Βάψιμο ξύλου....

Καλησπέρα. Σε καδρονι ελατο πλαναρισμενο απο leroy τι βαψιμο πρεπει να κανω; πρωτα ασταρι ή πρωτα βερνικι εμποτισμου

Εξαρταται που θα ειναι και τι θες να κάνεις...
Εάν είναι έξω και με νερού υλικά γίνεται..

Εξαρτάται τι χρώμα το θες. Αν θα το κάνεις φυσικό χρώμα ξύλου ή χρώμα άσπρο κλπ.

Απ' όσα γνωρίζω κι έχω δει περνάς το ένα από τα δύο.
Και τα δύο κλείνουν τους πόρους το ξύλου και το άλλο υλικό δύσκολα εισχωρεί ώστε να κάνει σωστά τη δουλειά του.
Η βελατούρα χρησιμοποιείται περισσότερο για να μπορείς να περάσεις από πάνω κάποιο χρώμα. Δεν γνωρίζω αν κάνει τόσο καλή δουλειά όσον αφορά την συντήρηση του ξύλου.
Αντίθετα τα βερνίκια κάνουν καλή συντήρηση αλλά δεν νομίζω οτι μπορείς να περάσεις χρώμα επάνω τους.

Επίσης πιστεύω πως είτε το ένα είτε το άλλο υλικό, στο τέλος χρειάζονται ένα πέρασμα με βερνίκι.

Να λοιπον μια καλη ερωτηση:
Αν τα βερνικια εμποτισμου παρεχουν καλυτερη προστασια απο τη βελατουρα, και θες να βαψεις ενα ξυλο, γινεται το παρακατω;:
Πρωτα βερνικι εμποτισμου/αντιμουχλικο, μετα βελατουρα και μετα μπογια.
Θα κατσει η βελατουτα πανω απο το εμποτισμου;

Εγώ όταν είχα κάνει ένα πείραμα είδα οτι δεν κάθεται καλά, όπως και το αντίστροφο. Εμποτισμού επάνω σε βελατούρα.
Εκτός αν ρίξεις τρίψιμο με γυαλόχαρτο - το οποίο όμως δεν ξέρω αν έχει νόημα με την έννοια οτι αν τρίψεις αρκετά στην ουσία αναιρείς τον εμποτισμό που έκανες.
Επιπλέον, η βελατούρα κάνει δουλειά και αναφορικά με την συντήρηση. Δεν είναι για «πέταμα». Απλώς δεν είναι τόσο καλή όσο τα βερνίκια εμποτισμού.

Αυτά τα αναφέρω με κάθε επιφύλαξη γιατί πιθανόν να μην συνεργαζόντουσαν τα υλικά που είχα εγώ στην κατοχή μου ή να έκανα εγώ λάθη.

Πρέπει να αποφασίζεται πως θα είναι το αποτέλεσμα..βερνίκι η χρώμα...
Εάν το τελικό θέλουμε να είναι βερνίκι βάζουμε αντιμυκιτοκτονο και 2 χερ ια βερνίκι κρουστάς...Εγώ θα έβαζα νερού.
Εάν το τελικό είναι χρώμα τότε πρώτα περνάμε βελατουρά και μετά ριπολινη νερού η νευτιου. ..Εάν είναι εσωτερική η επιφάνεια μπορεί να περαστεί πρώτα σαν ασταρι sufaser...
Ανακάτεμα η πάντρεμα των παραπάνω από 2 ξεχωριστές ιδιότητες εφαρμογής δεν συνίσταται...Δεν το έχω κάνει ποτέ μου.

Δε λεω οχι, ρε συ Κωστη.
Απλως αναρωτιεμαι αν η βελατουρα σηκωνει απο κατω βερνικι εμποτισμου, για καλυτερη προστασια.

Δεν νομιζω να την σηκωνει εαν ειναι νερου η νευτιου και τα δυο...αλλα δεν εχει ουσια το ενα πισω απο το αλλο..εαν αυτο ειναι το ερωτημα σου..

Καλησπέρα,

Είμαι ο Γιώργος και είμαι νέο μέλος στο forum.
Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι κάπως με ξυλοκατασκευές και δυστυχώς δε σας είχα ανακαλύψει νωρίτερα.

Στην προτελευταία κατασκευή μου, ένα έπιπλο για ηλεκτρικό πιάνο (απο έλατο), αντιμετώπισα πρόβλημα με το στόκο που χρησιμοποίησα άφοβα καθώς πίστευα ότι δε θα φαίνεται τίποτα και μετά το βάψιμο. Αλλά μόλις έπεσε το βερνίκι "άσπριζε" ο στόκος και αναγκάστηκα να περάσω και δεύτερο και τρίτο χέρι σε κάποια σημεία με αποτέλεσμα να χάσω κάπως την απόχρωση που ήθελα να βγάλω.

