Βάψιμο ξύλου....

Κυριακο, εαν βαλεις ιδια ποσοτητα απο το 1ο μεχρι το π.χ. 3ο χερι τοτε θα σκουρυνει, εξαρταται βεβαια και το ξυλο. Μην περνεις ως αναφορα το καλα δουλευμενο κοντακι απο ποιοτικη καρυδια (που ειναι "σφραγισμενα"), γιατι εχουν πεσει στα χερια μου και κατι κοντακια που ρουφαγαν σαν σφουγγαρι.
Α, και οι σταγονες εχουν νοημα στην μελλοντικη εφαρμογη για συντηρηση.

Θα ελεγα να φτασεις το ξυλο σε 600αρι grid και εαν χρειαστει στα ενδιαμεσα χερια του truoil να χρησιμοποιησεις απαλα ψιλο συρμα
Οσο σκουρο και να γινει το ξυλο ειναι παλισανδρος οποτε ειναι ηδη σκουρο απο μονο του. Θα πρεπει τωρα να βρω ατσαλομαλλο 0000
 
Καλησπέρα, μία συμβουλή θα ήθελα! Βάφω έπιπλο οξιάς (αναλυτική παρουσίαση κατασκευής εντός ολίγων ημερών) με βερνίκι εμποτισμού Berling απόχρωση καρυδιάς. Αυτή τη στιγμή περιμένω να στεγνώσει το πρώτο χέρι. Σκεφτόμουν μήπως να το περνούσα και κάποιο άχρωμο βερνίκι για περισσότερη προστασία (από υγρά κυρίως). Έχετε να προτείνετε κάτι; Ή δεν χρειάζεται; Θα ήθελα να διατηρήσω όμως την υφή που αφήνει το εμποτισμού και να μην γυαλίζει καθόλου!
 
Κυριάκο σωστά, παράλειψή μου. Πρόκειται για τραπέζι σαλονιού. Ποτήρια, πιάτα (με τραπεζόμαντηλο ή σουβέρ), κινητά τέτοια πράγματα
 
Δυστυχως το βερνικι εμποτισμου απο μονο του ειναι επιρρεπες στο λεκιασμα απο νερο και υγρα γενικοτερα καθως δεν σχηματιζει κρουστα.
Το βερνικι φινιρισματος (αχρωμο και ματ) θα προστατεψει πληρως απο το νερο αλλα η κρουστα ισως να μην σου αρεσει.

Αυτο που θα εκανα εγω ειναι να περνουσα το ξυλο (μετα απο τρια χερια εμποτισμου και απαλο τριψιμο με 1000αρι γυαλοχαρτο μετα καθε στρωση), ενα κερι σε μορφη παστας, αχρωμο -2 χερια τουλαχιστον. Η συγκεκριμενη μαρκα ειναι πολυ καλη.
https://www.polychromo.gr/product/22446/wax-polish-black-bison-paste-150ml-/
 
Συμφωνώ με τον Μιχάλη. Προσωπικά τα σταμάτησα τα εμποτισμου. Θέλουν πολύ καλό και σταθερό χέρι, ομοιόμορφο πέρασμα κλπ κλπ

Στάλθηκε από το AGS-W09 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Αυτο το κερι μπορει να το περασει απ'ευθειας στο φρεσκο και καλα γυαλοχαρταρισμενο ξυλο οξιας, ειτε αφου εχει εμποτιστει.
Υπαρχουν διαφορες αποχρωσεις κεριου παστας περαν απο το αχρωμο.

Σε ενα τραπεζακι σαλονιου εχω περασει πρωτα βερνικι εμποτισμου σκουρου χρωματος και μετα αυτο το αχρωμο κερι.
Οντως θελει καλο πινελο και προσοχη στην σωστη και ομοιομορφη βαφη το βερνικι.
 
Το βερνίκι το πέρασα με ρολάκι γιατί όντως με πινέλο που δοκίμασα σ' ένα ρεταλάκι, άφηνε γραμμές. Το τραπεζάκι το έφτασα στα 1000 στο τρίψιμο. Είχα στο νου 2 χέρια να κάνω, αλλά αφού προτείνετε 3 θα το κάνω. Μιχάλη αυτό το κερί πως εφαρμόζεται; Με μαλακό πανάκι; Αφήνει κάποια γυαλάδα και σε πόση ώρα στεγνώνει;
 
Γιατί το πάτε τόσο ψιλά? Εγώ μέχρι 180 τα δουλεύω και είναι εντάξει.

Στάλθηκε από το AGS-W09 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Το βερνίκι το πέρασα με ρολάκι γιατί όντως με πινέλο που δοκίμασα σ' ένα ρεταλάκι, άφηνε γραμμές. Το τραπεζάκι το έφτασα στα 1000 στο τρίψιμο. Είχα στο νου 2 χέρια να κάνω, αλλά αφού προτείνετε 3 θα το κάνω. Μιχάλη αυτό το κερί πως εφαρμόζεται; Με μαλακό πανάκι; Αφήνει κάποια γυαλάδα και σε πόση ώρα στεγνώνει;
Φίλε Γιάννη για έξτρα προστασία σε έπιπλα , τραπέζια , παγκους σε μπαράκια-καφέ κλπ χρησιμοποιώ κάποιο σατινέ διάφανο πολυουρεθάνης βερνίκι για πατώματα . Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα της 3V3 σατινέ με βάση το νερό και ρητίνες που είναι για πατώματα . Αρκετα σκληρό και αυτό αλλά πιο βατό στην χρήση από τα υπόλοιπα βερνίκια .

