Αυξημένη θερμοκρασία/λειτουργία ανεμιστήρα σε laptop

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,392
Καλησπερα,εχω ενα laptop Dell XPS L702X.

Ειναι κατι παραπανω απο 2 χρονων.Το ειχα παρει το πρωτο 15νθημερο του 2012,αν θυμαμαι σωστα.

Το προσεχω αρκετα.Τον πρωτο χρονο,το χρησιμοποιουσα καθημερινα σε δουλεια,περιπου 8 ωρες τη μερα.Η επιφανεια του γραφειου ηταν παντα καθαρη χωρις πολυ σκονη,αεριζοταν σωστα γυρω γυρω,και η θερμοκρασια στο χωρο ηταν σε κανονικα παντα επιπεδα.

Απο τα τελη του 12 μεχρι και το φθινοπωρο του 13 το laptop βρισκοταν στη τσαντα του στη ντουλαπα ,χωρις να το χρησιμοποιω.

Πριν λιγους μηνες αρχισα να το χρησιμοποιω στο σπιτι καθημερινα.Το εχω σε γραφειο MDF και φροντιζω να ειναι καθαρα και να ειναι ελευθερο γυρω γυρω..Το δωματιο ειναι αρκετα ψυχρο και δεν ανοιγω θερμανση σχεδον ποτε.

Τελευταια λοιπον παρατηρω αυξημενη λειτουργια ανεμιστηρα.Ανοιγει συχνα,ακομα και οταν κανω απλη χρηση (internet,fb).
Λειτουργει πιο εντονα οταν κανω καποιες επεξεργασιες εικονων στο photoshop,καθως και οταν παρακολουθω καποιο βιντεο στο youtube κτλ,και μαλλον εντεινεται περισσοτερο οταν ειναι ανοικτο και πολλες ωρες.

Μου ειπαν οτι με τον καιρο τα λαπτοπ χρειαζεται να ανοιχθουν,για να απομακρυνθει η σκονη και να αντικατασταθει καποια παστα ψυξης του επεξεργαστη.Αυτο λογικα συμβαινει και με το δικο μου?
Μηπως γνωριζει κανεις στο Ηρακλειο Κρητης που θα μπορουσα να απευθυνθω για ελεγχο?Ειναι καλουτσικο λαπτοπ,και θα ηθελα εκει που θα το παω να γινει οσο το δυνατον σωστη δουλεια.Εχω ακουσει απο καποια ατομα οτι μερικοι που τα ανοιγουν για τετοια δουλεια,παιρνουν απο μεσα καποια πραματα και βαζουν φθηνοτερα.Ισχυει?

Περαν της αυξημενης λειτουργιας του ανεμιστηρα,το λαπτοπ δουλευει καλα χωρις να μου εχει κανει καποιο προβλημα εως τωρα.Οπως ειπα παραπανω,το χρησιμοποιω πλεον καθημερινα,γιατι το σταθερο που ειχα ηταν αφενως αρκετα παλιο (ανω 10ετιας) και προσφατα επαθε καποια ζημια και δε το χρησιμοποιω πια.
Ετσι,θα ηθελα το dell να μου βγαλει καποια χρονια απροβληματιστης λειτουργιας,λογω και των οχι καλων οικονομικων το τελευταιο καιρο επισης.

μήπως τον τελευταίο καιρό που λες, τρέχει κάτι στο background και τραβάει resources οπότε γι'αυτό και η αυξημένη χρήση του ανεμιστήρα?

παίζει βέβαια και η πιθανότητα να έχει πάρει σκόνες μεταξύ των στοιχείων της ψήκτρας οπότε πλέον να μην αποβάλει σωστά θερμοκρασία... πάστες κλπ είναι μάλλον υπερβολικό, αλλά ένα καθάρισμα και ένα φύσημα δεν θα του έκανε κακό...

Re: Απάντηση: Αυξημένη θερμοκρασία/λειτουργία ανεμιστήρα σε laptop

μήπως τον τελευταίο καιρό που λες, τρέχει κάτι στο background και τραβάει resources οπότε γι'αυτό και η αυξημένη χρήση του ανεμιστήρα?

