Battery health - εσείς τι κάνετε;

Καλησπέρες. Εδώ και 1 χρόνο, η Apple ξεκίνησε να μας προτείνει να σταματάμε τη φόρτιση στο 80% για να επιμηκύνουμε όσο δυνατόν γίνεται τη ζωή της μπαταρίας. Λογικό μεν, γνωρίζοντας χοντρικά πως δουλεύουν οι μπαταρίες λιθίου, ωστόσο λίγο εκνευριστικό καμιά φορά το να μην έχεις τη μέγιστη αυτονομία.

Προσωπικά ξεκίνησα να το κάνω αυτό στο 15PM από τη μέρα που το πήρα, ακολουθώντας ευλαβικά κύκλους φόρτισης έτσι ώστε η μπαταρία να είναι πάντοτε μεταξύ 20-80%: Ποτέ κάτω από 20%, και μετρημένες στα δάχτυλα φορές μέσα σε ένα χρόνο να φτάνει το 100% (μόνο σε μεγάλα ταξίδια, ή κάποιες φορές που το έκανε από μόνο του παρά το 80% όριο (διάβασα ότι αυτό το κάνει το λειτουργικό όποτε το θεωρεί απαραίτητο). Επίσης, πάντοτε με μαμίσιο καλώδιο και μαμίσιο φορτιστή, και ελάχιστα με (μαμίσιο πάλι) Magsafe.

Παρά την παραπάνω χρήση, μετά από ένα χρόνο ακριβώς, η μπαταρία του 15PM όταν το έδωσα ήταν στο 92%, πάνω κάτω δηλαδή εκεί που ήταν και τα προηγούμενα φορτίζοντας πάντα στο 100%.

Μήπως λοιπόν δεν έχει όλο αυτό νόημα πρακτικά, και θα'πρεπε να αρχίζουμε να χαιρόμαστε τη μέγιστη αυτονομία που τα μηχανάκια μας μπορούν να δώσουν;

• Like
Reactions: tom152

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
12,808
Προσωπικά να το πω ευγενικά ''χεσμένη'' την έχω την μπαταρία, στο Iphone 15 pro ενος έτους, το φορτίζω όποτε κάτσει, δεν δίνω καμία σημασία, φόρτιση με τον πιο γρήγορο φορτιστή, το πάω πάντα 100% και σχεδόν πάντα το ξαναβάζω στον φορτιστή ενώ έχει κάτω από 10%, ενώ πολλές φορές μου κλείνει και από μπαταρία...ε ύστερα από 1 χρόνο η υγεία της μπαταρίας είναι στο 97%...so what....χαρείτε την συσκευή σας και αφήστε ήσυχη την μπαταρία, ε αν κρατήσετε την συσκευή 3-4 χρόνια και σας χαλάσει η μπαταρία (λέμε τώρα) ε την αλλάζεις.

Οτι και αν κάνεις σε συσκευή ενός έτους η μπαταρία θα αρχίσει να χάνει απόδοση, και κάθε χρόνο που περνάει θα χειροτερεύει. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγες. Εχουμε ένα σωρό θέματα στην ζωή μας, ε δεν θα αγχωθούμε τώρα και για την υγεία της μπαταρίας...

chocbhed

Senior Member
26 August 2007
667
15 pm, σε 2 βδομαδες κλεινει χρονο, φορτιζω παντα στο 100% (το βραδυ, με βελτιωποιηση φορτισης) και ειμαι ακομα στο 100% στην υγεια
θεωρω οτι αν κανεις φουλ χρηση η φορτιση μεχρι το 80% σε κανει στο τελος να το φορτιζεις πιο συχνα και στο τελος η υγεια περνει την κατιουσα.

