B1 + vicol audio r2r volume controller

Βασίλη ο σύνδεσμος που μου έδωσες περιέχει σημαντικότατες πληροφορίες. Είμαι σίγουρος ότι το είχες διαβάσει όλο, βάζω και εδώ μία συνοπτική μετάφραση των κυριότερων.

Ο danzup που του φτιάχνει τον κώδικα (έτσι έχει φανεί μέχρι τώρα) λέει ότι οι θόρυβοι που εμφανίζονται στους ρελέ είναι συνήθως θέματα dc στην είσοδο ή αταίριαστη αντίσταση.
Επίσης αναφέρει ότι οι Omron G5V-2 5VDC, θεωρούνται οι καλύτεροι.

Έρχεται και ο pryanik και αναφέρει ότι σε Ρώσικο φόρουμ έχει αναφερθεί το ίδιο θέμα και έχουν βρει τα εξής ως αίτια:
1) αταίριαστες αντιστάσεις
2) υψηλή αντίσταση εισόδου επόμενου σταδίου.

Για το (1) το θεωρώ εκτός, εφόσον χρησιμοποιούνται 0,1% melf αντιστάσεις, για το (2) όμως με βάζει σε σκέψεις γιατί λέει ότι δεν πρέπει το επόμενο στάδιο να είναι μεγαλύτερο από 10Κ!!!

Αμέσως παρακάτω, τίθεται επί της συζήτησης ένα άρθρο που προέρχεται από το Jos van Eijndhoven και αφορά το Relaixed2, εδώ πλέον αναλύεται εμπεριστατωμένα και με αποδείξεις. Ο Eijndhoven είναι αρχιμηχανικός της Philips (δεν ξέρω εάν συνεχίζει ακόμη).
Συνοπτικά προτείνονται:

1. Δρομολόγηση γείωσης στο PCB με σωστό τρόπο.
2. Recalc all Res values to make Rin and Rout lower down to 600 Ohm (for example)
3. Χρήση RC κυκλώματος σε κάθε ρελέ (για τις επαφές του πηνίου)
4. Αύξηση της καθυστέρησης στη διαμεταγωγή των ρελέ μέσω του κώδικα.
5. Αποφυγή χωρητικού φορτίου (capacitive load)

Ο pryanik ακολούθως βάζει 0.1 wima διέλευσης και σταματά κάθε θόρυβος που είχε (αυτό κυρίως είχε μόνο στο attenuation του -31).

Μου δημιουργείται έντονος προβληματισμός για το (2) και το (5). Σε εμάς το επόμενο στάδιο είναι μπάφερ, αλλά και απευθείας στον τελικό που το πήγα τα ίδια, φυσικά σε μένα ο τελικός έχει 47Κ είσοδο...

Ο danzup είναι στην εταιρεία όπως και ο tibi.απαντάει μια ο ένας και μια ο άλλος.
Δεν νομίζω να έχεις θέμα μόνο στο 31 και όχι και στις άλλες θέσεις.και αυτό κάτω από τα 10κ δεν ισχύει νομίζω.οι τελικοι μου είναι 10κ πχ
Έχω την εντύπωση ότι είναι συνδυασμός routing και κώδικα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για κώδικα μέγας δάσκαλος είναι αυτός ο farmtech από το θρεντ που σου εδειξα

Βασίλη, σήμερα έβαλα τα γνωστά κομμάτια του Henry James and his big band, τα οποία είναι γνωστά για την πολύ χαμηλή εγγραφή τους και έφθασα τέρμα το R2R, μόνο σε δύο σημεια της κλίμακας, θέλω να το διορθώσω στα 32-31 & 16-15 είναι τα μόνα σημεία στα οποία ο θόρυβος είναι ακουστός από τη θέση ακρόαση, έχει κάτι ελάχιστο κάπου στο 44+ αλλά δεν ενοχλεί καθόλου, αυτά τα δύο είναι πρόβλημα και πρέπει να φύγουν.

Θυμάσαι να το δοκίμασες απευθείας στον τελικό σου που θυμάμαι πως ήταν 10Κ δίχως το μπάφερ; Θυμάσαι εάν είχες τους ίδιους θορύβους;

Αυτά τα 5 αίτια που ανέφερα στο τέλος είναι το συμπέρασμα από το άρθρο του Eijndhoven.

Ναι ο farmtech είναι guru στον κώδικα, δεν πιάνεται...

Πρέπει να το είχα βάλει Μανώλη.δεν θυμάμαι όμως πανε και χρονια και δεν έχω και τις σημειώσεις μαζί μου

Απάντηση: Re: B1 + vicol audio r2r volume controller

Έχουμε λύση τελικά στο θέμα μας, Βασίλη.