παίζει βέβαια και η πιθανότητα να έχει πάρει σκόνες μεταξύ των στοιχείων της ψήκτρας οπότε πλέον να μην αποβάλει σωστά θερμοκρασία... πάστες κλπ είναι μάλλον υπερβολικό, αλλά ένα καθάρισμα και ένα φύσημα δεν θα του έκανε κακό...

Την πρωτη ερωτηση δε τη καταλαβα καλα.Το μονο που ξεχασα να αναφερω ειναι οτι καθε φορα που το ανοιγω βγαζει ενα παραθυρακι στο desktop που λεει server busy και το οποιο φευγει μονο του ή απλα το κλεινω και δε μπορω να καταλαβω τι ειναι.

Γενικότερα,
Πάρε ένα σπρέι αέρα,
Κλείσε το laptop και άσε το 10 λεπτά να κρυώσει
Ρίξε αέρα από τα πλαϊνά και τις σχισμές εξαερισμού
Κάνε το τακτικά, δε λέω κάθε μηνά, αλλά στο τρίμηνο σίγουρα να βγάζει σκόνη.

Όσο για τις εφαρμογές που μπορεί να καταναλώνουν επεξεργαστική ισχύ, καλό θα ήταν να ρίξεις μια μάτια στο add/remove programs και να απεγκαταστήσεις όσα δε χρειάζεσαι.

Είχα μια παρόμοια περίπτωση. Άνοιξα το καπάκι του laptop και είχε μαζευτεί ανάμεσα στις γρίλιες και τον ανεμιστήρα ολόκληρη...βελέντζα.
Έχουμε βέβαια μακρύτριχο κατοικίδιο στο σπίτι.

Αν επιτρεπεται ποιο μοδελο εχεις ;το ρωταω γιατι καποια μοντελα κατω απο το πληκτρολογιο μπορεις να κανεις καποιες εργασιες(π.χ να μπορει να βγει ο ανεμιστηρας η να μπορεις να εχεις προσβαση πληρες στο συστημα ψυξης με αποτελεσμα να μπορεις να το κανεις μονος σου ευκολα το καθαρισμα χωρις να ανοιξεισ ολο το λαπ τοπ)καθαρισμου και εναν απλο ελεγχο.

Παντα σε ενα λαπ τοπ οταν ανοιχτει πληρως μετα απο 2 χρονια (πλεων εκτος εγγυησης )και ειδικοτερα ΟΤΑΝ αφαιρεθει το συστημα ψυξεις ΠΑΝΤΑ ΜΑ ΠΑΝΤΑ βαζουμε την λεγομενη παστα(θερμοαγωγμη παστα η αλοιφη)και καθαριζουμε τα καταλοιπα της παλιας και τα διακενα της ψυξης.
Καλο ειναι να κανεις και εναν καθαρισμο στα windows οπως προαναφερθηκε στο add/remove programs η με καποιο προγραμμα τυπου Your Unin-staller!

Το add/remove programs θα το βρεις στο control panel και να αποφευγεται οσο μπορειτε να μην βαζεται μπαρες στους browsers ειναι η συνηθεις υποπτοι.

edit:αν ποιανουν λιγο τα χερια σου καντο μονο σου το καθαρισμο δες εδω πως φτανεις στο fan ειναι πολυ ευκολο στο λαπ τοπ σου ολα ειναι κατς απο το πληκτρολογιο

Last edited:
Εχω το μοντελο που φαινεται στο βιντεο (μονο που εχει ματ οθονη).

Χλωμο το βλεπω να βαλω χερι οσο απλο κ αν ειναι.

Θα κοιταξω καποια στιγμη το add remove programs...

Μπαρες στους browsers εννοειτε οταν ανοιγω επιπλεον οθονες στο google chrome πχ που χρησιμοποιω,για να εχω στη μια το fb,στην αλλη εδω πχ κτλ ταυτοχρονα και να αλλαζω?