Αυτοκινητιστικά νέα

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε μαζί τα 20α γενέθλια του AVclub.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, από τις 18:00 θα πραγματοποιήσουμε το πάρτι των γενεθλίων του φόρουμ μας στο Peñarrubia Lounge.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Οταν εγιναν οι δρομοι μια χαρα χωρουσαν τα αυτοκινητα. Η ραγδαια αυξηση του πληθυσμου ειναι η αιτια, σε συνδυασμο με την απουσια οργανωμενης χωροταξικης οικιστικης επεκτασης, ας μην εθελοτυφλουμε. Η οδικες υποδομες ειναι για 3.000.000 κατοικους, οχι για 6.000.000.

Πιστεύω πως δεν έχουν τα χρήματα, ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν τέλος πάντων χωρίς να εξετάζω τον λόγο γιατί, για να αυξήσουν τα ΜΜΜ.
Το πρόβλημα είναι έντονο στις δευτερεύουσες γραμμές αλλά και σημαντικό στις κύριες γραμμές.
Δεν γίνεται για παράδειγμα να έχεις 5 οχήματα όλα κι όλα να εξυπηρετούν διαδρομή που έχει τερματικό σταθμό μετρό (κύρια γραμμή)
Και όταν λέω 5 οχήματα εννοώ και προς τις δύο κατευθύνσεις, όπως καταμαρτυρα η εφαρμογή του ΟΑΣΑ που έχουν όλοι στο κινητό τους.
Στις δευτερεύουσες γραμμές η κατάσταση είναι δραματική. Θα δεις μέχρι και κανένα όχημα να μετακινείται για μεγάλο διάστημα ώρας που ξεπερνάει και τη μία ώρα.
Αυτό το τελευταίο ειδικά σε περιοχές που δεν έχει μετρό, είναι εντελώς... αποτρόπαιο... ειδικά αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για περιοχές που είναι εντός του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή πρακτικά μιλάμε για το κέντρο.

Δεν είναι προφανώς εφικτό αύριο το πρωί να υπάρξει το δίκτυο μετρό που θα έπρεπε να υπάρχει (και που κακώς δεν υπάρχει) αλλά εκεί που μπορεί να γίνει κάτι, δηλαδή στα μέσα μη σταθερής τροχιάς, η έλλειψη πόρων είναι καταφανεστατη.
Εικάζω, γιατί δεν έχω περισσότερα στοιχεία, ότι δεν υπάρχουν τα κονδύλια για κάτι τέτοιο ή ότι πρόκειται για γενικό περιορισμό που εμπίπτει κι αυτός στη δημοσιονομική εποπτεία.

Last edited:
Δεν επαρκούν τώρα όπως είναι τα ΜΜΜ, φαντάζεσαι τι θα γίνει εκείνη την ημέρα; :ROFLMAO:
Στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι. Ήδη το σύστημα είναι πανηγύρι σε πολλά σημεία του με τον ένα πάνω στον άλλο, με πακτωμένα βαγόνια μετρό χωρίς κλιματισμό και με λεωφορεία να πηδάνε δρομολόγια. Αν σε αυτή την πραγματικότητα που ακόμη και με τους σημερινούς χρήστες το σύστημα δεν δουλέυει πας να στείλεις πολλαπλάσιους χρήστες το σύστημα σίγουρα θα καταρρεύσει και τελικά θα έχεις το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτά τα κάνεις όταν έχεις μια σιγουριά ότι θα δουλέψει.
Όπως έγινε επιτυχημένα για το μετρό το βράδυ παρασκευές/σάββατα.

Παιδιά προφανώς μιλάω για ένα μοναδικό γεγονός για μια μέρα. Με ψηλότερες συχνότητες δρομολογίων επί τούτου. Τώρα προφανώς δεν έχει κανένα νόημα να τριπλασιάσει κανείς τη συχνότητα του μετρό αν δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση. Πρόσφατα χρησιμοποίησα αρκετές φορές το λεωφορείο της γειτονιάς μου που με συνδέει με το σταθμό μετρό, το μέγιστο πλήθος που παρατήρησα ήταν εγώ κι άλλοι 3-4. Προφανώς δεν θα βάλουν περισσότερα δρομολόγια έτσι.

