Βαρκούλες....

Re: Απάντηση: Re: Βαρκούλες....

ενω ειναι πολυ καλες εως αριστες σε καδρο θεμα εστιαση φωτισμο ...

ο εντονος κορεσμος τις αλλιωνει πολυ παραξενα ...... :grandpa:

τελευταια περναω την φαση " I love saturated colours" και εχω την nikon ενα κλικ πανω στο saturation και το exposure sto -0,7 για να μην μου καιει τα υπερφωτισμενα.

Τα χρωματα που μου δινει ετσι ειναι very bright, very full (του απολυτου γουστου μου δηλαδη) σε ολα τα θεματα. Και πολυ κοντα στην πραγματικοτητα.
Θα συμφωνησω μαζι σου ομως στο μπλε που δινει στην θαλασσα. Θα το ηθελα μια ιδεα λιγοτερο saturated, οχι παραπανω (μιλαμε αλλωστε για κυκλαδιτικη θαλασσα με ελληνικο ηλιο).

Eιδικα για την θαλασσα παντως, την επομενη φορα θα δοκιμασω στο νορμαλ.

μερικες "βαρκουλες" ακομα......

Ολες με την nikon D40 και τον 55-200 VR.

Πριν θαμπώσεις τα χρώματά σου θα σου πρότεινα να κάνεις το εξής: Αγόρασε ένα πολωτικό και βάλτο πάνω στο φακό σου και στρίψτο τόσο ώστε να σκουρύνει τη θάλασσα. Τράβα 2 καρέ. Ένα με τα χρώματα στο νορμάλ και ένα δεύτερο με τα χρώματα στο vivid. Μετά τα ξαναλέμε.

Άλλωστε αυτά τα σκούρα χρώματα που βλέπουμε στις τουριστικές φωτογραφίες γίνονται είτε με πολωτικό φίλτρο είτε με φιλμ fuji velvia 50 (χωρίς πολωτικό, διότι είναι το μοναδικό φιλμ που πολώνει από μόνο του το φως).

Summer 2007
Μερικές βαρκούλες από την Ηρακλεια

kokar πραγματικά η μηχανή σου υπερφωτίζει. Δηλαδή θέλει να μειώσεις την έκθεση από το exposure -1/3 ή -2/3.

Επίσης προσπάθησε να μη κόβεις το θέμα (δηλ. τις άκρες από τις βάρκες) ή να μη βάζεις άσχετα με το κύριο θέμα σου στις άκρες του καρέ. Καταλαβαίνω ότι με σκόπευση από την οθόνη στο λαμπρό ελληνικό φως που σκοτεινιάζει κάθε οθόνη είναι πολύ δύσκολο, αλλά αξίζει να προσπαθήσεις. -bye-

kokar πραγματικά η μηχανή σου υπερφωτίζει. Δηλαδή θέλει να μειώσεις την έκθεση από το exposure -1/3 ή -2/3.

Επίσης προσπάθησε να μη κόβεις το θέμα (δηλ. τις άκρες από τις βάρκες) ή να μη βάζεις άσχετα με το κύριο θέμα σου στις άκρες του καρέ. Καταλαβαίνω ότι με σκόπευση από την οθόνη στο λαμπρό ελληνικό φως που σκοτεινιάζει κάθε οθόνη είναι πολύ δύσκολο, αλλά αξίζει να προσπαθήσεις. -bye-

Έχω μια μικρή Canon A300 και έχω τις παρακάτω ρυθμίσεις
+/- EXP ..0 (παει απο το -2 εως το +2)
AWB …. AUTO
ISO……..100 (παει απο το 50 εως το 400)
Δοκίμασα να μειώσω το EXP αλλά δεν είδα και μεγάλη διάφορα
Τι μπορώ να κάνω Γιατρέ μου ?

Last edited:
Πριν θαμπώσεις τα χρώματά σου θα σου πρότεινα να κάνεις το εξής: Αγόρασε ένα πολωτικό και βάλτο πάνω στο φακό σου και στρίψτο τόσο ώστε να σκουρύνει τη θάλασσα. Τράβα 2 καρέ. Ένα με τα χρώματα στο νορμάλ και ένα δεύτερο με τα χρώματα στο vivid. Μετά τα ξαναλέμε.

Άλλωστε αυτά τα σκούρα χρώματα που βλέπουμε στις τουριστικές φωτογραφίες γίνονται είτε με πολωτικό φίλτρο είτε με φιλμ fuji velvia 50 (χωρίς πολωτικό, διότι είναι το μοναδικό φιλμ που πολώνει από μόνο του το φως).

