Bang & Olufsen, αξίζουν τα λεφτά τους;

silisab

New member
17 April 2013
99
ΑΘΗΝΑ
Πραγματικά σχεδιαστικά είναι ότι πιο όμορφο έχω δει σε ηχεία, όμως σε ότι αφορά τον ήχο, είναι όντως κορυφαία; Είδα τα BeoLab 9 σήμερα στο Golden Hall όμως ο πωλητής δεν είχε και πολύ διάθεση να ασχοληθεί με τις απορίες μου, μάλλον δεν του ´´γέμισα´´ το μάτι ως πιθανός αγοραστής. Αν κάποιος κατέχει κάποιο μοντέλο και έχει διάθεση να μας πει την εμπειρία του θα το εκτιμούσα.

Σε έναν τόσο γρήγορα εξελλισόμενο τομέα όπως είναι τα ηλεκτρονικά οικιακής ψυχαγογίας, το να προσφέρεις ελιτίστικα προιόντα σε υπερβολικά υψηλές τιμές αναλογικά με την πτώση των τιμών όπως κάνει η B&O, δεν θα σου βγεί σε καλό. Εκτιμώ πως σε μερικά χρόνια αυτή η εταιρία έτσι όπως πάει θα έχει πτωχεύσει, όπως ακριβώς την έπαθε και η γερμανική Loewe. Σε άλλες εποχές παλιότερα όντως έκαναν την διαφορά, πλέον δεν πιστεύω πως αξίζει να ξοδέψει κανείς τόσα χρήματα ακόμα και να του περισσεύουν.

Δυστυχώς η σνομπ αντιμετώπιση στον Golden Hall είναι γεγονός. Παλαιότερα στο κατάστημα της Βουκουρεστίου (και μετά στον δίπλα δρόμο) τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Θυμάμαι να μπαίνω πιτσιρικάς για ψάχνοντας εκουαλάιζερ και ο πωλητής κάθησε μαζί μου πολλή ώρα να μου εξηγήσει γιατί ένα σωστό σύστημα δεν χρειάζεται εκουαλάιζερ. Το ίδιο κι όταν κυκλοφόρησαν τα Beolab 5 (φανταστικό ηχείο, πέρα από το ντιζάιν) με αφήσαν ήσυχο να το ακούσω με την μουσική μου.

Όταν πήραμε στο σπίτι την τηλεόραση της B&O το 1983 (αν θυμάμαι καλά) ήταν λίγο φθηνότερη από το ακριβότερο μοντέλο της Sony με τα ίδια χαρακτηριστικά. Σήμερα κοστίζει μια B&O πολλές φορές παραπάνω από μια αντίστοιχη Sony. Τα μηχανήματα είναι καλά, αλλά όντως υπερβολικά ακριβά. Τώρα, μπορεί η B&O να το βλέπει σαν η Bentley του ήχου και της εικόνας. Η Loewe δεν είχε το όνομα της B&O και δεν άντεξε, αλλά είναι αλήθεια ότι στη σημερινή εποχή, μπορείς να αποκτήσεις ό,τι προσφέρει η B&O σε θέματα ποιότητας, αλλά και home automation και από άλλες εταιρίες σε καλύτερες τιμές. Στο design όμως είναι ακόμα άπαιχτοι.

Οντως. Πολυ καλη εταιρια αλλα στα ιδια λεφτα παιρνεις μαλλον καλυτερο σετ τελικου και ηχειων. Ειδικα αν εισαι δεκτικος σε μτχ. Αλλα το design της ειναι αλλου. Το αν αξιζει να το πληρωσεις μονο εσυ το ξερεις.

'Aν πραγματικά σου αρέσουν και έχεις την οικονομική δυνατότητα,τότε γιατί όχι;Βλέπω ότι το WHAT HIFI τα βαθμολογεί με 5/5.Πάντως το ιδιο κόλλημα είχα πάθει κι εγώ με τα Beolab 9 τον Απρίλιο του 2007 και τελικά κατέληξα να πάρω τα Beolab 5 μετά από ένα χρόνο(μεταχειρισμένα έ;),καθ' ότι τα βρήκα λίγο μόνο ακριβότερα(αφού γλυτώσαμε το διαζύγιο πάλι καλά...).Τα ηχεία της B&O δεν πουλάνε μόνο "μούρη" , αλλά και πολλή (και ακριβή...) τεχνολογία, η οποία "ακούγεται".Άσε που ξεχνάς ματσαρίσματα και σούπερ καλώδια και όλα τα συμπαρομαρτούντα.