• Like
Reactions: Maestro

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
29,062
Παλλήνη
Σύμφωνα με αυτό δεν έχει και πολύ νόημα το 80% limit:

Προσωπικά το εγκατέλειψα και φορτίζω στο 100% απλά έχω βάλει τον φορτιστή πάνω σε μπρίζα με χρονοδιακόπτη που ανοίγει μόνο 2 ώρες το βράδυ για να μην είναι σε ρεύμα συνδεδεμένο το κινητό 8 ώρες σερί.

chrisssb

Μέλος Σωματείου
26 August 2008
29,860
Kingdom of Rain
Όταν έδωσα το 14 pro Max το είχα στην κατοχή μου ένα χρόνο.
Υγεία μπαταρίας? 100%
Πως?
Είναι απλό: οι μπαταρίες λιθίου δεν αγαπάν τα άκρα.
Οι κύκλοι φόρτισης μετράνε αλλά μετράει και ο τρόπος φόρτισης.
Βασικά κάνεις το αντίθετο από ότι στις μπαταρίες NiMH.
Φορτίζεις μέχρι το 80% και επαναφορτίζεις όταν πέσει στο 40%.

Όταν έδωσα το 14 pro Max το είχα στην κατοχή μου ένα χρόνο.
Υγεία μπαταρίας? 100%
Πως?
Είναι απλό: οι μπαταρίες λιθίου δεν αγαπάν τα άκρα.
Οι κύκλοι φόρτισης μετράνε αλλά μετράει και ο τρόπος φόρτισης.
Βασικά κάνεις το αντίθετο από ότι στις μπαταρίες NiMH.
Φορτίζεις μέχρι το 80% και επαναφορτίζεις όταν πέσει στο 40%.

Αυτό λέω, ότι μάλλον δεν είναι τόσο στάνταρ τα πράγματα, αφού κι εγώ ουσιαστικά αυτό έκανα (με τη διαφορά ότι κατέβαινα στο 20, όχι στο 40), και έπεσε στο 92% σε ένα χρόνο. Αντίστοιχα νούμερα δε είχε και φίλος με το ίδιο τηλέφωνο.

Δηλαδή, μάλλον παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα τα οποία δε μπορώ να φανταστώ. Ίσως το πόση ώρα μένει στην πρίζα, ίσως τι θερμοκρασία έχει το δωμάτιο, κλπ κλπ.

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
29,062
Παλλήνη
Σε κάποιο άλλο πόστ, τα είχε εξηγήσει ο @anderm ,δλδ ότι μιλάμε για χημικές ενώσεις εντός της μπαταρίας και αυτό το metric των smartphones είναι τελείως αναξιόπιστο.

• Like
Reactions: anderm

chrisssb

Μέλος Σωματείου
26 August 2008
29,860
Kingdom of Rain
Αυτό λέω, ότι μάλλον δεν είναι τόσο στάνταρ τα πράγματα, αφού κι εγώ ουσιαστικά αυτό έκανα (με τη διαφορά ότι κατέβαινα στο 20, όχι στο 40), και έπεσε στο 92% σε ένα χρόνο. Αντίστοιχα νούμερα δε είχε και φίλος με το ίδιο τηλέφωνο.

Δηλαδή, μάλλον παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα τα οποία δε μπορώ να φανταστώ. Ίσως το πόση ώρα μένει στην πρίζα, ίσως τι θερμοκρασία έχει το δωμάτιο, κλπ κλπ.

Εννοείται ότι όσο λιγότερο μένει στην πρίζα, τόσο καλύτερα.

Πάντως και με το sony που είχα πριν και φορτιζόταν μέχρι το 80% (είχε αυτή την επιλογή), είχε βοηθήσει.

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
17,189
Να ρωτήσω, ποιοι από τους παραπάνω φορτίζουν ασύρματα;

Εγώ, αποκλειστικά με καλώδιο, πάντα στο 100% και κάθε κινητό που δίνω στον χρόνο είναι μεταξύ 98 και 100%.

Φέτος το 15 PM 100%.

Να ρωτήσω, ποιοι από τους παραπάνω φορτίζουν ασύρματα;

Εγώ, αποκλειστικά με καλώδιο, πάντα στο 100% και κάθε κινητό που δίνω στον χρόνο είναι μεταξύ 98 και 100%.

Φέτος το 15 PM 100%.

Εγώ 95% με καλώδιο, και ένα ας πούμε 5% με μαμίσιο Magsafe κουμπωμένο στον Mac, και παρά τη φόρτιση μεταξύ 20-80% ήμουν στο 92% στον χρόνο.

Δε θυμάμαι πόσα χρόνια δίνει battery health το iOS, αλλά φέτος και πέρσι ήταν οι πρώτες φορές που ήταν απογοητευτικά τα αποτελέσματα. Και καλά, πέρσι το 14Pro το είχα κακοποιήσει αβέρτα (γιατί η μάπα μπαταρία του τέλειωνε πριν τη μέρα μου και έσβηνε κάθε λίγο και λιγάκι). Το 15PM όμως το είχα φουλ προβλεπέ.

Που, τελικά, σιγά τα ωά, κουβέντα να γίνεται, αφού αυτά τα νούμερα δε σημαίνουν κάτι. Πχ, ναι μεν ήταν 92% το battery health μου, αλλά δεν είχα καμία αντιληπτή πτώση αυτονομίας, η μπαταρία συνέχιζε όταν έπεφτα για ύπνο και φόρτιζα να είναι κάπου στο 20-25%, όπως ήταν και τις πρώτες μέρες πριν ένα χρόνο.

Απλά έτσι, από περιέργεια ρωτάω. Επί της ουσίας, η μόνη σημασία αυτής της ένδειξης είναι για όταν πουλάς μια συσκευή, και μάλλον κακώς, αφού δε σημαίνει κάτι.

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
9,968
Αθηνα
Θα εγραφα αυτο που ειπε ο τακης, γιατι και εγω αυτο το αρθρο θυμομουν. Εχω το απλο 12αρι και φορτιζω 95% ασυρματα, ειτε στο κομοδινο ειτε στο αυτοκινητο. Η μπαταρια ειναι στο 80% health. Πρακτικα, σιγα τα ωα, ετσι και αλλιως με ενα κατοσταρικο αγοραζεις σου αλλαζουν την μπαταρια με επισημη καινουρια στο istorm.
Πιστευα οτι θα ειχε διαφορα το οριο φορτισης στο 80%, αλλα απο οτι φαινεται δεν κανει και πολλα πραγματα, βασει του αρθρου

leo06

Supreme Member
14 October 2007
6,884
Πάτρα
Το 14 plus από όταν αγοράστηκε (πριν 1.5 χρόνο περίπου) πάντα ασύρματα το φορτίζω και η υγεία είναι 97%

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
29,062
Παλλήνη
Παιδιά τα νούμερα είναι κουκουρουκου. Και εγώ το πρόσεχα φέτος με 80% κόφτη και πριν κανένα 2μηνο έλεγε 97%, τώρα λέει 89% και δεν είδα καμία διαφορά στην αυτονομία.

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
9,968
Αθηνα
εγω με το ρολοι δεν μπορω να βγαλω ακρη (SE 1). Βγαινει απο τον φορτιστη στις 06:40, οταν αρχιζει η μερα μου. Επιστρεφω σπιτι στις 21:45. Καποιες φορες επιστρεφω με <10% και αλλες με 30%, χωρις να εχω διαφορα στην χρηση.

tom152

Senior Member
2 February 2016
603
Επιβεβαιώνω και εγώ το γεγονός ότι με πολύ προσεκτική και ευγενική συμπεριφορά (20-80%) και με φορτιστή 5w…. τα αποτελέσματα όχι όσο περίμενα

vlad66

Moderator
Staff member
29 October 2017
17,405
Αγιοι Αναργυροι
προσωπικά δεν κάνω τίποτα ιδιαίτερο.. φορτίζω κάργα "όπου να΄ναι, όπως να΄ναι, τα πάντα"...
ΒΤ ηχεία, κινητά, ΒΤ ακουστικά..
άμα κλατάρει κάποιο από μπαταρία, θα την αλλάξω.. και άμα δεν μπορέσω μόνος μου ή αν στο σέρβις μου πουν τίποτα περίεργα, θα σουτάρω την συσκευή και θα πάρω άλλη..
στα ΒΤ ηχεία που τα αγαπώ πολύ, θα την αλλάξω μόνος μου σίγουρα! :LOL:

dimitris777

AVClub Enthusiast
10 July 2008
1,053
Θεσσαλία
14 pro max από Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι σήμερα στο 86% με ασύρματη φόρτιση αποκλειστικά, καθημερινά στο γραφείο 4-5 ώρες πάνω σε ασύρματο φορτιστή satechi και τα Σαββατοκύριακα πάλι ασύρματα στον Apple mag safe duo και πάντα στο 100%.

1728063418856.png

Last edited: