Βάψιμο τοίχου ως όθονη - Εντυπώσεις - Προτάσεις

manolis1976

New member
31 October 2008
67
Γεια σας

Έψαξα αρκετα το εν λογω θεμα και θα ηθελα να βοηθήσουν οσοι εχουν χρησιμοποιησει τον συγκεκριμενο τροπο να μαζεψουμε μερικες εντυπωσεις και αν γινεται να απαντηθουν μαζεμενα καποια συγκεκριμενα ερωτηματα που εχω.

Εχω σκοπο να χρησιμοποιησω το κιτ Mighty Brighty MPW30 για μια οθόνη 130" οπότε θα προτιμούσα εντυπωσεις απο αυτο το κιτ κυριως

1.Θελει ανανεωση το βαψιμο καθε χρονο?Γιατι αν ειναι ετσι ειναι εξαιρετικα δαπανηρο

2.Καθαρίζεται με ζεστό νερο οπως λεει χωρις να φθειρεται?

3.Το κιτρινισμα απο τον χρονο- τσιγαρο ισχυει οπως στο πλαστικό χρωμα ή εχουν προνοησει να μην ειναι αποροφητικό το υλικο και να καθαριζεται?
(οπως αντι της λαδομπογιας που υπαρχει υδατοδιαλυτο χρωμα που δεν κιτρινιζει καθολου

4.Αν γινει σε γυψοδανίδα ειναι καλυτερα -χειροτερα - ιδιο?(κυριως γιατι η γυψοσανιδα ειναι τελειο επιπεδο αλλα και με ενα κρυφο φωτισμο το παιζεις και σαν διακοσμιτικό)

5.Εντυπωσεις απο ποιοτητα εικονας σε σχεση με μια καλη οθόνη

6.Αυτο το γκριζαρισμα που βοηθαει στο κοντραστ δεν βγαζει ενα γκριζο απρο στις ασπρες σκηνες?

Αυτα και οτι αλλο εχετε υπ οψην , δεκτον , απλα για να μαζεψουμε σε ενα thread οτιδηποτε γνωριζουμαι για αυτο τοο θεμα που απασχολει πολλους.:2thumb22sup:

Ενδιαφέρομαι κι εγώ. Πόσο θα κοστίσει η επιφάνεια αυτή, τί ποσότητα θα χρειαστείς;

Re: Απάντηση: Βάψιμο τοίχου ως όθονη - Εντυπώσεις - Προτάσεις

Ενδιαφέρομαι κι εγώ. Πόσο θα κοστίσει η επιφάνεια αυτή, τί ποσότητα θα χρειαστείς;

200 ευρω λενε το mp20 300 το mp30 αλλα νομιζω οτι μπορουμε να το βρουμε φθηνότερα , τωρα για τα αλλα μη με ρωτας δεν εχω ιδεα γιαυτο ανοιξα το Thread :)

δεν ξερω ποση διαφορα θα δεις απο το απλο πλαστικο χρωμα ...
εδω κανουν δοκιμες σε απλο τοιχο και βαζουν αγγελια τις οθονες!

ποιος ειναι ο προβολεας που θα τον ανοιξεις τόσο?

Καποια πραγματα δεν αλλαζουν, οποτε αν κανετε ενα search σε παλιοτερα θεματα, εχουν συζητηθει και αναλυθει επαρκως τα παραπανω...

Και εγω για οθονη χρησιμοποιω τον τοιχο του σπιτιου. Η γνωμη μου ειναι οτι ενα απλο ασπρο ματ χρωμα και περασμα σε σπατουλαρισμενο τοιχο, 6-7 χερια, ειναι οτι πρεπει και κατα πολυ οικονομικοτερο.... κοστος για 5 λιτρα χρωμα που φτανει και περισσευει κοντα στο 20ρικο.

Οι κιτρινιλες απο καπνισμα και η οποια φθορα της οθονης θεωρω οτι θα ειναι πολυ μικροτερης εμβελειας και εμφανισης στην εικονα, απο την πτωση της λαμπας στο ιδιο χρονικο διαστημα (αν μιλαμε για μπαρ ισως αλλαζει το πραγμα ομως).

Η γυψοσανιδα ειναι προτιμοτερη αν δεν εχεις καλα σπατουλαρισμενο τοιχο συν το γεγονος της διακοσμησης που ανεφερες. Δυσκολευει τα πραγματα το γεγονος οτι οι διαστασεις στις γυψοσανιδες ειναι συγκεκριμενες και συνηθως πρεπει να ενωθουν δυο κομματια, αρα το σπατουλαρισμα δεν το γλιτωνεις.