Αν δεν υπάρχει ανάλογο δυναμικό (που πιστεύω ότι υπάρχει, αποκλείεται να χρησιμοποιείται καθημερινά το 100% οχημάτων και οδηγών), ας το χωρίσουν το event αυτό ανά δήμο, ή όπως αλλιώς βγαίνει.

Μιλάμε για απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων για μια ημέρα συνεπώς, και προφανώς δεν μιλάμε για τον Ιούλιο και Αύγουστο που η πόλη είναι άδεια.
Εκτός κι αν θέλουμε να δείξουμε ότι γίνεται προσπάθεια... εκ του ασφαλούς όπως πάντα.

Ημέρες χωρίς αυτοκίνητο πρέπει να έχουν γίνει κι άλλη φορά, απλώς χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας. Όσο είδατε αυτό να αλλάζει την νοοτροπία, άλλο τόσο το είδα κι εγώ...

Όλοι γνωρίζουμε ότι η λύση στην αστική μετακίνηση είναι τα ΜΜΜ. Συνδυαστικά με εναλλακτική μετακίνηση όπως γίνεται σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι λόγω του ανεπαρκούς δικτύου, η λύση αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί (ακόμα).

Μακάρι βέβαια να μπορέσουμε κάποτε μέχρι και δίκτυο με φανάρια σε ποδηλατοδρόμους που αν διατηρείς σταθερή ταχύτητα δεν σε πιάνει κανένα φαναρι να έχουμε.
Αλλά αυτό ποιος θα το κάνει. Άντε πες το ανάγλυφο της Αθήνας έχει πάψει να είναι πρόβλημα αφού η τεχνολογία μας έχει δώσει πια πολύ ωραία ηλεκτρικά ποδήλατα.
Έλα όμως που αν κάποιος θα θελήσει π.χ. να φτάσει σε μια περιοχή, θα πρέπει να περιμένει το συρμό του... αεροδρομίου (κάθε 30 λεπτά) πράγμα που καθιστά τη μετακίνηση μη ρεαλιστική επιλογή για.τον commuter.

Είναι δυστυχώς θέμα νοοτροπίας και έχει φανεί από το γεγονός ότι ακόμα και ο απλός κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου, δεν θα μπει στη διαδικασία καν να βάλει την επέκταση να οδηγεί ελαφρύ μηχανοκίνητο δίκυκλο χωρίς περιορισμό ακόμα και σε αυτοκινητόδρομο εντός του αστικού ιστού.
Έλεος δηλαδή, με ενάμισυ χιλιάρικο παίρνεις... του κουτιού.

Τα θεωρώ πυροτεχνήματα αυτά με τις ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, όπως τους μαραθώνιους που διοργανώνουν. Το μόνο αποτέλεσμα είναι η περισσότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Μέχρι στιγμής μόνο οι απαγορεύσεις και τα πρόστιμα με διάρκεια όχι μιας μέρας, φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην Ελλάδα.

Οταν ξεκινησε το μετρό ελεγαν οτι θα ελυνε το προβλημα. Μεχρι ομως να ολοκληρωθει αυτο, ο πληθυσμος αυξηθηκε πολυ και ετσι το προβλημα συνεχιζει να υφισταται. Δεν ξερω ποσοι απο μας θα προλαβουμε να το ζησουμε να δουμε το 90% του Ελληνικου πληθυσμου σε 10 πολεις, αλλα ετσι οπως αντιμετωπιζει το θεμα η Πολιτεια χρονια τωρα, δεν ειναι σεναριο επιστημονικης φαντασιας.

