Βάψιμο ξύλου....

Εννοώ ότι κάτι γίνεται και με σκέτο πιεστικό, αλλά όχι τόσο καλά όσο η φωτογραφία που ανέβασες.

• Like
Reactions: KOSSTV
Εχω μια προσοψη απο συρταρι, που θελει βαψιμο. Ειχε απο πανω μια φλυδα μελαμινη, που εσπασε και εφυγε ολη. Οι ιδιοκτητες ειχαν βαψει και το απο κατω και τους αρκει να βαφτει και αυτο.
Μοιαζει με πολυ καλη ποιοτητα MDF. Ελαχιστα σαγρε στα σοκορα και πολυ λειο στην προσοψη.
Εχω την υποψια οτι ειναι HDF, οπως αυτο που ειχε βρει ο Μιχαλης πριν λιγο καιρο. Μοιαζει και στο χρωμα με αυτο (καφετι) σε σχεση με το MDF που συνηθως ειναι μαυροκαφε.

Πώς ειναι καλυτερα να το βαψω;
Σκεφτομαι βελατουρα (ή σιλερ καλυτερα; ) και μετα βερνικι, καλυτερα σε σπρει.

20210712_010714.jpg

20210712_010718.jpg

20210712_010638.jpg

Eγω θα το περνουσα ενα χερι βελατουρα (οχι νερου) και μετα μπογια (οχι νερου). Εκτος και εαν εισαι σιγουρος οτι το MDF ειναι ..HDF η ανυδρο δηλαδη ανθεκτικο στην υγρασια/νερο.
Μετα τη βελατουρα δεν χρειαζεται τριψιμο με ψιλο γυαλοχαρτο αφου ραφι στο υπογειο ειναι. Αλλιως, τριψε το ελαφρα μετα το ασταρι με 400grit γυαλοχαρτακι.
Αντι ριπολινη/μπογια, μπορεις να βαλεις επισης το καλο σπρευ απο τα Lidl.

Σιλερ να βαλεις αν χρειαζεται στα σοκορα.

Προσωπικα εγω θα εβαζα βελατουρα νευτιου και ριπολινη νευτιου 1 + 2 χερια εαν προκειται να υπόστει καταπονηση...ειδαλως με νερου και εισαι οκ...
Εχω βαψει ουκ ολιγες φορες τετοια με αριστα αποτελεσματα....

• Like
Reactions: mastroxalastis
Καλησπέρα. Ειμαι σε φαση restoration σε ενα τσεκουρακι-αντικα .
Το στυλιαρι του με ενα γυαλοχαρταρισμα καθαρισε σαν καινουργιο.
Κατω απο την μπιχλα εμφανιστηκαν κατι θαυμασια διαμηκη νερα
που δεν τα βρισκεις με τιποτα στα στυλιαρια του εμποριου.
Και φυσικα θελω να το περασω και καποιο βερνικι (η λαδι?).
Γνωριζετε μηπως εαν υπαρχει καποια τεχνικη η υλικο
για να τονισθουνε τα νερα ιδιαιτερα?

Το αναπαλαιομενο η το κρακελε είναι τεχνική που πρέπει να την ξέρεις...

Εγώ χρυσο έχω πάρει κανα 2 φορες αυτό και από πάνω περνάω βερνίκι νερού για αντοχή...Δινει ενιαια επιφανια και δεν "σπαει" σαν χρώμα...

• Like
Reactions: Χιωτης
χαχαχα! 24 βέβαια!

Το αναπαλαιομενο η το κρακελε είναι τεχνική που πρέπει να την ξέρεις...

Εγώ χρυσο έχω πάρει κανα 2 φορες αυτό και από πάνω περνάω βερνίκι νερού για αντοχή...Δινει ενιαια επιφανια και δεν "σπαει" σαν χρώμα...

Ευχαριστώ Κώστα!

• Haha
Reactions: Σωφρον
Εχω βαψει μια προσοψη απο συρταρι, απο mdf (ή hdf) με βελατουρα και μετα 2 χερια ριπολινη ασπρη, σατινε. Και τα δυο χερια τα εκανα κατα την διευθυνση της μεγαλης διαστασης.

Δεν εχει γινει ασχημο, γενικα. Φαινονται λιγο οι γραμμες απο το πινελο, οχι ομως ενοχλητικα. Δεν ειναι, δηλαδη, το εντελως ομοιομορφο της μελαμινης, αλλα φαινεται η φορα της βαφης.

Σκεφτομαι να κανω το 3ο και τελευταιο χερι, καθετα προς τα προηγουμενα.
Ειναι καλη ιδεα ή οχι;

Ξεκίνησες λάθος και δύσκολα θα διορθωθεί..έπρεπε με ρολακι μικροινων να κάνεις όλα τα χερια.
Άστο όπως είναι λοιπόν...

• Like
Reactions: anastasg
Δεν το εχω δοκιμασει το ρολο και το φοβηθηκα. Ασε που θα ηταν ΠΟΛΥ μεγαλυτερη φασαρια, καθαρισματα, χαμενο χρωμα κτλ.
Νταξει, δεν ειναι τοσο χαλια :)
Απλως, λεω μηπως "ισιωσει" λιγο αν κανω το τελευταιο χερι καθετα.
Θα γινει χειροτερο λες;

Θα το περάσεις γυαλοχαρτο να γίνει λείο και μετά με ρόλο, το ρόλο αφήνει πολύ καλό αποτέλεσμα και κάνει οικονομία στο χρώμα.

• Like
Reactions: KOSSTV
Κατανοητο οτι το ρολο ειναι ο σωστος τροπος.
Απλως, πες απο περιεργεια, ρωταω αν κανοντας το τελευταιο χερι "καθετα" στα αλλα, θα βελτιωθει ή θα χειροτερεψει.

Αυτό Άγγελε δεν μπορεί να στο πει κανείς.
Μπορεί να το δεις εσύ και να σου τρέχουν τα σάλια και να το δω εγώ και να πω τι βλακεία είναι αυτή. Το χαρακτηριστικό που έχει το «σταύρωμα» είναι οτι δημιουργεί πολύ συμπαγή επιφάνεια. Σε επιφάνειες που δεν έχουν μεγάλη απορροφητικότητα θέλει πολύ καλό χέρι. Και το MDF λογίζεται ως τέτοια. Με το ρολό βέβαια είναι πιο εύκολη αυτή η τεχνική, οπότε μην το φοβάσαι.
Δοκίμασε το κι αν δεν σου κάνει ξαναβάψτο. Τι διαστάσεις να έχει μια πρόσοψη; 10 μίλια επί 3 χιλιόμετρα;

• Like
Reactions: mastroxalastis