Η ολη συζητηση μου θυμιζει γεροντια που θυμουνται τι (νομιζουν οτι) εκαναν στα νιατα τους. Για να ειμαι πιο ακριβης, ειμαι σιγουρος οτι καποιοι τα εκαναν, αλλα οχι με τη συχνοτητα που νομιζουν, ωστε να τους λειπουν τωρα.
Απο εκει και περα μερικες παρατηρησεις:
- αν υπηρχε η αγορα για ενα νεο αμαξι τυπου 106 rallye, οι εταιρειες θα το ειχαν φτιαξει και θα το πουλουσαν.
- τα οδηγικα χαρακτηριστικα που αναπολειτε, θεωρω οτι ηταν εως ενα βαθμο, αναγκαια για να ειναι τα αμαξια ασφαλη με την τοτε διαθεσιμη τεχνολογια. Αν δεν εχεις traction control, abs, esp, τοτε αν το τιμονι δεν ειναι ακριβες και η αναρτηση δεν δινει πληροφοριες, θα αγορασεις οικοπεδο πολυ πολυ γρηγορα
- η "οδηγικη ευχαριστηση" οπως η "ομορφια" ειναι εννοιες δυναμικες που αλλαζουν μεσα στο χρονο. Στην αναγεννηση ομορφη γυναικα ηταν καποια που αν την βλεπαμε στο δρομο τωρα θα την χαρακτηριζαμε "χοντρη". Ετσι και η "οδηγικη ευχαριστηση" εχει αλλαξει ως εννοια. Οι παλιοι θυμουνται την οδηγικη ευχαριστηση με την οποια μεγαλωσαν και δεν την ξεχνουν επειδη ταυτοχρονα θυμουνται ρομαντικα τα νεανικα τους χρονια. Οι νεοτεροι ή ισως λιγοτερο προσκολλημενοι στο παρελθον, βλεπουν διαφορετικα τον ορο "οδηγικη ευχαριστηση" που πλεον κυριως σημαινει ανεσεις (θερμαινομενα, αεριζομενα, μασαζ καθισματα, ψηφιακες ευκολιες, συνδεσιμοτητα, καλο ηχοσυστημα, ηχομονωση, καλη ποιοτητα κυλισης κτλπ κτλπ)
- οι αναγκες αλλαζουν αναλογα με τις συνθηκες οδηγησης. Οπως ειπα και σε προηγουμενο ποστ, η συντριπτικη πλειοψηφια των χιλιομετρων ενος οχηματος, γινεται σε συνθηκες πολης. Σταματα ξεκινα. Εκει τα "drivers' cars" με τα (ωραια) χειροκινητα κιβωτια ειναι ανυποφορα, Σε τετοιες συνθηκες θες ηλεκτρικο, υβριδικο ή εστω ενα αυτοματο θερμικο οχημα. Το εθνικο οδικο δικτυο εχει βελτιωθει ΠΟΛΥ σε σχεση με τις εποχες που μεγαλωσατε. Ειμαι 47 χρονων, οποτε νομιζω θυμαστε ολοι πως ηταν το οδικο μας δικτυο τις δεκαετιες του 80 και 90 που μεγαλωσα. Τωρα, στα περισσοτερα μερη στην ελλαδα που θα επιλεξεις να επισκεφτεις, η συντιριπτικη πλειοψηφια των χιλιομετρων θα γινει σε ασφαλεις και ανετες εθνικες οδους με τουλαχιστον 2 λωριδες σε καθε κατευθυνση. Τι να το κανεις ενα οχημα σαν το rallye σε τετοιους δρομους; Εκει θες ενα ανετο οχημα που μπορει να ταξιδευει με 130-140km/h με ανεση, να μην ακους τον θερμικο κινητηρα (αν εχει), να ειναι σταθερο σε τετοιες ταχυτητες και ανθεκτικο σε ανεμους.
- βαρος. Αναφερθηκε το βαρος των νεων οχηματων ως αρνητικο. Το αυξημενο βαρος, τουλαχιστον εν μερει, οφειλεται στις συνεχως αυξανομενες απαιτησεις ασφαλειας.
Απο εκει και περα, οποιος εχει την οικονομικη ανεση και τον χρονο να εχει ενα δευτερο/τριτο/τεταρτο αυτοκινητο το οποιο να ειναι τυπου rallye, καλα κανει και να το εχει! Οτι μας προσφερει χαρα ειναι παντα θεμιτο!
Σας αφηνω με ενα βιντεο φορο τιμης στον ken block και αναπαρασταση του gymkhana απο ενα κινεζικο ηλεκτρικο οχημα (ποσα red flags μαζι για τους enthusiasts!) το xiaomi su7 ultra. Και αν μου πειτε οτι δεν κ*υλωσατε, θα σας αποκαλεσω ψευτες
Ωραία το βίντεο, αλλά ο τύπος δεν στρίβει. Μόνο drift κάνει. Είναι διαφορετικό από αυτό που συζητάμε.
Όλα τα υπόλοιπα που γράφεις έχουν αναφερθεί.