Επίσης δε μπόρεσα να πετύχω τη λεία επιφάνεια που ήθελα. Τρίψιμο έκανα με το χέρι και στην αφή μου φαινότανε τέλειο. Μετά το βερνίκι όμως αγρίεψε κάπως η επιφάνεια. Πέρασα ένα ελαφρύ τρίψιμο αλλά δεν κατάφερα αυτό που ήθελα (στις φωτογραφίες δε φαίνεται αυτό). ϊσως έπρεπε να χρησιμοποιήσω τριβείο στο αρχικό τρίψιμο? Στο τέλος πέρασα και 3 χέρια λούστρο και κάπως βελτιώθηκε η κατάσταση αλλά δεν πέτυχα αυτό που ήθελα.

Τώρα ετοιμάζω την επόμενη κατασκευή, ένα χώρισμα απο καδρόνια και θα ήθελα τις συμβουλές σας για το τι πρέπει να κάνω με το στοκάρισμα και για το τελικό αποτέλεσμα.

Attachments

• 20170916_143817_s.jpg
    20170916_143817_s.jpg
    123.6 KB · Views: 161
  • 20171021_174546_s.jpg
    20171021_174546_s.jpg
    132 KB · Views: 160
  • 20171021_174731_s.jpg
    20171021_174731_s.jpg
    141.3 KB · Views: 161
Καλως ηρθες στην παρεα μας
ομορφη κατασκευη και σιγουρα πολυ λειτουργικη

Δεν μας εγραψες ποιο βερνικι χρησιμοποιησες? τι προεργασια εκανες? μηπως χρησιμοποιησες βερνικι νερου?
Για να αποφυγεις την αγρια επιφανεια θα επρεπε να ειχες τριψεις πολυ καλα στην αρχη και ισως θα επρεπε να παρατεινεις τους χρονους στεγνωματος.
Θα επρεπε να ειχες βαλει στοκο ιδιας αποχρωσης με το τελικο αποτελεσμα.

στη 2η φωτο, αυτη η ασπρη λωριδα τι ειναι?

Καλώς όρισες!
Πολύ όμορφη η κατασκευή και μου αρέσει και η απόχρωση που διάλεξες.
Ιδανικά οτιδήποτε φτιάχνεις με αποχρώσεις φυσικού ξύλου καλό είναι να μη το στοκαρεις ή η αν στοκαρεις βάζεις όπως λέει ο Σώφρων ίδια απόχρωση ξυλοστοκο.
Τρίψιμο καλό είναι να ξεκινάς από γυαλόχαρτα 120 μετά 150ή180 και τέλος 220. Μετά το τελευταίο τρίψιμο αν περάσεις την επιφάνεια με white spirit ή ακόμη περισσότερο την σκουπίσεις με νερό οι ίνες του ξύλου φουσκώνουν και μπορεί να γίνει άγριο, οπότε ξανά τρίβεις με 220 και ξεσκονιζεις.
Για περισσότερες λεπτομέρειες θα σε αναλάβουν οι πιο παλιοί και πολυ πιο έμπειροι.

Καλώς ήρθες στην παρέα - πολύ ωραία η κατασκευή σου.
Στις φωτογραφίες είναι δύσκολο να φανεί το τελικό αποτέλεσμα οπότε, αφήνοντας στην μπάντα το ενδεχόμενο να είναι ΤΕΛΕΙΟ και τις "ατέλειες" να τις βλέπεις μόνο εσύ (συμβαίνει συχνά), να σου πω τα εξής:
-η διαδικασία που περιγράφεις είναι αυτή που κάνω κι εγώ, τρίψιμο με 120 και 240, 1ο χέρι εμποτισμού, μετά ελαφρύ τρίψιμο με 320 και μετά 2ο χέρι εμποτισμού. Πρακτικά τα ίδια που γράφει και ο Νίκος και σαν συνταγή έχει την σφραγίδα του φόρουμ.
-με στόκο, πέρα από μικρές χαραμάδες στις ενώσεις των ξύλων, δεν κατάφερα ποτέ ικανοποιητικό αποτέλεσμα και πάντα φαίνεται διαφορά. Όσο γίνεται τον αποφεύγω. Αν η σανίδες έχουν ατέλειες από την αρχή, διάλεξε άλλες.
-για βαρβάτες κατασκευές που σε νοιάζει η τελική εμφάνιση, κατά το στάδιο της κατασκευής κάνω δοκιμές με βερνίκια σε ρετάλια από το ίδιο ξύλο. Μέχρι να τελειώσει η κατασκευή έχω καταλήξει και στο χρώμα που μου κάθεται καλύτερα.
-για έπιπλα, για τελικό βερνίκι θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις και πολυουρεθάνη δύο συστατικών. Αν και τα γούστα πολλές φορές διαφέρουν, είναι και ακριβούτσικο υλικό, προσωπικά με έχει κερδίσει.

