσα στο γκαράζ 10-11 μήνες το χρόνο μόνο για όταν θα πάω ταξίδια; Άσε που η εμπειρία οδήγησης με ηλεκτρικό δε συγκρίνεται με κανένα θερμικό. Προτίμησα να το δώσω λοιπόν το Pulsar και να έχω μόνο το ηλεκτρικό.
Μα δεν κάθεται στο γκαράζ, δουλευουν και τα 2, εγώ παίρνω το Tesla και η σύζυγος το πετρέλαιο για την δουλειά της, τον χειμώνα και τρέξιμο με δραστηριότητες για 2 παιδιά κλπ...χρειαζόμαστε 2 αυτοκίνητα έτσι και αλλιώς και έχουν και τα 2 αρκετή χρήση....εχτές μόνο είχα 2 ραντεβού με πελάτες και γύρισα την μισή Αθήνα με το tesla και η σύζυγος πήγε με το άλλο στην δουλειά που είναι και μακριά και μετά πήγε για ψώνια και ακόμα πιο μακριά με φίλες για καφέ...όλη την μέρα και τα 2 ήταν στον δρόμο.

Μα δεν κάθεται στο γκαράζ, δουλευουν και τα 2, εγώ παίρνω το Tesla και η σύζυγος το πετρέλαιο για την δουλειά της κλπ...χρειαζόμαστε 2 αυτοκίνητα έτσι και αλλιώς...
Στη δική μου περίπτωση θα καθόταν στο γκαράζ, η σύζυγος δε κάνει πάνω από 3000km το χρόνο, το Peugeot 208 που της έχω πάρει το 2018 έχει κάνει σε 7 χρόνια 15000 km. Και όχι δε θα έκανα ταξίδι με το Peugeot 208 - ούτε θα κρατούσα το Pulsar σαν 2ο αφού είναι μεγαλύτερο αυτοκίνητο και δε θα την βόλευε.

Για μένα η λύση στο προσεχές μέλλον είναι ένα long range ηλεκτρικό για μένα και τα ταξίδια (γιατί με το ID3 και 51 KWh πλέον μπαταρίας δεν είναι πολύ εύκολα τα ταξίδια) και να πάρει η σύζυγος ένα μικρότερο ηλεκτρικό επίσης (πχ ID2 όταν βγει). Το δε ID3 μάλλον θα το πάρει η κόρη σε καναδυό χρόνια.

Στη δική μου περίπτωση θα καθόταν στο γκαράζ, η σύζυγος δε κάνει πάνω από 3000km το χρόνο, το Peugeot 208 που της έχω πάρει το 2018 έχει κάνει σε 7 χρόνια 15000 km. Και όχι δε θα έκανα ταξίδι με το Peugeot 208 - ούτε θα κρατούσα το Pulsar σαν 2ο αφού είναι μεγαλύτερο αυτοκίνητο και δε θα την βόλευε.
Εμείς κάνουμε πολλά χιλιόμετρα και με τα 2, θέλουμε δηλαδή 2 αυτοκίνητα έτσι και αλλιώς...εμένα η σύζυγος κάνει πάνω από 12000 km μέσα σε έναν χρόνο....προφανώς εσείς έχετε άλλες ανάγκες, περι ορέξεως...συν ότι σπάνιο για γυναίκα, δεν τις αρέσουν τα μικρά αμάξια, τα σιχαίνεται!!!

• Like
Reactions: athlon6401
2 360ρηδες + 2 180ρηδες + καμπίνες + εξοπλισμός μέσης τάσης => περίπου 1 εκατομμύριο. Καμία σχέση με 50KW φορτιστές που βρίσκεις πλέον και με 20.000 ευρώ ή και παρακάτω. Το κόστος μειώνεται αν πχ αυξήσουν τις θέσεις, για 8+8 δηλαδή δε χρειάζονται 4 εκατομμύρια αλλά λίγο πάνω από 2. Είναι μεγάλο το κόστος της διασύνδεσης εξοπλισμού.

