Bach - Goldberg Variations (Glenn Gould 1955): Zenph Re-performance

• Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2025

Την Κυριακή, 16/3/2025 και ώρα 13:30 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2025.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
10,156
Ακούω αυτές τις μέρες αυτό το sacd δισκάκι .... είναι απίστευτο αυτό που έχουν καταφέρει οι μηχανικοί, ιδιαίτερα στην ''έκδοση'' για ακουστικά ...

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,430
Αθήνα
Re: Goldberg

Ακούω αυτές τις μέρες αυτό το sacd δισκάκι .... είναι απίστευτο αυτό που έχουν καταφέρει οι μηχανικοί, ιδιαίτερα στην ''έκδοση'' για ακουστικά ...
Σπύρο, εγώ έχω αυτό (από τα λίγα κλασικά άλμπουμ που πραγματικά απολαμβάνω).

glenngould.jpg

Η ηχογράφηση του 1955 είναι μονοφωνική και λίγο μουντή. Πολύ θα ήθελα να ακούσω αυτό της πρότασής σου, ή έστω να συγκρίνω τις κυματομορφές (στάνταρντ vs sacd) με κάποιο editor, για να καταλάβω τι παρεμβάσεις έχουν γίνει...
:ernaehrung004:

VetNik

AVClub Addicted Member
1 February 2008
1,498

Η εκδοση Zenph re-performance, δεν ειναι απλο remastering.
Εχει καταγραφει αναλυτικα το παιξιμο της καθε νοτας και εχει ξαναπαιχτει απο "ρομποτικο" πιανο....
Η ηχογραφηση φυσικα ειναι ολοκαινουργια με τα αντιστοιχα αποτελεσματα...

συνοπτικα...

What is a Zenph Re-Performance?
Zenph takes audio recordings and turns them back into live performances, precisely replicating what was originally recorded. The software-based process extracts and encodes the details of how each note was played, including musical nuances such as volume, articulation and pedal actions. The encoding is played back on an acoustic grand piano fitted with sophisticated computers and hardware, allowing listeners to experience the performance as if they were in the room when the original recording was made. This re-performance is then recorded afresh using the latest recording techniques. The result is a sonic rediscovery of an iconic twentieth-century recording.

IMG_1799_zps940677ae.jpg

Last edited by a moderator:

VetNik

AVClub Addicted Member
1 February 2008
1,498

Σπύρο, εγώ έχω αυτό (από τα λίγα κλασικά άλμπουμ που πραγματικά απολαμβάνω).

Η ηχογράφηση του 1955 είναι μονοφωνική και λίγο μουντή. Πολύ θα ήθελα να ακούσω αυτό της πρότασής σου, ή έστω να συγκρίνω τις κυματομορφές (στάνταρντ vs sacd) με κάποιο editor, για να καταλάβω τι παρεμβάσεις έχουν γίνει...
:ernaehrung004:

πως θα δεις την "κυματομορφη" του sacd?
θελει pyramix, sonoma κλπα αλλα ειδικα software νομιζω....

Κώστας Γκαβάκος

AVClub Addicted Member
16 March 2009
1,429
Αθήνα

Επειδή έχω το sacd που αναφέρει ο Σπύρος βεβαιώνω ότι παίζει πάρα πολύ καλά χωρίς να έχω ακούσει το cd που μνημονεύει ο grio. Έχω και το βινύλιο της συγκεκριμένης ηχογράφησης όχι όμως το πρωτότυπο του 1955 αλλά επανέκδοση της CBS του 1983 με το ίδιο εξώφυλλο.
Στο δικό μου σύστημα δεν ακούω διαφορές στην ποιότητα της ηχογράφησης ανάμεσα στο sacd και την επανεκτύπωση του βινυλίου.
Επειδή όμως δεν έχουν όλοι πικάπ ή δεν σκοπεύουν να αποκτήσουν, αυτό το sacd είναι μια πολύ καλή λύση.
Πάντως αφού η αρχική ηχογράφηση είναι λίγο θαμπή οποιαδήποτε αναπαραγωγή δεν μπορεί να είναι καλύτερη. Γενικά όμως σαν ηχογράφηση ακούγεται ευχάριστα.

Και λίγο επί της ουσίας. Γνώρισα και αγάπησα το έργο από τον Weissenberg.

