Βάψιμο ξύλου....

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Θυμηστε μου please:
Εχει συζητηθει η μιξη βερνικιων νερου με διαλυτη. Αλλα δεν θυμαμαι, ΔΕΝ κανει (σκαει) το εμποτισμου νερου με κρουστας διαλυτη, ή το εμποτισμου διαλυτη με κρουστας νερου;

Επισης, βελατουρα νερου με χρωμα διαλυτη, ή βελατουρα διαλυτη με χρωμα νερου κανει

(Προφανως, ιδιο με ιδιο ειναι το ιδανικο, φανταζομαι)

ok

Δεν αναμεγνιονται σε καμία των περιπτώσεων... Πώς τα σκέφτηκες τα παραπάνω. ;???

Μα ειμαι σχεδον σιγουρος οτι κατι τετοιο εχουμε πει.
Αν καταλαβαινω την, κρυπτογραφικη, απαντηση/παραθεση του Μιχαλη, κι αυτος το ιδιο λεει. Οτι γινεται εμποτισμου διαλυτη με κρουστας νερου και βελατουρα διαλυτη με μπογια νερου.

Εγώ κατάλαβα το ένα μέσα στο άλλο έτσι όπως το ανέφερες....!!!!.

Εσύ μιλάς για πρώτο υλικό και για δεύτερο...

Εμποτισμου νερού και επειτα κρουστάς διαλύτη= δεν κάνει.
Εμποτισμου διαλύτη και επειτα κρουστας νερου= δεν κάνει..

Βελατουρα νερού και επειτα χρώμα δυαλιτη= δεν κάνει

Βελατουρα νεφτιου θες να πεις( διαλυτικου νιτρου βελατουρα υπαρχει μονο σουφασερ που αποκλειεται να χρησιμοποιησεις ειναι για λάκες κυριως)και επειτα νερού ριπολινη = κανει...

Στο έχω ξαναπεί κρατά μια σειρά με τα χρώματα και μια τα αναμειγνυεις...

Last edited by a moderator:
Πάντως εγώ εδώ και καιρό σε 4 μεγάλες κατασκευές χρησιμοποιώ εμποτισμού berling που αν και έτοιμο προς χρήση είναι διαλύτου και από πάνω την εξαιρετική πρόταση του kenzo βερνίκι πατωμάτων v33 που είναι επίσης έτοιμο προς χρήση και νερού. Κανένα πρόβλημα με αυτόν τον συνδυασμό.

Κωστη, ναι, εννοω απο πανω.
Επισης, ναι, και στο χρωμα και στα βερνικια, λεγοντας "διαλυτη" εννοω νεφτιου, σε αντιδιαστολη με νερου.
Στην ουσια, τωρα, ο Μιχαλης (νομιζω οτι) λεει οτι κατω διαλυτη πανω νερου, ειναι ok. Το ιδιο και ο Γιαννης.
Μηπως τα "δεν κανει" τα δικα σου αναφερονται σε "διαλυτη" εννοωντας νιτρου, και αρα συμφωνεις με τους προηγουμενους, οτι κανει νεφτιου και απο πανω νερου, ή οχι;

Οι διαλυτες νεφτιου/νιτρου -σαν πιο ισχυροι απο τους διαλυτες νερου (διαλυτης ειναι και το νερο)- μπορει να επηρρεασουν το υποστρωμα εαν ειναι νερου.

Το ιδανικο προφανως ειναι να μην μπλεκονται βερνικια με διαφορετικους διαλυτες.

Ναι, λογικο.
Με την ευκαιρια, ποια κανουν καλυτερη δουλεια, σε προστασια, απλωμα, φινιρισμα κτλ;
Τα νερου ειναι σαφως πιο ακριβα, ολα. Προφανως ενας λογος ειναι οτι ειναι πολυ πιο υγιεινα και φιλικα προς το περιβαλλον (οι διαφορες στα VOC-ΠΟΕ ειναι τεραστιες). Κατα τα αλλα, ομως;