Me 0,27 τιμή για το ρεύμα και πώληση στο 0,62 έχουμε 0,35 / KWh κέρδος. Που δεν είναι καν τόσο γιατί έχουμε ΦΠΑ, χρέωση του ιδιοκτήτη των ΣΕΑ κτλ. Αλλά ακόμα και με 0,35 θες 3 εκατομμύρια KWh για να καλύψεις την επένδυση. Θες δηλαδή 60000 γεμίσματα των 50KWh. Θες 165 γεμίσματα τη μέρα για να τα κάνεις αυτά σε 1 χρόνο. Με μέση χρήση 30 λεπτά, μπορείς με 4 θέσεις να έχεις το πολύ 48*4=200 φορτίσεις τη μέρα. Οπότε θες 165/200=82% utilization για να καλύψεις την επένδυση σε 1 χρόνο. Προφανέστατα λοιπόν αυτό δεν ισχύει, όχι 82%, ούτε 10% utilization δεν υπάρχει ακόμα.
Πίστεψε με έχουν πολύ πάνω από 10% χρήση και όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνεται αυτό το ποσοστό, και πάλι σου είπα να στα κάνω 3 χρόνια, θες 4?? Μετά από εκει και πέρα θα ρίξουν τις τιμές? Γιατί είμαι σίγουρος ότι όσο περνάει ο καιρός θα τις ανεβάζουν και άλλο!!

Last edited:
Πίστεψε με έχουν πολύ πάνω από 10% χρήση και όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνεται αυτό το ποσοστό, και πάλι σου είπα να στα κάνω 3 χρόνια?? Μετά από εκει και πέρα θα ρίξουν τις τιμές? Γιατί είμαι σίγουρος ότι όσο περνάει ο καιρός θα τις ανεβάζουν και άλλο!!
Η Ionity πχ έχει ρίξει τις τιμές στο 0,39 με συνδρομή - πριν 2 χρόνια ακόμα και με συνδρομή είχε 0,59. Οπότε ναι νομίζω πως όσο θα γίνεται κορεσμένη η αγορά οι τιμές θα πέφτουν. Αυτό θα αργήσει μερικά χρόνια στην Ελλάδα.

Συνολική δαπάνη για αυτά τα 2200km 200 ευρώ. 9 ευρώ τα 100km χονδρικά

Αν μιλάμε για κίνηση στην εθνική/επαρχιακούς δρόμους αυτή την κατανάλωση έχει και ένα μέσο βενζινοκίνητο σχεδόν...
Εγώ έχω κάπου στα 12€ /100km με αυτοκίνητο 20αετίας φορτωμένο μέχρι τα μπούνια.

Αν μιλάμε για κίνηση στην εθνική/επαρχιακούς δρόμους αυτή την κατανάλωση έχει και ένα μέσο βενζινοκίνητο σχεδόν...
Ενα νοικιασμένο απλής βενζίνης που είχα πάρει το Πάσχα είχα κάνει 1.500 χιλιόμετρα έκαψε περίπου 6,5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα....κόστος περίπου 11 ευρώ στα 100 χιλιόμετρα, δεν απέχει και πολύ από ηλεκτρικό αν φορτίζεις έξω...και μιλάμε για απλό αμάξι βενζίνης, ούτε υβριδικό ούτε Diesel.

• Like
Reactions: Tzimisce
1600km εθνική και 600 επαρχιακοί. Έτσι είναι, δεν είναι φθηνό το 9 ευρώ / 100km - αλλά είναι η εξαίρεση αυτό το μήνα. Ο ετήσιος μέσος όρος είναι για μένα στα 6,3 ευρώ / 100km και του χρόνου πιστεύω θα το ρίξω στα 4,8 (ρίχνοντας την τιμή φόρτισης στο σπίτι από 0,24 τώρα σε 0,15)