Καθυστερημένα να πω ότι η παρουσίαση του Κώστα εξαιρετική. Πολύ μου άρεσε η σύνδεση γκόλντμπεργκ-ντιαμπέλι-συμφωνικές etudes. Αυτή την παλιά δήλωση να μην είχε κάνει ότι έχει κρατήσει μόνο 17 βινύλια από την συλλογή του και δεν θα έγραφα τίποτε :ernaehrung004:

VetNik

AVClub Addicted Member
1 February 2008
1,498
Απάντηση: Re: Goldberg

Επειδή όμως δεν έχουν όλοι πικάπ ή δεν σκοπεύουν να αποκτήσουν, αυτό το sacd είναι μια πολύ καλή λύση.
Πάντως αφού η αρχική ηχογράφηση είναι λίγο θαμπή οποιαδήποτε αναπαραγωγή δεν μπορεί να είναι καλύτερη. Γενικά όμως σαν ηχογράφηση ακούγεται ευχάριστα.

Κύριε Γκαβακο δεν ειναι αναπαραγωγή, ειναι επανεκτελεση και νέα ηχογράφηση του έργου απο ηλεκτρονικό ρομποτικο πιάνο που παίζει θεωρητικά οπως το έπαιξε ο Gould.
Για αυτο ειναι εξαιρετική ως ηχογράφηση καλύτερη με διάφορα απο όλες τις άλλες.

Στο θέμα τωρα, τεράστιο ενδιαφέρον εχει η άποψη σας και λοιπων εμπειρων εδω, για την αναπαραγωγή απο τον πιανίστα και απο τον υπολογιστή (zenph εκτελεση) ως μουσικό έργο... Εκει ακούτε διάφορες?

grio

Αν. Γενικός Διαχειριστής
Staff member
16 March 2011
4,430
Αθήνα

πως θα δεις την "κυματομορφη" του sacd?
θελει pyramix, sonoma κλπα αλλα ειδικα software νομιζω....
...μα όσοι εξετάζουν κυματομορφές είναι αυτονόητο ότι το υλικό τους, είναι ή έχει μετατραπεί σε μορφή PCM. Οπότε ή διαθέτεις από το Hybrid SACD το PCM Redbook layer ή πας σε άλλες λύσεις με DSD workstation (Sonoma, Pyramix, SADiE), όπως είπες, για μεταφορά του SACD σε hi-res. Υπάρχει και η μεθοδολογία με το ταπεινό PlayStation και το γνωστό λογισμικό με αλγόριθμους dithering για αρχεία DSDIFF. Εγώ, βέβαια, δεν θα μπω σε τέτοια διαδικασία και ούτε με ενδιαφέρει άλλωστε. Αρκούμαι σε μια συμπληρωματική και γρήγορη εκτίμηση των διαθέσεων του μηχανικού, μαζί βέβαια με τις απαραίτητες, καθοριστικές και χρονοβόρες ακροάσεις...

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Goldberg

Αυτό με το Zenph δεν μπορώ να το πιστέψω, εάν δεν το ακούσω.... μπορεί ένα ρομποτικό πιάνο να αντιγράψει ένα τόσο ιδιαίτερο παίξιμο, όσο του Γκουλντ?

Κάθισμα-σκαμνί, σκυμμένος στα πλήκτρα πάντα του δικού του πιάνου που το μετέφερε παντού, είναι ίσως η επιτομή της ιδιαιτερότητας της ερμηνείας... μπορεί να αντιγραφεί αυτό? Και μάλιστα η φιλοδοξία διαβάζω είναι να παίζει στο μέλλον το ρομποτικό πιάνο (και όχι μόνο) στο στυλ του εκάστοτε αντιγραφόμενου καλλιτέχνη, πράγματα που ο τελευταίος ουδέποτε έχει ερμηνεύσει....
clip_image002.jpg

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,257
Αθήνα
Re: Απάντηση: Goldberg

Αυτό με το Zenph δεν μπορώ να το πιστέψω, εάν δεν το ακούσω.... μπορεί ένα ρομποτικό πιάνο να αντιγράψει ένα τόσο ιδιαίτερο παίξιμο, όσο του Γκουλντ?[/IMG]

Γιατί να μη μπορεί;
Αν προγραμματιστεί αναλόγως μπορεί να αντιγράψει οποιοδήποτε παίξιμο. Με δεδομένο φυσικά ότι ο τρόπος παιξίματος του (κάθε) Gould θα αποτυπωθεί σωστά σε software το οποίο πληροί κάποιες προϋποθέσεις.

Last edited:

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
10,156

Εγώ που έχω και τις δύο εκτελέσεις, εννοώ του Γκουλντ και του ... ρομπότ, σας λέω ότι δεν καταλαβαίνω διαφορές στην ερμηνεία ... τα πάντα είναι ταυτόσημα, πλην βεβαίως της ηλικίας άρα και της ποιότητος ηχογράφησης ...

Last edited by a moderator:

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,257
Αθήνα

Εγώ που έχω και τις δύο εκτελέσεις, εννοώ του Γκουλντ και του ... ρομπότ, σας λέω ότι δεν καταλαβαίνω διαφορές στην ερμηνεία ... τα πάντα είναι ταυτόσημα, πλην βεβαίως της ηλικίας άρα και της ποιότητος ηχογράφησης ...

