Βάψιμο ξύλου....

Μπάμπη αφού οι πόροι είναι σφραγισμένοι από το βερνίκι πως και πότε θα απορροφηθεί το teakoil...;!!!
Νομίζω οτι κανένα teakoil δεν πρόκειται να στεγνώσει...

Λάδι πάνω από βερνίκι δεν μπαίνει, θέλει τρίψιμο.
Εγώ, εκτός από ξύλινες γλάστρες τραπέζια πέργκολες κλπ, έχω κι ένα ίδιο παγκάκι που μένει έξω όλο το κακοκαίρι. Και σε πολύ δύσκολες συνθήκες, δίπλα στην θάλασσα, που το βράδυ γίνεται μούσκεμα και την ημέρα το ψήνει ο ήλιος. Δεν υπάρχουν χειρότερες συνθήκες.
Ξεβίδωσα τις ταύλες, τις έτριψα με το τριβείο, τις πέρασα δύο χέρια teak-oil και το ξαναμοντάρισα. Αυτό έγινε πρίν δέκα χρόνια περίπου και μου πήρε μιά ώρα για το τρίψιμο και μια μέρα για να στεγνώσει.
Απο τότε και μέχρι σήμερα το περνάω κάθε ΔΥΟ χρόνια teak-oil μ´ ένα σφουγγάρι. Δέκα λεπτά δουλειά.
Βερνίκι κρούστας δεν χρησιμοποιώ ποτέ και πουθενά πλέον παρα μόνο σε ξύλινα που δεν πρόκειται να βγούν απ´ το σπίτι.

Μπαμπη πραγματι πολυ δυσκολες οι συνθηκες τις οποιες αναφερεις αλλα η διαφορα με το βερνικι νερου ειναι οτι δεν το περνας ανα 2 χρονια....αλλα τουλαχιστον 5...
Προσωπικα μιλαω για βερνικι κρουστας μονο νερου και σε καμια των περιπτωσεων νεφτιου η διαλυτικου...!!!!
Ουτε πατωματων η 2 συστατικων...απλως δεν κρατανε...

Χρησιμοποιω της Vernilac απο το 2000 και δεν αντιμετωπιζω προβλημα...

https://www.seferis-xromata.gr/vernikia-sintiritika/vernikia-xylou/vernilac-aquacare-750ml

...αλλα σε ορφανο ξυλο παντα μα παντα βαζω συντηρητικο...χωρις αυτο δεν υπαρχει διαρκεια....και φυσικα προσφυση σε ξυλο...

Μηπως χρησιμοποιητε κατευθειαν το βερνικι και εχετε θεματα...;....μου κανει τρομερη εντυπωση οτι λετε οτι δεν αντεχουν...

Επαναλαμβανω εαν δεν ακολουθηθει σωστη σειρα δεν υπαρχει μακροπροθεσμο αποτελεσμα...

Δεν εχω καθολου φωτο απο δουλεια να δειξω την ολη διαδικασια..και νομιζω οτι ειναι η 3 φορα που επαναλαμβανεται η ιδια συζητηση....

Last edited by a moderator:
Καλησπερα μαστορια, ενα τραπεζι κεντρου λακαριστο ειχε γρατσουνιστει και το επεξεργαστηκα για να μην χρειαστει να το βαψω¨

1.jpg

2.jpg

Ξεκινησα με διαφορα γυαλοχαρτα απο 500-5000 και λιγο νερο

3.jpg

4.jpg

Μετα σε κρεμα γυαλισματος αυτοκινητου με το εκκεντρο,και τελειωμα με το μαλλινο για γυαλισμα.
Εναν αλοιφαδορο της Rupes που αγορασα Ελλαδα δυστυχως δεν καταφερα να τον παρω μαζι, λογω βαρους,
θα ειχα ακομη καλυτερο αποτελεσμα

6.jpg

7.jpg

8.jpg

10.jpg

Εδω φαινεται η διαφορα καπως στο αριστερο με το δεξι που το αφησα για μετα

11.jpg

Μπραβο Γιωργο, σαν καινουριο γινεται!