Διαφορα απο κανονικες οθονες πιθανως και να εχει αλλα οχι κατι το τρομερο, ειδικα αν συνυπολογισεις και τη διαφορα τιμης (20Ε ο τοιχος 400+ η οθονη).

Για το γκριζαρισμα, αν εννοεις να αναμειξεις και μαυρο χρωμα, θα ελεγα καλυτερα οχι, εκτος αν εισαι απολυτα σιγουρος για το τι κανεις...

Αυτες ειναι οι δικες μου εντυπωσεις απο τη χρηση τοιχου ως οθονης...

Καποια πραγματα δεν αλλαζουν, οποτε αν κανετε ενα search σε παλιοτερα θεματα, εχουν συζητηθει και αναλυθει επαρκως τα παραπανω...

Και εγω για οθονη χρησιμοποιω τον τοιχο του σπιτιου. Η γνωμη μου ειναι οτι ενα απλο ασπρο ματ χρωμα και περασμα σε σπατουλαρισμενο τοιχο, 6-7 χερια, ειναι οτι πρεπει και κατα πολυ οικονομικοτερο.... κοστος για 5 λιτρα χρωμα που φτανει και περισσευει κοντα στο 20ρικο.

Οι κιτρινιλες απο καπνισμα και η οποια φθορα της οθονης θεωρω οτι θα ειναι πολυ μικροτερης εμβελειας και εμφανισης στην εικονα, απο την πτωση της λαμπας στο ιδιο χρονικο διαστημα (αν μιλαμε για μπαρ ισως αλλαζει το πραγμα ομως).

Η γυψοσανιδα ειναι προτιμοτερη αν δεν εχεις καλα σπατουλαρισμενο τοιχο συν το γεγονος της διακοσμησης που ανεφερες. Δυσκολευει τα πραγματα το γεγονος οτι οι διαστασεις στις γυψοσανιδες ειναι συγκεκριμενες και συνηθως πρεπει να ενωθουν δυο κομματια, αρα το σπατουλαρισμα δεν το γλιτωνεις.

Διαφορα απο κανονικες οθονες πιθανως και να εχει αλλα οχι κατι το τρομερο, ειδικα αν συνυπολογισεις και τη διαφορα τιμης (20Ε ο τοιχος 400+ η οθονη).

Για το γκριζαρισμα, αν εννοεις να αναμειξεις και μαυρο χρωμα, θα ελεγα καλυτερα οχι, εκτος αν εισαι απολυτα σιγουρος για το τι κανεις...

Αυτες ειναι οι δικες μου εντυπωσεις απο τη χρηση τοιχου ως οθονης...

κατά την γνώμη σου δηλαδη ολα αυτα περι κιτ ειναι ψιλοφουμαρα , δεν διαφωνω και μπορω να πω το υποψιαστικα και εγω αλλα γιαυτο περιμενω γνωμες...

οσων αφορα το μηχανακι ειναι vpl hw-10 και θα παιξει σε απολυτο σκοταδι με σκουρες ματ επιφανειες (μην πω μαυρο πανί στους τοιχους δηλαδη)

και ναι παιζει καλα εκει , το λεω γιατι το πηγα και το εστησα σε home cinema αιθουσα φιλου και βαλαμε να δουμε star trek 1080p σε 120" (ηθελα να δω αντιθεσεις στο διαστημα κτλ) τωρα βεβαια εγω ειδικος δεν ειμαι δεν καταλαβαινω διαφορές που λενε καποιοι αλλα αυτο που με ενδιαφερει ειναι το τελικο αποτελεσμα να ικανοποιει τα ματια μου και οχι τα μηχανακια μετρησης gamma :)

Οι οθόνες έχουν gain απο -κάτι μέχρι +πολύ, κάτι που δεν θα μπορείς να κάνεις με τον τοίχο! Πρωσωπικά νομίζω οτι οι οθόνη έχει την ίδια σπουδαιότητα με τον προβολέα, και θέλει πολύ προσεκτική επιλογή! χώρια που εάν έχω χώρο στον τοίχο θα κοίταγα για οθόνη curved! το απόλυτο!!!

Προβάλλω σε τοίχο σπατουλαρισμένο και βαμμένο απο μένα με ένα απλό πλαστικο χρώμα εδώ και 2 χρόνια,με έναν tw 700.
Όλα συναρτώνται με τη σχέση απόδοσης τιμής.Δεν νομίζω να είχα τρομερές διαφορές με ένα πανί που θα το πλήρωνα 600 ευρώ.(ο τοίχος κόστισε λιγότερο απο 20).
Αν ο προβολέας κοστίζει βέβαια κάποιες χιλιάδες ευρώ και οι συνθήκες είναι ιδανικές τότε το συζητάμε από άλλη βάση.....

Παιδια εγω εβαλα μια γυψοσανιδα την στοκαρισα ενα μονο χερι γιατι ειναι λεια σαν υλικο και την εβαψα με σατινε σιλικονουχο τσιμεντοχρωμα.Αρχικα την ειχα βαψει με απλο πλαστικο,καλης ποιοτητας ομως με το σατινε ειναι αλλο πραμα.Περιγραμμα μαυρο εβαλα ματ χαρτονι χαρτοκοπτικης που πουλανε στα βιβλιοπωλια,κολλητο με κολλα χαρτιου για να μπορω να αλλαξω πιο ευκολα την διασταση της οθονης,γιατι αν το βαψεις....Κοστος 50ευρω.Θα βαλω φωτο μολις μπορεσω.Νομιζω καλη περιπτωση.

και εγω μια απο τα ιδια εχω τον epson tw-700 και εχω βαψει ενα mdf 8αρι με τρια χερακια ακρυλικο ματ χρωματακι και ειμαι απολυτα ικανοποιμενος πηρα και απο το praktiker κορνιζουλα με 25 ευρο kai εφτιαξα ενα πολυ ωραιο καδρακι ελπιζω αυριο να ανεβασω φωτογραφιες

Εγω κυριοι αποφασισα με μεγαλες επιφυλαξεις να χρησιμοποισω τον τοιχο στο playroom o oποιος εβγαζε 121'' (16:9)- 110'' (2.35:1) max. Tον στοκαρισα οσο καλα μπορουσα φερνοντας τον σε ενα ικανοποιητικο επίπεδο και τον εβαψα 6 χερια!! με μια αποχρωση ελαφρια γκρίζα απο την Benjamin Moore πλαστικο ακρυλικο ματ. Παταω το ON στον Panasonic AE4000 και τον βαζω στα test patterns με τις εγχρωμες μπαρες για να δω τις αποχρωσεις των χρωματων στον τοιχο. Το αποτελεσμα απλα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!! ΑΠΟΛΑΥΣΗ. Μετα απο ενα γρηγορο set-up ρίχνω κι ενα bluray και μενω με το στόμα ανοιχτο. Εξαιρετικη ποιοτητα χρωματων και μαυρου, και ευκρινειας. Πραγματικα δεν περιμενα τετοια αποδοση στον τοιχο. Μετα απο αυτο δεν νομιζω να παω σε οθονη 120'' η οποια μπορει να κανει και 700+ Λεπτομερεις για το χρωμα και photos θα ακολουθησουν.........

επειδή το λευκό benjamin moore ήταν μέσα στα χρώματα που τεστάρισα τότε που έκανα τις δοκιμές ...και το ματ και το egg shell...θα σου πω οτι με τη dulux θα είχες καλύτερο αποτέλεσμα....

ΑΝ ΚΑΙ νομίζω ότι ο όμιλος ICI που ανήκει η dulux αγόρασε την benjamin moore...οπότε μπορεί να βελτίωσε και το λευκό...αλλά γιατί γκρί.???

Mη φανταζεσαι τιποτα σκουρο γκρι, ενα ελαφρα σπασμενο άσπρο είναι, αυτο ισως του δινει λιγο παραπανω contrast. Aλλωστε της DA-LITE η high contrast matte white εχει ελαφρα γκρι απόχρωση. Τελος παντων με τις αποχρωσεις μπορεις να παιξεις λιγο πανω-κατω.
Παρτε μια ιδεα..........

Attachments

• DSC00650.jpg
    DSC00650.jpg
    45.4 KB · Views: 169
  • DSC00656.jpg
    DSC00656.jpg
    41.5 KB · Views: 181
  • DSC00677.jpg
    DSC00677.jpg
    35.3 KB · Views: 203
  • DSC00645.jpg
    DSC00645.jpg
    95.4 KB · Views: 178
Εγω πάντος προβάλω σε τοίχο 3 χρόνια τώρα βαμμένο άσπρο ματ πλαστικό περίπου 136'.

dsc00090i.jpg

Πριν είχα μια da-lite 106'
Ποτέ μου δεν είχα αγοράσει πανάκριβη οθόνη αν και όταν είχα αγοράσει την da-lite ήταν αρκετά ακριβή για τα δικά μου δεδομένα (χιλιάρικο αν θυμάμαι καλά).Εντάξει δεν θέλω να κάνω θέμα για τις τύπου celexon που έχω αλλάξει κάτα περιόδους (οχι οτι είναι κακές οθόνες ,αντιθέτως είναι αξιοπρεπέστατες).
Η συμβουλή μου μετά απο πάνω απο 15 χρόνια που ζώ με βιντεοπροβολέα είναι ότι εαν υπάρχει διαθέσιμος τοίχος δεν υπάρχει κανένας λόγος αγοράς οθόνης. Το πρόβλημα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν περισευει τοίχος και αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε πτυσόμμενες οθόνες.

Στο κάτω κάτω με απλή λογική τι παραπάνω μπορεί να έχει μια οθόνη των 5000 ευρώ απο εναν σωστά βαμμένο και σπατουλαρισμένο τοίχο?
Μήπως η stewart εχει ανακαλύψει κανένα ειδικό χρώμα σε συνεργασία με την nasa και κρατάει το μυστικό κατασκευής του σε χρηματοκιβώτιο μαζι με την συνταγή της coca-cola?
Δεν νομίζω..
ή μήπως δεν μπορεί να αγοράσει ενα stewart πανί μια κινέζικη βιομηχανία ,να το αναλύσει και να το αντιγράψει με κόστος κάτω το 500%, ή δεν έχει γίνει ήδη αυτό?
Στο κάτω κάτω ένα βαμμένο ύφασμα είναι..μην τρελαθούμε κιόλας.

Στον τοίχο ή στην γυψοσανίδα ξεμπερδευεις απο ζάρες μια και καλή. Επίσης καθαρίζεις της οθόνη σου χωρίς να υπάρχει περίπτωση καταστροφής. Δεν σκίζεται!Μπορείς και πειραματίζεσαι με χρώματα και αποχρώσεις λευκού και γκρί. Αλλάζεις εύκολα το μέγεθος της οθόνης όπως π.χ έκανα πρόσφατα (απο 14κάτι' σε 136').Σου μένουν στην τσέπη αρκετά χρήματα .Κερδίζεις την χαρά της ιδιοκατασκευής.

Απο θέμα εικόνας και χωρίς να κάνω μετρήσεις επι του θέματος ,μπορώ να πώ με σιγουριά ότι η προβολή σε τοίχο είναι θαυμάσια

Επίσης στην κατασκευή οθόνης σε τοίχο τον μεγαλύτερο ρόλο για εμένα τον παίζει το σωστό σπατουλάρισμα και σε δεύτερη μοίρα το χρώμα.

παιδιά αν κάνουμε συζήτηση για το αν βλέπεται η εικόνα ή αν έστω είναι πολύ καλή θα συμφωνήσω....και εγώ μέσα είμαι....

αν τώρα βλέπουμε διαφορές σε δύο περίπου ιδιων δυνατοτήτων προτζέκτορες ή καθόμαστε με τα βιονικά μας μάτια και αντιλάμβανόμαστε το 5ο δεκαδικό ψηφίο στα nits στις τηλεοράσεις ..σαν αυτά που διαβάζω σε ριβιούς...θα πρέπει να πούμε ότι ναι μια καλή και ακριβή οθόνη ΕΊΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ από οποιοδήποτε τοίχο...

τωρά θα μου πείς...έχω 600 ευρό καλύτερη εικόνα;;;;σαφώς όχι....και στο μάτι μας όσο εξασκημένο να είναι να μην πολυβλέπουμε τη διαφορά...στο κάτω κάτω δεν θα εχουμε δίπλα στον τοίχο και μια stewart....απο εκεί και πέρα έχετε δίκιο οτι βολεύει κυρίως για πρακτικούς λόγους...ας πούμε ότι έχεις μια τηλεόραση στον τοίχο και θέλεις να βγάζεις την οθόνη σκεπάζοντας την τιβι....