Edit: Παντως, για να πω και την εμπειρια μου, περυσι που εφτιαξα το "learning tower" της μικρης, με κοντρα πλακε και πευκο, πηρα (εντελως στην τυχη), ενα βερνικι εμποτισμου νερου (της Kraft) και βερνικι κρουστας νεφτιου (της Mercola). Μεχρι σημερα κανενα απολυτως θεμα. Ισως ημουνα τυχερος μες στην ασχετοσυνη μου :)
(Πριν 2 λεπτα τα τσεκαρα για να θυμηθω τι ηταν)

Μεχρι πριν λιγα χρονια χρησιμοποιουσα μονο βερνικια νεφτιου αλλα η ευκολια καθαρισμου πινελων και ελαχιστης μυρωδιας των βερνικων νερου με εκαναν να αλλαξω στρατοπεδο.

Εχω την εντυπωση, που μπορει να ειναι και η ιδεα μου, οτι το αποτελεσμα με τα βερνικια νεφτιου ηταν καλυτερο και σε εμφανιση και σε αντοχη.

Ομως, παντα εχω ενα βερνικακι θαλασσης διαλυτου τριγυρω για καθε περιπτωση:)

Κωστη, ναι, εννοω απο πανω.
Επισης, ναι, και στο χρωμα και στα βερνικια, λεγοντας "διαλυτη" εννοω νεφτιου, σε αντιδιαστολη με νερου.
Στην ουσια, τωρα, ο Μιχαλης (νομιζω οτι) λεει οτι κατω διαλυτη πανω νερου, ειναι ok. Το ιδιο και ο Γιαννης.
Μηπως τα "δεν κανει" τα δικα σου αναφερονται σε "διαλυτη" εννοωντας νιτρου, και αρα συμφωνεις με τους προηγουμενους, οτι κανει νεφτιου και απο πανω νερου, ή οχι;

Τα δικά μου "δεν κάνει" αναφέρονται σε όλα τα διαλύτου...είτε αφορά νιτρου,είτε νευτιου,είτε πολυρεθανης και υσχιουν κατε με και στην πραξη τόσο σε εξωτερικού όσο και εσωτερικού χώρου..Είναι συγκεκριμένο αυτό που λεω/ πιστεύω..

Τα εμποτισμου διαλύτου με αυτά που αραιωνονται με white spirit(Δηλ νευτιου) ,όπως στην περίπτωση της berling που αναφερει ο Νικος(diablo),ειναι αρκετα πιο αδυνατά υλικά από άλλα διαλυτικά..επειδή ειναι σιλικονουχο που σημαίνει περισσότερες ανοχες για αυτο και ενδεχονενος να εχει κρατησει...έαν το έχει κάνει μάλιστα και σε εξωτερικού χώρου μεγάλες κατασκευές ο χρόνος θα δείξει πόσο θα κρατήσει...Προσωπικά οτιδήποτε σχετίζεται με νέυτη η διαλύτου έξω εμενα δεν μου εχει κρατήσει..το έχω σταματήσει δια ροπάλου.

Όμως επειδή γενικεύτηκε πολύ με τα υλικά λέγοντας ένα νευτιου η διαλυτικόυ αόριστα άκρη δεν βγαίνει...και συνεχώς θα μπερδευόμαστε γενικότερα καλό είναι να ειδικεύούμε τι ακριβώς θα χρησιμοποιήσουμε και που..
Το να λέμε εννοώ διαλύτου του νευτιου Άγγελε αλλά να βάζω στην εξίσωση όλα τα υλικά δεν μπορεί να βγει άκρη μετά συγχωρήσεως...

Πες πρώτα τι είναι αυτό που θα βάψεις, τι θες να κάνεις και εποιτα συζητάμε τι και πώς...
Υπάρχουν ένα σωρό υλικά...Όπως είδες και με τα κάγκελα ανάλογα του τι θες να κάνεις υπάρχει και ανάλογη σειρά...Έτσι υσχιει σε όλα...

Υ.γ...Για να μην παρεξηγηθώ καταθέτω την άποψη μου από την δική οπτική γωνία...

