Αυτοκινητιστικά νέα

Η ολη συζητηση μου θυμιζει γεροντια που θυμουνται τι (νομιζουν οτι) εκαναν στα νιατα τους. Για να ειμαι πιο ακριβης, ειμαι σιγουρος οτι καποιοι τα εκαναν, αλλα οχι με τη συχνοτητα που νομιζουν, ωστε να τους λειπουν τωρα.

Απο εκει και περα μερικες παρατηρησεις:
- αν υπηρχε η αγορα για ενα νεο αμαξι τυπου 106 rallye, οι εταιρειες θα το ειχαν φτιαξει και θα το πουλουσαν.
- τα οδηγικα χαρακτηριστικα που αναπολειτε, θεωρω οτι ηταν εως ενα βαθμο, αναγκαια για να ειναι τα αμαξια ασφαλη με την τοτε διαθεσιμη τεχνολογια. Αν δεν εχεις traction control, abs, esp, τοτε αν το τιμονι δεν ειναι ακριβες και η αναρτηση δεν δινει πληροφοριες, θα αγορασεις οικοπεδο πολυ πολυ γρηγορα
- η "οδηγικη ευχαριστηση" οπως η "ομορφια" ειναι εννοιες δυναμικες που αλλαζουν μεσα στο χρονο. Στην αναγεννηση ομορφη γυναικα ηταν καποια που αν την βλεπαμε στο δρομο τωρα θα την χαρακτηριζαμε "χοντρη". Ετσι και η "οδηγικη ευχαριστηση" εχει αλλαξει ως εννοια. Οι παλιοι θυμουνται την οδηγικη ευχαριστηση με την οποια μεγαλωσαν και δεν την ξεχνουν επειδη ταυτοχρονα θυμουνται ρομαντικα τα νεανικα τους χρονια. Οι νεοτεροι ή ισως λιγοτερο προσκολλημενοι στο παρελθον, βλεπουν διαφορετικα τον ορο "οδηγικη ευχαριστηση" που πλεον κυριως σημαινει ανεσεις (θερμαινομενα, αεριζομενα, μασαζ καθισματα, ψηφιακες ευκολιες, συνδεσιμοτητα, καλο ηχοσυστημα, ηχομονωση, καλη ποιοτητα κυλισης κτλπ κτλπ)
- οι αναγκες αλλαζουν αναλογα με τις συνθηκες οδηγησης. Οπως ειπα και σε προηγουμενο ποστ, η συντριπτικη πλειοψηφια των χιλιομετρων ενος οχηματος, γινεται σε συνθηκες πολης. Σταματα ξεκινα. Εκει τα "drivers' cars" με τα (ωραια) χειροκινητα κιβωτια ειναι ανυποφορα, Σε τετοιες συνθηκες θες ηλεκτρικο, υβριδικο ή εστω ενα αυτοματο θερμικο οχημα. Το εθνικο οδικο δικτυο εχει βελτιωθει ΠΟΛΥ σε σχεση με τις εποχες που μεγαλωσατε. Ειμαι 47 χρονων, οποτε νομιζω θυμαστε ολοι πως ηταν το οδικο μας δικτυο τις δεκαετιες του 80 και 90 που μεγαλωσα. Τωρα, στα περισσοτερα μερη στην ελλαδα που θα επιλεξεις να επισκεφτεις, η συντιριπτικη πλειοψηφια των χιλιομετρων θα γινει σε ασφαλεις και ανετες εθνικες οδους με τουλαχιστον 2 λωριδες σε καθε κατευθυνση. Τι να το κανεις ενα οχημα σαν το rallye σε τετοιους δρομους; Εκει θες ενα ανετο οχημα που μπορει να ταξιδευει με 130-140km/h με ανεση, να μην ακους τον θερμικο κινητηρα (αν εχει), να ειναι σταθερο σε τετοιες ταχυτητες και ανθεκτικο σε ανεμους.
- βαρος. Αναφερθηκε το βαρος των νεων οχηματων ως αρνητικο. Το αυξημενο βαρος, τουλαχιστον εν μερει, οφειλεται στις συνεχως αυξανομενες απαιτησεις ασφαλειας.

Απο εκει και περα, οποιος εχει την οικονομικη ανεση και τον χρονο να εχει ενα δευτερο/τριτο/τεταρτο αυτοκινητο το οποιο να ειναι τυπου rallye, καλα κανει και να το εχει! Οτι μας προσφερει χαρα ειναι παντα θεμιτο!

Σας αφηνω με ενα βιντεο φορο τιμης στον ken block και αναπαρασταση του gymkhana απο ενα κινεζικο ηλεκτρικο οχημα (ποσα red flags μαζι για τους enthusiasts! ;) ) το xiaomi su7 ultra. Και αν μου πειτε οτι δεν κ*υλωσατε, θα σας αποκαλεσω ψευτες :)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ωραία το βίντεο, αλλά ο τύπος δεν στρίβει. Μόνο drift κάνει. Είναι διαφορετικό από αυτό που συζητάμε.

Όλα τα υπόλοιπα που γράφεις έχουν αναφερθεί.

Το έχω απαντήσει αυτό με την αναλογία κιλών ανά ίππο σε διαφορετικά μεγέθη μάζας.

Fundamentally η μάζα όταν αυξάνεται αλλάζει και η συμπεριφορά της στις στροφές.

Αρα λοιπόν έρχεσαι στα λόγια μας. Μια χαρά κατασκευάζονται βαριά driver’s cars αρκεί να το στοχεύσει ο κατασκευαστής. Το ότι είναι βαριά τα ηλεκτρικά δεν σημαίνει ότι αδυνατούν να είναι driver’s cars.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Αρα λοιπόν έρχεσαι στα λόγια μας. Μια χαρά κατασκευάζονται βαριά driver’s cars αρκεί να το στοχεύσει ο κατασκευαστής. Το ότι είναι βαριά τα ηλεκτρικά δεν σημαίνει ότι αδυνατούν να είναι driver’s cars.

Όχι βέβαια. Εγώ έγραψα με απλά λόγια και εξήγησα ότι δεν υπάρχουν πια driver's cars στην κατηγορία φτερού.
Δεν γίνεται να χορέψεις καλό ταγκό αν η παρτενέρ δεν είναι ελαφριά.

Τώρα τα υπόλοιπα περί ασφαλείας στη συζητηση κλπ, δεν χρειάζεται να τα σχολιάσω, είναι στα πλαίσια του "θα πεθάνετε όλοι" επιχείρημα. 😁

Όποιος πρόλαβε τα ελαφρά driver's cars, πρόλαβε. Σήμερα για να ζήσει συγκινήσεις θα πρέπει να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη και θα έχει συγκινήσεις διαφορετικού τύπου. Καλύτερες και χειρότερες, δεν έχει σημασία.

• Like
Reactions: donk
Αυτό είναι τελείως άσχετο με την κουβέντα μας. Δεν συζητάμε περί ελαφριών drivers cars, αλλά του γεγονότος ότι μπορεί κάλλιστα να υπάρχει βαρύ drivers car, κάτι που αντικρούει τον ισχυρισμό σου πως τα ηλεκτρικά δεν προσφέρουν οδηγική απόλαυση λόγω αυξημένου βάρους. Είναι καθαρά θέμα στησίματος και επιλογών του κατασκευαστή.

To Xiaomi στο (επικό) βίντεο που μπήκε νωρίτερα ζυγίζει 2360 κιλά.

Παρόλα αυτά, υποψιάζομαι ότι είναι σχετικά fun to drive. :P

Δεν υπάρχει πια "κατηγορία φτερού", ασχέτως θερμικού ή ηλεκτρικού.

• Like
Reactions: avpap and takisot
Όχι βέβαια. Εγώ έγραψα με απλά λόγια και εξήγησα ότι δεν υπάρχουν πια driver's cars στην κατηγορία φτερού.
Δεν γίνεται να χορέψεις καλό ταγκό αν η παρτενέρ δεν είναι ελαφριά.

Τώρα τα υπόλοιπα περί ασφαλείας στη συζητηση κλπ, δεν χρειάζεται να τα σχολιάσω, είναι στα πλαίσια του "θα πεθάνετε όλοι" επιχείρημα. 😁

Όποιος πρόλαβε τα ελαφρά driver's cars, πρόλαβε. Σήμερα για να ζήσει συγκινήσεις θα πρέπει να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη και θα έχει συγκινήσεις διαφορετικού τύπου. Καλύτερες και χειρότερες, δεν έχει σημασία.
To πρόβλημα λοιπόν (δυστυχώς) είναι τα φράγκα, εκει κολλάμε όλοι, μια χαρά βρίσκεις αμάξια για συγκινήσεις και σήμερα αρκεί να έχεις χρήματα....πάντως ακόμα και με λίγα σχετικά χρήματα μπορεί π.χ. να πάρει κάποιος ένα Cherry Tiggo 4 που έχει 200 άλογα και εξαιρετικές επιδόσεις (23.000 ευρώ), ενώ από όσο έχω διαβάσει και Fun στην οδήγηση είναι και καίει και λίγο και δεν εξαρτάται πλήρως από ηλεκτρονικές βοηθήσεις. Ταυτόχρονα έχεις και ασφάλεια και άνεση άλλα και ακούς και τον κινητήρα που από όσο διάβασα κάνει και ωραίο θόρυβο και δεν τον κρύβουν καλά τα ηχομονοτικά υλικά. Win Win κατάσταση και χωρίς να δώσεις μια περιουσία.

Αυτό είναι τελείως άσχετο με την κουβέντα μας. Δεν συζητάμε περί ελαφριών drivers cars, αλλά του γεγονότος ότι μπορεί κάλλιστα να υπάρχει βαρύ drivers car, κάτι που αντικρούει τον ισχυρισμό σου πως τα ηλεκτρικά δεν προσφέρουν οδηγική απόλαυση λόγω αυξημένου βάρους. Είναι καθαρά θέμα στησίματος και επιλογών του κατασκευαστή.

Άσχετο με την κουβέντα μπορεί να το νομίζεις εσύ, που δεν λαμβάνεις υπ όψη ότι η μεγαλύτερη μάζα αλλάζει την συμπεριφορά στις στροφές.
Ούτε έγραψα ότι ειδικά τα ηλεκτρικά σε σχέση με άλλα σύγχρονα δεν προσφέρουν κάτι αντίστοιχο με εκείνα. Εγώ απλώς σημείωσα ότι επιλέγεται το χαμηλό κέντρο βάρους ως σχεδιαστική επιλογή σε αυτά ακριβώς γιατί αν δεν υπήρχε η σχεδιαστική αυτή επιλογή, θα είχαν πρόβλημα.
Βλέπεις παντού εχθρούς. 😁

Αυτό με την αναλογία κιλών ανά ίππο σε διαφορετικά μεγέθη μάζας, εξακολουθείς να μην μπορείς να το αντιληφθείς και μιλάς για στήσιμο που θα το ξεπεράσει αυτό.
Surprise. Δεν αλλάζουν οι νόμοι της φυσικής ο,τι και να κάνει ο κατασκευαστής.

Θες να μας τρελάνεις εσύ! 😂
Πήγαινε πιο πίσω να δεις από ξεκίνησε η κουβέντα και ξαναέλα να γράψεις ότι έγραψες.
Το να γράφεις σελίδες επι σελίδων στη προσπάθεια να καλυφθεί η αρχική κοτσάνα δεν βοηθάει. Scripta manent😉

To πρόβλημα λοιπόν (δυστυχώς) είναι τα φράγκα, εκει κολλάμε όλοι, μια χαρά βρίσκεις αμάξια για συγκινήσεις και σήμερα αρκεί να έχεις χρήματα....πάντως ακόμα και με λίγα σχετικά χρήματα μπορεί π.χ. να πάρει κάποιος ένα Cherry Tiggo 4 που έχει 200 άλογα και εξαιρετικές επιδόσεις (23.000 ευρώ), ενώ από όσο έχω διαβάσει και Fun στην οδήγηση είναι και καίει και λίγο και δεν εξαρτάται πλήρως από ηλεκτρονικές βοηθήσεις. Ταυτόχρονα έχεις και ασφάλεια και άνεση άλλα και ακούς και τον κινητήρα που από όσο διάβασα κάνει και ωραίο θόρυβο και δεν τον κρύβουν καλά τα ηχομονοτικά υλικά. Win Win κατάσταση και χωρίς να δώσεις μια περιουσία.

Από όταν έφτασε η σειρά του να τιμολογηθεί το fun to drive, άλλαξε το πράγμα. Αύριο θα φτάσει η σειρά σε κάτι άλλο που σήμερα είναι σε αφθονία να τιμολογειται. Εξαρτάται από τη στιγμή της διείσδυσης σε νέα πεδία κερδοφορίας. Λογικό είναι.

Θες να μας τρελάνεις εσύ! 😂
Πήγαινε πιο πίσω να δεις από ξεκίνησε η κουβέντα και ξαναέλα να γράψεις ότι έγραψες.
Το να γράφεις σελίδες επι σελίδων στη προσπάθεια να καλυφθεί η αρχική κοτσάνα δεν βοηθάει. Scripta manent😉

Η κουβέντα ξεκίνησε πιο πριν από αυτό που λες και απλά δεν την έχεις διαβάσει. Ούτε την έχεις κατανοήσει και αυτό φαίνεται από το scripta manent.

Μια χαρά έχω κατανοήσει ότι δεν μπορείς να παραδεχτείς οτι έσφαλλες σχετίζοντας το βάρος των ηλεκτρικών με την έλλειψη οδηγικής απόλαυσης.
Εκτός και αν θες να κάνω quote το αρχικό σου post να το δούμε ξανά παρέα.

Μια χαρά έχω κατανοήσει ότι δεν μπορείς να παραδεχτείς οτι έσφαλλες σχετίζοντας το βάρος των ηλεκτρικών με την έλλειψη οδηγικής απόλαυσης.
Εκτός και αν θες να κάνω quote το αρχικό σου post να το δούμε ξανά παρέα.

Πάμε άλλη μια. Όχι των ηλεκτρικών. Των σύγχρονων. Διακρίνω μια ελαφριά μανία καταδίωξης σε εσένα.
Δεν πειράζει. Αφού είναι ελαφριά, θα στρίβει κι όλας. 🤣

Πάμε άλλη μια. Όχι των ηλεκτρικών. Των σύγχρονων. Διακρίνω μια ελαφριά μανία καταδίωξης σε εσένα.
Δεν πειράζει. Αφού είναι ελαφριά, θα στρίβει κι όλας.

Πάμε άλλη μια. Και τα σύγχρονα «βαριά» αυτοκίνητα, ηλεκτρικά και μη, μπορούν να προσφέρουν οδηγική απόλαυση, όποτε η επιχειρηματολογία σου είναι έωλη. Καμία μανία καταδίωξης, απλή κοινή λογική.

Πάμε άλλη μια. Και τα σύγχρονα «βαριά» αυτοκίνητα, ηλεκτρικά και μη, μπορούν να προσφέρουν οδηγική απόλαυση, όποτε η επιχειρηματολογία σου είναι έωλη. Καμία μανία καταδίωξης, απλή κοινή λογική.

Άλλο κοινή λογική και άλλο λογική. Η πρώτη δεν έχει το απαιτούμενο βάθος για να εξηγήσει κάτι περισσότερο από επιφανειακά θέματα που έχει η δεύτερη και στηρίζεται σε ευρήματα της στιγμής.

Τέτοιο εύρημα της στιγμής είναι το να παίρνεις ένα κομμάτι από εκείνα που έχω γράψει και να το προσαρμόζεις στην επιχειρηματολογία σου για να αντικρούσεις ολόκληρη την επιχειρηματολογία μου.

Έτσι τώρα και με τα driver's cars και την οδηγική απόλαυση την οποία περιορίζεις στην επιτάχυνση και πουθενα άλλου.
Το ερώτημα παραμένει. Όταν στρίβουν χαρά σου δίνουν;

Άλλο κοινή λογική και άλλο λογική. Η πρώτη δεν έχει το απαιτούμενο βάθος για να εξηγήσει κάτι περισσότερο από επιφανειακά θέματα που έχει η δεύτερη και στηρίζεται σε ευρήματα της στιγμής.

Τέτοιο εύρημα της στιγμής είναι το να παίρνεις ένα κομμάτι από εκείνα που έχω γράψει και να το προσαρμόζεις στην επιχειρηματολογία σου για να αντικρούσεις ολόκληρη την επιχειρηματολογία μου.

Έτσι τώρα και με τα driver's cars και την οδηγική απόλαυση την οποία περιορίζεις στην επιτάχυνση και πουθενα άλλου.
Το ερώτημα παραμένει. Όταν στρίβουν χαρά σου δίνουν;
Χωρίς λογική δεν υπάρχει κοινή λογική. Εγραψές μια κοτσάνα "Το βάρος ας πούμε είναι καταστροφικό" (sic) κατι που ΔΕΝ ισχυει προφανώς για λογους που εξηγήσαμε και αντι να το παρσδεχτείς, γραφεις σελιδες επι σελίδων ασχετων posts περι ελαφριων driver's cars.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ επισης ωραιοτατα στριβουν τα βαρια αυτοκινητα ΕΑΝ ο κατασκευαστης τους τα εχει στησει αναλογως. ΔΕΝ περιοριζεται η οδηγικη τους απολαυση στην επιταχυνση μονο.
Δεν μπορω να στο γραψω πιο απλα.

