Βάσεις ηχείων από... δισκόφρενα

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,530
Θεσσαλονίκη
Πριν από ένα μήνα περίπου, βρισκόμουν στο σπίτι του Στέργιου για τέιον και ακροάσεις. Εκεί που είχαμε πιάσει την κουβέντα (ήταν κι ο Έκτορας εκεί), ρωτάω κάποια στιγμή το Στέργιο τι προτείνει για να φτιάξω βάσεις για τα ηχεία μου.
Μου απαντάει κι ο Στέργιος: "Ρε φιλαράκ, συνεργείο αυτοκινήτων δεν έχει ο πατέρας σου; Πάρε δυο δισκόπλακες, κόλλησέ τες με μια σιδεροσωλήνα και είσαι τζετ!"
Έτσι ήρθε η ιδέα...

Έτυχε λοιπόν αυτές τις μέρες και βρήκα τον ξάδερφό μου να έχει χρόνο, καθότι τα χέρια μου δεν πολυπιάνουν, κι ειδικά όταν είναι να μπει στη μέση ηλεκτροκόλληση ή τροχός, γίνομαι και μαγνήτης ατυχημάτων...

Βρήκα δυο ζευγάρια παλιές τορνιρισμένες δισκόπλακες (μεγάλο πλεονέκτημα, ήταν ήδη λειασμένες και αλφαδιασμένες, οπότε γλιτώσαμε κάμποσο χαμαλίκι), τις έτριψα με γυαλόχαρτο και πήρα δυο σιδεροσωλήνες ύψους 70 εκατοστών και διαμέτρου 7. Έπειτα ο ξάδερφος κόλλησε τις δισκόπλακες με τους σωλήνες και τρόχισε τα σημεία των κολλήσεων για να μην είναι τόσο άγρια. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το αποτέλεσμα ήταν κάπως έτσι (καλά, έτσι και δει ο Παναγιωτίδης τις φωτογραφίες, θα με πάρει με τις ντομάτες!):

Attachments

• Base_1.jpg
    Base_1.jpg
    103.1 KB · Views: 275
  • Base_2.jpg
    Base_2.jpg
    127.7 KB · Views: 260
Έπειτα γεμίσαμε με αφρό πολυουρεθάνης τις βάσεις και αφήσαμε να στεγνώσει.

Σήμερα θα κόψουμε τις περίσσειες της πολυουρεθάνης και θα τρίψουμε τα σημεία επαφής με γυαλόχαρτο. Έπειτα, ένας άλλος ξάδερφος, που είναι βαφέας αυτοκινήτων (έχω φοβερό σόι!), θα έρθει να πάρει τις βάσεις, θα στοκάρει τις ατέλειες με σιδηρόστοκο και θα τις βάψει. Μέχρι χτες το βράδυ οι βάσεις ήταν κάπως έτσι:

Attachments

• Base_3.jpg
    Base_3.jpg
    143.8 KB · Views: 240
Eγω που δεν εχω laptop?

Κατ αρχήν Πολύ καλή ιδεα!
Θα σου προτεινα να κολλήσεις τρια παξιμαδια στην καθε πλακα για να τη στηριξεις με ρυθμιζομενες μυτες στο δαπεδο και το ηχειο στη ν καθε βαση!

Τι βαρος εχει η καθε μια?Πιθανον θαπρεπε πριν τι γεμισεις αφρο να αδειασεις μια σακουλα σκαγια στο κατω μερος του σωλήνα ωστε να χαμηλωσει το κεντρο βαρους!

Περίπου 12 κιλά έτσι όπως δοκίμασα να τη σηκώσω. Άλλα 9 το ηχείο, σύνολο 21. Ωραία ιδέα αυτή με τα παξιμάδια. Σκεφτόμουν να βάλω αυτοκόλλητες ακίδες, αλλά αυτό ακούγεται καλύτερο. Άσε που ακόμα και οι μη ρυθμιζόμενες γίνονται ρυθμιζόμενες μ' αυτόν τον τρόπο.

Eγω που δεν εχω laptop?

Κατ αρχήν Πολύ καλή ιδεα!
Θα σου προτεινα να κολλήσεις τρια παξιμαδια στην καθε πλακα για να τη στηριξεις με ρυθμιζομενες μυτες στο δαπεδο και το ηχειο στη ν καθε βαση!

Τι βαρος εχει η καθε μια?Πιθανον θαπρεπε πριν τι γεμισεις αφρο να αδειασεις μια σακουλα σκαγια στο κατω μερος του σωλήνα ωστε να χαμηλωσει το κεντρο βαρους!

Για να μη μπερδευόμαστε, την ιδέα αυτή την είδα πρώτα στον Πάρη της Mythos audio.
Δεν ήταν δικιά μου, μη μας κατηγορήσουνε και για κλοπιράητ.

Δήμο, αν άδειαζε και σακούλλα με σκάγια θα ήθελε παλετοφόρο για να τα κουβαλήσει!!!