Οταν ξεκινησε το μετρό ελεγαν οτι θα ελυνε το προβλημα. Μεχρι ομως να ολοκληρωθει αυτο, ο πληθυσμος αυξηθηκε πολυ και ετσι το προβλημα συνεχιζει να υφισταται. Δεν ξερω ποσοι απο μας θα προλαβουμε να το ζησουμε να δουμε το 90% του Ελληνικου πληθυσμου σε 10 πολεις, αλλα ετσι οπως αντιμετωπιζει το θεμα η Πολιτεια χρονια τωρα, δεν ειναι σεναριο επιστημονικης φαντασιας.
Αρα λύση δεν είναι να πήξει το κέντρο με ΜΜΜ, λύση είναι η αποκέντρωση!

Η αστυφιλία είναι παγκόσμιο φαινόμενο.
Τα αυτοκίνητα sooner or later θα απαγορευτούν στις πόλεις ξεκινώντας από το κέντρο.
Έτσι γίνεται παντού.

• Like
Reactions: Φρα.Πε.
Η αστυφιλία είναι παγκόσμιο φαινόμενο.
Τα αυτοκίνητα sooner or later θα απαγορευτούν στις πόλεις ξεκινώντας από το κέντρο.
Έτσι γίνεται παντού.
Θεωρώ ότι όλα χρειάζονται άδειες (permits) για μόνιμους κατοίκους, πλήρες και συνεπές δίκτυο ΜΜΜ, καθώς και μέριμνα από το κράτος για αποκέντρωση. Το τελευταίο είναι μεγάλη υπόθεση για μένα και θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει ξεκινήσει μια σχετική στρατηγική. Πλέον δεν ξέρω τι περιθώρια υπάρχουν για να επιστρέψει ο κόσμος επαρχία (σε βαθμό που να επιφέρει ανακούφιση στις μεγαλουπόλεις) το στοίχημα είναι να μην έρθουν κι άλλοι!

• Like
Reactions: Cicadelic Ranger
Όσο δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία, μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικά σχολεία, βρίσκονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει κανένα στοίχημα. Όλοι έρχονται εδώ.
Για να χρειαστείτε άμεσα ιατρική περίθαλψη στην κολοπετινίτσα χειμωνιάτικα να σας δω τι θα κάνετε. Αυτός που έχει χρήματα και θέλει να στείλει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο υπάρχει περίπτωση να μείνει στην επαρχία; Μην γελιομαστε. Αφού όλα είναι μαζεμένα Αθήνα άντε και κατιτίς και στη Θεσ/νίκη.
Τα υπόλοιπα είναι για tourists.

• Like
Reactions: takisot
Όσο δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία, μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικά σχολεία, βρίσκονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει κανένα στοίχημα. Όλοι έρχονται εδώ.
Για να χρειαστείτε άμεσα ιατρική περίθαλψη στην κολοπετινίτσα χειμωνιάτικα να σας δω τι θα κάνετε. Αυτός που έχει χρήματα και θέλει να στείλει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο υπάρχει περίπτωση να μείνει στην επαρχία; Μην γελιομαστε. Αφού όλα είναι μαζεμένα Αθήνα άντε και κατιτίς και στη Θεσ/νίκη.
Τα υπόλοιπα είναι για tourists.
Πολλά ιδιωτικά σχολεια της Θεσσαλονίκης καλύπτουν και επαρχία . Οι αποστάσεις είναι παρόμοιες με το να μετακινηθεί κάποιος μέσα στην Αττική... Μάλιστα το μουσικό Θεσσαλονίκης πριν ανοίξει το νέο στην Χαλκιδική κάλυπτε τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών προς αυτό με ταξί και ιδιωτικά λεωφορεία.
Νοσοκομεία έχουμε και δημόσια και ιδιωτικά. Αλλά πχ κάποιος από την Θεσσαλία δεν έχει λόγο να ανέβει Θεσσαλονίκη όταν έχει δίπλα το πανεπιστημιακο. Και αν χρειαστεί ιδιωτικό ειναι εδώ σε 2.5 ώρες.
Το πρόβλημα είναι στα νησιά.