Ρε συ Κωστη τι λες; ΚΑΜΙΑ παρεξηγηση, φυσικα (απο εμενα, τουλαχιστον). Να προσπαθεις να με βοηθησεις, απαντωνταςσε ερωτηση μου, και να παρεξηγηθω κι απο πανω;

Δεν ειχα κατι συγκεκριμενο για βαψιμο στο μυαλο μου.
Απλως, εχω αρκετα χρωματα διαλυτη και λιγα νερου, οπως επισης και βελατουρα διαλυτη, αλλα οχι νερου, αλλα και βερνικι εμποτισμου νερου, αλλα οχι διαλυτη.
Επειδη, λοιπον, ειναι και ακριβα τα νερου, αναρωτιομουν ποσο απαραιτητο ειναι να "συμπληρωσω" τα παραπανω με πληρες σετ νερου, που θα εβγαινε πολυ ακριβα.
Αν π.χ. μεθαυριο θελω να βαψω ενα ξυλο πρασινο, που πηρα χρωμα νερου, αν γινεται να βαλω απο κατω βελατουρα διαλυτη ή πρεπει υποχρεωτικα να παω να παρω και βελατουρα νερου.
Μονο μετα που ειχα κανει την ερωτηση διαπιστωσα οτι ειχα κανει αυτη τη μιξη στο learning tower, στην τυχη εντελως.

Καλησπέρα ,θελω την βοηθεια σας, θελω να βαψω αυτη την https://www.ikea.gr/domatia/upnodomatio/surtarieres-upnodomatiou/surtarieres/malm-syrtariera-me-6-syrtaria-me-enisxymeno-skeleto/70403593 συρταριερα απο ikea, τι προτεινεται? Αυτα τα χρωματα κιμωλιας, σε σπρει η σε μπογια με πινελο, ισχυει οτι πιανουν πανω χωρις τριψιμο κλπ?

Ευχαριστω

Παίδες θα ήθελα κάποιος που θα βάψει με χρώμα κιμωλιας πάνω σε μελαμινη να κάνει μια με το νύχι του σε μια λεία επιφάνεια αφου εχει στεγνωσει καλα να μας πει απο θεμα αντοχης τι λέει...

δεν ξερω τι επιφανεια εχει η συρταριεςρα, αλλα εαν ειναι μελαμινη θελει ενα "αγριεμα" η επιφανεια και ασταρωμα, μετα βαφεις οτι θες

Καπου διαβασα οτι η κιμωλια θελει απο πανω ενα χερακι κερι, για φινιρισμα. Δεν ειμαι σιγουρος αν ισχυει.

δεν ξερω τι επιφανεια εχει η συρταριεςρα, αλλα εαν ειναι μελαμινη θελει ενα "αγριεμα" η επιφανεια και ασταρωμα, μετα βαφεις οτι θες

Θανάση όπου έχω επιχείρησει να βάψω σε λεία επιφάνεια ασταρωνω πρώτα με wash prime και εποιτα με χρώμα...
Το τριψιμο/αγριεμα οπωσδήποτε πρέπει να γίνει.

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Καπου διαβασα οτι η κιμωλια θελει απο πανω ενα χερακι κερι, για φινιρισμα. Δεν ειμαι σιγουρος αν ισχυει.

Ισχύει. Για φινίρισμα, παλαίωση όπου είναι επιθυμητό, και προστασία. Εναλλακτικά βερνίκι νερού.

Καλησπέρα.
Υπάρχει μια επιφάνεια ξύλου βαμμένη κόκκινη λάκα. Η βαφή είναι εξαιρετικής ποιότητας όμως λόγω άτσαλης χρήσης έχει κάποια σημάδια. Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος βαψίματος αυτού του είδους; Υπάρχει κάποιο προιόν που μπαίνει πάνω από το ακρυλικό και αυξάνει την αντοχή; Ακόμη, καθώς άσχετος, ποια τα κορυφαία ακρυλικά; Τα βασικά - τρίψιμο με δύο γυαλόχαρτα, πέρασμα πρώτο χέρι με κάτι που δε θυμάμαι τώρα και ξανά τρίψιμο πριν το ακρυλικό - τα διάβασα ψάχνοντας.

Πάνω από λακα μπαίνει και τελειωνει παλι με λακα κανονικά...
Από εκεί και πέρα έχει σημασία πως έχει δουλευτει η πόρτα σαν απότελεσμα..
Συγουρα με κομπρεσέρ αέρος είναι το ιδανικοτερο...