Επεξεργασια λακας και γυαλισμα σαν να ηταν το πλαστικο απο φαναρι αυτοκινητου!!

Πολύ καλό το αποτέλεσμα...!!!
Αναδείχτηκε και διορθώθηκε με το παραπάνω...!!!
Το boschακι μια χαρά τα κατάφερε...!!!

Ευχαριστω Μιχαλη! Ετσι ακριβως,αυτη η τεχνικη μπορει να γινει σε βαμμενες επιφανειες ξυλου,πλαστικα,κτλ

Ευχαριστω Κosstv! Τα αξιζε με το παραπανω,το αδερφακι του το gex125 εχει μεινει στο ραφι απο τοτε που το πηρα!
Αυτα τα 150 Watt παραπανω κανουν μεγαλη διαφορα στο τριψιμο,αξιζε η επενδυση

Τελικά θα το αποσυναρμολογησουμε, θα το τριψουμε και θα το περάσουμε με teak oil. Ο λόγος είναι καθαρά για να αποφύγουμε το τρίψιμο τις επόμενες φορές. Εχθές λίγο που ετριψα με το χέρι σου μια μεριά με 240 έφευγε πολυ γρήγορα και εύκολα το παλιό βερνικι. Οπότε θα τα βγάλω και θα τα τρίψω με το τριβειο. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις πολύτιμες πληροφορίες.

Στάλθηκε από το MI 5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Να το τριψεται τόσο ώστε να μην υπάρχει δείγμα από βερνίκι στην επιφάνεια ..ετσι θα το αποφυγεται τελειος τις επόμενες φορες....θεωρώ ότι θέλει 120-150 στην αρχή για να το πάρει καλά...

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Να το τριψεται τόσο ώστε να μην υπάρχει δείγμα από βερνίκι στην επιφάνεια ..ετσι θα το αποφυγεται τελειος τις επόμενες φορες....θεωρώ ότι θέλει 120-150 στην αρχή για να το πάρει καλά...
Ναι θα το ξεκινήσω από 120 που έχω κιολας για να μην περιμένω... και ελπιζω να μην έχουμε θέμα.

Εχε, μονο, υποψη σου οτι, αν το τριψεις για να φυγει το παλιο βερνικι, αναλογα και με το τι βερνικι ηταν (εμποτισμου, κρουστας, χρωματιστο ή διαφανες κτλ), πιθανοτατα θα δεις τελειως αλλο χρωμα απο κατω.

Και μετα το λαδι, παλι αναλογως το λαδι (αλλοι εδωμεσα θα μπορουν να σου πουν πολυ περισσοτερα), μπορει το τελικο χρωμα να ειναι πολυ διαφορετικο απο αυτο που ηταν μεχρι σημερα.

Άγγελε το ζητούμενο δεν είναι να βρει το φυσικό ξύλο...;
Τα λάδι διάφανο δεν είναι.. ;
Δεν θα αλλάξει τίποτα εαν ειναι ήδη διάφανο το βερνικι...Εάν είναι χρωματισμενο ναι..
Η ουσία και το τεχνικό του θέματος ειναι να κάνει σωστή πρόσφυση το teakoil...

Άγγελε το ζητούμενο δεν είναι να βρει το φυσικό ξύλο...;
Τα λάδι διάφανο δεν είναι.. ;
Δεν θα αλλάξει τίποτα εαν ειναι ήδη διάφανο το βερνικι...Εάν είναι χρωματισμενο ναι..
Η ουσία και το τεχνικό του θέματος ειναι να κάνει σωστή πρόσφυση το teakoil...

