ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ..

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

AVClub Fanatic
25 October 2006
21,650
ΑΘΗΝΑ
με αφορμη-ακομα-ενα περιστατικο με ενα ζευγαρι ακουστικων,καθομαι και σκεφτομαι την λογικη των εταιριων παραγωγης ακουστικων..
συγκεκριμενα προχθες που χρειαστηκε να χρησιμοποιησω το pioneer dj hdj-cue1,ειδα οτι μετα απο περιπου 2 χρονια,
εχουν γινει θρυψαλα τα μαξιλαρακια απο τις καψουλες και η δερματινη στο στηριγμα κεφαλης.
απο την στιγμη που αγορασα τα sennheiser hd 25 τα οποια με βολεψαν περισσοτερο,τα ειχα αποθηκευσει στο κουτι τους για περιπου ενα χρονο.
το ιδιο ειχα παθει και με τα audio technica MX40 μετα απο περιπου 3 χρονια.
και στις 2 περιπτωσεις,το μονο που αλλαζει ειναι τα pads απο τις καψουλες.
το headband ή θα το αφησεις οπως ειναι,ή θα πας σε καποια πατεντα.
αντιθετως στο sennheiser αλλαζουν τα παντα και εχεις το κεφαλι σου ησυχο.
δυστηχως βλεπω οτι τα περισσοτερα ακουστικα ανεξαρτητως τιμης και εξειδικευσης,δεν σου δινουν την δυνατοτητα να μπορεις να αλλαξεις το headband.
επισης βλεπω και πολλα ακριβα ακουστικα,τα οποια εκτος την απουσια ευκολιας αλλαγης του headband εχουν και ενσωματωμενο καλωδιο!!
δηλαδη οταν χαλασει(γιατι προφανως καποια στιγμη θα χαλασει)παρε σου λεει ενα κολλητηρι και ξεκινας να παιδευεσαι!
οπως το BeyerDynamic DT 770 Pro ενος φιλου,το οποιο εχει καταπληκτικο ηχου,αλλα καπου του τσακισε το καλωδιο και τωρα ψαχνει να βρει πως θα το φιξαρει!
εγω τωρα πχ,αναγκαστηκα στο pioneer dj hdj-cue1 που λειτουργει αψογα,να παρω μια καλη μονωτικη ταινια και να την περασω με προσοχη στην στεκα,μπας και σωσω κατι.
υπαρχει λογικη σε αυτην την φιλοσοφια κατασκευης και μη-ευελιξιας στα ακουστικα?

Υπάρχει εξήγηση, εκτός της περίπτωσης με τα ενσωματωμένα καλώδια (που δεν θα έπρεπε να είναι ενσωματωμένα σε καμία περίπτωση).

Ο ιδρώτας και η λιπαρότητα της κεφαλής είναι όξινα και καταστρέφουν τα μαλακά υλικά που έρχονται σε επαφή με τα αφτιά και το κεφάλι μας.

Ένα πολύ καλό καθάρισμα στα υλικά μετά από κάθε χρήση των ακουστικών και συντήρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα , θα παρατείνει πολύ την ζωή τους.

Ένα πολύ καλό καθάρισμα στα υλικά μετά από κάθε χρήση των ακουστικών και συντήρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα , θα παρατείνει πολύ την ζωή τους.
Καθάρισμα με τι;
Όταν λες συντήρηση, τι εννοείς;

• Like
Reactions: ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π
Όχι, καμία λογική. Κακές σχεδιαστικές επιλογές οι οποίες παρότι είναι πλέον ξεπερασμένες, αρκετές εταιρείες εξακολουθούν να υιοθετούν. Και έτσι χάνουν πωλήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες. Δεν είναι τυχαίο ας πούμε ότι η Beyerdynamic πουλήθηκε σε Κινέζους. Ή ότι η Focal δεν πάει καθόλου καλά σε πωλήσεις ακουστικών. Είναι δυνατόν να έχω δώσει 4Κ+ ευρώ για τα Utopia και να μην μπορώ να αλλάξω headband;

Υπάρχει εξήγηση, εκτός της περίπτωσης με τα ενσωματωμένα καλώδια (που δεν θα έπρεπε να είναι ενσωματωμένα σε καμία περίπτωση).

Ο ιδρώτας και η λιπαρότητα της κεφαλής είναι όξινα και καταστρέφουν τα μαλακά υλικά που έρχονται σε επαφή με τα αφτιά και το κεφάλι μας.