Το χιλιάρι που πηγές για έπιπλο είναι υπερβολή , ίσα ίσα που δημιουργεί προβλήματα όπως το ότι δεν εισχωρουσε και ομαλά το βερνίκι . Τετοια νούμερα είναι για αντικείμενα που θα περαστούν με κάποιο λάδι .
Το έχω ξαναγράψει για καλύτερο αποτέλεσμα τα βερνίκια εμποτισμού περνιουνται με πινέλο , παράλληλα με τα νερά και ανάμεσα στα χέρια ένα απλό γιαλοχαρταρισμα .
 
Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Το βερνίκι το πέρασα με ρολάκι γιατί όντως με πινέλο που δοκίμασα σ' ένα ρεταλάκι, άφηνε γραμμές. Το τραπεζάκι το έφτασα στα 1000 στο τρίψιμο. Είχα στο νου 2 χέρια να κάνω, αλλά αφού προτείνετε 3 θα το κάνω. Μιχάλη αυτό το κερί πως εφαρμόζεται; Με μαλακό πανάκι; Αφήνει κάποια γυαλάδα και σε πόση ώρα στεγνώνει;

Προτεινω 3 χερια λογω οτι δεν θα μπει βερνικι φινιρισματος στο τελος αλλα τωρα που βλεπω οτι το πηγες μεχρι 1000 το τριψιμο, ισως να ειναι και πιο απαραιτητο το 3ο χερι.
Σωστα ειπε ο Ηλιας οτι οταν τριβουμε τοσο πολυ, δεν γινεται η σωστη απορροφηση απο το ξυλο, ιδιως οταν προκειται για σκληρο ξυλο. Μειωνονται οι ποροι και το βερνικι πιο δυσκολα γαντζωνεται/απορροφαται. Τετοιου επιπεδου τριψιμο γινεται μονο οταν το ξυλο θα φινιριστει με κερι/λαδι/γομαλακα/danish oil και παρομοια. 800-1000αρι γυαλοχαρτο ειναι μεταξυ των βερνικωματων.

Τωρα ομως επειδη εσυ δεν θα το περασεις με βερνικι φινιρισματος (κρουστας) και δεν ειναι επιπλο εκτεθιμενο σε υγρασιες κλπ, δεν πειραζει που το ετριψες τοσο.
Το κερι περνιεται με πανακι και αφου στεγνωσει γυαλιζεται επισης με πανακι που δεν αφηνει ινες ειτε με ειδικες βουρτσες. Γραφει οδηγιες το καθε κουτακι.

Παρεμπιπτοντως να πω οτι εαν ενα αντικειμενο περαστει με βερνικι κρουστας, αρκει τριψιμο μεχρι 180-240 grit.
Η κρουστα που δημιουργειται ειτε το τριψεις μεχρι 180 ειτε μεχρι 1000 δεν αφηνει να φανει καμμια διαφορα.
 
Α, ρε παιδιά, εγγύηση είστε! Λοιπόν πήγα σε 1000 πιο πολύ για να δω τις διαφορές από κόκκωση σε κόκκωση. Πρώτη φορά το έκανα, δεν ξέρω αν το επαναλάβω. Η αλήθεια είναι πως από το 400 και μετά μου ήταν αδύνατο να αντιληφθώ οποιαδήποτε διαφορά στην αφή.

Το βερνίκι 3V3 επίσης ακούγεται πολύ ωραία ιδέα και νομίζω πως το ματ του αφήνει και ωραία υφή! Φαντάζομαι πως κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει που είναι νερού, έτσι δεν είναι; Το εμποτισμού που έβαλα, αν και έτοιμο προς χρήση, είναι βάσεως διαλύτη.
 
Οχι δεν θα εχει θεμα αν το βερνικι φινιρισματος ειναι νερου.
Ισως υπηρχε προβλημα εαν το εμποτισμου ηταν νερου και το τελικο ηταν διαλυτου.

Η υφη στην αφη, και στο ματ, και στο σατινε, και στο gloss ειναι η ιδια. Η γυαλαδα εχει διαφορα.
 
Εγώ με δύο χέρια εμποτισμού, με ενδιάμεσο απαλό γυαλοχαρτάρισμα 450 (την τεχνική την αντέγραψα από αυτό το νήμα) παίρνω τέλειο αποτέλεσμα, πολύ απαλό και χωρίς "γραμμές".
Η μόνη μάρκα που έχω δοκιμάσει είναι Vivexyl με πινέλο με φυσική τρίχα που τσεκάρω να είναι πολύ απαλό στην αφή.
Μέχρι να διαβάσω αυτά που γράφετε παραπάνω , είχα την εντύπωση ότι τα βερνίκια εμποτισμού δεν κάνουν γραμμές ποτέ επειδή υποτίθεται ότι το όλο το υγρό απορροφάται από το ξύλο.
 
Αλήθεια, το λινέλαιο auro (με ή χωρίς πορτοκαλέλαιο) πως θα συμπεριφερόταν; Προτείνετε η χρήση του πάνω από βερνίκια εμποτισμού;