Εγώ έχω φύγει από την πόλη της Θεσσαλονίκης εδώ και 15 χρόνια και ησύχασα.
Είμαι 40 λεπτα από την Χαλκιδική, 20 λεπτά από το Διαβαλκανικο και πάνω κάτω το ίδιο από όλα τα ιδιωτικά σχολεια .
Μάλιστα τώρα με το μετρό έχω να κατέβω με το αυτοκίνητο στο κέντρο από τότε που άνοιξε.
Το πρόβλημα είναι μόνο στη Αθήνα. Έχει γίνει ένα αστικό τέρας που οι κάτοικοι της δεν μπορούν να ξεφύγουν.

Θεωρώ ότι όλα χρειάζονται άδειες (permits) για μόνιμους κατοίκους, πλήρες και συνεπές δίκτυο ΜΜΜ, καθώς και μέριμνα από το κράτος για αποκέντρωση. Το τελευταίο είναι μεγάλη υπόθεση για μένα και θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει ξεκινήσει μια σχετική στρατηγική. Πλέον δεν ξέρω τι περιθώρια υπάρχουν για να επιστρέψει ο κόσμος επαρχία (σε βαθμό που να επιφέρει ανακούφιση στις μεγαλουπόλεις) το στοίχημα είναι να μην έρθουν κι άλλοι!

Όλα θα μπορούσαν να υπαρξουν εάν υπάρχει η κατάλληλη διασπορά.

Ξέρεις τι μου λες τώρα; Αυτός που μένει στο Κολωνάκι θα έχει 5 σταθμούς μετρό και αυτός που μένει στο Παγκράτι δεν θα έχει κανέναν.
Κολωνάκι, Ευαγγελισμός Α, Ευαγγελισμός Β, Σύνταγμα και Εξάρχεια.
Για το Παγκράτι θα δούμε το 2040 κι αν...

Θες άλλο παράδειγμα;
Η γραμμή 4 θα τρέχει παραλληλα με τη γραμμή 3 από την Κατεχάκη, θα υπάρχει εκτός τον Ευαγγελισμό Β, και σταθμός Πανεπιστήμιο Β.

Στην Ελλάδα είμαστε...

• Like
Reactions: Φρα.Πε.
Όλα θα μπορούσαν να υπαρξουν εάν υπάρχει η κατάλληλη διασπορά.

Ξέρεις τι μου λες τώρα; Αυτός που μένει στο Κολωνάκι θα έχει 5 σταθμούς μετρό και αυτός που μένει στο Παγκράτι δεν θα έχει κανέναν.
Κολωνάκι, Ευαγγελισμός Α, Ευαγγελισμός Β, Σύνταγμα και Εξάρχεια.
Για το Παγκράτι θα δούμε το 2040 κι αν...

Θες άλλο παράδειγμα;
Η γραμμή 4 θα τρέχει παραλληλα με τη γραμμή 3 από την Κατεχάκη, θα υπάρχει εκτός τον Ευαγγελισμό Β, και σταθμός Πανεπιστήμιο Β.

Στην Ελλάδα είμαστε...
Μα το είπα, "πλήρες και συνεπές δίκτυο ΜΜΜ" δεν εννοώ μονο downtown!

BTW εμένα ο καημός μου είναι κυκλική διαδρομή metro.. κάτι τετοιο θα αποσυμφορίσει πολυ τους σταθμούς προς το κέντρο και θα μειώσει τους χρόνους μετακίνησης.

• Like
Reactions: Cicadelic Ranger
Τώρα η κάμερα που καταγράφει δημόσιο δρόμο δεν είναι παράνομη;

Δεν πά να λένε ότι θέλουν τα gpdrsps. ΚΑΜΕΡΕΣ ΠΑΝΤΟΥ κι ας χτυπιούνται όσο θέλουν οι λαμογιοδικηγοροι.
Μια χαρά τις δέχονται στα δικαστήρια για πειστήρια.