1600km εθνική και 600 επαρχιακοί. Έτσι είναι, δεν είναι φθηνό το 9 ευρώ / 100km - αλλά είναι η εξαίρεση αυτό το μήνα. Ο ετήσιος μέσος όρος είναι για μένα στα 6,3 ευρώ / 100km και του χρόνου πιστεύω θα το ρίξω στα 4,8 (ρίχνοντας την τιμή φόρτισης στο σπίτι από 0,24 τώρα σε 0,15)
Αν φορτίζεις σπίτι ή στην δουλειά δεν υπάρχει κάν σύγκριση, βγαίνει στα όρια του τσάμπα το ηλεκτρικό...για αυτό τον λόγω και όλας έχω πάρει ηλεκτρικό...εχτές μόνο έκανα πάνω από 100 χιλιόμετρα μέσα στην Αθήνα και δεν πλήρωσα σχεδόν τίποτα...με καύσιμο Minimum θα είχα ξοδέψει 9 ευρώ ή και ακόμα παραπάνω.

Το θέμα είναι αυτό που λέμε, ότι αν φορτίζεις σχεδόν μόνο έξω, δεν κερδίζεις τίποτα σχεδόν σε κόστος σε σχέση με ένα συμβατικό με καύσιμο, πέρα από την διαφορετική πιο ωραία εμπειρία οδήγησης ενός ηλεκτρικού.

Το θέμα είναι αυτό που λέμε, ότι αν φορτίζεις σχεδόν μόνο έξω, δεν κερδίζεις τίποτα σχεδόν σε κόστος σε σχέση με ένα συμβατικό με καύσιμο, πέρα από την διαφορετική πιο ωραία εμπειρία οδήγησης ενός ηλεκτρικού.
Εγώ με 27000km το τελευταίο χρόνο και φόρτιση στο σπίτι με 0,24 περίπου μου βγαίνει ο ετήσιος μέσος όρος 6,3 ευρώ τα 100km. Αν φόρτιζα έξω συνέχεια θα πλήρωνα για τις KWh που τώρα είναι με 0,24 => 0,32 (AC φόρτιση το βράδυ σε κοντινό super market). Οπότε ο μέσος όρος μου θα ήταν 7,5 ευρώ /100km που και πάλι θεωρώ πως είναι ανταγωνιστικό στα καύσιμα. Αλλά δε νομίζω να το έκανα, είναι άβολο να πρέπει κάθε 3-4 μέρες να πρέπει να πας να το αφήνεις σε ένα super market για όλο το βράδυ - ακόμα κι αν είναι κοντά στα 600 μέτρα περπάτημα όπως σε μένα.

Εγώ με 27000km το τελευταίο χρόνο και φόρτιση στο σπίτι με 0,24 περίπου μου βγαίνει ο ετήσιος μέσος όρος 6,3 ευρώ τα 100km. Αν φόρτιζα έξω συνέχεια θα πλήρωνα για τις KWh που τώρα είναι με 0,24 => 0,32 (AC φόρτιση το βράδυ σε κοντινό super market). Οπότε ο μέσος όρος μου θα ήταν 7,5 ευρώ /100km που και πάλι θεωρώ πως είναι ανταγωνιστικό στα καύσιμα. Αλλά δε νομίζω να το έκανα, είναι άβολο να πρέπει κάθε 3-4 μέρες να πρέπει να πας να το αφήνεις σε ένα super market για όλο το βράδυ - ακόμα κι αν είναι κοντά στα 600 μέτρα περπάτημα όπως σε μένα.
Κοίτα εγώ πληρώνω λιγότερο καθώς έχω φτηνότερο ρεύμα από αυτό που έχεις εσύ σπίτι + το τσάμπα της δουλειάς, οπότε σαν μέσο όρο δεν πρέπει να ξεπερνάω τα 2 ευρώ ανα 100 χιλιόμετρα...αν φόρτιζα έξω τα 7,5 δεν είναι λίγα, με ένα diesel ή ένα σύγχρονο καλό υβριδικό κάπου εκεί είσαι και γλιτώνεις και την μανούρα να πας όπως λες κάθε 2-3 μέρες κάπου και να το αφήσεις εκει για φόρτιση.