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.

Όσον αφορά τα ερωτήματα.
Χρησιμοποίησα στόκο στην ίδια απόχρωση. Στο άβαφο ξύλο δε μπορούσες να το διακρίνεις με ευκολία.
Τρίψιμο όπως είπα με το χέρι, με 180 και 240 αν θυμάμαι καλά. Ενδιάμεσα περάσματα με 320.
Μετά πέρασμα δύο χέρια με βαφή νερού για ξύλα Vernilac σε απόχρωση βέγκε.
Τέλος 3 χέρια διαφανές τελικό βερνίκι νερού (τα γράφω όπως τα αναφέρουν οι συσκευασίες).

Η άσπρη λωρίδα που φαίνεται είναι ένα προφίλ αλουμινίου. Κάτι τέτοιο είχα δεί και στο σχέδιο στο οποίο βασίστηκα (https://www.musik-produktiv.com/gb/yamaha-arius-ydp-s54-b.html) και πίστευα ότι είναι διακοσμητικό στοιχείο. Στην πορεία είδα ότι ήτανε χρήσιμο καθώς το πίσω καπάκι που ανοίγει ξεχωριστά έπρεπε να φαγωθεί στο σημείο που συναντιέται με το μπροστινό μέρος ώστε να μπορεί να κατέβει μέχρι το σημείο που πρέπει. Το αλουμίνιο έκρυψε το μικρό κενό που έπρεπε να υπάρχει. Ελπίζω να φαίνεται στις φωτό. Οι ατέλεις πάντως φαίνονται, οι προηγούμενες φωτό μάλλον ήτανε πιο ψαρωτικές :)

Στην επόμενη κατασκευή, το σκαμπώ, περιόρισα όσο μπορούσα το στόκο και πέρασα μόνο ένα χέρι με τη βαφή νερού πετυχαίνοντας τη λίγο πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση που ήθελα...

Attachments

• IMG_20200612_161701_s.jpg
    IMG_20200612_161701_s.jpg
    86.5 KB · Views: 103
  • IMG_20200612_161618.jpg
    IMG_20200612_161618.jpg
    66.8 KB · Views: 103
  • IMG_20200609_230214_s.jpg
    IMG_20200609_230214_s.jpg
    213.7 KB · Views: 101
Στοκος στην ίδια αποχρωση με το τελικό χρώμα. Δλδ στοκο χρώματος βεγκε.
Κατά τα άλλα όλα σωστά τ έχεις καμωμένα.
Το βερνίκι εμποτισμού (βεγκε) ιδανικά το απλώνεις το αφήνεις 2-5 λεπτά και μετά σκουπιζεις το υπόλοιπο. Συνήθως 1 χέρι φτάνει.

Εαν έχει βάλει συντηρητικό βεγκε της vernilac όπως ανέφερε..ούτε σκουπίζεται ούτε μαζεύεται...

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Εαν έχει βάλει συντηρητικό βεγκε της vernilac όπως ανέφερε..ούτε σκουπίζεται ούτε μαζεύεται...
Δεν το έχω χρησιμοποιήσει οπότε πάω 100% πάσο. Οσα έχω χρησιμοποιήσει μαζεύονται όπως τα berling gel νερού.

Ειναι καημος το βαψιμο του στοκου.
Υπαρχουν παρα πολλα χρωματα, καθως επισης και ασπρος και μαυρος, οποτε ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, μπορεις με πειραματα να φτιαξεις σχεδον ακριβως τημ αποχρωση που θελεις. Σιγουρα πρεπει πρωτα να εχεις δοκιμασει σε ρεταλι το τελικο χρωμα, ωστε να ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΑ ειναι η αποχρωση που θελεις.
Αλλα, και παλι, πολυ δυσκολο να το βγαλεις ακριβως
Αν το ξυλο εχει απο μονο του ανομοιομορφιες (π.χ. πευκο-ελατο, με ροζους), καπως χανεται ο στοκος. Αλλιως...βραστα.
Απο 1-2 δοκιμες που εχω κανει, εχω την αισθηση οτι το μειγμα ξυλοκολλα-πριονιδι, ειναι λιγο πιο επιδεκτικο βαφης. Αλλα, και να ισχυει, αυτο δεν σου δινει τοσες επιλογες χρωματος (και τεινει και να αλλαζει πολυ χρωμα-να σκουραινει- με την αναμιξη).
Γενικα ειναι δυσκολη εξισωση.
Βλεπω κατα καιρους καποιους εδωμεσα (παππου Κωστα εσενα κοιταω) που στοκαρουνε και μετα βγαινει τελειο το αποτελεσμα...αλλα δεν ξερω πως το κανουνε.
Η υποθεση σηκωνει...μαστορικη κατασκοπια. 😁