Βρέθηκε ότι με χαμήλωμα της τάσης που πάει στους ρελέδες, το φαινόμενο θορύβου όταν υπάρχει μετάβαση ταυτόχρονη σε όλους τους ρελέδες εξαφανίζεται.

Μετρητικά φάνηκε ότι από τα 4V και κάτω, μειώνεται και στα 3.8V εξαφανίζεται.

Τελικά χρησιμοποιήθηκε μία δίοδος 1N4007 η οποία έριξε από 0.67-0.79V την τάση αναλόγως της θέσης και ήταν υπεραρκετή για να εξαφανίσει όλες τις δυσλειτουργίες.

Τη θέση μας την έδωσε ο Ρουμάνος στο diyaudio, αλλά την ανεβάζω και εδώ.

Κόβεις τη διαδρομή που πάει προς τους ρελέ και αφήνεις στην ουσία ελεύθερη τη διαδρομή που πάει προς ελεγκτή-οθόνη. Παρεμβάλεις μεταξύ + ποδαράκι πυκνωτή εξομάλυνσης και της θέσης Vcc του πρώτου ρελέ και είσαι άρχοντας.

Στις φώτο φαίνονται όλες οι λεπτομέρειες.

Λειτουργεί άριστα πλέον.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω το φίλτατο Salas για την συνεισφορά του στην εξεύρεση της λύσης.

Attachments

• r2r_before.jpg
    r2r_before.jpg
    80.1 KB · Views: 222
  • r2r.jpg
    r2r.jpg
    96.7 KB · Views: 220
Μπράβο σας για άλλη μια φορά!
Μια βοήθεια, ποια οθόνη να προτιμήσω (χρωματικά σκέφτομαι για μπλέ );
Αν μπορέσει να προγραμματιστεί και για ρύθμιση έντασης ανά κανάλι θα είναι κορυφή, μιας και με έτρωγε τόσο καιρό και δεν προχωρούσα στην αγορά του... μέχρι που σκέφτηκα θα το κάνω μετά μέσω των Β1 (σκέφτομαι ότι θα είναι πιο εύκολο μέσω της balanced έκδοσης η ρύθμιση ανά κανάλι!)

Μπραβο Μανολη τους φορεσες :coool:
θα το δοκιμασω αμεσα. Ελπιζω να το απολαμβανεις περισσοτερο τωρα χωρις τα κλικ

@ prooptiki = δεν νομίζω να υλοποιήσουν κάτι τέτοιο...τους πιέζουμε μήπως και δώσουν την ανεξάρτητη στάθμη ανά είσοδο, έτσι ώστε να έχουμε αυτόματο στάθμισμα σε τεστ Α/Β, αλλά είδαμε ότι το πάνε μάλλον για Maya. Είναι θέμα πίεσης όμως, εάν στο diyaudio γράψουν και άλλοι προς αυτήν την κατεύθυνση ίσως το δώσουν και σε εμάς και αυτά περί του "πνιγμένου" κώδικα στα όρια είναι λόγια...
Για την οθόνη υπάρχουν πολλές επιλογές, χθες έδωσαν και ποια oled ταιριάζει. Προσωπικά για το R2R+DCB1 που ετοιμάζω επέλεξα μεγάλη λευκού φοντου για αντίθεση με την ασημί πρόσοψη, είναι σχεδόν διπλάσια από την υπάρχουσα
nhd-0216sz-fsw-fbw-front_LRG.jpg

@ tsip = Βασίλη, έφυγε η προσοχή στα συγκεκεκριμένα σημεία, χαλάρωσα μπορώ να πω και ασχολούμε με τη μουσική και όχι με το ενοχλητικό "τσικ-ποπ-κλικ", εάν σε ενδιαφέρει το Α/Β πίεσέ τους και εσύ, το έχουν γιατί σε παλιότερο μήνυμα είχε γράψει ο Tibi ότι ήταν απαίτηση ενός studio και μάλλον το έχουν ετοιμάσει αλλά μάλλον το πηγαίνουν προς Maya μεριά...

Μανώλη σε φιλώ σταυρωτά

Έκανα σήμερα το κόλπο με τις διόδους και το κλικ έπαψε.στην περίπτωση μου χρειάστηκε να βάλω 2 σε σειρά.
Επίσης επειδή με υποψιασες με το θέμα θερμοκρασίας του ρεγκ και επειδή είχα 9αρι μετασχηματιστή,έβαλα και μια 8Ω αντίσταση που σε φουλ κατανάλωση δίνει 6.5v στο ρεγκ.
Επίσης έβγαλα και τις 0Ω από τις θέσεις 42L&R για δοκιμή.δεν άλλαξε κάτι
Ευχαριστώ και πάλι φίλε για την διερεύνηση

Edit:6.5v στη γέφυρα ήθελα να πω

Πολύ ωραία Βασίλη, το κόλπο λειτούργησε αν και ο ristar στο diyaudio έγραψε ότι με μία δεν του λειτούργησε.
Εάν θες γράψε του ότι και σε σένα λειτούργησε με δύο εν σειρά. Ποια δίοδο χρησιμοποίησες;