Γενικά ένα λάθος που κάνουμε είναι ότι συγκρίνουμε όλοι μας το νέο μας ηλεκτρικό με το παλιό μας συμβατικό, ενώ στην πράξη πρέπει να το συγκρίνουμε με φρέσκα συμβατικά αντίστοιχης αξίας...π.χ. ξάδερφός μου πήρε μια φρέσκια Hybrid BMW X1 με καύσιμο αντίστοιχου κόστους με το δικό μου ηλεκτρικό, το έχω οδηγήσει και έχει εξαιρετική εμπειρία και δεν καίει και πολύ...δεν μπορώ να πω δηλαδή ότι π.χ. το δικό μου Tesla model Y είναι καλύτερο, διαφορετικό ναι, καλύτερο δεν ξέρω...

• Like
Reactions: Tzimisce
Κοιτα, επειδή πριν μερικούς μήνες οδηγησα μερικά ηλεκτρικα vs plug in hybrid vs πετρελαιο/βενζίνη επειδη ημουν σε αναζητηση αυτοκινήτου, σε διαβεβαιώ οτι δεν προσφέρουν την ιδια εμπειρια οδηγικά.
Πχ το Mercedes GLC plug in hybrid με πετρελαιο που έκανα test drive, ηταν αρκετα πιο βαρύ απο το αντιστοιχο συμβατικο, με αρκετό lag στην επιταχυνση και χειρότερη κατανομή βάρους σε σχεση με ενα ηλεκτρικό, ενώ φυσικά δεν ειχε την γραμμική ροπή και ησυχία που ειναι δεδομένα σε ενα ηλεκτρικό.

Κοιτα, επειδή πριν μερικούς μήνες οδηγησα μερικά ηλεκτρικα vs plug in hybrid vs πετρελαιο/βενζίνη επειδη ημουν σε αναζητηση αυτοκινήτου, σε διαβεβαιώ οτι δεν προσφέρουν την ιδια εμπειρια οδηγικά.
Πχ το Mercedes GLC plug in hybrid με πετρελαιο που έκανα test drive, ηταν αρκετα πιο βαρύ απο το αντιστοιχο συμβατικο, με αρκετό lag στην επιταχυνση και χειρότερη κατανομή βάρους σε σχεση με ενα ηλεκτρικό, ενώ φυσικά δεν ειχε την γραμμική ροπή και ησυχία που ειναι δεδομένα σε ενα ηλεκτρικό.
Μα δεν διαφωνώ, άλλα σκέψου ότι υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να ακούνε τον κινητήρα να μουγκρίζει και την όλη αίσθηση, π.χ. ο ξάδερφός μου οδήγησε ηλεκτρικά και ένιωθε λες kai οδηγεί τηλεκατευθυνόμενο παιχνίδι, δεν το άντεξε και για αυτό πήρε συμβατική Bmw X1 με καύσιμο. Κάπου χάνεις κάπου κερδίζεις και είναι και θέμα τι αρέσει στον καθένα, έχω γείτονα με Bmw Μ3 που λατρεύει να πατάει το γκάζι και να την ακούει, άντε να του πεις να πάρει ηλεκτρικό αμάξι, θα σε πάρει με τις πέτρες!!

Απορώ, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος; Δεν υπάρχει κάποιο όριο; Τέτοια αδιαφορία; Κι έπειτα λέει υποστηρίζουν την ηλεκτρική ενέργεια…
live your myth in greece. Καλά τώρα το κατάλαβες? Που υπάρχει έλεγχος για να υπάρξει εκεί?? Ιδιαίτερα εκεί που οι χονδρέμποροι πουλάνε στον εαυτό τους!!!! χαχαχα

Ρε παιδιά, το επιχείρημα του ήχου να το καταλάβω από κάποιον που οδηγεί κανένα 5λιτρο V8. Από κατόχους 3-4κίλυνδρων, 1000-1500 κυβικών και πετρέλαια, απλά ακούγεται αστείο.

Συν του ότι το πετρέλαιο που καίει 5 λίτρα στα 100χλμ και είναι ανταγωνιστικό στα ηλεκτρικά σε οικονομία, κάνει τα 0-100 σε 5-6 δεύτερα που τα κάνει το ηλεκτρικό με την παρόμοια κατανάλωση;