Βάσεις ηχείων... Προβληματισμός!

DomieMic65

Supreme Member
10 July 2006
9,746
Αθήνα
Ερώτηση:
Τι τύπου βάσεις είναι προτιμότερες οι γνωστές παλιές όσο γίνεται πιο στιβαρές βαριές βάσεις ή οι σύμφωνα με την νέα( ; ) άποψη ελαφράς κατασκευής οι οποίες δεν "αποθηκεύουν" ενέργεια με αποτέλεσμα να την αντανακλούν πίσω προς το ηχείο...
Στο HiFi+ που κυκλοφορεί διάβασα δοκιμή ηχείου το οποίο πατάει πάνω σε μπίλιες με αποτέλεσμα να κουνιέται ελαφρώς πάνω στις lightweight βάσεις του...
Το ηχείο μου είναι το Spendor SP 2/3

Δύσκολη ερώτηση…
Και δεν έχω διαβάσει το άρθρο που λές.
Παντός το λες και εσύ ‛άποψη’ από ότι βλέπω.
Η πεπατημένη οδός είναι δεδομένο ότι λειτουργεί ως ένα σημείο και υπάρχει knowhow & howtos στο διαδίκτυο.

Η ασφαλέστερη προσέγγιση είναι οι βάσεις που συνιστά ο κατασκευαστής των ηχείων.

Δύσκολη ερώτηση…
Και δεν έχω διαβάσει το άρθρο που λές.
Παντός το λες και εσύ ‛άποψη’ από ότι βλέπω.
Η πεπατημένη οδός είναι δεδομένο ότι λειτουργεί ως ένα σημείο και υπάρχει knowhow & howtos στο διαδίκτυο.

Για πες κανενα site...
To test είναι των ηχείων Eben Ayra C1...

Re: Απάντηση: Βάσεις ηχείων... Προβληματισμός!

Η ασφαλέστερη προσέγγιση είναι οι βάσεις που συνιστά ο κατασκευαστής των ηχείων.

Σωστό και αυτό! Μόλις έστειλα ένα mail στην Spendor... για να δούμε...

Πάντως εμένα και η "ελαφρά" προσέγγιση λογική μου ακούγεται... με δεδομένο οτι και τα ηχεία είναι της ίδιας σχολής όσον αφορά τον έλεγχο των κραδασμών...

Για το ύψος λέω 50cm... καθότι το 2/3 δεν ειναι και το πιο μικρούλη βάσης και οι 60αρες θα είναι κάπως ψηλές... τι λέτε;

"...Selecting stands is a decision that cannot be made in isolation. Your advisor will need to know your equipment/room etc to make an informed decision for your particular application.

In general, light, open stands will give an open mid-range, whereas more solid stands provide tighter bass and closer in the mid-range..."

Η απάντηση της Spendor...

To ύψος της βάσης,έχει να κάνει με το πού-πώς κάθεσαι κι ακούς.Σε κάθε περίπτωση τα τουίτερς πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών σου(αυτιών σου).

Θεωρώ έλλειψη επαγγελματισμού την απάντηση,που σου έδωσαν,Επρεπε να είχαν πειραματιστεί οι ίδιοι και να προτείνουν συγκεκριμένα πράγματα.
Οι περισσότερες εταιρείες(Harbeth,Proac,Dynaudio,...),το κάνουν-μέχρι και πόσο πρέπει να γεμίσεις τις βάσεις σου λένε.

Για μένα,το καλύτερο θα ήταν,να πάρεις στιβαρές βάσεις κι απλά να πειραματιστείς άν και κατά πόσο θα τις γεμίσεις με άμμο ή σκάγια.

Αν αγοράσω... σκέφτομαι τις Atacama SL50. Είναι οι μόνες 50άρες που έχω βρει σαν μοντέλο!
Απο την άλλη σκέφτομαι μήπως και φτιάξω εγώ και σ' αυτή την περίπτωση λέω να τις κάνω απο mdf ή κόντρα πλακε θαλάσσης με τρόπο που θα μπορόυν να γεμίζουν...