Πάντως είμαστε λίγο άδικοι. Το δίκτυο που έχει δημιουργηθεί μέσα σε 30 χρόνια είναι εντυπωσιακό (για Ευρώπη, εντάξει, στην Κίνα ίσως να το είχαν φτιάξει σε 2, αλλά μιλάμε για ρεαλιστικές συνθήκες δυτικού κόσμου). Αν μάλιστα βάλεις και τη Γραμμή 4 που είναι ήδη προχωρημένη, είναι ασύλληπτο ότι κάτι τέτοιο συνέβη στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να αναβαθμιστούν τα υπέργεια μέσα (που είναι και το πιο απλό εξάλλου). Αλλά για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να πεισθεί και ο Αθηναίος να τα χρησιμοποιήσει, αλλιώς δώρον άδωρον.

Metro1234_Πετρούπολη-Αχαρνές-Γλυφάδα-Καλλιθέα-Βαρυμπόμπη_Sub-ΣΑ-A3-Rev.23-ΕΜ.png

Τώρα η κάμερα που καταγράφει δημόσιο δρόμο δεν είναι παράνομη;

Δεν πά να λένε ότι θέλουν τα gpdrsps. ΚΑΜΕΡΕΣ ΠΑΝΤΟΥ κι ας χτυπιούνται όσο θέλουν οι λαμογιοδικηγοροι.
Μια χαρά τις δέχονται στα δικαστήρια για πειστήρια.

Γιατί μπερδεύεσαι με τις κάμερες και τα έχεις κάνει όλα ίσιωμα;

Εδώ που υπάρχει η παρανομία; Για πες μου λίγο να δω τι έχεις καταλάβει;

Βλέπω δεν χάνεις ευκαιρία να πεις κάτι για τις κάμερες, αλλά κάθε φορά κάνεις το ίδιο λάθος χωρίς να έχεις υπ όψη τι ισχύει σε κάθε περίπτωση, για να καταλήξεις σε εωλο συμπέρασμα που τα έχει όλα το ίδιο και αχταρμα.
Η προσδοκία ιδιωτικότητας ξέρεις τι είναι ας πούμε; Ποτέ παραβιάζεται, που ισχύει και πως;

Γιατί μπερδεύεσαι με τις κάμερες και τα έχεις κάνει όλα σούπα;

Εδώ που υπάρχει η παρανομία; Για πες μου λίγο να δω τι έχεις καταλάβει;

Βλέπω δεν χάνεις ευκαιρία να πεις κάτι για τις κάμερες, αλλά κάθε φορά κάνεις το ίδιο λάθος χωρίς να έχεις υπ όψη τι ισχύει σε κάθε περίπτωση.
Pleo, θα παρακαλέσω να είσαι λιγότερο εριστικός με τους συνομιλητές σου.

Pleo, θα παρακαλέσω να είσαι λιγότερο εριστικός με τους συνομιλητές σου.

Κι εγώ θα παρακαλέσω τους συνομιλητές μου να μας πουν για ποιο λόγο επιχειρούν να μπερδέψουν τα πράγματα.

Που είναι εδώ η παρανομία;

Με αφορμή αυτό, να τα κάνουμε όλα το ίδιο; Γιατί μόνο αυτό δεν λέει ο νόμος.

Κι εγώ θα παρακαλέσω τους συνομιλητές μου να μας πουν για ποιο λόγο επιχειρούν να μπερδέψουν τα πράγματα.

Που είναι εδώ η παρανομία;
Μπορείς να το κάνεις με καλύτερο τρόπο, χωρίς να προσβάλεις τους συνομιλητές σου;

Η προσδοκία ιδιωτικότητας δεν υπάρχει ακόμα και στην περίπτωση που ένα dashboard καταγράψει σε διάβαση πεζών πρόσωπα.

Να μας πει πως αυτό είναι ίδιο με το "κάμερες παντου" που περιλαμβάνει από σταθερα συστήματα βίντεοεπιτήρησης, μέχρι... κινητά τηλέφωνα και να μας εξηγήσει τη λέξη λαμογιοδικηγορους στα δικαστήρια.