Βασικές Αρχές Φωτογραφίας για αρχαρίους

Re: Photography basics

Γεια σου Jim.Βασικα αυτο το εγραψα χωρις να το δω απο καπου,απο αυτα που ξερω πανω κατω.Αν επαιρνα απο καπου θα το εγραφα.

Σορρυ Γιάννη. -bye-

Το έγραψα γιατί πρέπει να τα προσέχουμε αυτά...

Σορρυ Γιάννη. -bye-

Το έγραψα γιατί πρέπει να τα προσέχουμε αυτά...

Ναι αλοιμονο τωρα,καλα εκανες και το ειπες,εισαι και διαχειριστης και πρεπει να τα προσεχεις αυτα-bye-

Ξερετε σκεφτηκα να το γραψω αυτο γιατι ειναι και αρκετα ατομα που ασχολουνται,και εχουν και slr μηχανες,και καπως δεν τα εχουν καταλαβει ακριβως αυτα.

Στα Ελληνικα πιστευω πρεπει για να καταλαβαινουν και αυτοι που δε ξερουν καλα Αγγλικα.

Πρεπει να υπαρχει και κοσμος που ισως δε ξερει Αγγλικα καλα.Αλλα εκτος αυτου αν διαβαζεις στα Αγγλικα και προσπαθεις να καταλαβεις ισως κουραζεσαι στο τελος.Μου εχει τυχει παροτι τα Αγγλικα μου δεν ειναι ασχημα.

Τελος παντων εγω θα ελεγα να το κρατησουμε και να συνεχισουμε με αλλες εννοιες.Κακο δεν ειναι.

Κακό σίγουρα δεν είναι, απλά χωρίς εικόνες/παραδείγματα, ένα κατεβατό δεν νομίζω οτι προσφέρει μεγάλη βοήθεια στον αρχάριο, σε αυτόν που δεν τα ξέρει.
Αμα θες, για να μην φορτωθεί ένας μόνος του να τα γράψει όλα γιατί είναι μεγάλη δουλειά (όπως διαπίστωσες γράφοντας τα είμαι σίγουρός χεχε) να τα χωρίσουμε σε κεφάλαια, και να γράψει ο καθένας απο ένα με μορφή όπως τα λινκ.
Να κάνει ένας για το διάφραγμα, ένας για την ταχύτητα κλπ, να ενωθούν να γίνει sticky (ίσως να κλειδωθεί κιόλας καινα γίνεται edit μόνο μετά απο σχετική άδεια) και να τα έχουμε όλα εκεί.

Αν κλειδωθει και εχει αποριες καποιος να ρωτησει ομως?

Μπορουμε να τα βαλουμε εδω,και παραδειγματα

Βασικα δεν ελεγα να τα γραψω μονο εγω,αλλωστε η εμπειρια μου δεν ειναι και τοσο μεγαλη,να γραφανε και αλλοι!Πχ για την εστιαση και το βαθος πεδιου να γραψουμε,και διαφορα τετοια.

Και να συμπληρώσω ότι καλό είναι να μπαίνουν λινκ με την πηγή...

Ποια πηγή? Τα παραπάνω είναι γνώση κοινή εδώ και πολλές δεκαετίες, που μόνο η αυτούσια μεταφορά κάποιου κειμένου ή μετάφρασή του, υπάγεται στον γενικό κανόνα της αναφοράς της πηγής. Ακόμη και ο Άνσελ Άνταμς, από κάπου αλλού τα έμαθε... :p

συμφωνω με τις εικονες...

και καλο ειναι μερικα ΒΑΣΙΚΑ θεματα να γινουν sticky...

Εψαχνα να βρω που θα γραψω μια απορια μου και νομιζω οτι εδω ταιριαζει καλα.:BDGBDGB53:

Στην DSLR μου (canon eos 500d), οπως και σε ολες φανταζομαι, εχει κατι επιλογες φωτισμου:λαμπα πυρακτωσεως,συννεφια,χιονι κλπ...
Δεν εχω καταλαβει ομως κατι,βαζοντας την αντιστοιχη επιλογη "ισσοροπει" ο φωτισμος?
Εγω ας πουμε θελω να εχω στην φωτογραφια μου αυτο το κιτρινο φως της λαμπας πυρακτωσεως,αν βαλω την αντιστοιχη επιλογη το κανει πιο ουδετερο?το ασπριζει δηλαδη?? 'Η το κανει εντονοτερο?
Και στην συννεφια??

Τις επιλογες αυτες τις εχω βρει και στην κομπακτ μου,και στο κινητο μου και παντου.Αλλα πραγματικα δεν μπορω να τις καταλαβω.Ειναι χρησιμες?
Δεν ξερω αν το διατυπωνω σωστα,ελπιζω να με καταλαβατε... :-)

Συγγνωμη αν σας κουρασα...

Μην ανησυχείς, γιαυτό είναι το νήμα αυτά για απορίες.

Αυτό που βλέπεις είναι η ισορροπία λευκού, ή White Balance (WB) όπως αναφέρεται συχνά. Τί σημαίνει αυτό?

Η απόχρωση των χρωμάτων αλλάζει ανάλογα με τον φωτισμό που δέχονται, δεν είναι σταθερή. Ο φωτισμός είναι χαρακτηριστικός της πηγής φωτός (πχ της λάμπας, του ήλιου κλπ) και τον μετράμε με τιμές θερμοκρασίας, γιαυτο μπορει να έχεις ακούσει και τον όρο θερμοκρασία λευκού.

Κάθε πηγή έχει την δική της θερμοκρασία και επηρεάζει τα χρώματα με έναν χαρακτηριστικό τρόπο. Πιο εύκολα αντιληπτό είναι αυτό στο λευκό. Το μάτι μας κάνει αυτόματα την προσαρμογή ώστε το λευκό να είναι λευκό κάτω απο όλους τους φωτισμούς. Αυτήν ακριβώς την προσαρμογή κάνει και στις φωτογραφίες το WB. Ρυθμίζει την σωστή ισορροπία λευκού ώστε τα χρώματα να είναι σωστά σε κάθε περίπτωση. Άλλη θερμοκρασία έχει το φως του ήλιου, άλλη η συννεφιά και άλλη η λάμπα πυρακτώσεως. Αν τραβήξεις με ρύθμιση ημέρας ) daylight κάτω απο λάμπα πυρακτώσεως, η φωτογραφία θα έχει έντονη πορτοκαλί χροιά. Το ανάποδο θα έχει έντονη μπλέ την ημέρα.

Αν δεν σου έλυσα την απορία, εδώ είμαστε πάλι. Επίσης μπορείς να κοιτάξεις και εδώ.

http://digital-photography-school.com/introduction-to-white-balance

http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/white-balance.htm

Κατατοπιστηκοτατος!Thanks!:ernaehrung004:

Καταλαβα νομιζω. Δηλαδη το ισορροπει, αν ο φωτογραφος ομως χρειαζεται π.χ αυτην την κιτρινη αποχρωση της λαμπας πυρακτωσεως δεν το ενεργοποιει.

Γενικα,τις χρησιμοποιουμε αυτες τις επιλογες ή τις αφηνουμε στο αυτοματο?

Συνήθως το auto κάνει καλή δουλειά. Μερικές φορές το να ενεργοποιήσεις την επιλογή tungsten όταν το θέμα σου φωτίζεται από λάμπες πυρακτώσεως, παραψυχραίνει την εικόνα (κατεβάζει περίπου στους 2800 βαθμούς Κέλβιν), ενώ το μάτι μας τη βλέπει αυτή τη θερμή χροιά στην πραγματικότητα. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που το φως από φυσικού του μπλεδίζει (πχ στο λυκόφως) και το auto μπορεί να στο κάνει θερμό. Η μόνη ασφαλής λύση είναι να φωτογραφίζεις σε raw και να πειράζεις την ισορροπία λευκού κατά τη μετατροπή του αρχείου. Οι "αυτόματες" προτάσεις των μετατροπέων κατά 95% θα πέσουν σχεδόν διάνα στη θερμοκρασία λευκού, συνήθως δεν χρειάζεται να διορθώσω -κατά τα γούστα μου- πάνω από 300 Κέλβιν.

Εψαχνα να βρω που θα γραψω μια απορια μου και νομιζω οτι εδω ταιριαζει καλα.:BDGBDGB53:

Στην DSLR μου (canon eos 500d), οπως και σε ολες φανταζομαι, εχει κατι επιλογες φωτισμου:λαμπα πυρακτωσεως,συννεφια,χιονι κλπ...
Δεν εχω καταλαβει ομως κατι,βαζοντας την αντιστοιχη επιλογη "ισσοροπει" ο φωτισμος?
Εγω ας πουμε θελω να εχω στην φωτογραφια μου αυτο το κιτρινο φως της λαμπας πυρακτωσεως,αν βαλω την αντιστοιχη επιλογη το κανει πιο ουδετερο?το ασπριζει δηλαδη?? 'Η το κανει εντονοτερο?
Και στην συννεφια??

Τις επιλογες αυτες τις εχω βρει και στην κομπακτ μου,και στο κινητο μου και παντου.Αλλα πραγματικα δεν μπορω να τις καταλαβω.Ειναι χρησιμες?
Δεν ξερω αν το διατυπωνω σωστα,ελπιζω να με καταλαβατε... :-)

Συγγνωμη αν σας κουρασα...

Εαν δεν εχεις εμπειρια απο raw αρχεια και τετοια,και τραβας jpeg απο τη μηχανη,εκτος αυτων που προαναφερθηκαν ηδη,εχε υποψιν σου οτι οποιαδηποτε επιλογη white balance επιλεξεις για τη φωτο σου,μπορεις να κανεις και επιπλεον fine tuning απο ενα μενου στη μηχανη σου που εχει ενα πλαισιο με αξονες και ενα τετραγωνακι το οποιο μετακινησεις προς την αποχρωση που επιθυμεις.
Αυτο δε θα το κανεις μετα τη ληψη,δε γινεται απο τη μηχανη να το διορθωσεις μετα(σε μερικα μοντελα dslr πρεπει να υπαρχει και αυτη η δυνατοτητα αν δεν απατωμαι),απλα αν με το white balance που επελεξες για τη ληψη σου δεις οτι η αποχρωση δεν ειναι αυτη που θες,πας στο μενου με το WB FINE TUNING που σου ειπα,και μετακινεις το τρτραγωνακι προς την αποχρωση που θες να παει περισσοτερο.Πειραματισου.

Εαν δεν εχεις εμπειρια απο raw αρχεια και τετοια,και τραβας jpeg απο τη μηχανη,εκτος αυτων που προαναφερθηκαν ηδη,εχε υποψιν σου οτι οποιαδηποτε επιλογη white balance επιλεξεις για τη φωτο σου,μπορεις να κανεις και επιπλεον fine tuning απο ενα μενου στη μηχανη σου που εχει ενα πλαισιο με αξονες και ενα τετραγωνακι το οποιο μετακινησεις προς την αποχρωση που επιθυμεις.
Αυτο δε θα το κανεις μετα τη ληψη,δε γινεται απο τη μηχανη να το διορθωσεις μετα(σε μερικα μοντελα dslr πρεπει να υπαρχει και αυτη η δυνατοτητα αν δεν απατωμαι),απλα αν με το white balance που επελεξες για τη ληψη σου δεις οτι η αποχρωση δεν ειναι αυτη που θες,πας στο μενου με το WB FINE TUNING που σου ειπα,και μετακινεις το τρτραγωνακι προς την αποχρωση που θες να παει περισσοτερο.Πειραματισου.

Σε ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες και τις πληροφοριες....Ειμαι στο σταδιο του πειραματισμου.
:ernaehrung004:

Σε ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες και τις πληροφοριες....Ειμαι στο σταδιο του πειραματισμου.

Τιποτα φιλε,να'σαι καλα.
Ειναι ωραιο το σταδιο αυτο,απολαυσε την ενασχοληση σου και τα καινουρια πραματα που θα μαθαινεις στην πορεια.

Δεν χρειαζεται να βιαζεσαι κιολας να γινεις expert απο τον πρωτο καιρο,σιγα σιγα ερχονται αυτα.Ευχομαι καλους πειραματισμους-bye-

Α,ξεχασα,η επιλογη που σου ελεγα,στο μενου της 400d που εχω(πρεπει να ειναι το ιδιο και στην 500)λεγεται wb shift/bkt,αν μπερδευτηκες και δεν το βρισκεις.

Τελικα αυτο εδω ειναι το θεμα μου! :smile:

Αυτη ειναι η ιστορια μου: Ξεκινησα να διαβαζω τα βασικα για την φωτογραφια πριν ακομα παρω την dslr.Και πραγματι εμαθα αρκετα.Και ακομα μαθαινω,ενημερωνομαι συνεχως απο το ιντερνετ,απο tutorials,reviews κλπ.
Οταν την πηρα(canon 500d+18-55mm) ενθουσιαστηκα και αρχισα να τραβαω φωτογραφιες συνεχως.

Ομως εδω και εναμιση μηνα που εχω την φωτογραφικη παρατηρω οτι δεν ειμαι ικανοποιημενος απο τις φωτογραφιες μου.Βγαινουν απλες,βαρετες, και οπως τις βλεπω εγω, ξεθωριασμενες... :tdown::tdown::tdown:

Εδω θελω να σταθω.

Ξερω οτι ειναι νωρις ακομα αλλα πιστευω οτι ο φακος μετραει πολυ! Δεν μου δινει τα χρωματα που θελω(εκτος του οτι με περιοριζει το ζουμ του).
Απο την αλλη στον υπολογιστη και στο photoshop δεν το κατεχω,μονο δηλαδη τα βασικα:φωτινοτητα,κοντραστ,κλπ...
Τι με συμβουλευετε? Να αλλαξω φακο? Εννοειται πως το διαβασμα συνεχιζεται....
Θελω να αποτυπωνω εντονα χρωματα και οχι ξεθωριασμενα και βαρετα.Βλεπω φωτογραφιες στο internet,οχι απαραιτητα επαγγελματιων, και λεω "τι καθαρη φωτογραφια,τι ωραια χρωματα,τι φοβερο καδραρισμα" κλπ...
Εκτως της απειριας μου,δεν πιστευεται οτι ο φακος με περιοριζει καπως?

Δεν ξερω αν γινομαι κατανοητος....

Ευχαριστω!!!!!!!!

Συνήθως το πρώτο πράγμα απο το οποίο πάσχουν οι φωτογραφίες μας και έχει και τα πιό άμεσα αποτελέσματα και σημαντική βελτίωση του αποτελέσματος, είναι η σύνθεση μας.

Είναι το νούμερο ένα στοιχείο που "φτιάχνει" ή "χαλάει" μια φωτογραφία. Όλα τα άλλα έπονται. Και είναι αυτό απο το οποίο πάσχουν οι φωτογραφίες κάποιου που πρωτοξεκινάει (και όχι μόνο) και αν δεν δουλέψει πάνω σε αυτό, όσο εξοπλισμό και να αλλάξει δεν θα διορθωθεί.

Και πάνω απο όλα είναι τζάμπα. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις τίποτα. Άντε το πολύ πολύ να δώσεις 20Ε να πάρεις και ένα βιβλίο (συνιστώ το The photographer's eye του Micheal Freeman που με βοήθησε εμενα πολύ αν επιλέξεις να πάρεις κάτι).
Οπότε θα έλεγα, προτού μπεις σε έξοδα, που μπορεί να μην έχουν και μεγάλο αποτέλεσμα, δοκίμασε να δουλέψεις λίγο σε αυτόν τον τομέα πρώτα. Η αναβάθμιση του φακού θα έρθει και αυτή, αλλά δεν υπάρχει λόγος να την βιαστεις. Ίσως να είναι και καλύτερα να έχεις πρώτα δουλέψει λίγο ώστε να ξέρεις και τί ακριβώς ζητάς.
Πάντως αν φοβάσαι το photoshop, μπορείς να δοκιμάσεις και άλλα προγράμματα που είναι πιό εύκολα. Έτσι κιαλλίως εσύ απλά λίγο κοντραστ/κορεσμό χρωμάτων θες απο ότι κατάλαβα. Πχ το gimp, δεν το έχω δουλέψει αλλα έχω ακούσει πολύ καλά λόγια. Ή το irfanview.

Συνήθως το πρώτο πράγμα απο το οποίο πάσχουν οι φωτογραφίες μας και έχει και τα πιό άμεσα αποτελέσματα και σημαντική βελτίωση του αποτελέσματος, είναι η σύνθεση μας.

Είναι το νούμερο ένα στοιχείο που "φτιάχνει" ή "χαλάει" μια φωτογραφία. Όλα τα άλλα έπονται. Και είναι αυτό απο το οποίο πάσχουν οι φωτογραφίες κάποιου που πρωτοξεκινάει (και όχι μόνο) και αν δεν δουλέψει πάνω σε αυτό, όσο εξοπλισμό και να αλλάξει δεν θα διορθωθεί.

Και πάνω απο όλα είναι τζάμπα. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις τίποτα. Άντε το πολύ πολύ να δώσεις 20Ε να πάρεις και ένα βιβλίο (συνιστώ το The photographer's eye του Micheal Freeman που με βοήθησε εμενα πολύ αν επιλέξεις να πάρεις κάτι).
Οπότε θα έλεγα, προτού μπεις σε έξοδα, που μπορεί να μην έχουν και μεγάλο αποτέλεσμα, δοκίμασε να δουλέψεις λίγο σε αυτόν τον τομέα πρώτα. Η αναβάθμιση του φακού θα έρθει και αυτή, αλλά δεν υπάρχει λόγος να την βιαστεις. Ίσως να είναι και καλύτερα να έχεις πρώτα δουλέψει λίγο ώστε να ξέρεις και τί ακριβώς ζητάς.
Πάντως αν φοβάσαι το photoshop, μπορείς να δοκιμάσεις και άλλα προγράμματα που είναι πιό εύκολα. Έτσι κιαλλίως εσύ απλά λίγο κοντραστ/κορεσμό χρωμάτων θες απο ότι κατάλαβα. Πχ το gimp, δεν το έχω δουλέψει αλλα έχω ακούσει πολύ καλά λόγια. Ή το irfanview.

Θα το ψαξω λιγο αυτο το βιβλιο...
Εχω διαβασει διαφορα κατα καιρους,αλλα δεν μου μενουν και τα παντα.Νομιζω οτι χρειαζομαι εξασκηση πρακτικη.
Αν καταλαβα καλα,στα προγραμματα θα φτιαξω την φωτογραφια μου οπως την ειχα φανταστει.Σωστα?

Απο φακους δεν θα παρω ακομα κατι,ισως τον 50mm που ειναι φθηνος,φωτεινος και πολυ καλος για πορτετα κλπ....Ή ουτε αυτον???χαχαχα

Θα το ψαξω λιγο αυτο το βιβλιο...
Εχω διαβασει διαφορα κατα καιρους,αλλα δεν μου μενουν και τα παντα.Νομιζω οτι χρειαζομαι εξασκηση πρακτικη.

Η θεωρεία για να αφομοιωθεί καλά χρειάζεται πάντα και πράξη. Διαβάζεις 2-3 πράγματα, σταματάς, τα εφαρμόζεις για λίγο στην πράξη μέχρι να τα κατανοήσεις καλά (πότε τα χρησιμοποιούμε και γιατί πχ...) και μετά διαβάζεις τα επόμενα 2-3 πράγματα. Δυστηχώς, ο δρόμος είναι μακρύς και ίδιος για όλους. Και σε όλα θα προσεθετα...

Αν καταλαβα καλα,στα προγραμματα θα φτιαξω την φωτογραφια μου οπως την ειχα φανταστει.Σωστα?

Όπως την φαντάστηκες δεν ξέρω, αλλά κάποιες αλλαγές θα κάνεις. Στην αρχή πιο βασικές, μετά πιό ανεπτυγμένες. Για αρχή θα έλεγα η τριάδα levels, contrast, saturation είναι αρκετή για μια βελτίωση των φωτογραφιών. Αν δεν ξέρεις τί είναι αυτά, δες πιο πάνω σε μερικά λινκ που έχω βάλει, έχουν πολλές πληροφορίες. ΑΝ δεν σου λυθούν ρώτα πάλι!

Θεωρητικά η μηχανή σου έχει την δυνατότητα να ρυθμίσεις τα παραπάνω εξαρχής λωστε να βγαίνουν όλες πιο έντονες. Ένας κάτοχος Canon ίσως μπορεί να σε βοηθήσει να τις εντοπίσεις.

Απο φακους δεν θα παρω ακομα κατι,ισως τον 50mm που ειναι φθηνος,φωτεινος και πολυ καλος για πορτετα κλπ....Ή ουτε αυτον???χαχαχα

Ο 50αρης είναι κατα την άποψη μου χρήσιμος φακός και δεν θα μετανιώσεις την αγορά του, ανεξάρτητα με το τί θα κάνεις με τον κύριο φακό σου. Είναι φθηνός, αρκετά οξύς, ελαφρύς και κυρίως πολύ φωτεινός. Τον συγκεκριμένο θα σου ελεγα να τον πάρεις αν σε ενδιαφέρουν τα πορτραίτα αλλα και γενικά. Στην αρχή δε θα εντυπωσιαστείς απο την διαφορά στο έλεγχο του βαθος πεδίου. Η φωτεινότητα είναι ίσως το μόνο που λείπει απο τους φακούς κιτ που είναι αρκετά χρήσιμο στην αρχή, και το πρώτο που αναζητά και καλώς το κάνει.

Τώρα αν το θές αρκετά, και δεν θα χρειαστεί να πάρεις και δάνειο για να τον αγοράσεις, μπορείς να αναβαθμίσεις και τον αρχικό φακό έτσι; Αργά η γρήγορα όλοι φτάνουμε στο σημείο να θέλουμε κάτι παραπάνω, είτε αυτό είναι εύρος, είτε φωτεινότητα είτε οξύτητα είτε κάτι άλλο... Απλά το περίμενε το λέω με την έννοια οτι συνήθως αν οι φωτογραφίες με τον φακό κιτ δεν μας ικανοποιούν δεν φταίει ο φακός. Τίποτα δεν σε εμποδίζει βεβαίως να πάρεις και καλύτερο φακό και ταυτόχρονα να δουλεύεις την σύνθεσή σου. Αυτό θα ήταν και το ιδανικό. Να έχουμε τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό και να δουλεύουμε και το design της φωτογραφίας μας. Αλλά συνήθως δεν είναι δυνατόν και πρέπει να βάλουμε μια προτεραιότητα. Και κατα την άποψη μου καλά είναι να έχουμε καλά εργαλεία αλλά η σύνθεση ειναι πιό σημαντική. Ένα απλό κατσαβίδι και ένα ηλεκτρικό της Bosch στην τελική θα κάνουν την ίδια δουλεία. Απλά θα βιδώσουν βίδες. Το τί θα φτιάξουν εξαρτάται απο το σχέδιο και αν είναι αυτό καλό. Απλά είναι η λογική μου τέτοια όταν επιχειρώ να συμβουλέψω κάποιον φίλο, προς τα λιγότερα αναγκαία έξοδα και την λύση που πιστέυω εγώ οτι θα έχει το σημαντικότερο αποτέλεσμα.