τα pioneer τουλαχιστον που ανεφερα εγω,στα 2 χρονια που τα εχω,ειναι ζητημα να τα εχω φορεσει 20 φορες,αφου τα παραγκωνισαν τα sennheiser .
ασε που μιλαμε για djing χρηση,που σημαινει ελαχιστος χρονος επαφης την στεκας με το κεφαλι.
οπως και να εχει,θεωρω απαραδεκτο να μην μου δινει την δυνατοτητα αλλαγης του headband εστω και με ενα-σχετικα-υψηλο κοστος για την γνησια.

Όχι, καμία λογική. Κακές σχεδιαστικές επιλογές οι οποίες παρότι είναι πλέον ξεπερασμένες, αρκετές εταιρείες εξακολουθούν να υιοθετούν. Και έτσι χάνουν πωλήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες. Δεν είναι τυχαίο ας πούμε ότι η Beyerdynamic πουλήθηκε σε Κινέζους. Ή ότι η Focal δεν πάει καθόλου καλά σε πωλήσεις ακουστικών. Είναι δυνατόν να έχω δώσει 4Κ+ ευρώ για τα Utopia και να μην μπορώ να αλλάξω headband;
και σκεφτομουν πολλες φορες μηπως ειμαι εγω ο παραξενος.αλλα ευτυχως φαιντεται οτι ειμαι καλα..:cool:

αυτο ας πουμε δεν εχει ορθο τροπο αλλαγης του headband?
πατεντα ή θρυψαλα?ωραια..

και σκεφτομουν πολλες φορες μηπως ειμαι εγω ο παραξενος.αλλα ευτυχως φαιντεται οτι ειμαι καλα..:cool:

αυτο ας πουμε δεν εχει ορθο τροπο αλλαγης του headband?
πατεντα ή θρυψαλα?ωραια..
Ναι. Για αυτό αν διαβάσεις στα φόρουμ βάζουν υφασμάτινο κάλυμμα γύρω από το headband.

Το να μην μπορεί να αλλαχθεί είναι απαράδεκτο.

Εγώ εξήγησα γιατί καταστρέφονται τα μαλακά υλικά.. από κει και πέρα ο καθένας εφαρμόζει την μέθοδο που θεωρεί καλύτερη.

Αυθεντικό δέρμα μπορεί να πάει πολλά χρόνια.

Η δερμάτινη, ότι και να κάνεις, θα γίνει κομμάτια όταν έρθει η ώρα της.

Σαφώς το δέρμα είναι καλύτερο και πολύ ακριβότερο.

Η δερματίνη δεν θα αντέξει το ίδιο, αλλά θα αντέξει περισσότερο αν φροντιστεί.. αν δεν φροντιστεί θα γίνει κομμάτια πριν την ώρα της.

• Like
Reactions: billpeppas
Σαφώς το δέρμα είναι καλύτερο και πολύ ακριβότερο.

Η δερματίνη δεν θα αντέξει το ίδιο, αλλά θα αντέξει περισσότερο αν φροντιστεί.. αν δεν φροντιστεί θα γίνει κομμάτια πριν την ώρα της.
Δυστυχώς η δερμάτινη χαλάει ακόμα και χωρίς χρήση. Ξέρεις πόσα ακουστικά έχω τελείως αχρησιμοποίητα μέσα στο κουτί τους, και η δερμάτινη τα έχει παίξει; Τραγωδία

• Like
Reactions: billpeppas
τα pioneer τουλαχιστον που ανεφερα εγω,στα 2 χρονια που τα εχω,ειναι ζητημα να τα εχω φορεσει 20 φορες,αφου τα παραγκωνισαν τα sennheiser .
ασε που μιλαμε για djing χρηση,που σημαινει ελαχιστος χρονος επαφης την στεκας με το κεφαλι.
Δεν έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος επαφής.
Ήρθε σε επαφή, πήρε τον ιδρώτα και την λιπαρότητα.. καθάρισες μετά ;;;

οπως και να εχει,θεωρω απαραδεκτο να μην μου δινει την δυνατοτητα αλλαγης του headband εστω και με ενα-σχετικα-υψηλο κοστος για την γνησια.
Ναι, είναι απαράδεκτο.