Ναι ρε συ Κωστη.
Απλως προειδοποιω γιατι μπορει να μην το ειχε σκεφτει ο ανθρωπος. Και να του βγει π.χ. πιο ανοιχτο και να μην του αρεσει.

Tο λαδι κανει πολυ καλη δουλεια αλλα θελει το χρονο του,και πολλα χερια μεχρι να σταματησει να αποροφαει και να κλεισει ολους τους πορους.
Το πρωτο χερι ειδικα χρειαζετε μερες να κατσει μακρυα απο ηλιο σε χωρο με αερισμο.
Μια αλλη λυση για να αποφυγεις το βερνικι ειναι το stain, που αποροφατε,προστατευει και ειναι πολυ ποιο ευκολο στην επομενη συντηρηση

Ήδη κάναμε κομμάτια το πρώτο παγκάκι. Σήμερα αν προλάβουμε θα το τρίψουμε και θα διαλύσω και το τραπεζάκι που έχει μόνο 4 ξυλα. Αποφασίσαμε ότι δεν γίνεται να τρίβουμε κάθε 3-4 χρόνια. Δεν μας πειράζει για το χρώμα. Θα βάλω φώτο όταν έρθει το teak oil που παρήγγειλα και έχω αποτέλεσμα.

Καλά κάνατε και τα ξήλωσατε ολα...ωστε να τριφτουν σωστα.
Βγάλε και τώρα φωτο εαν μπορείς την διαφορά του τριμμενου με ενός παλιού...
Το αναφέρω για να είναι κατανοητό σε πιο σημείο πρέπει να φτάσει το τριψιμο ώστε να είναι σωστο για βαφή...αλλά και να υπάρχει σαν δεδομένο εδώ μέσα για κάποιον άλλο που θα κάνει το ίδιο..
Με το χέρι η με τριβειο θα το κάνεις.. ;

Χαιδεμα καθε τεσσερα χρονια με ενα scotch bright οχι τριψιμο.

Τα βερνικια δεν εχουν σχεση με αυτα που ξεραμε προ εικοσαετιας με τα ξεφλουδισματα που τριβαμε τα παραθυροφυλλα τη μιση μας αδεια για να τα βαψουμε.

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Eτσι ειναι....
Κυριακο εγω τα κανω με 180αρη freecut ισα να κανει ενα πολυ ελαφρυ γρεζι....

Καλά κάνατε και τα ξήλωσατε ολα...ωστε να τριφτουν σωστα.
Βγάλε και τώρα φωτο εαν μπορείς την διαφορά του τριμμενου με ενός παλιού...
Το αναφέρω για να είναι κατανοητό σε πιο σημείο πρέπει να φτάσει το τριψιμο ώστε να είναι σωστο για βαφή...αλλά και να υπάρχει σαν δεδομένο εδώ μέσα για κάποιον άλλο που θα κάνει το ίδιο..
Με το χέρι η με τριβειο θα το κάνεις.. ;
Με τριβειο θα τα σφινωσω δίπλα δίπλα το ένα με το άλλο και θα τα τρίψω.. Θα βγάλω φώτο. Δεν κατάφερα σήμερα να τα πιάσω. Πάλευα με άλλη κατασκευή.

Τα βερνικια δεν εχουν σχεση με αυτα που ξεραμε προ εικοσαετιας με τα ξεφλουδισματα που τριβαμε τα παραθυροφυλλα τη μιση μας αδεια για να τα βαψουμε.
Έχει πολλά σημεία που θα θέλανε τρίψιμο και αυτό πρέπει να έχει παλιό βερνικι. Από πάνω σχεδόν έχει φύγει ενώ από πίσω έχει ελαφρώς; ξεφλουδιστει. Τώρα η παραγγελία έφυγε για teak oil και θα δούμε αποτέλεσμα.

Last edited by a moderator:

τωρα με εβαλες σε σκεψεις..υπαρχει scotch bright σε σχημα καμπανας και δισκου (σαν γυαλοχαρτου)?