Το λέω το παραπάνω, γιατί θεωρώ οτι όταν δίνουμε συμβουλές καλό είναι να εξηγούμε στον άλλο αν δεν μας ξέρει και με βάση ποιά κριτήρια τις δύνουμε. Για να μην μας καταριέται και μετά αν δεν του αρέσει η επιλογή που έκανε.

Φιλε michis νομιζω οτι στο ειχα πει και σε ενα αλλο thread,αλλα δεν ειμαι και σιγουρος...

Αν φωτογραφιζεις αρχεια jpeg και δεν εχεις εμπειρια με κομπιουτερ κτλ,για να παρεις λιγο πιο ζωντανα αποτελεσματα μπορεις να πειραξεις τα picture styles απο το μενου της μηχανης σου,και να αλλαξεις τις παραμετρους οπως sharpness,contrast,saturation...

Εχει καποια,οπως standard,faithfull,neutral,landscape,portrait...Αν θυμαμαι καλα ειναι προεπιλεγμενο το standard με ρυθμιση οξυτητας στο +3,και ολα τα αλλα φλατ,στη μεση.

Μπορεις να επιλεξεις οποιο picture style θες και να αλλαξεις και τις παραμετρους αυτους.
Για παραδειγμα,για προσπαθησε να επιλεξεις neutral,βαλε το saturation στο +2 η +3,το sharpness στο +3 και αν το θεμα που φωτογραφιζεις δεν εχει πολυ κοντραστ και ειναι ξεθωριασμενο,ανεβασε και το κοντραστ λιγο.Προσεχε ομως με το κοντραστ,διοτι αν ο φωτισμος ειναι εντονος και δημιουργει πολυ φωτεινα σημεια και πολλες σκιες ταυτοχρονα στην εικονα,η μηχανη δυσκολευεται να τα ισορροπησει(εδω ειναι το λεγομενο δυναμικο ευρος,δηλαδη η ικανοτητα της μηχανης να αναπαραγει απο φωτεινους τονους μεχρι και σκοτεινα/σκιες στην ιδια εικονα),και αν ανεβασεις πολυ το κοντραστ σε τετοια θεματα,θα τα κανεις χειροτερα.

Για πειραματισου λιγο με τα picture styles λοιπον.
Εκτος αυτου,ενας απλος τροπος για απλη επεξεργασια ειναι κατι απλα προγραμματακια στο κομπιουτερ οπως εχουν πει και τα παιδια.

Εγω χρησιμοποιω το microsoft office picture manager για να κανω καποιες φορες καποιες μικροδιωρθωσεις στον κορεσμο των χρωματων,στη φωτεινοτητα,κοντραστ,θερμοκρασια-χροια χρωματος,και καποιες φορες μικρη ρυθμιση στα shadows,midtones και highlights,για να φερω το αποτελεσμα στην φωτεινοτητα-κοντραστ εκει που το φανταζομαι λιγο με πιο ακριβεια.

Εγω φιλε michis ειμαι ο πιο ασχετος απο φωτοσοπ εδω μεσα,μονο jpeg τραβαω και τα πειραζω με τον τροπο που σου ειπα.Απο τη μηχανη,και λιγο μετα στο κομπιουτερ καποιες φορες.

Last edited:

Σας ευχαριστω και τους δυο για την βοηθεια.
Θα ψαξω πιο πολυ το θεμα "επεξεργασια",εχω το photoshop σε trial αλλα θα ψαξω και τα υπολοιπα.Νομιζω το microsoft office picture manager,επειδη το χρησιμοποιω, δεν εχει και μεγαλη γκαμα επιλογων.

Φιλε mstr,δοκιμασα τις επιλογες που μου ειπες τις προαλλες και ειδα μεγαλη διαφορα,πρεπει να μαθω να τα χρησιμοποιω και σε αλλες συνθηκες.... :smile:

Αυτη η παλιοεξεταστικη δεν με αφηνει να χαρω την φωτογραφικη ρε παιδια!!!