Απάντηση: Re: Βάσεις ηχείων από... δισκόφρενα

Περίπου 12 κιλά έτσι όπως δοκίμασα να τη σηκώσω. Άλλα 9 το ηχείο, σύνολο 21. Ωραία ιδέα αυτή με τα παξιμάδια. Σκεφτόμουν να βάλω αυτοκόλλητες ακίδες, αλλά αυτό ακούγεται καλύτερο. Άσε που ακόμα και οι μη ρυθμιζόμενες γίνονται ρυθμιζόμενες μ' αυτόν τον τρόπο.

Δε χρειάζεσαι παξιμάδια. Κάνε 3 τρύπες και πάρε ένα κολαούζο για να ανοίξεις τα πάσα πάνω στη δισκόπλακα.

Πρόσεχε όμως γιατί με 3 ακίδες θα είναι πολύ εύκολο να τουμπάρει όλο μαζί.
Θέλει καλό ζύγισμα.

Σωστά, έπρεπε να το αναφέρω. Απλώς εγώ το άκουσα πρώτα από εσένα Στέργιο.

Κολαούζα, τρυπάνια και λοιπά υπάρχουν. Σκέφτομαι όμως να το κάνω να πατάει στα τέσσερα, μην έχουμε ατυχήματα. Έχω και μάνα μανιακή με την καθαριότητα, μη σκάσει μύτη με καμιά ηλεκτρική σκούπα και γίνει μπάχαλο εδώ μέσα.

Δημοσθένη, δυστυχώς τώρα δε μπορούν να γίνουν πολλά γι' αυτό. Ευτυχώς όμως το ζευγάρι δισκόπλακες που χρησιμοποιήθηκε για το κάτω μέρος των βάσεων, είναι αρκετά μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ζευγάρι που χρησιμεύει σαν πλατφόρμα.

Υ.Γ. Δυστυχώς ο αφρός δεν έχει στεγνώσει ακόμα. Το υπόλοιπο της κατασκευής αναβάλλεται για Δευτέρα.

Προτεινα παξειμαδια για να μεγαλωσει η επιφάνεια βασης αρα καλύτερη ισσοροπία.

Εννοείς να κολλήσω τα παξιμάδια πλευρικά; Δεν το είχα σκεφτεί έτσι, νόμιζα ότι έπρεπε να τα κολλήσω από κάτω. Καλή ιδέα.

Μια απορία σχετικά με τις ακίδες της βάσης.
Αν δεν μπούνε ανάμεσα στην βάση και στο πάτωμα αλλά μπούνε ανάμεσα στην βάση και στο ηχείο, δεν γλιτώνουμε έτσι και τους όποιους κραδασμούς θα μπορούσαν να κάνουν την όποια βάση να "τραγουδάει"?

Re: Απάντηση: Βάσεις ηχείων από... δισκόφρενα

Aφου το ειπαμε αυτο στο ποστ 6!

Συγνώμη, μου ξέφυγε ότι οι ακίδες προτάθηκαν και για το πάτωμα ΚΑΙ για το ηχείο... Διπλή ασφάλεια!

ΤΝΧ!

Έτοιμες οι βάσεις!

Μόλις τοποθέτησα και τα μονιτοράκια μου επάνω και είμαι πανευτυχής!
Τελικά επειδή μου ξέφυγαν λίγο σε ύψος, έβαλα ακίδες μόνο ανάμεσα στη βάση και το ηχείο.

Φωτογραφίες μόλις κάνω κάποιες μικροαλλαγές στο χώρο. Αν όχι αύριο, από Δευτέρα.

Απάντηση: Re: Βάσεις ηχείων από... δισκόφρενα

Έτοιμες οι βάσεις!

Μόλις τοποθέτησα και τα μονιτοράκια μου επάνω και είμαι πανευτυχής!
Τελικά επειδή μου ξέφυγαν λίγο σε ύψος, έβαλα ακίδες μόνο ανάμεσα στη βάση και το ηχείο.

Φωτογραφίες μόλις κάνω κάποιες μικροαλλαγές στο χώρο. Αν όχι αύριο, από Δευτέρα.

Άντε με'γειά! Καλές ακροάσεις!

Να μας πεις και πως παίζουν!
Και όταν με το καλό καταλήξεις με το ακριβές σημείο τοποθέτησης, γέμισέ τες... με ψημένη άμμο και σκάγια -bye-

Βλέπω να σε κυνηγάνε BREMBO και NISSIN για την πατέντα :flipout:

Last edited:
Βασίλη, είναι ήδη γεμάτες με πολυουρεθάνη, έτσι κι αλλιώς έχουν αρκετό βάρος.

Όταν φέρω βόλτα τα έπιπλα, θα βγάλω ανοιχτή πρόσκληση για την τοποθέτηση. Πιθανόν να γίνει και την άλλη εβδομάδα!