απορώ πως δεν υπήρχε τέτοιο θέμα ήδη.
Παλιότερα μεταξύ άλλων. έλεγαν ότι τα "σωθικά" τους ήταν ως επί το πλείστον Philips
Όντως πανέμορφα σχεδιαστικά και υπάρχουν κάποια κομμάτια που είναι κλασικά και όχι απλά δεν έχασαν την αξία τους αλλά την αύξησαν ως συλλεκτικά

Για παράδειγμα, αν ήθελα να πάω σε μια ολοκληρωμένη λύση-πακέτο για οπτικοακουστικό σύστημα στο σπίτι, θα κοιτούσα πρώτα απ' όλα την Meridian.

Re: Απάντηση: Bang & Olufsen, αξίζουν τα λεφτά τους;

απορώ πως δεν υπήρχε τέτοιο θέμα ήδη.
Παλιότερα μεταξύ άλλων. έλεγαν ότι τα "σωθικά" τους ήταν ως επί το πλείστον Philips
Όντως πανέμορφα σχεδιαστικά και υπάρχουν κάποια κομμάτια που είναι κλασικά και όχι απλά δεν έχασαν την αξία τους αλλά την αύξησαν ως συλλεκτικά

Innersense, επέτρεψε μου, σαν συλλέκτης B&O των δεκαετιών 70 και 80, να διαφωνίσω. Η μόνη περίπτωση που θυμάμε να έχει χρησιμοποιηθεί μονάδα της philips ήταν στα πρώτα CD players. Σε μια εποχή που η αγορά δεν ήξερε αν το νέο πρότυπο θα μπορέσει να καθιερωθεί, και με δεδομένη την ταλαιπορια της βιομηχανίας εικόνας από τη μάχη των προτύπων στον χώρο του home video, η B&O δεν ήθελε να επενδύσει χρόνο και χρήμα σχεδιάζοντας δική της μονάδα CD, οπότε χρησιμοποίησε αυτή της philips.

Σε ότι αφορά το design τους ήταν και είναι πραγματικά κορυφαία. Δεν είναι τυχαίο που το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης έχει συμπεριλάβει αρκετά μοντέλα της B&O στη συλογή του, όπως το καταπληκτικό σχεδιαστικά για την εποχή του (1976) Beomaster 1900. http://www.moma.org/collection/brow...909&page_number=11&template_id=1&sort_order=1 Κοντέβουμε τα 40 χρόνια από την κυκλοφορία του και ακόμα χαρακτηρίζεται μοντέρνο.

Πολλοί επικριτές της B&O την έχουν κατηγορίσει ότι έδινε περισσότερη σημασία στον εξωτερικό σχεδιασμό από ότι στον σχεδιασμό των ηλεκτρονικών. Ίσως και να είναι αλήθεια. Όταν όμως μιλάμε για ένα χρηστικό αντικείμενο που ταυτόχρονα χαίρεσε να το βλέπεις στον χώρο σου, η ίδια η ερώτηση αν "αξίζει τα λεφτά του" δεν έχει σημασία. Με την ίδια λογική, ένα γλυπτό ή ένας πίνακας ζωγραφικής δεν αξίζει ούτε ένα ευρώ γιατί δεν έχει καμοία χρηστική αξία. Για πολλούς ένα B&O είναι περισσότερο ένα πανέμορφο σχεδιαστικά αντικείμενο που παίζει μουσική και όχι μια συσκευή μουσικής που τυχαίνει να είναι και όμορφη.

Είναι ουσιαστικά για όσους η πρώτη επιλογή ενός προϊόντος είναι ΚΥΡΙΩΣ το στυλ, με κάποια ποιότητα , χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι απαραίτητα κακό.

Δεν είναι προϊόντα για χομπιστες του ήχου η της εικόνας. Αυτό είναι σίγουρο.
Όπως ένας χομπιστας ορειβάτης δεν θα αγοράσει εξοπλισμό ταξιδιού και ρουχισμού από την …Louis Vuitton . (btw συνεργάστηκε η B&O με την Louis Vuitton , για κάποια κινητά-θήκες αν αυτό σε βοηθάει να καταλάβεις κάποια πράγματα περι target group πελατων)

Last edited:
το ποσο που ζητανε τα συγκεκριμενα ηχεια,ειναι μεγαλο.δεν ξερω πως παιζουν,αλλα σιγουρα σε αυτα τα λεφτα-ηχητικα τουλαχιστον-εχεις παρα πολλες επιλογες.
για να μη σου πω οτι με μια προσεκτικη ερευνα αγορας,μπορεις με αυτο το μπατζετ,να φτιαξεις ενα "μινι" hi-end κομπλε συστηματακι..