Τι λές;

Καλές φαίνονται οι Atacama και δεν είναι κι ιδιαίτερα ακριβές.Γιατί να μπείς σε πειραματισμούς μ' υλικά και πιθανά περιπέτειες-έξοδα μ' αμφίβολα αποτελέσματα;

Καλές φαίνονται οι Atacama και δεν είναι κι ιδιαίτερα ακριβές.Γιατί να μπείς σε πειραματισμούς μ' υλικά και πιθανά περιπέτειες-έξοδα μ' αμφίβολα αποτελέσματα;

Χμ ναι σ' αυτό έχεις ένα δίκιο...
Πλάκα πλάκα πόσο κάνουν οι Atacama δεν έχω μάθει ακόμα! Δεν έχω καταφέρει να πετύχω τον αντιπρόσωπο 3-4 φορές που πήρα τηλ. Μήπως ξέρεις;

Χμ ναι σ' αυτό έχεις ένα δίκιο...
Πλάκα πλάκα πόσο κάνουν οι Atacama δεν έχω μάθει ακόμα! Δεν έχω καταφέρει να πετύχω τον αντιπρόσωπο 3-4 φορές που πήρα τηλ. Μήπως ξέρεις;

Δες εδω http://www.progressive.gr/lista.asp?katigoriaID=111514

Πολύ ενδιαφέρον site. Σε κατάστημα που τελικά τις ρώτησα μου τις είπαν με πολύ μεγάλη διαφορά στην τιμή...

Εντελώς εμπειρικά, ηχεία βάσης με έντονο χαμηλό σε βαριές βάσεις για να σφίξει και ηχεία με λίγο χαμηλό σε ελαφριές βάσεις.Ποτέ δεν πήρα καλά αποτελέσματα με B&W και ελαφριές βάσεις ή με κάτι mini-monitors που είχα Gale σε βαριές..Σε Spendor θα προτιμούσα βαριές μάλλον.Χωρίς δοκιμή δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος.

Παντως η spendor παλαιοτερα χρησιμοποιουσε απλες βασεις .View attachment 32475

Που την βρήκες αυτή την φωτογραφία;;

Προς ώρας θα προσπαθήσω να μοντιφιάσω τις βάσεις που ήδη έχω (Alphason 30 cm, πολύ χαμηλές!) αντικαθιστώντας την μια κεντρική κολώνα που έχουν με ψηλότερη (αν βρω) αλλιώς θα πάρω μάλλον τις Atacama SL50... ούτως ή άλλως τώρα δεν υπάρχουν διαθέσιμες!
Με αυτόν τον τρόπο ίσως πετύχω μια "μέση" κατάσταση βάρους που μπορεί και να δουλέψει...

Τα 2/3 δεν θέλουν ελαφριά βάση, γιατί χάνουμε τον όγκο τους, δεν θέλουν βαριά βάση γιατί χάνουμε τις υψηλές τους.

Η SL 40 (42,5εκ μαζί με τις ακίδες και τα αυτοκόλλητα για το σημείο που παταέι το ηχείο) είναι μία βάση που τους κάνει, ταιριάζει και αισθητικά με αυτά.

Τα 2/3 δεν θέλουν ελαφριά βάση, γιατί χάνουμε τον όγκο τους, δεν θέλουν βαριά βάση γιατί χάνουμε τις υψηλές τους.

Η SL 40 (42,5εκ μαζί με τις ακίδες και τα αυτοκόλλητα για το σημείο που παταέι το ηχείο) είναι μία βάση που τους κάνει, ταιριάζει και αισθητικά με αυτά.

Δηλαδή η 50αρα θα τους πέσει ψηλή;; Κάθομαι κάπου στο 1 μέτρο παρα κάτι...

Παρεπιπτόντως η Esther.... απλά εθαίρια!!!!

Δεν είμαι σπίτι, αλλά αν θυμάμαι καλά τα 2/3 είναι 55εκ. ύψος.

Οπότε 42,5+55(?)=97,5εκ.

Αλλά μην τρελαθούμε κι' όλας! Και η 50άρα μια χαρά θα του πηγαίνει : -)