Τα μόνα που αντέχουν (άντεχαν) στο χρόνο είναι τα akg.
Τα 240 sextet, 240DF, 270studio, 340, 1000 που έχω απο το 1976 τα πιό παλιά και γύρω στο 1989 τα πιό πρόσφατα έχουν φθορές, αλλά είναι πλήρως λειτουργικά και φυσικά έχουν ακόμα ανταλλακτικά.

Για τα δικά σου ψάξε, υπάρχουν ανταλλακτικά, κυρίως σε ali, temu που έστω κινέζικα είναι καλύτερα από τα χαλασμένα.
Συνήθως όταν επιλέγουμε προσέχουμε την αντοχή στο χρόνο γιατί πολλά φτιάχνονται όχι για μια ζωή, αλλά για ένα μικρό κλάσμα της στα όρια της εγγύησης

Ενα ζευγάρι Hifiman που πήρα το 2012 καινούργια έσπασε η στέκα. Και δεν τα χρησιμοποιούσα καθημερινά.
Υπάρχει όμως επιλογή! ανταλλακτικών από ali.

• Like
οι δερματίνες χαλάνε και χωρίς να χρησιμοποιηθούν
Επίσης αυτή η βελουτέ επικάλυψη σε πλαστικά πολυμερίζεται μετά από 10 χρόνια ή στη ζέστη.
Το δέρμα δέρμα δεν χαλάει ποτέ.
Όπως επίσης το μέταλλο και το ποιοτικό πλαστικό.
Εχε υπόψη ότι αν αντικαταστήσεις δερμάτινα ή δερματίνης μαξιλάρια με βελούδινα ή άλλο ύφασμα, αλλάζει η ακουστική απόκριση και άλλα χαρακτηριστικά.

• Like
Τα μόνα που αντέχουν (άντεχαν) στο χρόνο είναι τα akg.
Τα 240 sextet, 240DF, 270studio, 340, 1000 που έχω απο το 1976 τα πιό παλιά και γύρω στο 1989 τα πιό πρόσφατα έχουν φθορές, αλλά είναι πλήρως λειτουργικά και φυσικά έχουν ακόμα ανταλλακτικά.

Για τα δικά σου ψάξε, υπάρχουν ανταλλακτικά, κυρίως σε ali, temu που έστω κινέζικα είναι καλύτερα από τα χαλασμένα.
Συνήθως όταν επιλέγουμε προσέχουμε την αντοχή στο χρόνο γιατί πολλά φτιάχνονται όχι για μια ζωή, αλλά για ένα μικρό κλάσμα της στα όρια της εγγύησης

Το θέμα ειναι οτι τα vintage akg (made in Austria) αντέχουν στο χρόνο όχι μονο στα υλικά τους αλλα και ως απόδοση. Δεν ισχύει το ίδιο δυστυχώς και στα καινούργια τους.

Προσωπικά και εγω εχω παρει για κατι Phillips fidelio στέκα απο alie για να αντικαταστησω την original ξεφτυσμενη και ηταν just fine.

Σημειωτέον οτι και το αφρώδες των μαξιλαριών κάθεται με τον καιρό και που και αυτό παίζει πολυ σημαντικό ρόλο στην ακουστική τους απόδοση (οχι παντα κακό)

Εγώ σε κάτι AT που είχαν δερμάτινη , η οποία φυσικά ξεράθηκε και έγινε ..... πιτυρίδα, κάθησα υπομονετικά και έβγαλα μια μια την ...πιτυριδιά και τώρα έχει ένα ολοκαίνουργιο ωραιότατο ύφασμα !😄
Κάτι sennheiser που έχουν βελούδο,υπάρχουν ακόμα άθικτα.

Χρησιμοποιώ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σχεδόν καθημερινά τα πρώτα Sennheiser HD 450 και το μόνο που έχω αλλάξει μέχρι σήμερα δύο φορές είναι τα εξωτερικά σφουγγαράκια (με γνήσια της εταιρίας). Ο ήχος τους παραμένει καταπληκτικός και παρότι αγόρασα και τα Sennheiser HD 650 ειλικρινά μου είναι δύσκολο να τα αποχωριστώ. Πέραν του ότι είναι απίστευτα άνετα, πρέπει να πω - αν και μπορεί σε κάποιους να φανεί, εξαιτίας τιμής και παλαιότητας, αστείο - ότι με αυτά έχω ακούσει την καλύτερη (κατά την γνώμη μου) αναπαραγωγή ανθρώπινης φωνής.
Sennheiser HD 450.jpg