Thanks Βλασση. Θα το προσπαθησω.

αντε καλο χειμώνα και καλές λήψεις :)

μερικές βαρκούλες απο Κερκυρα

Attachments

• IMG_7661_small.jpg
    IMG_7661_small.jpg
    77.6 KB · Views: 71
ακόμη μία... αυτή δεν ξέρω για ποιο λόγο, αλλά είναι μονίμως αραγμένη στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, λίγο πιο εδώ από τον Λευκό Πύργο.

Για την ιστορία, με Tamron SP 5.6/300 (adaptall2)

Σήμερα έχει καταπληκτική διαφάνεια η ατμόσφαιρα. Αν δεν έχω υποχρεώσεις θα πάω να τραβήξω τη βαρκούλα με φόντο το Λευκό Πύργο μετά τις 19.00

σημερινή είναι Βλάση.

Ο σπόρος έχει εβδομάδα προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, και μέχρι να περάσει η μία ώρα που τον αφήνω, κόβω βόλτες με τη φωτογραφική στην παραλία. smile:

Όμως με τον ήλιο έχει και εξάτμιση, φαίνεται στα πλοία που είναι στον ορίζοντα όταν τα τράβηξα με τον 300άρη.

ένα παράδειγμα από αυτό που περιέγραψα παραπάνω:
παράγεται ένα περίεργο φαινόμενο, σαν αντικατοπτρισμός, η χερσόνησος του Αγγελοχωρίου φαίνεται να σηκώνεται πάνω από τη θάλασσα. Πίσω ο Όλυμπος, αλλά υπάρχουν μέρες που φαίνεται και καθαρότερα. Παρατηρήστε πώς φαίνεται η γραμμή του ορίζοντα, σαγρέ αντί ίσια.

Η παραπάνω βαρκούλα, φωτογραφημένη από το ...κινητό μου!
Μα τι διάλα curve εφαρμόζει το software στο προϊόν του αισθητήρα? Αδύνατο να το κάνω ανθρώπινο...

Attachments

• 12092007001.jpg
    12092007001.jpg
    73.7 KB · Views: 55
Από χθες, Nokia Ν73. Ο φακός είναι μεν καλός και οξύς, παραλλαγή του κλασικού zeiss tessar των 4 στοιχείων, αλλά σε αισθητήρα ιδίως από άποψη δυναμικού εύρους έχουν μεγάλο δρόμο να κάνουν τα κινητά... Και στο καπάκι κοτσάρουν και ένα ανεξήγητο curve που φέρνει τα πάνω κάτω στη χρωματική ισορροπία.

Λεπτομέρειες :

1. Γυάλινος πάτος
2.Πάνω από 10000 watt στη βάρκα. Κανονική Discoteque εν πλω !
3.Καζίνο και ότι άλλο προκύψει !!!

Re: Απάντηση: Βαρκούλες....

Διάφορες βαρκούλες εν πλω

Βλέπω μια ιδιαίτερη αγάπη προς τις βαρκούλες κάθε μήκους (και τοννάζ :operator::operator: ). Πολύ ευχάριστο.

Επειδή το θέμα σε εμπνέει και θα τραβήξεις κι άλλες στο μέλλον, ας θέλεις μερικές συμβουλές....

1. Ο ορίζοντας πρέπει να είναι ίσιος (η τρίτη έχει κάποια κλίση). Ακόμη κι αν είναι μια φωτο στραβή τη διορθώνουμε στο Photoshop με το Image>Adjust>Rotate

2. Προσπάθησε να τραβάς τις καλές ώρες της ημέρας, δηλ. πολύ πρωί ή λίγο πριν πέσει ο ήλιος που τα χρώματα είναι πολύ έντονα και γλυκά. Φυσικά και οι κόντρε στο φως είναι εξαιρετικές.

3. Οι φωτο θα είναι πιο ωραίες αν ο ορίζοντας δεν είναι στη μέση, αλλά στο πάνω 1/3 ή στο κάτω 1/3 της φωτογραφίας. Επίσης αν η βαρκούλα δεν βρίσκεται στο κέντρο της σύνθεσης, αλλά στο 1/3 του κάδρου αριστερά ή δεξιά. Ιδανικό θα είναι ορίζοντας στο 1/3 κάτω και βάρκα ή σκάφος στο 1/3 δεξιά με κατεύθυνση προς τα αριστερά. Δείχνει σα να μπαίνει στη φωτογραφία (αίσθηση κίνησης).