Αυτοκινητιστικά νέα

Νομίζω ότι για αυτό η αξία του ηλεκτρικού βρίσκεται στην κίνηση εντός πόλης.
Όπου θα βγάλει τα λεφτά του αν η δουλειά σου είναι σε μία σεβαστή απόσταση.
Μόνο όσοι ταξιδεύουν μαζί μου θα χαίρονται που θα κάνω επιτέλους στάσεις.
Κάνω το Αθήνα - Θεσσαλονίκη μονορούφι και είναι μέσα στη γκρίνια!

Κοίτα εγώ πληρώνω λιγότερο καθώς έχω φτηνότερο ρεύμα από αυτό που έχεις εσύ σπίτι + το τσάμπα της δουλειάς, οπότε σαν μέσο όρο δεν πρέπει να ξεπερνάω τα 2 ευρώ ανα 100 χιλιόμετρα...αν φόρτιζα έξω τα 7,5 δεν είναι λίγα, με ένα diesel ή ένα σύγχρονο καλό υβριδικό κάπου εκεί είσαι και γλιτώνεις και την μανούρα να πας όπως λες κάθε 2-3 μέρες κάπου και να το αφήσεις εκει για φόρτιση.

Γενικά ένα λάθος που κάνουμε είναι ότι συγκρίνουμε όλοι μας το νέο μας ηλεκτρικό με το παλιό μας συμβατικό, ενώ στην πράξη πρέπει να το συγκρίνουμε με φρέσκα συμβατικά αντίστοιχης αξίας...π.χ. ξάδερφός μου πήρε μια φρέσκια Hybrid BMW X1 με καύσιμο αντίστοιχου κόστους με το δικό μου ηλεκτρικό, το έχω οδηγήσει και έχει εξαιρετική εμπειρία και δεν καίει και πολύ...δεν μπορώ να πω δηλαδή ότι π.χ. το δικό μου Tesla model Y είναι καλύτερο, διαφορετικό ναι, καλύτερο δεν ξέρω...
Δεν υπάρχει περίπτωση υβριδική x1 να έχει ίδιο κόστος κίνησης με ηλεκτρικό που φορτίζει με οικιακό ρεύμα. Εκτός αν αναφέρεσαι σε phev

Δεν υπάρχει περίπτωση υβριδική x1 να έχει ίδιο κόστος κίνησης με ηλεκτρικό που φορτίζει με οικιακό ρεύμα. Εκτός αν αναφέρεσαι σε phev
Μα αυτό είπα, δεν το διάβασες καλά μάλλον, ότι σε σπίτι αν φορτίζεις το ηλεκτρικό βγαίνει σε τιμή πάτος, αν φορτίζεις όμως μόνο έξω δεν απέχει πολύ από ένα υβριδικό/diesel.

Αυτά σε 1-2 δεκαετίες θα θεωρούνται γραφικά..

Θα λες σε μικρό παιδάκι ότι τα αμάξια παλιά είχαν κινητήρες που έκαναν θόρυβο και θα σε κοιτάει σαν χαζό.
Είσαι σίγουρος ότι σε 10 χρόνια θα έχουμε μόνο ηλεκτρικά στην Ελλάδα?? Γιατί εγώ είμαι σίγουρος ότι και σε 20 χρόνια τίγκα στις βενζίνες θα είμαστε εδώ στην Ελλάδα. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και είμαστε γεμάτοι με αυτοκίνητα 20-30 χρονών, όλοι αυτοί ξαφνικά θα πάρουν νέα ηλεκτρικά στα επόμενα 10-15 χρόνια? Και θα βρουν που τα λεφτά? Για πες και που θα τα φορτίζουμε όλοι μας που το 90% των Ελλήνων ζει σε πολυκατοικίες χωρίς πάρκινγκ και πρόσβαση σε φορτιστή? Μήπως μιλάς για άλλη χώρα?? Ας μην υπήρχε η επιδότηση στα ηλεκτρικά να δεις πόσοι θα τα αγόραζαν εδώ στην Ελλάδα με τις τιμές που έχουν...

Last edited:
Μα αυτό είπα, δεν το διάβασες καλά μάλλον, ότι σε σπίτι αν φορτίζεις το ηλεκτρικό βγαίνει σε τιμή πάτος, αν φορτίζεις όμως μόνο έξω δεν απέχει πολύ από ένα υβριδικό/diesel.
Δεν υπάρχει λόγος να φορτίζεις εκτός σπιτιού, παρά μόνο όταν κάνεις ταξίδι. Αν κάποιος δεν μπορεί να φορτίσει σπίτι ή στη δουλειά του τότε χάνει αρκετά από τα πλεονεκτήματα ενός ηλεκτρικού και προσωπικά δεν θα συνιστούσα σε αυτόν την αγορά.

Δεν υπάρχει λόγος να φορτίζεις εκτός σπιτιού, παρά μόνο όταν κάνεις ταξίδι. Αν κάποιος δεν μπορεί να φορτίσει σπίτι ή στη δουλειά του τότε χάνει αρκετά από τα πλεονεκτήματα ενός ηλεκτρικού και προσωπικά δεν θα συνιστούσα σε αυτόν την αγορά.
Μα αυτό λέμε και αυτό έγραψα, το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι Ελληνες ζούνε σε σπίτια κουτιά σε πολυκατοικίες χωρίς πρόσβαση σε οικιακό φορτιστή. Με λίγα λόγια είναι περιορισμένο το κοινό που έχει πρόσβαση σε οικιακό φορτιστή. Βέβαια έχω δει και στο Μαρούσι/Χαλάνδρι που δουλεύω να πετάνε μπαλαντέζες από το μπαλκόνι ή να διπλοπαρκάρουν για να πετάξουν καλώδιο και να φορτίσουν....σκέψου τι έχει να γίνει αν αυξηθούν και άλλο τα ηλεκτρικά αμάξια...η μόνη λύση να βρεθούν φορτιστές/μπαταρίες στο μέλλον που να φορτίζουν π.χ. πλήρως την μπαταρία σε 3-4 λεπτά..

• Like
Reactions: Larry
Το 7. δεν το κατάλαβα. Συνδυασμός ABRP και PlugShare είναι αξιόπιστος
Επίσης, στις διακοπές το πρόβλημα δεν είναι να φτάσεις (αυτό είναι το εύκολο) αλλά τι κάνεις όταν φτάσεις και θες να κάνεις βόλτες εκεί. Το ιδανικό είναι να έχει φορτιστή το ξενοδοχείο ή να σου δίνουν σουκο.
Η εφαρμογή ABRP (χωρίς συνδρομή) μου φάνηκε απίστευτα δύσχρηστη. Ασε που εμφανίζει ταχυφορτιστες που δεν λειτουργούν, δεν μπορείς να κάνεις κράτηση και έπεφτε πολύ έξω από τις πραγματικές καταναλώσεις (πολύ πιο πάνω από την πραγματική).

Και την υπόλοιπη χρονιά κάθεται στο γκαράζ ένα αυτοκίνητο για ταξίδια. Οικονομικά δεν έχει νόημα αυτό, να έχεις 1 αυτοκίνητο μόνο για ταξίδια.

Εγώ πχ είχα πριν το Nissan Pulsar Diesel. Να το κρατούσα στο γκαράζ 10-11 μήνες το χρόνο μόνο για όταν θα πάω ταξίδια; Άσε που η εμπειρία οδήγησης με ηλεκτρικό δε συγκρίνεται με κανένα θερμικό. Προτίμησα να το δώσω λοιπόν το Pulsar και να έχω μόνο το ηλεκτρικό.
Αυτό ακριβώς έκανα κι εγώ με το συμβατικό βενζινοκίνητο αυτοκίνητο που είχα. Είναι χαζό να το απαξιώνεις κρατώντας το στο γκαράζ για 2-3 ταξίδια τον χρόνο. Ειδικά εάν υπολογίσεις το ετησιο κόστος συντήρησης (τέλη, ασφάλεια, service).

Ρε παιδιά, το επιχείρημα του ήχου να το καταλάβω από κάποιον που οδηγεί κανένα 5λιτρο V8. Από κατόχους 3-4κίλυνδρων, 1000-1500 κυβικών και πετρέλαια, απλά ακούγεται αστείο.

Συν του ότι το πετρέλαιο που καίει 5 λίτρα στα 100χλμ και είναι ανταγωνιστικό στα ηλεκτρικά σε οικονομία, κάνει τα 0-100 σε 5-6 δεύτερα που τα κάνει το ηλεκτρικό με την παρόμοια κατανάλωση;
Πολύ ωραίο το πετρέλαιο αλλά πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος για χάλια καύσιμο με αποτέλεσμα καταστροφή στην τσέπη

• Like
Reactions: Larry
Πολύ ωραίο το πετρέλαιο αλλά πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος για χάλια καύσιμο με αποτέλεσμα καταστροφή στην τσέπη

Έχει κι άλλα. Δεν μπορείς να το αφήσεις πολύ καιρό παρκαρισμένο λόγω καυσίμου, γεμίζει μύκητες, υπάρχει το άβολο του DPF, και... μυρίζει γενικά.

Για μένα τώρα που μιλάμε, είτε Full Hybrid, είτε PHEV αν έχεις δική σου θέση φόρτισης.

Μέχρι να αυξηθεί το Range στα προσιτά ηλεκτρικά και πέσει η τιμή τους.

• Like
Reactions: DimAsi
Έχει κι άλλα. Δεν μπορείς να το αφήσεις πολύ καιρό παρκαρισμένο λόγω καυσίμου, γεμίζει μύκητες, υπάρχει το άβολο του DPF, και... μυρίζει γενικά.

Για μένα τώρα που μιλάμε, είτε Full Hybrid, είτε PHEV αν έχεις δική σου θέση φόρτισης.

Μέχρι να αυξηθεί το Range στα προσιτά ηλεκτρικά και πέσει η τιμή τους.
Για αυτό είπα ότι η ιδανικότερη λύση αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα είναι τα τύπου MG ή TOYOTA.Με καλύτερα θεωρητικά τα MG λόγω καλύτερου κιβωτίου

Η εφαρμογή ABRP (χωρίς συνδρομή) μου φάνηκε απίστευτα δύσχρηστη. Ασε που εμφανίζει ταχυφορτιστες που δεν λειτουργούν, δεν μπορείς να κάνεις κράτηση και έπεφτε πολύ έξω από τις πραγματικές καταναλώσεις (πολύ πιο πάνω από την πραγματική).
Έγραψα για συνδυασμό των δύο εφαρμογών. Βλέπεις πρώτα στο ABRP που σου προτείνει να φορτίσεις και στη συνέχεια βλέπεις στο PlugShare την βαθμολογία του φορτιστή. Αν δεν σου αρέσει ο φορτιστής, λες στο ABRP ότι δεν θες να φορτίσεις εκεί και σου προτείνει άλλο φορτιστή.
Το ξέρω ότι σας φαίνεται βουνό αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα πράγματα είναι αρκετά απλά διότι σε ακτίνα 500χλμ από τη βάση σας υπάρχουν συγκεκριμένοι φορτιστές που θα χρησιμοποιήσετε και αυτούς τους μαθαίνετε γρήγορα.
Εγώ ψάχτηκα φέτος γιατί κινήθηκα πέρα από τη Θεσσαλονίκη όπου δεν είχα εικόνα για τους φορτιστές (Αθήνα μένω)

η μόνη λύση να βρεθούν φορτιστές/μπαταρίες στο μέλλον που να φορτίζουν π.χ. πλήρως την μπαταρία σε 3-4 λεπτά..
Αυτό δε θα γίνει ποτέ γιατί είναι θέμα φυσικής. Όμως φόρτιση 10-80% σε 10 λεπτά έχουμε ήδη σε MW charger (13 λεπτά σε 400ρη) σε αυτοκίνητο αξίας 60000 ευρώ και 100KWh μπαταρίας (Zeekr 7X). Απλώς πρέπει να φτάσουμε να έχουμε το ίδιο και σε φθηνότερα αυτοκίνητα. Θεωρώ πως τα 10 λεπτά είναι μια χαρά, δε χρειάζεται να φθάσουμε στα 3-4 λεπτά.

Αυτό δε θα γίνει ποτέ γιατί είναι θέμα φυσικής. Όμως φόρτιση 10-80% σε 10 λεπτά έχουμε ήδη σε MW charger (13 λεπτά σε 400ρη) σε αυτοκίνητο αξίας 60000 ευρώ και 100KWh μπαταρίας (Zeekr 7X). Απλώς πρέπει να φτάσουμε να έχουμε το ίδιο και σε φθηνότερα αυτοκίνητα. Θεωρώ πως τα 10 λεπτά είναι μια χαρά, δε χρειάζεται να φθάσουμε στα 3-4 λεπτά.
Πολύ είναι και πάλι γιατί πρέπει να σκεφτείς και την ουρά που αναπόφευκτα θα υπάρχει μελλοντικά.
Στην βενζίνη αν δεις 2-3 μπροστά σου, περιμένεις μια χαρά. Αν στα ηλεκτρικά περιμενουν τρεις μπροστά σου θα φαίνονται αιωνιότητα τα δεκάλεπτα (αν κάτσει δεκάλεπτο, το οποίο μάλλον χλωμό)

• Like
Reactions: karamela and Pleo
Πολύ είναι και πάλι γιατί πρέπει να σκεφτείς και την ουρά που αναπόφευκτα θα υπάρχει μελλοντικά.
Στην βενζίνη αν δεις 2-3 μπροστά σου, περιμένεις μια χαρά. Αν στα ηλεκτρικά περιμενουν τρεις μπροστά σου θα φαίνονται αιωνιότητα τα δεκάλεπτα (αν κάτσει δεκάλεπτο, το οποίο μάλλον χλωμό)
Δε χρειάζεται καμία ουρά, στο χώρο που ένα βενζιναδικο εξυπηρετεί 2-3 αυτοκίνητα μπορείς να έχεις 10 αυτοκίνητα να φορτίζουν.

Μα για αυτό έγραψα 3 λεπτά. Και μην κοιτάμε τώρα, σκέψου π.χ. στο μέλλον να έχουμε στην Αθήνα 2-3εκ. Αμάξια ηλεκτρικά που κινούνται καθημερινά, που θα τα φορτίσουμε? Θα γίνεται χαμός στα αντίστοιχα βενζινάδικα και θα γεμίσουν όλοι οι δρόμοι με κακασχημους φορτιστές. Το βλέπω και στο Άμστερνταμ που έχουν πολλά ηλεκτρικά αμάξια και έχουν γεμίσει φορτιστές που πιάνουν και χώρο είναι και άσχημοι.

Για την Αθήνα λοιπόν οτιδήποτε πάνω από 3 λεπτά φορτιστή είναι απλά μη αποδεκτό για την ομαλή μετακίληση σε ηλεκτρικά αμάξια.

Δε χρειάζεται καμία ουρά, στο χώρο που ένα βενζιναδικο εξυπηρετεί 2-3 αυτοκίνητα μπορείς να έχεις 10 αυτοκίνητα να φορτίζουν.
Και παλι ξερεις το μποτιλιάρισμα θα τρώμε σε συγκεκριμένες μέρες και τοποθεσίες που παραδοσιακά γίνεται χαμός; Δεν είναι βιώσιμο για την Αθήνα τουλάχιστον που έχει απίστευτο αριθμό αμαξιών..για τις υπόλοιπες πόλεις θα είναι οκ αν πάνε στο δεκάλεπτο οι φορτίσεις. Που και πάλι μέχρι να πάνε οι φορτίσεις στα δέκα λεπτά σε όλα τα αμάξια ανεξάρτητου κόστους θα φάμε πολλά πολλά χρόνια.

Και παλι ξερεις το μποτιλιάρισμα θα τρώμε σε συγκεκριμένες μέρες και τοποθεσίες που παραδοσιακά γίνεται χαμός; Δεν είναι βιώσιμο για την Αθήνα τουλάχιστον που έχει απίστευτο αριθμό αμαξιών..για τις υπόλοιπες πόλεις θα είναι οκ αν πάνε στο δεκάλεπτο οι φορτίσεις. Που και πάλι μέχρι να πάνε οι φορτίσεις στα δέκα λεπτά σε όλα τα αμάξια ανεξάρτητου κόστους θα φάμε πολλά πολλά χρόνια.
Δε νομίζω ότι θα υπάρξει ποτέ τέτοιο πρόβλημα με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, γιατί στα ηλεκτρικά πάντα θα υπάρχει και το ποσοστό αυτών που φορτίζουν στο σπίτι-το οποίο θεωρώ ότι θα βαίνει αυξανόμενο σταδιακά. ίσως στο μέλλον να δούμε και ηλεκτρικά με ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό στον ουρανό και το καπό, που ξέρεις;

Δε νομίζω ότι θα υπάρξει ποτέ τέτοιο πρόβλημα με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, γιατί στα ηλεκτρικά πάντα θα υπάρχει και το ποσοστό αυτών που φορτίζουν στο σπίτι-το οποίο θεωρώ ότι θα βαίνει αυξανόμενο σταδιακά. ίσως στο μέλλον να δούμε και ηλεκτρικά με ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό στον ουρανό και το καπό, που ξέρεις;
Στην Αθήνα; Που το 90% μενει σε πολυκατοικίες; Προφανώς κάποιοι θα φοσρτιζουν σπίτι αλλά ειναι πολύ μικρό ποσοστό. Δες μόνο πόσα αμάξια είναι παρκαρισμένα σε όλους τους δρόμους της Αθήνας το βράδυ από άτομα που δεν έχουν πάρκινγκ. Όπως είπα σε άλλες πόλεις δεν υπάρχει θέμα, στην Αθήνα αν γεμίσουμε ηλεκτρικά θα γελάσει κάθε πικραμένος.

Τώρα αν στο μέλλον φορτίζουν σε λίγα λεπτά, δούμε φωτοβολταϊκά ή και αλλαγές τεχνολογίες, θα δούμε, αλλά όπως είναι οι τώρα είναι αδύνατο μια πόλη σαν την Αθήνα να υποστηρίξει πλήρη ηλεκτροκίνηση από όλους τους κατοίκους.

Παιδιά θα ήθελα να ρωτήσω κάτι, δεν ξέρω που να το ποστάρω όμως, αν νομίζουν οι mods πως χρειάζεται μετακίνηση ας το κάνουν. Πιθανόν τον χειμώνα να χρειαστεί να ενοικιάσω suv από την Αθήνα για ένα δεκαήμερο+ ταξίδι στην Ρουμανία. Τετρακούνα οπωσδήποτε, πετρέλαιο ή υβριδικό, με παιδικό κάθισμα και παραλαβή-παράδοση στο λιμάνι. Κάποια πρόταση; Ευχαριστώ a million.