Αυτοκινητιστικά νέα

Σαν κάτοχος ηλεκτρικού αμαξιού που είμαι και αρκετά αγχώδης σαν άτομο το ηλεκτρικό μου προκαλεί άγχος και κοιτάζω όλη την ώρα τον δείκτη για να δω πόσο ρεύμα έχω ακόμα....και σκέψου φορτίζω και στο σπίτι και στην δουλειά, αν δεν τα είχα αυτά θα είχα ''πεθάνει'' από το άγχος που θα μου δημιουργούσε, κερδίζεις προφανώς σε πολλά με το ηλεκτρικό άλλα σου προκαλεί νέες και περισσότερες σκοτούρες δε ειδικά σε ταξίδια που θέλεις καλό προγραμματισμό.
Είμαι επίσης αγχώδης αλλά ειδικά μέσα στην πόλη δεν έχω το παραμικρό άγχος. Ούτε καν σε ταξίδια στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Προφανώς , άλλα το ντίζελ θα έχει την ίδια εμβέλεια και σε 20 χρόνια, το ηλεκτρικό όμως?? Τώρα αν εσύ μπορείς να αλλάζεις αμάξια κάθε 5 χρονια πάω πάσο, ο περισσότερος κόσμος όμως αλλάζει αμάξι κάθε 20 χρόνια, και ειδικά με τις τρελές θερμοκρασίες που έχουμε στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ούτε θέλω να ξέρω τι θα γίνει στις μπαταρίες σε βάθος αρκετών ετών. Το έγραψα και πριν ήδη σε εμένα το ηλεκτρικό αρχίζει να φθίνει έστω και λίγο η απόδοση της μπαταρίας μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, που να περάσουν και αρκετά χρόνια...
Τα έχουμε ξανά πει αυτά οπότε δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι

Πολύ πιθανό, ίσως αυτό να είναι το μέλλον, άλλα θα περάσουν πολλά πολλά χρόνια για να δούμε κάτι τέτοιο από όλο τον Ελληνικό αυτοκινητικό στόλο...τα παιδιά μας ίσως όταν θα είναι μεγάλα...προσωπικά δεν νομίζω ότι θα προλάβω κάτι τέτοιο όσο ζω.
Ποτέ μη λες ποτέ...
Σκέψου ότι πριν 1000 μόνο ημέρες βγήκε για το κοινό το ChatGPT 3.5 και που είμαστε σήμερα.

Εν τω μεταξύ, πριν δύο βδομάδες στο τσακ μπαμ έρχεται 112, μπαίνω στο αυτοκίνητο πάω και βάζω βενζίνη σε λίγα λεπτά και αμεσως έφυγα προς την ασφάλεια.
Αυτό γιατί υπήρχαν 3-4 αυτοκίνητα στην ουρά που και αυτοί έβαζαν βενζίνη για τον ίδιο λόγο.
Σκέψου να είχα ηλεκτρικό και να ήθελε φόρτιση...

Πώς θα το κάνουμε αυτό στο μέλλον που δεν θα υπάρχουν τόσα βενζινάδικα διότι δεν θα υπάρχουν τόσα θερμικά αυτοκίνητα?

Sent from my iPad using Tapatalk

Προφανώς , άλλα το ντίζελ θα έχει την ίδια εμβέλεια και σε 20 χρόνια, το ηλεκτρικό όμως?? Τώρα αν εσύ μπορείς να αλλάζεις αμάξια κάθε 5 χρονια πάω πάσο, ο περισσότερος κόσμος όμως αλλάζει αμάξι κάθε 20 χρόνια, και ειδικά με τις τρελές θερμοκρασίες που έχουμε στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ούτε θέλω να ξέρω τι θα γίνει στις μπαταρίες σε βάθος αρκετών ετών. Το έγραψα και πριν ήδη σε εμένα το ηλεκτρικό αρχίζει να φθίνει έστω και λίγο η απόδοση της μπαταρίας μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, που να περάσουν και αρκετά χρόνια...
Πόσα χρήματα σε service και ανταλλακτικά θέλει το θερμικό 20-25ετίας; Στο ηλεκτρικό στα 10+ χρόνια πιθανόν να αλλάξεις μπαταρία αλλά θα είναι ελαφρύτερη, μεγαλύτερη σε χωρητικότητα και φθηνότερη απ' ότι σήμερα. Δες τι έχει γίνει με τη μπαταρία του BMW i3 που πλέον λόγω της επιτυχίας του αυτοκινήτου και το ότι πλέον δε παράγεται από την BMW έχουν βγει oem μπαταρίες από Κίνα με μεγαλύτερη χωρητικότητα από τις original και κόστος 5000 ευρώ.

Πώς θα το κάνουμε αυτό στο μέλλον που δεν θα υπάρχουν τόσα βενζινάδικα διότι δεν θα υπάρχουν τόσα θερμικά αυτοκίνητα?

Sent from my iPad using Tapatalk

Ευελπιστούμε μέχρι τότε να μην έχει μείνει δέντρο από ξύλο που καίγεται και να έχουν αντικατασταθεί από ηλεκτρικά δέντρα που δεν παίρνουν φωτιά. 😁

• Like
Reactions: gkas1973
Εν τω μεταξύ, πριν δύο βδομάδες στο τσακ μπαμ έρχεται 112, μπαίνω στο αυτοκίνητο πάω και βάζω βενζίνη σε λίγα λεπτά και αμεσως έφυγα προς την ασφάλεια.
Αυτό γιατί υπήρχαν 3-4 αυτοκίνητα στην ουρά που και αυτοί έβαζαν βενζίνη για τον ίδιο λόγο.
Σκέψου να είχα ηλεκτρικό και να ήθελε φόρτιση... 😱

Είμαι σίγουρος ότι όταν είχαν βγει τα πρώτα αυτοκίνητα, κάποιος κατ' αναλογία είχε πει "να δείτε που αν γίνει κανένα μεγάλο κακό, εσείς με τα αμάξια δεν θα βρίσκετε να βάλετε βενζίνη, ενώ εγώ με το κάρο και τα άλογά μου θα είμαι άρχοντας".

Είμαι σίγουρος ότι όταν είχαν βγει τα πρώτα αυτοκίνητα, κάποιος κατ' αναλογία είχε πει "να δείτε που αν γίνει κανένα μεγάλο κακό, εσείς με τα αμάξια δεν θα βρίσκετε να βάλετε βενζίνη, ενώ εγώ με το κάρο και τα άλογά μου θα είμαι άρχοντας".

Εγώ πάλι δεν είμαι σίγουρος ότι είχανε 112 την εποχή που περιγράφεις, αλλά ΟΚ, δεν ζούσα τότε για να ξέρω... .

Δεν ειχαν 112, αλλα ειχαν καμπάνες ;)

Μόνο που εγώ περιγράφω πραγματική περίπτωση που την έζησα πριν 15 μέρες και όχι θεωρητική κατάσταση.

Δεν πάει το μυαλό σας, αν δεν το έχετε αντιμετωπίσει. Ούτε κι εγώ περίμενα η καμπάνα που έλεγε ότι όλα είναι καλά μέχρι να ξαναχτυπήσει και να πει μαζέψτε τα και εκκενώστε.

Και να θες να φορτίσεις με μπαλαντέζα, τι θα πεις; Περίμενε στη φωτιά μερικές ώρες μέχρι να φορτίσω; Αν έχεις και ρεύμα δηλαδή γιατί κοβόταν το ρεύμα κατά τόπους. Και άντε πες και πρόλαβες να φορτίσεις λίγο. Μέχρι που θα σε έβγαζε;
Εγώ έφτασα 70 χλμ πιο κάτω για να βρω μέρος να διανυκτερεύσω με ασφάλεια. Η επιλογή της διανυκτέρευσης εντός του αυτοκινήτου δεν είναι ασφαλής, για να προλάβω τυχόν και τέτοια σενάρια.

Last edited:
Μόνο που εγώ περιγράφω πραγματική περίπτωση που την έζησα πριν 15 μέρες και όχι θεωρητική κατάσταση.

Δεν πάει το μυαλό σας, αν δεν το έχετε αντιμετωπίσει. Ούτε κι εγώ περίμενα η καμπάνα που έλεγε ότι όλα είναι καλά μέχρι να ξαναχτυπήσει και να πει μαζέψτε τα και εκκενώστε.

Και να θες να φορτίσεις με μπαλαντέζα, τι θα πεις; Περίμενε στη φωτιά μερικές ώρες μέχρι να φορτίσω; Αν έχεις και ρεύμα δηλαδή γιατί κοβόταν το ρεύμα κατά τόπους. Και άντε πες και πρόλαβες να φορτίσεις λίγο. Μέχρι που θα σε έβγαζε;
Εγώ έφτασα 70 χλμ πιο κάτω για να βρω μέρος να διανυκτερεύσω με ασφάλεια. Η επιλογή της διανυκτέρευσης εντός του αυτοκινήτου δεν είναι ασφαλής, για να προλάβω τυχόν και τέτοια σενάρια.
Κοιτα, αν ειχες ηλεκτρικό, δεν θα πηγαινες για μπάνιο με "πιτα" μπαταρια. Οπως και δεν θα πηγαινες με τεποζιτο στο κόκκινο, εαν ειχες συμβατικό.
Αν το εκανες, κακό του κεφαλιού σου.

Κοιτα, αν ειχες ηλεκτρικό, δεν θα πηγαινες για μπάνιο με "πιτα" μπαταρια. Οπως και δεν θα πηγαινες με τεποζιτο στο κόκκινο, εαν ειχες συμβατικό.
Αν το εκανες, κακό του κεφαλιού σου.

Ποιο μπάνιο; Αυτό κατάλαβες εσύ όταν έγραψα ήμουν στην παραλία;

Στην παραλία ήταν μαζεμένος κόσμος στις 9 το βράδυ όπως κι εγώ με άλλα δύο άτομα από τα γύρω χωριά που καίγονταν.

Τι πίτα και κόκκινα γράφεις και μπάνια;

Ποιο μπάνιο; Αυτό κατάλαβες εσύ όταν έγραψα ήμουν στην παραλία;

Στην παραλία ήταν μαζεμένος κόσμος στις 9 το βράδυ όπως κι εγώ με άλλα δύο άτομα από τα γύρω χωριά που καίγονταν.

Τι πίτα και κόκκινα γράφεις και μπάνια;
Α καταλαβα οτι ήσουν στη παραλια οταν ελαβες το μνμ.
Οπως και να εχει, οταν εισαι σε εκδρομη με ηλεκτρικο, φροντιζεις να το φορτιζεις σε καθε ευκαιρια (συνήθως τα βραδιά), δεν το αφηνεις να πεσει χαμηλα.
Οποτε το σεναριο που περιγραφεις, ειναι ψιλοαπιθανο.

Α καταλαβα οτι ήσουν στη παραλια οταν ελαβες το μνμ.
Οπως και να εχει, οταν εισαι σε εκδρομη με ηλεκτρικο, φροντιζεις να το φορτιζεις σε καθε ευκαιρια (συνήθως τα βραδιά), δεν το αφηνεις να πεσει χαμηλα.
Οποτε το σεναριο που περιγραφεις, ειναι ψιλοαπιθανο.

Δεν κατάλαβες.

Το ότι ήμουν στην παραλία ήταν γιατί σύμφωνα με το 112 η περιοχή εκεί ήταν ασφαλής. Τι να φορτίσω/γεμίσω βενζίνη; Μετά ήρθε άλλο 112 που έλεγε όσοι είστε σε αυτή την περιοχή φύγετε και πάτε αλλού.

Σε αυτό το σενάριο λοιπόν που είναι συνηθισμένο όταν υπάρχει φωτιά το καλοκαίρι στην Ελλάδα, τι ακριβώς να έχεις φορτίσει/βάλεις βενζίνη πιο πριν;

Εδώ λοιπόν με τη βενζίνη έγινε το εξής. Ήμουν στην παραλία - όσο πιο κοντά στη θάλασσα δηλαδή - γιατί έτσι κι αλλιώς δεν είναι να έχεις εμπιστοσύνη πολύ στο κράτος, με σκοπό άμα γίνει κάτι. Έγινε, στάλθηκε άλλο 112 - να πεταχτώ να κλείσω το σπίτι, και να φύγω.
Κατόπιν 5 λεπτά στην ουρά για βενζίνη στην κωμόπολη πάνω από την παραλία ακριβώς - άλλο τραγικό εδώ από το κράτος, έστειλαν 112 για να εκκενωθεί κωμόπολη 7500 κατοίκων - και διαφυγή προς την κατεύθυνση που ενημέρωνε το 112.
Πρώτα διαθέσιμα καταλύματα (χρειαζόμαστε 2) ήταν 70 χλμ. πιο κάτω...

Συνεπώς, όπως έγραψα και πιο πριν, δεν πάει το μυαλό σου εύκολα στο πόσο κρίσιμο μπορεί να αποδειχτεί ένας απλός χρόνος πλήρωσης με καύσιμο.

Εν τέλει, η φωτιά δεν έφτασε εκεί που ήμουν, έφτασε ο καπνός όμως, που είναι επίσης επικίνδυνο.

Όπως και να έχει, εάν επρόκειτο για ηλεκτρικό εδώ, δεν θα μπορούσα να διαφύγω. Τουλάχιστον όχι με το προσωπικό μου όχημα.

Αν είχες ηλεκτρικό θα ήταν και φορτισμένο. Δεν θα περίμενες τελευταία στιγμή να φορτίσεις, οπότε και δεν θα χρειαζόταν να περιμένεις σε ουρά στο βενζινάδικο (ή οπουδήποτε).

Ακόμα και με 30% μπαταρία τα περισσότερα ηλεκτρικά έχουν ακτίνα πάνω από 100km.

Μέχρι το τέλος του 2024 είχαν πουληθεί συνολικά σχεδόν 40 εκατομμύρια BEVs. Οι εκτιμήσεις για το 2025 μιλάνε για επιπλέον 15 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Δεν είναι όλοι αυτοί αφελείς / απερίσκεπτοι / ριψοκίνδυνοι.

Πρακτικά δεν υπάρχει θέμα στην περίπτωση ανάγκης, εκτός αν είσαι εγκληματικά αμελής (βλέπε: ηλίθιος).

Πόσα χρήματα σε service και ανταλλακτικά θέλει το θερμικό 20-25ετίας; Στο ηλεκτρικό στα 10+ χρόνια πιθανόν να αλλάξεις μπαταρία αλλά θα είναι ελαφρύτερη, μεγαλύτερη σε χωρητικότητα και φθηνότερη απ' ότι σήμερα. Δες τι έχει γίνει με τη μπαταρία του BMW i3 που πλέον λόγω της επιτυχίας του αυτοκινήτου και το ότι πλέον δε παράγεται από την BMW έχουν βγει oem μπαταρίες από Κίνα με μεγαλύτερη χωρητικότητα από τις original και κόστος 5000 ευρώ.
Και που ξέρεις τι ζημιές θα σου βγάζει το ηλεκτρικό σε 20-25 χρόνια; Κάτσε και θα δούμε.... Πάντως στο παλιό μου αμάξι αν εξαιρέσεις τακάκια, λάστιχα κλπ. Δεν έδωσα σε βάθος 15 ετών 5.000 που λες ότι κάνει μια μπαταρία..που τα θεωρώ ήδη εξωφρενικό ποσό. Δεν ξέρω αν έχω δώσει σύνολο τόσα λεφτά για service από τότε που πρωτοαγορασα αμάξι...πολύ βιάζεστε, είναι καινούρια τα ηλεκτρικά κάτσε να δούμε σε καμία 10-15 χρόνια τι ζημιές και τι θα δίνουμε για μπαταριες. Εντάξει καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό του νέου αλλά κάπου ας ηρεμήσουμε...

Εμένα ήδη το Tesla μου έβγαλε 2 προβλήματα και 2 φορές με άφησε και ήθελα γερανό...να το δω σε 10 χρόνια πως θα είναι...κρατήστε μικρό καλάθι και μην είστε τόσοι απόλυτοι με τα ηλεκτρικά..

• Like
Reactions: chocbhed
Αν είχες ηλεκτρικό θα ήταν και φορτισμένο. Δεν θα περίμενες τελευταία στιγμή να φορτίσεις, οπότε και δεν θα χρειαζόταν να περιμένεις σε ουρά στο βενζινάδικο (ή οπουδήποτε).

Ακόμα και με 30% μπαταρία τα περισσότερα ηλεκτρικά έχουν ακτίνα πάνω από 100km.

Μέχρι το τέλος του 2024 είχαν πουληθεί συνολικά σχεδόν 40 εκατομμύρια BEVs. Οι εκτιμήσεις για το 2025 μιλάνε για επιπλέον 15 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Δεν είναι όλοι αυτοί αφελείς / απερίσκεπτοι / ριψοκίνδυνοι.

Πρακτικά δεν υπάρχει θέμα στην περίπτωση ανάγκης, εκτός αν είσαι εγκληματικά αμελής (βλέπε: ηλίθιος).

Α, δηλαδή όποιος έχει ηλεκτρικό το έχει πάντα φορτισμένο, γιατί δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.

Το πλεονέκτημα είναι ακριβώς ότι δεν περιμένεις σε ουρά, στη δική μου περίπτωση ήταν 3-4 αυτοκίνητα. Σε 5 λεπτά είχε τελειώσει. Σε 10 λεπτά ήμουν μακριά από τη φωτιά/καπνό.

Εάν είχα ηλεκτρικό, θα το το είχα φορτισμένο. Πως ακριβώς; Γιατί να το έχεις σε μπαλαντέζα εκτός από την ώρα που παίρνει για να φορτίσει, πρέπει να έχεις και ρεύμα. Ρεύμα με διακοπές ερχόταν κι έφευγε.

Από το παραπάνω παράδειγμα, μάλλον το εγκληματικά αφελές είναι το ηλεκτρικό και όχι το βενζινοκίνητο. Κυρίως γιατί εκ των πραγμάτων, εάν πρέπει όλη την ώρα να ανησυχείς για αυτά τα πράγματα.... ωραίες διακοπές θα κάνεις...

Σκέψου τώρα να έχεις ηλεκτρικό με 30% μπαταρία και να φεύγεις για να πας πιο κάτω, εκεί που είσαι ασφαλής. Ξοδεύεις ένα ποσοστό. Εκεί δεν φορτίζεις φυσικά, αφού περιμένεις να δεις τι θα γίνει. Φορτιστές δεν θα βρεις έτσι κι αλλιώς. Ούτε θα δανειστείς μπαλαντέζα από κάπου στην παραλία.
Μετά σκάει άλλο μήνυμα, σου λέει να φύγεις κι από κει... .

Να το ξαναγράψω. Σε περιπτώσεις κινδύνου, ο χρόνος ανεφοδιασμού είναι κρίσιμος. Αυτό.

• Like
Reactions: chocbhed
Α, δηλαδή όποιος έχει ηλεκτρικό το έχει πάντα φορτισμένο, γιατί δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.

Το πλεονέκτημα είναι ακριβώς ότι δεν περιμένεις σε ουρά, στη δική μου περίπτωση ήταν 3-4 αυτοκίνητα. Σε 5 λεπτά είχε τελειώσει. Σε 10 λεπτά ήμουν μακριά από τη φωτιά/καπνό.

Εάν είχα ηλεκτρικό, θα το το είχα φορτισμένο. Πως ακριβώς; Γιατί να το έχεις σε μπαλαντέζα εκτός από την ώρα που παίρνει για να φορτίσει, πρέπει να έχεις και ρεύμα. Ρεύμα με διακοπές ερχόταν κι έφευγε.

Από το παραπάνω παράδειγμα, μάλλον το εγκληματικά αφελές είναι το ηλεκτρικό και όχι το βενζινοκίνητο. Κυρίως γιατί εκ των πραγμάτων, εάν πρέπει όλη την ώρα να ανησυχείς για αυτά τα πράγματα.... ωραίες διακοπές θα κάνεις...

Σκέψου τώρα να έχεις ηλεκτρικό με 30% μπαταρία και να φεύγεις για να πας πιο κάτω, εκεί που είσαι ασφαλής. Ξοδεύεις ένα ποσοστό. Εκεί δεν φορτίζεις φυσικά, αφού περιμένεις να δεις τι θα γίνει. Φορτιστές δεν θα βρεις έτσι κι αλλιώς. Ούτε θα δανειστείς μπαλαντέζα από κάπου στην παραλία.
Μετά σκάει άλλο μήνυμα, σου λέει να φύγεις κι από κει... .

Να το ξαναγράψω. Σε περιπτώσεις κινδύνου, ο χρόνος ανεφοδιασμού είναι κρίσιμος. Αυτό.
Δεν νομίζω πως υπάρχουν πολλοί σήμερα με ηλεκτρικό που να μην έχουν δυνατότητα φόρτισης στο σπίτι.
Ότι ηλεκτρικό και αν έχεις, πάντα το βάζεις για φόρτιση όταν είσαι σπίτι. Το σε ποιο σημείο είναι στον άνθρωπο, άλλος όταν είναι κάτω από 40%, άλλος στο 50% και άλλος στο 60%.
Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο με τη σούκο ένα tesla θέλει περίπου 13 ώρες από το 10→80%, δηλαδή ένα βράδυ.
Το χειρότερο σενάριο είναι να σου έρθει 112 όταν θα φτάνεις στο εξοχικό μετά από ταξίδι. Αν έχεις προγραμματίσει τις φορτίσεις σου να είσαι στο πχ 30% όταν φτάσεις, θα έχεις πάντα αρκετή ενέργεια για να φύγεις 50+ κμ μακριά άμεσα. Κάθε ώρα μετά από αυτό κέρδος στο range είναι.

Κατά βάση το σενάριό σου είναι όντως επικίνδυνο αν δεν έχεις πρόσβαση σε σούκο πρίζα. Εκεί ναι υπάρχει θέμα αν πχ πας για ελεύθερο camping. Απλά δεν νομίζω ότι είναι και τόσο πιθανό κάτι τέτοιο / θα έχεις προνοήσει.

• Like
Reactions: avpap