Το 1980 (που ζουσα ακομα Αθηνα) ετυχε να βρεθω σε μια εκθεση HiFi στο Hilton.
Οταν οι φιλοι μου και εγω βρεθηκαμε μπροστα απο το Beomaster 1900 ... μας φυγαν τα βρακια.
Σημασια δεν ειχε η ηχητικη αποδοση ... αλλα η σχεδιαστικη κομψοτητα, το ΣΤΥΛ της καμπινας !!!
ΟΛΟΙ θελαμε να το κανουμε δικο μας ... ακομα και οταν αντιληφθηκαμε οτι υπηρχαν αλλα,
πολυ καλυτερα συστηματα ... ομως, σκετα, αχαρα, τετραγωνα ΚΟΥΤΙΑ.

Περασαν τρεις δεκαετιες απο τοτε και ... ΑΚΟΜΑ ΜΕ "ΔΟΝΕΙ" Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΟΥ BEOMASTER !!!!
Αυτο το πραγμα ειναι βγαλμενο μεσα απο την Οδυσσεια 2001, με καποιον Bowman να το απολαμβανει
στο Discovery-1 ..... (!!!!) ..... νομιζω οτι θα χαιδεψω κανα κουμπι και θα ακουσω τον HAL-9000 :p

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Bang & Olufsen, αξίζουν τα λεφτά τους;

Innersense, επέτρεψε μου, σαν συλλέκτης B&O των δεκαετιών 70 και 80, να διαφωνίσω. Η μόνη περίπτωση που θυμάμε να έχει χρησιμοποιηθεί μονάδα της philips ήταν στα πρώτα CD players. Σε μια εποχή που η αγορά δεν ήξερε αν το νέο πρότυπο θα μπορέσει να καθιερωθεί, και με δεδομένη την ταλαιπορια της βιομηχανίας εικόνας από τη μάχη των προτύπων στον χώρο του home video, η B&O δεν ήθελε να επενδύσει χρόνο και χρήμα σχεδιάζοντας δική της μονάδα CD, οπότε χρησιμοποίησε αυτή της philips.

Σε ότι αφορά το design τους ήταν και είναι πραγματικά κορυφαία.
Οκ, όπως είπα, έτσι είχα ακούσει. Απο εκεί και πέρα δεν διαφωνω σε κάτι.

Το 1980 (που ζουσα ακομα Αθηνα) ετυχε να βρεθω σε μια εκθεση HiFi στο Hilton.
Οταν οι φιλοι μου και εγω βρεθηκαμε μπροστα απο το Beomaster 1900 ... μας φυγαν τα βρακια.
Σημασια δεν ειχε η ηχητικη αποδοση ... αλλα η σχεδιαστικη κομψοτητα, το ΣΤΥΛ της καμπινας !!!
ΟΛΟΙ θελαμε να το κανουμε δικο μας ... ακομα και οταν αντιληφθηκαμε οτι υπηρχαν αλλα,
πολυ καλυτερα συστηματα ... ομως, σκετα, αχαρα, τετραγωνα ΚΟΥΤΙΑ.

Περασαν τρεις δεκαετιες απο τοτε και ... ΑΚΟΜΑ ΜΕ "ΔΟΝΕΙ" Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΟΥ BEOMASTER !!!!
Αυτο το πραγμα ειναι βγαλμενο μεσα απο την Οδυσσεια 2001, με καποιον Bowman να το απολαμβανει
στο Discovery-1 ..... (!!!!) ..... νομιζω οτι θα χαιδεψω κανα κουμπι και θα ακουσω τον HAL-9000 :p

Παρόμοια σκέψη είχα κάνει και εγώ όταν πρωτοείδα τα Beomaster 1900 - ότι θα μπορούσαν να είναι τμήμα του HAL-9000.
Γι'αυτό και όταν απέκτησα ένα πριν σχεδόν δύο χρόνια, το πρώτο πράγμα που έβαλα να ακούσω ήταν το Also sprach Zarathustra

Κάποια στιγμή θα σε καλέσω στο σπίτι να το δεις και να το ακούσεις (οκ το πρώτο είναι πιο συναρπαστικό από το δεύτερο)
αρκεί να μου υποσχεθείς ότι τα βρακιά θα μίνουν στη θέση τους :-)

Και για όσους δεν έχουν δει το Beomaster 1900 (για να μη ψάχνουν στο Google):
BO_Beomaster_1900_17.jpg
BO_Beomaster_1900_22.jpg

όχι άσχημο, για κάτι που κοντεύει τα 40 χρόνια !!!

Απάντηση: Re: Bang & Olufsen, αξίζουν τα λεφτά τους;

Aπο slip-stream σε ...slip-pad. ???

Ωιμε.! :laugh: