Βαθμολογίες Γραπτών Πανελλαδικών Εξετάσεων..

sakisxas

Supreme Member
7 September 2006
5,384
C:\Greece\Komotini
Ανακοινώθηκαν σήμερα οι βαθμοί των γραπτών των Πανελλαδικών,και φαίνεται οτι έπεσε πολύ πετσόκομα στους βαθμούς.
Αλλα περιμένανε τα παιδιά,ιδιαίτερα σε μαθήματα βαρύτητας όπου ηταν σίγουρα οτι έχουν γράψει αρκετά καλά εως άριστα.
Αν κρίνω απο την κόρη μου που είχε σίγουρα τα μαθηματα βαρύτητας(ΘΕΤΙΚΉ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ)..προβλέπω μεγάλη πτώση των βάσεων.
Αλήθεια όσοι έχουν παιδιά που γράφανε τι έγινε;
Κι εδώ κάποια σχόλια σχετικά με τους βαθμούς.

http://www.madata.gr/epikairotita/social/68848.html

Last edited:
Kαλή επιτυχία λοιπόν στον δεύτερο γύρο της επιλογής... Όπως είναι τα πράγματα σήμερα πάντως, οι μη πτυχιούχοι έχουν καλύτερη μοίρα στην αγορά εργασίας, οπότε δεν υπάρχει λόγος απογοήτευσης αν χαθούν και οι πρώτες επιλογές...

Αν κρίνω απο την κόρη μου που είχε σίγουρα τα μαθηματα βαρύτητας(ΘΕΤΙΚΉ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ)..προβλέπω μεγάλη πτώση των βάσεων.
Αλήθεια όσοι έχουν παιδιά που γράφανε τι έγινε;

Θα συμφωνησω. Ακριβως τα ιδια με τον γιο μου.

Τα παράπονα που εκφράζουν τα παιδιά,και η κόρη μου,είναι στις βαθμολογίες της Βιολογίας Κατευθυνσης και Γενικής,οπου έπεσε και το μεγαλύτερο πετσόκομα.
Ακόμα και οι φροντιστές τους λέγανε οτι με βάση αυτά που γράψανε,έπρεπε να κυμανθούν κοντά στο 19-19,4.....
Αλήθεια..αναβαθμολόγηση μπορεί να ζητησει;
Ξέρει κανεις τι διαδικασία χρειάζεται;

αναβαθμολογηση ?

δε γινεται !

προκειται για '' τεχνικη - επιστημονικη κριση '' που δεν ελεγχεται δικαστικα

μετα απο μεγαλο αγωνα καταφερε καποιος - δικαστικα εννοειται - να δει το γραπτο του . ( με δικηγορο καθ. Νομικης νομιζω )

αλλα μεχρι εκει ...

Τα παράπονα που εκφράζουν τα παιδιά,και η κόρη μου,είναι στις βαθμολογίες της Βιολογίας Κατευθυνσης και Γενικής,οπου έπεσε και το μεγαλύτερο πετσόκομα.
Ακόμα και οι φροντιστές τους λέγανε οτι με βάση αυτά που γράψανε,έπρεπε να κυμανθούν κοντά στο 19-19,4.....
Αλήθεια..αναβαθμολόγηση μπορεί να ζητησει;
Ξέρει κανεις τι διαδικασία χρειάζεται;

Στις Πανελλήνιες Εξετάσεις αναβαθμολόγηση ενός γραπτού με αίτηση του μαθητή ή του γονιού δεν γίνεται. Το γραπτό στις Πανελλήνιες βαθμολογείται από δύο βαθμολογητές και όταν υπάρχει μεταξύ τους διαφορά 3 μονάδων, τότε το γραπτό το βαθμολογεί ένας τρίτος του οποίου ο βαθμός είναι και ο καθοριστικός.

Χωρίς να γνωρίζω την συγκεκριμένη κατάσταση, έχοντας ζησει το αίσχος του 2000 όταν με 19 Μ.Ο. έμεινα έξω απο σχεδόν όλες τις επιλογές μου, με βρίσκει πιο σύμφωνο η αυστηρή βαθμολόγηση (και τα δύσκολα θέματα) απο την χαλαρή (και τα εύκολα θέματα).

Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια διαβάθμιση για να μην συμπιέζονται στις υψηλές βαθμολογίες διαφορετικά επίπεδα.
Αρκεί να γίνεται για όλους το ίδιο.

Απάντηση: Re: Βαθμολογίες Γραπτών Πανελλαδικών Εξετάσεων..

Χωρίς να γνωρίζω την συγκεκριμένη κατάσταση, έχοντας ζησει το αίσχος του 2000 όταν με 19 Μ.Ο. έμεινα έξω απο σχεδόν όλες τις επιλογές μου, με βρίσκει πιο σύμφωνο η αυστηρή βαθμολόγηση (και τα δύσκολα θέματα) απο την χαλαρή (και τα εύκολα θέματα).

Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια διαβάθμιση για να μην συμπιέζονται στις υψηλές βαθμολογίες διαφορετικά επίπεδα.

Συμφωνω απολυτα!

Οχι ομως και με μεσο ορο 5 να μπαινεις σε σχολες ρε παιδια.
Καλυτερα να μην καλυφθουν οι θεσεις.

Καλή επιτυχία και απο μένα σε όλα τα παιδιά που προετοιμάστηκαν σωστά και έδωσαν την μάχη τους σοβαρά.Ο γιός μου έδωσε στην τεχνολογική κατεύθυνση, οι βαθμοί του ήταν ακριβώς αυτοί που μας είπε όταν έγραψε και πιάνει την σχολή που ήθελε με τις περυσινές βάσεις, στην ανάπτυξη εφαρμογών ακούστηκε κάτι αλλά τελικά δεν επαληθεύτηκε. Δεν νομίζω ότι υπήρξε πρόβλημα με την βαθμολόγηση. Οσο για την δυσκολία των θεμάτων η άποψή μου είναι ότι στα μαθήματα που μπήκαν θέματα για να φανούν οι υποψήφιοι που ξέρουν (φυσική, μαθηματικά κατεύθυνσης) ο στόχος επετεύχθη και κατά την άποψή μου φάνηκε πόσο λάθος είναι η κατάργηση της βάσης του 10, αυτούς όλους τους εισαχθέντες με χαμηλη βαθμολογια θα τους βρούμε αυριο μπροστά μας. Μην ξεχνάτε ότι σήμερα ξεκίνησε και διδάσκει και γενικά επαγγέλεται η γενιά που απέτυχε παταγωδώς για την λέξη ευδοκίμηση στην έκθεση, στη 10ετία του 90.

Re: Απάντηση: Re: Βαθμολογίες Γραπτών Πανελλαδικών Εξετάσεων..

Συμφωνω απολυτα!

Οχι ομως και με μεσο ορο 5 να μπαινεις σε σχολες ρε παιδια.
Καλυτερα να μην καλυφθουν οι θεσεις.

Και πως θα σου νοικιασει το μισογκρεμισμενο διαμερισματακι στην κατω ραχουλα 500 ευρω ο ιδιοκτητης του.

Ας περασουμε και το γιο/κορη της κυρ Τασουλας (που νομιζει οτι ο κυκλος carnot ειναι αμερικανικη σειρα μυστηριου) να παει στο χ ψ ζ τει στην κατω ραχουλα ...και η κυρ Τασουλα θα εχει να υπερυφανευεται και ο κυρ Μιχαλης στην κατω ραχουλα θα χεστει στο ταληρο.

Win win situation...βεβαια οταν με το καλο ο γιος/κορη αποφοιτηση (αν το καταφερει) και ψαξει να βρει δουλεια (χωρις επαγγελματικα δικαιωματα) η κυρ Τασουλα θα κραζει αριστερα και δεξια οτι το "καταρτισμενο" παιδι της (καταρτισμενο στο ταβλι/αγωνια/ποκερ/21/ξερη/θαναση κλπ) δεν μπορει να βρει δουλεια με 1500 ευρω ως επιστημων που ειναι.

Τιιιιιιιι? Να παει να δουλεψει οικοδομη? Κοτζαμ ΤΕΙ/ΑΕΙ εβγαλε ε οχι τι τον σπουδαζε τοσο καιρο....

Παντως το 96 που εδινα εγω παννεληνιες για να μπεις εστω και σε ΤΕΙ του κολου επρεπε να ριξεις διαβασμα...για ΑΕΙ και ειδικα ιατρικες απλα ξεχναγες τον πολιτισμο απο 1 εως 3η λυκειου.

Πρων πρωτοδεσμιτης....(με εκαψε η χημεια :rifle:) "περασμενος" σε ΤΕΙ.

στην ανάπτυξη εφαρμογών ακούστηκε κάτι αλλά τελικά δεν επαληθεύτηκε.

Υπήρξε μια διαφωνία για τον τρόπο επίλυσης του τρίτου θέματος αν μπορούσε δηλαδή να λυθεί με πίνακες ή όχι.

Τελικά μετά από την παρέμβαση διαφόρων φορέων (βαθμολογητών, γονέων κλπ) η διευκρίνηση της ΚΕΕ δεν πέρασε εξ ολοκλήρου, και κόπηκαν μόνο 1 (σε ελάχιστες περιπτώσεις 2) μόρια στα 20.

και ειδικα ιατρικες απλα ξεχναγες τον πολιτισμο απο 1 εως 3η λυκειου.

Στις συγκεκριμενες υψηλοβαθμες σχολες, δεν νομιζω να αλλαξαν πολλα πραγματα απο το 1976 που εδινα εξετασεις εγω, μεχρι φετος που εδινε ο γιος μου.

Κανοντας μια συγκριση τα θεματα του "τοτε" με του "τωρα", βασικα πιστευω οτι δεν αλλαξε απολυτως τιποτα.

Και δεν νομιζω οτι μιλησε καποιος για προβλημα βαθμολογησης. Για υψηλη δυσκολια θεματων νομιζω οτι εγινε λογος.

(Διορθωστε με αν κανω λαθος)

Last edited:
Μην ξεχνάτε ότι σήμερα ξεκίνησε και διδάσκει και γενικά επαγγέλεται η γενιά που απέτυχε παταγωδώς για την λέξη ευδοκίμηση στην έκθεση, στη 10ετία του 90.

Η γενιά αυτή έχει μπει εδώ και δεκαετίες στον επαγγελματικό/εκπαιδευτικό στοίβο, το θέμα με την αρωγή και την ευδοκίμηση έπεσε το 1985. Κι έκτοτε μας το κουνούσαν στο σχολείο/φροντιστήριο ως παράδειγμα "κοιτάξτε τι μπορείτε να πάθετε"

Πολύ σωστά τα λες, γιατι στα εύκολα θέματα...ευνοούνται αυτοί που κάνουν καλά γράμματα και έπιασαν τα θέματα στο φροντιστήριο!

Στις συγκεκριμενες υψηλοβαθμες σχολες, δεν νομιζω να αλλαξαν πολλα πραγματα απο το 1976 που εδινα εξετασεις εγω, μεχρι φετος που εδινε ο γιος μου.

Κανοντας μια συγκριση τα θεματα του "τοτε" με του "τωρα", βασικα πιστευω οτι δεν αλλαξε απολυτως τιποτα.

Και δεν νομιζω οτι μιλησε καποιος για προβλημα βαθμολογησης. Για υψηλη δυσκολια θεματων νομιζω οτι εγινε λογος.

(Διορθωστε με αν κανω λαθος)

Κι εγω το 76 έδινα και νομίζω ότι τότε τα θέματα ήταν πολύ πιο δύσκολα απο σήμερα, αφού ουσιαστικά...δεν υπήρχε ύλη! Την εποχή εκείνη περνούσες ιατρική με 16 ή 16.5 και να σκεφτούμε επίσης ότι οι υποψήφιοι συνολικά για πανεπιστήμια ήταν περισσότεροι ή έστω ίσοι με σήμερα (γενιά του baby boom) αλλά ...οι προσφερόμενες θέσεις στα πανεπιστήμια ήταν πολύ πολύ λιγότερες!

Μην υποτιμάτε τους νέους υποψήφιους και μην υπερτιμάτε το παρελθόν.

Και τώρα υπάρχουν παιδιά που σκίζονται για χρόνια και φυσικά ο συναγωνισμός παραμένει εξοντωτικός στις σχολές πρώτης προτίμησης.

Α, και κάτι ακόμα... όσοι δοκίμασαν να επαναλάβουν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (και δεν εννοώ τον Χωμενίδη μόνο, που πήγε αδιάβαστος), με περισσότερο διάβασμα σε σχέση με το 1980, ή το 1990 που έδωσαν πρώτη φορά εξετάσεις, είχαν χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με αυτό που περίμεναν.

Μην υποτιμάτε τους νέους υποψήφιους και μην υπερτιμάτε το παρελθόν.

Και τώρα υπάρχουν παιδιά που σκίζονται για χρόνια και φυσικά ο συναγωνισμός παραμένει εξοντωτικός στις σχολές πρώτης προτίμησης.

Α, και κάτι ακόμα... όσοι δοκίμασαν να επαναλάβουν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (και δεν εννοώ τον Χωμενίδη μόνο, που πήγε αδιάβαστος), με περισσότερο διάβασμα σε σχέση με το 1980, ή το 1990 που έδωσαν πρώτη φορά εξετάσεις, είχαν χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με αυτό που περίμεναν.

Φυσικά και υπάρχουν και σήμερα παιδιά που σκίζονται, και πάντα θα υπάρχουν, το "σκίζονται" ή το "αράζουν" είναι και θα είναι "συγκριτικό" σχήμα λόγου (δηλαδή ισχύει σε σύγκριση με άλλους)
Ομως, σε ότι αφορά την ύλη για διάβασμα, αυτή είναι σήμερα...10 φορές λιγότερη απο το 1976 που τότε...δεν υπήρχε καν ύλη,αφού όταν έλεγες Φυσική περιλαμβάνονταν... όλη η Φυσική, όλων των Τάξεων και τα σχολικά βιβλία ήταν απλά διακοσμητικά και ενδεικτικά! Σήμερα, αν τυχόν πέσει κάτι που δεν εμπεριέχεται στο μικρό σχολικό βιβλίο....θα γίνει χαμός!
Τα παραπάνω εξηγούν βέβαια γιατι οι αριστούχοι του τότε έβγαζαν με το ζόρι 17, και το 18 ήταν μόνο για "εξαιρετικές περιπτώσεις"! Επίσης, λόγω του διαφορετικού συστήματος ήσουν αναγκασμένος να αναπτύξεις περισσότερο την κρίση σου, η παπαγαλία δεν οδηγούσε απολύτως πουθενά! Σήμερα, αν τυχόν πέσει ένα θέμα κρίσεως που δεν αναλύθηκε στο φροντιστήριο....γίνεται σφαγή!
Σε καθε περίπτωση πάντως ο ανταγωνισμός και ο συναγωνισμός υπάρχει αφού ο αριθμός των θέσεων είναι συγκεκριμένος, μόνο που για μένα τα φροντιστήρια κάνουν μεγάλη ζημιά στην ανάπτυξη της κρίσης και της σκέψης γιατι δίνουν έτοιμη τροφή (φυσικά...την δουλειά τους κάνουν, γιατι έτσι θα τα χρειάζεσαι ακόμη και στο πανεπιστημιο!)
Δεν ξέρω τι αποτελέσματα θα είχα αν ...ξανάδινα στο πανεπιστήμιο, αλλά το 2005 έλυσα το 4ο θέμα της Φυσικής (με πρακτικό τρόπο βέβαια) στο οποίο χαντακώθηκαν οι περισσότεροι υποψήφιοι θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, κι ας μην έχω ασχοληθεί με Φυσική απο το 1976! (ήταν συνδυασμός βολής και κρούσης). Αντίθετα, ό,τι θα χρειαζόταν απομνημόνευση είναι σίγουρο ότι θα με δυσκόλευε πολύ!

Βλάσση εγώ αποφοίτησα το 2000, την πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε το σύστημα του Αρσένη. Έδωσα πανελλαδικές εξετάσεις σε 14 Μαθήματα.
4 μαθήματα κατεύθυνσης (Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Φυσική)
και 10 γενικής παιδείας (Θρησκευτικά, Λογοτεχνία, Νέα Ελληνικά-Εκθεση, Αρχαία, Ιστορία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία και άλλο ένα που δεν θυμάμαι, νομίζω στατιστική)
Ενημερωτικά, την προηγούμενη χρονιά στην Β' Λυκείου είχαμε δώσει άλλα 14 Μαθήματα τα οποία ενώ αρχικά ήταν να μετρήσουν, τελικά μας ενημέρωσαν οτι δεν θα συμμετήχαν στην τελική βαθμολογία.
Λόγω των αντιρήσεων που υπήρχαν για την εφαρμογή του νέου συστήματος και επειδή τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Β' Λυκείου ήταν σχετικά "άσχημα", τα θέματα που μπήκαν ήταν στο σύνολό τους πανεύκολα.
Χάρηκαν όλοι που τα παιδιά τους απο το 16 εκτοξεύτηκαν στο 19 αφού τα θέματα δεν επέτρεπαν τον διαχωρισμό των μέτριων απο τους πραγματικά καλούς. Καλώς η κακώς δεν εχουν όλοι το ίδιο επίπεδο.
Αποτέλεσμα οι βάσεις για σχεδόν όλες τις σχολές εκτοξεύτηκαν σε πρωτοφανή ύψη.
Η βάση για την Ιατρική (Αλεξανδρούπολης) πήγε στο 19,6. Εγώ που αρίστευσα στα θετικά μαθήματα και στα περισσότερα γενικής, επειδή η σχέση μου με τα Θρησκευτικά φάνηκε στο γραπτό μου (14), σε συνδιασμό με τους βαθμούς του απολυτηρίου (το σχολείο μου - Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος - διατηρώντας την αξιοπρέπεια του και τιμώντας την κληρονομιά του Ιδρυτή του, αρνήθηκε να βάλει τυπικά 20αρια παντού όπως κάναν τα περισσότερα δημόσια και τυχοδιοκτικά ιδιωτικά), έβγαλα μ.ο. περίπου 19 και έμεινα εκτός όχι μόνο των Ιατρικών σχολών, αλλά και των Πολυτεχνικών, όπως και των περισσότερων επιλογών μου. Τελικά πέρασα στην Βιολογία Κρήτης...

Τελικά αποφάσισα να δώσω και δεύτερη χρονιά προετοιμαζόμενος αυτήν την φορά για 9 μαθήματα. Τα θέματα ήταν αυτήν την φορά πιο δύσκολα και κυρίως απουσίαζαν όλα αυτά τα μαθήματα που ανεβάζουν έναν μέτριο μαθητή πάνω απο το επίπεδο του. Αυτήν την φορά με 19,191 πέρασα στην σχολή που ήθελα.

Είμαι υπέρ των δύσκολων θεμάτων που διαχωρίζουν καλούς απο τους μέτριους και απο αυτούς τους άριστους. Αλλιώς ξεγελιούνται μερικοί οτι μπορούν να ανέβουν επίπεδο με τρόπους άλλους εκτός του κόπου. Δεν είναι ελιτίστικο αυτό που λέω, κιας ακούγεται έτσι. Υπάρχει ένα κόστος για την μάθηση και δεν πρέπει να εξισώνεται αυτός που το καταβάλει με αυτόν που δεν κάνει τον κόπο. Γιαυτό τον λόγο διαφωνώ και με την βάση του 10.
Έχοντας πρόσφατη την εμπειρία αυτή, είμαι της άποψης οτι κάτω απο 10 βγάζει μόνο όποιος δεν καταβάλει την παραμικρή προσπάθεια να κατανοήσει ούτε τις απλές έννοιες. Αυτός δεν είναι σε θέση να σπουδάσει σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Βάσεις 2010 | Πτώση σε Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές σχολές

baseis-aei.jpg

Σε πτωτική πορεία, μεγαλύτερη στις Φυσικομαθηματικές και Πολυτεχνικές σχολές, μικρότερη στις Νομικές και Ιατρικές, βρίσκονται οι βάσεις εισαγωγής, με εξαίρεση τις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ., στις οποίες αναμένεται θεαματική άνοδος συνεπεία της μεγάλης μείωσης των διατιθεμένων θέσεων από 2.100 πέρσι σε 900 φέτος!

Η κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σηματοδοτεί επανάληψη φαινομένων, τα οποία κατά κόρον παρατηρήθηκαν στο παρελθόν, με ασύλληπτα χαμηλές βαθμολογίες εισαγωγής, που δεν θα επέτρεπαν την ολοκλήρωση των σπουδών σε σχολική τάξη. Η πτώση των βάσεων σε Περιφερειακά ΤΕΙ προδιαγράφεται… ασυγκράτητη.
Φέτος, πάντως, δύο είναι τα κριτήρια, τα οποία θα κυριαρχήσουν στην επιλογή σχολών: από τη μια, η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση μετά το πέρας των σπουδών, από την άλλη, η χιλιομετρική απόσταση της σχολής από τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Με την πολύτιμη συνδρομή του έμπειρου καθηγητή Φυσικής Γιώργου Χατζητέγα, επιχειρεί μια αναλυτική προσέγγιση των βάσεων και του εύρους των πτωτικών τάσεων ανά επιστημονικό πεδίο, εν αναμονή και της ανακοίνωσης, μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, από το υπουργείο Παιδείας, των συγκεντρωτικών στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

1ο Επιστημονικό Πεδίο
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο θα παρατηρηθεί σαφής πτωτική τάση θα είναι όμως, συγκριτικά με άλλα πεδία, μικρότερη. Η δυσκολία των Αρχαίων Ελληνικών και το μάθημα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας θα επηρεάσουν πτωτικά τις σχολές σε όλη την κλίμακα. Στις περιζήτητες Νομικές η πτώση θα είναι μικρότερη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και μεγαλύτερη στη Νομική της Θράκης, η οποία από τη βάση των 18.100 μορίων θα κατεβεί οπωσδήποτε κάτω από τα 18.000 μόρια, με μια εκτίμηση 17.900 μορίων. Μικρή μείωση θα παρατηρηθεί και στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης με το τελευταίο Τμήμα, της Ρόδου, να κινείται στα 17.700 μόρια. Τα Τμήματα της Ψυχολογίας θα παρουσιάσουν πτωτικές τάσεις και εκτιμάται ότι το τελευταίο, στο Ρέθυμνο, θα έχει βάση εισαγωγής τα 16.500 μόρια.

Τα Φιλολογικά Τμήματα θα παρουσιάσουν μεγαλύτερες πτώσεις συγκριτικά με τα προηγούμενα και το τελευταίο βαθμολογικά τμήμα, στην Κομοτηνή, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 15.400 μόρια. Βεβαίως, στα Τμήματα που παράγουν φιλολόγους θα πρέπει να προστεθούν και τα Τμήματα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ), στα οποία η χαμηλότερη βάση αναμένεται να παρατηρηθεί στις Φιλοσοφικές και Κοινωνικές Σπουδές Ρεθύμνου, με 14.200 μόρια. Φιλολογικά θεωρούνται, επίσης, τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με το Ιστορικό Αρχαιολογικό και Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών Καλαμάτας να κινείται στα 14.300 μόρια.

Στο βαθμολογικό πυθμένα του 1ου επιστημονικού πεδίου, εκτός από τα Προγράμματα των Ιερατικών Σπουδών, η βαθμολογική βάση στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ θα είναι λίγο πάνω από τα 10.000 μόρια. Εξαιρέσεις εντυπωσιακά χαμηλών βάσεων θα έχουν στο 1ο επιστημονικό πεδίο τα Τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Φιλολογίας, καθώς και Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας, στα οποία η βάση υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 6.000 και 7.000 μορίων!
Ακόμη χαμηλότερη αναμένεται ότι θα είναι η βάση του Τμήματος Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο Ηπείρου (Ηγουμενίτσα), στο οποίο θα παρατηρηθεί… «βαθμολογικό χαμηλό» 4.500 μορίων όπως συνέβαινε πριν από το 2005.

2ο Επιστημονικό Πεδίο
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο τα Τμήματα που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες προτιμήσεις των υποψηφίων είναι αυτά των Μαθηματικών, των Φυσικών και της Χημείας. Σε όλα αυτά θα παρατηρηθεί πτώση των βάσεων από 200 έως 500 μόρια.

Ειδικότερες προβλέψεις φέρουν το τελευταίο Μαθηματικό Τμήμα στη Σάμο να κινείται στα 13.900 μόρια, το τελευταίο Φυσικό στο Ηράκλειο στα 14.800 μόρια και το τελευταίο Χημικό, επίσης στο Ηράκλειο, στα 15.200 μόρια.

Τα Τμήματα Πληροφορικής, τα οποία είναι κοινά στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, θα ακολουθήσουν το γενικό πτωτικό κανόνα και το τελευταίο Τμήμα Πληροφορικής, του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, θα κινηθεί στα 14.600 μόρια. Στο 2ο επιστημονικό πεδίο θα υπάρξουν και Τμήματα ΑΕΙ όπως το Γεωγραφίας Αιγαίου και το Επιστημών της Θάλασσας τα οποία θα κινηθούν στα 8.700 μόρια! Τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ της Φυτικής Παραγωγής και της Βιολογικής Καλλιέργειας και Ανθοκομίας θα κλείσουν τη βαθμολογική βάση με 6.500 μόρια.

3ο Επιστημονικό Πεδίο
Οι περιζήτητες Ιατρικές Σχολές θα παρουσιάσουν μικρή πτωτική τάση, η οποία θα είναι μεγαλύτερη στις Ιατρικές Σχολές της Περιφέρειας. Η τελευταία Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη, η οποία υπερέβη πέρσι τα 19.000 μόρια, θα επανέλθει στα επίπεδα του 2008 με μια αρχική εκτίμηση τα 18.700 μόρια.

Στην Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, πάντως, η πτώση θα είναι της τάξεως των 150 έως 200 μορίων.

Τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ του 3ου επιστημονικού πεδίου λόγω αυξημένης ζήτησης δεν θα παρουσιάσουν τις πτωτικές τάσεις που θα αναμένονταν με βάση τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων. Οι Νοσηλευτικές Σχολές των ΤΕΙ θα κινηθούν μεταξύ 11.200 και 13.000 μορίων.

4ο Επιστημονικό Πεδίο
Στα περιζήτητα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, καθώς και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ θα παρατηρηθούν σαφείς πτωτικές τάσεις, οι οποίες θα ξεκινούν από 250 μόρια για τα Τμήματα του κέντρου και θα φτάνουν τα 500 μόρια για τα περιφερειακά Τμήματα.

Με τα δεδομένα αυτά, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη θα κινηθεί λίγο πάνω από τα 18.000 μόρια (18.100), ενώ οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί στην Ξάνθη θα έχουν βάση εισαγωγής 17.800 μόρια. Στις σχολές οι οποίες κινούνται από τα 14.000 έως 17.000 μόρια με βάση τα περσινά δεδομένα θα υπάρξουν σημαντικές πτώσεις έως και 500 μορίων. Τα πλέον χαμηλόβαθμα Τμήματα ΤΕΙ του 4ου επιστημονικού πεδίου θα είναι τα Τμήματα Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας στην Περιφέρεια, τα οποία θα επανέλθουν στις βάσεις του 2004, θα κινηθούν δηλαδή μεταξύ 7.500 και 8.000 μορίων.

5ο Επιστημονικό Πεδίο
Το κρίσιμο μάθημα για τις βάσεις του 5ου πεδίου είναι οι «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», στο οποίο τα θέματα ήταν και περισσότερα και δυσκολότερα σε σχέση με πέρσι. Η τάση επομένως θα είναι και εδώ πτωτική και η αναμενόμενη μείωση των μορίων θα ξεκινάει από 250 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και θα φτάνει τα 500 μόρια στις σχολές της μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.

Στο βαθμολογικό πυθμένα, η κατάργηση της βαθμολογικής βάσης του 10 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα οδηγήσει σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα μορίων, κυρίως στις σχολές Τουριστικών Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Εκτιμάται ότι οι σχολές αυτές στην Περιφέρεια θα διαμορφώσουν τις χαμηλότερες βάσεις του πεδίου στα 4.500 μόρια! Στο 5ο επιστημονικό πεδίο, πάντως, θα παρατηρηθούν και θεαματικές αυξήσεις μορίων, στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, ως αποτέλεσμα της θεαματικής μείωσης των θέσεων.
Οι θέσεις των εισακτέων στις σχολές Αστυφυλάκων από 2.100 περιορίστηκαν σε 900!
Άρθρο που δημοσιεύτηκε από το apogevmatini.gr

http://www.pamakhouse.gr/forums/con...ptwsi-se-iatrikes-nomikes-polytexnieks-sxoles