Βάψιμο ξύλου....

Έχω μπερδευτεί λίγο με όλα αυτά :-/

Εγώ, διαβάζοντας αυτά που συμβουλεύετε οι πιο ειδικοί, έχω καταλήξει σε αυτή τη σειρά

2021-03-09_19-50-26.jpg

(τυχαίο δείγμα εταιρείας)

Δηλαδή, πρώτα τρίψιμο, μετά ένα βερνίκι εμποτισμού (ξανά απαλό τρίψιμο) και μετά ένα δυο χερια βερνίκι με ενδιάμεσο απαλό τρίψιμο

Σωστά ή λάθος;

Και επίσης, για πιο σκληρές καταστάσεις και καταπονήσεις των ξύλων, αλλά με τίμημα την πιο αφύσικη, κάπως συνθετική, υφή του ξύλου, χρησιμοποιώ τα αντίστοιχα Primer και Varnish πατωμάτων.

Nαι ετσι ειναι η σειρα. Μπορεις να σταματησεις και στο βερνικι εμποτισμου (δυο χερια) εαν δεν θες τελικο βερνικι κρουστας.
Υπαρχουν και βερνικια κρουστας ΜΑΤ που δεν γυαλιζουν καθολου, που σχεδον δεν φαινεται οτι εχεις περασει βερνικι.

Εαν εισαι ικανοποιημενος απο την επιφανεια μετα το πρωτο χερι βερνικι κρουστας/τελικο/φινιρισματος η οπως αλλιως λεγονται, δεν χρειαζεται καν απαλο τριψιμο.
Καλο πινελο χρειαζεσαι για να μην φαινονται οσο το δυνατον οι γραμμες.

Σωστα...
Μια χαρα τα εχεις σκεφτει απλως στην θεση του βερνικιου εμποτισμου εγω θα εβαζα συντηρητικο εμποτισμου ξυλου....
https://www.skroutz.gr/s/22977877/Vitex-Συντηρητικό-Ξύλου-Diaxyl-Extra-0-75lt-Διάφανο.html
Ο λογως που προσωπικα αναφερω το συντηριτικο ειναι οτι εμποτιζει την επιφανια του ξυλου βαθυτερα με αποτελεσμα να γινεται πιο ζωηρο το χρωμα απο το πρωτο χερι....συν οτι προσφερει
αντυμυκιτοκτονικη προστασια..

Για πιο σκληρες καταστασεις οντως τα σετ βερνικιων για πατωματα ειναι πολυ καλυτερα αλλα μονο για εσωτερικη χρηση...

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Σας ευχαριστώ :)

...... αλλα μονο για εσωτερικη χρηση...

Και αν θέλουμε για κάποιο ξύλο που θα βρέχεται ας πούμε, τι βάζουμε;

Στο ξυλο που βρεχεται βαζεις κανονικα συντηρητικο και εποιτα βερνικι νερου γυαλιστερο 2 στρωσεις...και λεω γυαλιστερο γιατι εποιτα τα ξυλα εχουν κλειστους ολους τους πορους οποτε αποκταει και μακροζωηα...

Κωστη, αυτο που ειπα ειναι ασταρι τοιχου, οχι ξυλου (βελατουρα). Ειμαι (σχεδον) σιγουρος οτι στις οδηγιες λεει 10% νερο σε μη πορωδεις επιφανειες, αλλα θα το τσεκαρω.

Αυτο που αναφερθηκε (εμποτισμου + sealer + κρουστας) θυμαμαι κι εγω να το διαβαζω καπου, οσο περιεργο κι αν ακουγεται. Δεν ειμαι 100% σιγουρος για την σειρα, αλλα νομιζω ηταν οπως την αναφερω. Δηλαδη, πρωτα εμποτισμου για το χρωμα και την προστασια, μετα sealer και μετα κρουστας για τελικο. Θεωρητικα το εμποτισμου κανει καπως και τη δουλεια του sealer, ενω κλεινει και τους πορους, οποτε που μπαινει το sealer; Θυμαμαι, ομως, οτι με ειχε πεισει αυτο που ειχα διαβασει.

Aγγελε ασταρι νερου για τοιχο να ξεκαθαρισουμε οτι ειναι καποιο σαν αυτο...το αναφερω μηπως μιλας για κατι αλλο....
https://www.skroutz.gr/s/23328737/Vitex-Primer-0-75lt-Ημιδιάφανο.html

Τα συγκεκριμενα αραιωνονται απο 50% και πανω ωστε να χρησιμοποιηθουν σωστα.....οποτε καπου νομιζω οτι κανεις λαθος....διαβασε τι λεει η συσκευασια..

Αγγελε το sealer ειναι για εντελως καθαρη επιφανια....τι να το κανεις μετα απο βερνικι εμποτισμου.....διαβασε τα specs εταιριων για να καταλαβεις...και ειναι αρκετα πιο δυνατο σαν υλικο απο τον βερνικη εμποτισμου σε απορροφητικοτητα...

Φυσικα και εχει χρησιμοτητα...ειδικα εαν θες με ενα υλικο μια και εξω να τελειωσεις μια δουλεια ειναι οτι πρεπει...και εγω το εχω χρησιμοποιησει αλλα οχι για εξωτερικες επιφανιας.....απλως εχει τα συν και τα πλην....

Απλως δεν γινεται,απαντωντας στον Αγγελο, να βαλεις βερνικι εμποτισμου και μετα sealer...δεν εχει ουσια....

Εαν περασεις 2-3 χερια γινεται δουλεια...αλλα δεν αντεχει γιατι δεν υπαρχει υλικο πρωτα προσφησης ωστε να κρατησει..για αυτο ανεφερα οτι εχει και πλην...

Υπόστρωμα είναι. Κλείνει τους πορους του ξυλου και δεν επιτρέπει την ανομοιομορφη απορρόφηση της μπόγιας τελικής σάρωσης.
Σε καμία περιπτωση δεν κάνει για τελική στρώση σε εξωτερικά εκτεθειμένα ξυλα.

Στο ειπα, Κωστη, κι εμενα μου εκανε εντυπωση. Αν δεν φαινεται, λεει 5% (ουτε καν 10% που θυμομουν) σε μη απορροφητικες επιφανειες και 25-50% σε απορροφητικες.
Για συγκριση, το vitex λεει 300-400%(!).
Παντως, κανει καλη δουλεια.
a67041c8710a30c4cb67f917e0da8e01.jpg
f3cb174ee0e3788336646323533ff8f2.jpg

Στάλθηκε από το SM-G950F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Κυριακο οκ...δεν θα διαφωνησω απο την στιγμη που το δουλευεις σαν υποστρωμα και εποιτα το καλυβεις με αλλο υλικο...σεβαστη η σκεψη σου...

Αγγελε οπως προειπα τα ασταρια νερου που αραιωνονται 1:1 εχουν την ταση να δημιουργουν φιλμ προστασιας και οχι προσφυση...οποτε προσωπικα δεν θα τα εμπιστευομουνα...
..και εξηγουμαι...
Εαν περασεις και τα 2,σε συγκριση με το Vitex ας πουμε, με τις αναλογιες που αναφερονται σε εναν τοιχο π.χ. που εχει στοκαριστει, οταν στεγνωσει αν κοιταξεις απο το πλαι θα δεις οτι της Benjamin θα γυαλιζει περισσοτερο...αυτο σημαινει πρακτικα οτι το υλικο δεν εκανε απολυτη προσφυση και δημιουργησαι μια κρουστα/πετσα....φιλμ οπως το ονομαζω εγω...

Δεν διαφωνω, Κωστη. Βασικα γιατι δεν εχω τις γνωσεις να διαφωνησω. Το συγκεκριμενο, με αραιωση 40% περιπου, μου φανηκε οτι εκανε καλη δουλεια, σε στοκαρισμενο τοιχο. Αλλα δεν εχω και εμπειρια απο αλλα.
Απλως το εβαλε για επιβεβαιωση αυτου που συζητουσα, οτι λεει πολυ μικρη αραιωση (ουτε καν 1:1, δλδ 100%, αλλα 5% μονο!).

Αλλα αντ' αλλα της Παρασκευης το γαλα.

Δοκιμασα καποια βερνικια, εμποτισμου και κρουστας, για ενα σουηδικο που θελω να βαψω.
Πιο ακυρα δεν θα μπορουσαν να ειναι τα χρωματα.
Τα πρωτα 4 ειναι εμποτισμου. Με την σειρα που φαινονται στο ξυλο ειναι τα αποκατω κουτια (ειναι 4 στο ξυλο, απλως τα πρωτα 2 ειναι ποκυ κοντινα). Τα επομενα 3 κρουστας.
Νομιζω φαινονται οι περιγραφες πανω στα κουτια, οποτε ενδεικτικα σημειωνω:
Τα δυο πρωτα, αν και σχεδον ιδια, εχουν αλλη περιγραφη (καστανια και τικ). Αντιστοιχα, τα δυο πρωτα μοιαζουν πολυ με το τελευταιο, που ειναι καρυδια, ενω το 3ο που ειναι καστανια, δεν μοιαζει καθολου με το 1ο που ειναι επισης καστανια.
Αντιστοιχα, στα κρουστας, το μεσαιο ειναι τικ, αλλα δεν μοιαζει καθολου με το τικ εμποτισμου (ενω μοιαζει αρκετα με την καστανια, αν και κοκκινιζει αρκετα).
Γενικα, βλεπω οτι οι περιγραφες δεν βοηθανε καθολου. Αν δεν το εχεις ξαναχρησιμοποιησει το παιρνεις και ελπιζεις.

20210325_203754.jpg

Αμα κανεις ενα πληρες δειγματολογιο οπως αυτο που εχεις ηδη κανει πανω στα ρεταλια, θα εισαι μια χαρα.
Απο κει και περα, οντως εχεις δικιο οτι σε νεα χρωματα που αγοραζεις, εαν δεν τα εχεις ξαναπαρει, απλα ελπιζεις...

Ετσι την πατησα με το Ryobi-δί χρωμα που εβαψα το εργαστηριο, αλλο ειχα δει στο Leroy αλλο μου εκατσε :)