Κι εγώ που άκουσα τις 4 πρώτες παραλλαγές δεν βρήκα διαφορά.

Last edited:

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629

Πρόκειται για ‛τρελό’ πείραμα πάντως αυτό που έχουν κάνει…
Επιφυλάσσομαι να το ακούσω πάλι βραδάκι και πιο χαλαρός, αλλά είναι απίθανο –έστω εκ πρώτης όψεως - το αποτέλεσμα

ln()

Supreme Member
1 February 2007
6,067
Βόλος
Τα όρια τέχνης και τεχνολογίας είναι συχνά θολά. Τρεις απόψεις για το ίδιο θέμα, γενικά θετικές.

http://audaud.com/2007/06/zenph-studios-uncanny-keyboard-re-creation/

http://www.positive-feedback.com/Issue30/gould.htm

http://www.sa-cd.net/showtitle/4462

Και σας θυμίζω ότι η συγκεκριμένη ηχογράφηση είναι ήδη 6 ετών, οπότε πιθανώς νέες προσπάθειες να είναι ακόμα καλύτερες.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
18,918
Μεσευρώπη
Το άκουσα κι εγώ και ομολογώ ότι δυσκολεύομαι ακόμα να πιστέψω ότι άκουσα ένα ρομπότ. Το ότι αναπλάθουν μιά υπάρχουσα ερμηνεία να το αποδεχτώ. Αλλά η ιδέα και μόνο ότι σκοπεύουν να βάλουν το ρομπότ να παίξει έργα με τον τρόπο του κάθε πιανίστα που δεν έχει ερμηνεύσει ποτέ με κάνει να ανατριχιάζω. Θα μπορούμε να έχουμε το Ορθά Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο στην ερμηνεία του Ρουμπινστάιν, τις μπαλάντες του Chopin στην ερμηνεία του Gould, τις σονάτες του Beethoven παιγμένες από τον Curzon κλπ. Ας φτύσουμε και στους τάφους τους, γιατί όχι; Ας αδιαφορήσουμε παντελώς για το χαρακτήρα των δημιουργών, για το μίσος του Gould για τη "συναισθηματική" μουσική, για τον φόβο που καταλάμβανε τον Rubinstein όταν αναμετρούνταν με τα έργα του Κάντορα, για τη σεμνότητα του Curzon που δε θεωρούσε εαυτόν άξιο να ερμηνεύσει τις Σονάτες...Ας φτιάξουμε και ένα πρόγραμμα που να μιμείται τον τρόπο γραφής του Shakespeare και να το βάλουμε να γράψει ένα δράμα με θέμα τη δολοφονία του Κένεντυ, ή τη ζωή της Μαντόνα

Αιδώς Αργείοι!

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
καλα μην το δενεις και κομπο οτι θα πετυχει το πειραμα..
άλλο πραγμα οταν η αναπαραγωγη γινεται αυτουσια και άλλο σε ανεξερευνητα νερά
το πιθανοτερο ειναι αυτο που θα προκυψει να ειναι ενας ακουστικος φρανκεσταιν
σιγουρα παντως ακουγεται ενδιαφερον

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,257
Αθήνα
Δεν νομίζω ότι αποτελεί κάποιου είδους ''προσβολή'' στη καλλιτεχνική μνήμη του (κάθε) Gould, η προσπάθεια να δημιουργηθούν πιθανές ερμηνείες σε έργα που δεν έχει ασχοληθεί. Περισσότερο σαν μουσικο-τεχνολογικές ασκήσεις τα αντιμετωπίζω. Θα ξέρουμε πχ εκ των προτέρων ότι αυτό που θα ξετυλίγεται μπροστά στ'αυτιά μας είναι το πώς θα ερμήνευε ο Gould την 1η Σονάτα του Rachmaninov και όχι το πώς την ερμήνευσε. Υπάρχει τεράστια διαφορά. Το θεωρώ κάτι ανάλογο με τις προσπάθειες ολοκλήρωσης πχ την 10ης του Mahler με βάση τα σχεδιάσματα του συνθέτη. Όταν ακούω τη 10η, στο πίσω μέρος του μυαλού μου ξέρω ότι δεν ακούω 100% Mahler αλλά το πώς θα ήταν η 10η του Mahler σύμφωνα με τον Cooke ή τον Barshai κοκ.

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Φαντάζομαι πως για την εφαρμογή του εγχειρήματος θα επιλεγούν και έργα που θα κριθεί πως μάλλον θα ταίριαζαν στη γκάμα του εκάστοτε ερμηνευτή, και ηθικοί φραγμοί θα αποτρέψουν το να δούμε ερμηνείες τύπου Kempff plays Tsitsanis.