Χωρίς λογική δεν υπάρχει κοινή λογική. Εγραψές μια κοτσάνα "Το βάρος ας πούμε είναι καταστροφικό" (sic) κατι που ΔΕΝ ισχυει προφανώς για λογους που εξηγήσαμε και αντι να το παρσδεχτείς, γραφεις σελιδες επι σελίδων ασχετων posts περι ελαφριων driver's cars.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ επισης ωραιοτατα στριβουν τα βαρια αυτοκινητα ΕΑΝ ο κατασκευαστης τους τα εχει στησει αναλογως. ΔΕΝ περιοριζεται η οδηγικη τους απολαυση στην επιταχυνση μονο.
Δεν έχει νόημα. Με μερικούς ανθρώπους είναι αδύνατον να κάνεις συζήτηση διότι έχουν εμμονές και αδυνατούν να κατανοήσουν ότι υπάρχουν και άλλες οπτικές γωνίες. Τσάμπα χάνεις τον χρόνο σου.

Πολλές φορές η λογική έρχεται σε αντίθεση με την κοινή λογική και πάντα κερδίζει η πρώτη.

Αν η μάζα δεν αλλάζει τη συμπεριφορά όταν στρίβεις, τότε πες μου σε ποιο ηλιακό σύστημα μένεις, να έρθω να το δοκιμάσω κι εγώ.

Ούτε το ίδιο στρίβουν αλλά κυρίως ούτε και πληροφορούν για το τι συμβαίνει όταν στρίβουν. Αυτό είναι μέρος της οδηγικής ευχαρίστησης, ένα από τα πολλά που επιλέγεις (ξεκάθαρα πλέον) να μην αναφέρεις.

Δεν κατανοείς που δεν κατανοείς το στρίβειν, μην το βαφτίζεις και ωραιότατο. Έχεις μπερδέψει το ωραίο με το ασφαλές επίσης. Ξεχώρισε τα λίγο για να τα καταλάβεις. Εσύ μας λες ότι η ξεκομμένη αίσθηση στο τιμόνι είναι ωραίο πράγμα και πως το να μην σε πληροφορεί για το τι κάνουν οι τροχοί σε κάθε μοίρα γωνίας, είναι ωραίο.
Όλα τα παραπάνω μπορεί να μην σου λένε τίποτε και αναμενόμενο είναι να μην λένε τίποτε στους περισσότερους και λόγω ηλικίας αλλά και λόγω παραστάσεων.
Όλα τα παραπάνω όμως είναι ή ήταν τουλάχιστον μέρος εκείνου που αποκαλούμε οδηγική απόλαυση.

Εδώ και κάμποσες σελίδες έχουμε μάθει ότι:
- Τα δεκαετίας είναι σκουπίδια ( α ρε Τάκη να μην τα είχα να έπαιρνα το... σκουπιδι σου).
- Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης ήταν ένα μαρτύριο 100 ετών, που ευτυχώς ήρθε ο άγιος Ήλον και μας απάλλαξε, όσοι δε έχουν ακόμα τέτοια είναι βρωμιάρηδες που καταπατούν τα δικαιώματα των υπόλοιπων.
- Ότι όποιος απολαμβάνει να οδηγεί δεν πάει με τα καλά του, και άντε να περάσουν τα χρόνια να μας οδηγεί ένα όχημα, και όχι να το οδηγούμε εμείς.
- Ότι η αδράνεια παίζει ή δεν παίζει ρόλο στην αυτοκίνηση, ανάλογα το... στρατόπεδο.

Keep up the good work gentlemen.

Εδώ και κάμποσες σελίδες έχουμε μάθει ότι:
- Τα δεκαετίας είναι σκουπίδια ( α ρε Τάκη να μην τα είχα να έπαιρνα το... σκουπιδι σου).
- Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης ήταν ένα μαρτύριο 100 ετών, που ευτυχώς ήρθε ο άγιος Ήλον και μας απάλλαξε, όσοι δε έχουν ακόμα τέτοια είναι βρωμιάρηδες που καταπατούν τα δικαιώματα των υπόλοιπων.
- Ότι όποιος απολαμβάνει να οδηγεί δεν πάει με τα καλά του, και άντε να περάσουν τα χρόνια να μας οδηγεί ένα όχημα, και όχι να το οδηγούμε εμείς.
- Ότι η αδράνεια παίζει ή δεν παίζει ρόλο στην αυτοκίνηση, ανάλογα το... στρατόπεδο.

Keep up the good work gentlemen.
Τίποτα από αυτά δεν ειπώθηκε αλλά ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι θέλει 😁

Λεωνίδα, το πρόβλημα με την οδηγική απόλαυση δεν είναι το μεγάλο βάρος, είναι το ότι δεν έχουμε τα λεφτά να αγοράσουμε σύγχρονα πολύ γρήγορα αμάξια.

Είναι τόσο απλό.

Τα υπόλοιπα είναι γλυκιά νοσταλγία για περασμένους καιρούς, και ξέρεις πως δουλεύει η νοσταλγία.. θυμάσαι μόνο τα καλά..