Επίσης την 8άρα αντίσταση που την έβαλες;

Έβαλα 2 1n4007.με την μια μειώθηκε ο θόρυβος στο -30 αλλά ήταν ακόμη ακουστός από την θέση ακροσης.με το που έβαλα τη δεύτερη έφυγε εντελώς.
Την αντίσταση μετά τον μετασχηματιστή.δοκιμασα αρκετές τιμές να δω πως κάθεται με την κατανάλωση.με τα 8Ω όταν λειτουργεί δεν πέφτει κάτω από 6.5 οποτε ειμαι καλα

Να παρουσιάσω τη δουλειά που κάνω στο δικό μου R2R, με το οποίο καταπιάνομαι τον τελευταίο καιρό.

Ως μπάφερ χρησιμοποίησα ένα Salas DCB1.

Άλλαξα και τη οθόνη του R2R κιτ σε μια αρκετά μεγαλύτερη.

Το κουτί είναι του Ιταλού (moddu) από τη σειρά Pesante Dissipante 2U/10mm, επέλεξα βουρτσισμένη φάτσα αλουμινίου για να ταιριάξει με τον τελικό που έχω. Ο Ιταλός έχει κάνει και τη δουλειά του σκαψίματος για τη στήριξη οθόνης και των κουμπιών. Εμείς κάναμε κάποια επιλέον σπειρώματα σε κατάλληλα σημεία για τη στερέωση των encoder.

Δεν επιλέχτηκε ο 2ος τρυπητός πάτος του Ιταλού, αλλά φτιάξαμε ένα δικό μας με ανοίγματα σε σχέση με τις ανάγκες που προέκυψαν, εδώ έγινε δύο φορές η διαδικασία βαφής γιατί στην πορεία μας έλειψαν και άλλα ανοίγματα.

Η δουλειά έχει προχωρήσει αρκετά και μένει το πίσω μέρος και η σχετική καλωδίωση για να ολοκληρωθεί. Πιθανόν να αλλαχθούν και τα κουμπιά της πρόσοψης σε άλλα που θα φτιαχτούν σε τόρνο.

Θα συνεχίσω την παρουσίαση, όταν ολοκληρωθεί και το επόμενο στάδιο ολοκλήρωσης...

Attachments

• 1_1.jpg
    1_1.jpg
    199.8 KB · Views: 252
  • 1_1_1.jpg
    1_1_1.jpg
    193.4 KB · Views: 252
  • 1_2.jpg
    1_2.jpg
    233.4 KB · Views: 250
  • 1_3.jpg
    1_3.jpg
    289.7 KB · Views: 253
  • 1.jpg
    1.jpg
    260.6 KB · Views: 250
  • 2.jpg
    2.jpg
    182.6 KB · Views: 251
  • 3.jpg
    3.jpg
    287.6 KB · Views: 250
:SFGSFGSF:

Να είχα την υπομονή σου.. :)

Αυτό το DANGER είναι για κείνους που το ανοίγουν εν άγνοιά σου?
:)

Νομίζω πως την έχεις και με το παραπάνω Σταύρο.

Για κείνους που πρώτα βάζουν το χέρι δίχως να ρωτούν τι είναι (μου έχει τύχει αρκετές φορές, μόλις ανοίγεις καπάκι...αμέσως ακουμπάνε!) ... και για τη μόστρα!

Δεν έχω την υπομονή σου. Αν την είχα, θα έκανα άλλες... κατασκευές (δεν μου λείπει η φαντασία)!

Θα ήθελα να την ακούσω δίπλα στον Χάμπα μου όταν τελειώσεις...

Ευχαρίστως, αλλά είναι ειδικού προορισμού!
Μόνο για πολύ ευαίσθητους τελικούς, δεν έχει καθόλου gain, στην ουσία εξασθένηση κάνει και μπαφεριάζει για ταίριασμα επόμενης εισόδου.
Εάν θυμάμαι καλά παίζεις με Pass...που θέλει άνω των 3V είσοδο, θυμάμαι καλά;

Άμα βλέπω κολαούζα κλπ, είσαι σε καλό δρόμο. Εύγε!!
Η μούφα που σου λείπει τι μήκος είναι;

:SFGSFGSF:

Να είχα την υπομονή σου.. :)

Αυτό το DANGER είναι για κείνους που το ανοίγουν εν άγνοιά σου?
:)

Είναι για να πάρει C E η κατασκευή:laugh:

Μανόλο,κέντημα!
Ξέρω καλά την επιμονή σου στην λεπτομέρεια οπότε δεν εκπλήσσομαι.
Περιμένουμε και τις καλλιτεχνικές όταν τελειώσει!