Τα ηχεία για τα οποία ψάχνεσαι φίλε μου, ευτυχώς, έχουν σαφώς διαφορετικό χαρακτήρα. Ακριβώς ένα χρόνο πριν ξεκίνησα να ψάχνω ηχεία της κατηγορίας των 2000 ευρώ (με μεγάλα χρονικά κενά είναι η αλήθεια λόγω οικογενειακών προβλημάτων). Άκουσα γύρω στις 7-8 μάρκες μεταξύ των οποίων και τις δύο συγκεκριμένες.
Με τα ATC βέβαια είχα ήδη μεγάλη εμπειρία καθώς τα έχουν δύο φίλοι μου. Κατά την προσωπική μου άποψη, είναι ηχεία που επάξια κατέχουν τον τίτλο monitor. Είναι χειρουργικά εργαλεία, με άλλα λόγια παίζουν με ακρίβεια και αυστηρότητα. Είναι κλειστού τύπου κι έτσι είναι πανεύκολα στην τοποθέτησή τους (αυτό ίσως είναι ένα πλεονέκτημα στο χώρο σου), αλλά δυστυχώς είναι πολύ δύσκολα στην οδήγησή τους. Απαιτούν πολλά και ποιοτικά watt, κι αυτός ο παράγοντας τα βγάζει κατευθείαν από το παιχνίδι με τον ενισχυτή που έχεις. Ακόμα κι αν προχωρήσεις σε αναβάθμιση του ενισχυτή σου, τέτοια ηχεία θα σε ματώσουν οικονομικά (θεωρώντας πάντα ότι ο στόχος είναι το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα). Οι φίλοι στους οποίους αναφέρθηκα (έχουν τα 40άρια βέβαια) έχουν Krell. Καταλαβαίνεις...
Τα B&W από την άλλη σίγουρα χρωματίζουν τη μουσική. Ο τρόπος όμως που το κάνουν, στα δικά μου αυτιά πάντα, είναι τουλάχιστον μαγικός. Τα ηχεία αυτά έχουν τέτοια γλύκα, που μου μίλησαν από την πρώτη στιγμή. Κρίμα που άφησα το χρόνο να κυλήσει ακούγοντας διάφορες άλλες μάρκες (ήθελα όμως να είμαι και σίγουρος) γιατί στο τέλος το μοντέλο καταργήθηκε κι ίσα που πρόλαβα και πήρα κάποια demo που έπαιζαν σ' ένα μαγαζί. Να αναφέρω εδώ ότι σε σχέση με τα ATC είναι σαφώς πιο ευκολοδήγητα χωρίς να υστερούν και πολύ στην ευκολία τοποθέτησης.
Μιας και στο συγκεκριμένο thread ακούστηκαν και τα PMC κι επειδή τα άκουσα κι αυτά (συγκεκριμένα το FB1i που έχουν και εξαιρετικές κριτικές), μπορώ να πω ότι είναι αξιοπρεπές ηχείο αλλά κάτι με χάλαγε. Ένιωθα ότι πήγαινε να βγάλει πολύ καλό ήχο αλλά κάτι κάπου το έπνιγε. Αργότερα πέτυχα ένα άρθρο σε ξένο περιοδικό, που ανέφερε ένα θεματάκι στις μεσουψηλές του. Από εκεί πήγαζε το 'πνίξιμο' που άκουγα εγώ.
Άρα, σου προτείνω τα 805s τα οποία και αγόρασα? Όχι. Προσωπική μου άποψη είναι ότι πάνω από όλα στην αγορά ενός ηχείου (το οποίο θεωρώ ότι είναι και το μουσικό όργανο του στερεοφωνικού μας) παίζει ρόλο το τι μουσική ακούμε. Αν άκουγες κλασική μουσική, θα πρότεινα τα ATC. Εγώ που ακούω περισσότερο ηλεκτρονική μουσική, post rock και εν γένη soft καταστάσεις, πήρα τα 805 που τα θεωρώ μανούλα σε τέτοιους ήχους. φοβερή σύμπτωση τώρα... από τα παραπάνω εσύ λες πως δεν ακούς τίποτα. Να πάω λοιπόν πιο πέρα. Αν ακούς jazz και blues, τα ATC τα θεωρώ καλύτερα. Αν πάλι ακούς rock, θα ψήφιζα τα 805. Ελληνικά δεν ακούω, δε μπορώ να κρίνω. Δεν εννοώ βέβαια ότι ένα 805 δε μπορεί να παίξει για παράδειγμα jazz. Απλά λέω ότι σε αυτό το είδος θεωρώ το ATC πιο ταιριαστό. Νομίζω ότι είμαι σαφής. Να προσθέσω επίσης ότι σε αυτά τα συμπεράσματα έφτασα με τα δικά μου αυτιά. Τα δικά σου μπορεί να σου πουν άλλα πράγματα.
Άρα πρέπει να πάρεις κάποια cd σου που τα θεωρείς αντιπροσωπευτικά του τι ακούς, και να βρεις τρόπο να ακούσεις και τα δύο ηχεία. Είναι πολύ καλά και τα δυο, αλλά ευτυχώς ο χαρακτήρας τους διαφέρει κι έτσι πιστεύω ότι θα αποφασίσεις πολύ εύκολα. Το θέμα της ενίσχυσης βέβαια, παραμένει κάτι στο οποίο θα πρέπει να δώσεις μια απάντηση (αργά η γρήγορα).