Βασικές ρυθμισεις ενός προβολικού μεσου.

Κε Καστρουνή ευχαριστώ θερμά για την απάντησή σας.

Προβάλλω ταινίες κυρίως μέσω online πλατφορμών (Netflix κ.λπ.) και πλέον σπανιότερα κατεβασμένες σε υψηλή ποιότητα μέσω VLC, λόγω των γνωστών περιορισμών/προστίμων στο κατέβασμα περιεχομένου. Το madVR δεν το έχω επιχειρήσει, καθώς η αναπαραγωγή γίνεται από laptop με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών UHD 620.

Το παράδοξο είναι ότι πίστευα πως δεν χρειάζεται να ασχοληθώ με την επιλογή σήματος Full/Limited RGB από την κάρτα γραφικών, θεωρώντας ότι στην επιλογή “Auto” γινόταν αυτόματα η βέλτιστη ρύθμιση σήματος στη θύρα HDMI.

Η «ανακάλυψη» έγινε τυχαία όταν συνέδεσα αρχικά μια εξωτερική οθόνη (και αργότερα τον προβολέα) μέσω Type-C to HDMI μετατροπέα. Αναρωτιόμουν τόσα χρόνια γιατί η Dell P2317Η εμφάνιζε τόσο θαμπό μαύρο· και ξαφνικά η εικόνα μεταμορφώθηκε. Διαπίστωσα ότι το Type-C του ThinkPad E580 δίνει Full RGB by default μέσω DisplayPort 1.2, ενώ η HDMI στην επιλογή Auto έβγαζε μάλλον Limited. Η διαφορά στην εικόνα ήταν τεράστια – πολύ πιο βαθύ μαύρο και γενικά πιο ευκρινής.

Μετά από αυτή την εμπειρία, δοκίμασα να ξανασετάρω τον προβολέα Epson TW6800, προβάλλοντας το γνωστό μοτίβο με τις μπάρες από αρχείο MP4 μέσω VLC από το laptop. Εκεί προέκυψε πρόβλημα: ενώ στην οθόνη του laptop και στην εξωτερική Dell οι μπάρες από το 17 και πάνω αναβοσβήνουν κανονικά, στον προβολέα δεν αναβοσβήνει καμία (full black), ανεξάρτητα από το Brightness level που επιλέγω.

Επιπλέον, παρατήρησα ότι:
  • Το DisplayPort κλειδώνει σε 8-bit depth.
  • Η HDMI μου επιτρέπει επιλογή 12-bit depth και Full RGB, όμως η εικόνα μέσω DisplayPort παραμένει σαφώς ανώτερη.
  • Και στις δύο περιπτώσεις, το HDMI Input / Video Range στον Epson είναι κλειδωμένο και δεν μπορώ να το αλλάξω.
Προσπαθώ να κατανοήσω τι ακριβώς συμβαίνει με το display port για να ρυθμίσω το Black Level στον Epson. Οποιαδήποτε βοήθεια θα ήταν παραπάνω από εκτιμητέα!
Απαντώ στον εαυτό μου για ενημέρωση: τελικά κατάφερα να «ξεκλειδώσω» τη ρύθμιση του HDMI Video Range στον Epson, απενεργοποιώντας τη λειτουργία “Super White”. Όσο η επιλογή αυτή ήταν ενεργή, η σχετική παράμετρος παρέμενε κλειδωμένη και δεν μπορούσε να τροποποιηθεί. Με το “Super White” απενεργοποιημένο, οι μπάρες αναβοσβήνουν πλέον κανονικά και μπορώ ξανά να πραγματοποιήσω σωστά τη ρύθμιση βάσει του σχετικού pattern.

Παρατήρησα επίσης ότι με το “Super White” ενεργοποιημένο, η εικόνα γίνεται αισθητά πιο σκοτεινή, με βαθύτερα μαύρα, αλλά ταυτόχρονα χάνεται σημαντική πληροφορία στα υπόλοιπα χρώματα - η συνολική φωτεινότητα μειώνεται και η εικόνα δείχνει υπερβολικά σκοτεινή. Συνεπώς, μάλλον ήταν εντύπωσή μου ότι η ποιότητα μέσω DisplayPort ήταν συνολικά ανώτερη σε σχέση με την HDMI στον προβολέα. Ουσιαστικά, η σύνδεση μέσω DisplayPort δίνει παρόμοιο αποτέλεσμα με την ενεργοποίηση του “Super White”.