Beasts of the Southern Wild

Ψηφίστε την ταινία:

• Total voters
    0

MoDis

Supreme Member
20 June 2006
3,660
στον κοσμο μου...
l_2125435_ed48fc9a.jpg

Beasts Of The Southern Wild

Ξεκινώντας με ενέργεια, ένταση και εικόνες εντυπωσιακής ομορφιάς ντυμένες με μια εξίσου υπέροχη μουσική,
το «Beasts of The Southern Wild» σε αφήνει άφωνο, από τα πρώτα κι όλας λεπτά του,
πριν ακόμη ο τίτλος της ταινίας εμφανιστεί στην οθόνη.

Τοποθετημένη σε ένα τοπίο ανάμεσα στην πραγματικότητα της πλημμυρισμένης Νέας Ορλεάνης
κι ένα κόσμο σχεδόν μυθολογικό, με μια ιστορία, λογική και κανόνες ξεκάθαρα δικούς της,
η ταινία του Μπέν Ζάιτλιν, μας εισάγει στο μικρόκοσμο του Μπάθταμπ,
ενός νησιού στην ακτή της Λουιζιάνα, πέρα από τα γιγαντιαία φράγματα που κρατούν τος κατοίκους της ξηράς στεγνούς.
Εναν κόσμο όπου τα μωρά δεν έχουν καρότσια, οι αργίες δεν έρχονται μια φορά το χρόνο και οι κάτοικοι του, ζουν μακριά από τον πολιτισμό,
έχοντας μια πρωτόγονη, σχεδόν διονυσιακή επαφή με την φύση.

Αναμεσά τους η εξάχρονη Χάσπάπι, ένα κοριτσάκι που ζει στην καλύβα της, δίπλα σε αυτή του πατέρα της
και έχει την δική της φιλοσοφία για την ζωή.
«Κάθε κομμάτι έχει τη δική του θέση στον κόσμο μας. Ακόμη κι αν το μικρότερό από αυτά φύγει από την θέση του, ο κόσμος μας κινδυνεύει» λέει.
Με τον πατέρα της να υποφέρει σοβαρά από την καρδιά του και μια επικείμενη καταιγίδα να απειλεί την ίδια τους την ύπαρξη,
η Χάσπάπι έρχεται αντιμέτωπη πολύ πιο γρήγορα απ όσο θα έπρεπε με μια επώδυνη συναισθηματική ενηλικίωση.

Μεγαλωμένη να είναι δυνατή, να κρατά τα δάκρυα κρυμμένα,
να δείχνει τα ποντίκια στα μικροσκοπικά της μπράτσα φωνάζοντας «I'm the man»,
δεν παύει να είναι ένα μικρό κορίτσι.
H προσπάθειά της και του πατέρα της να επιβιώσουν, η επιμονή του να παραμείνουν στον τόπο τους
ακόμη κι όταν αυτός καλυφθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τα νερά,
μοιάζει με ένα σχεδόν δονκιχωτικό ταξίδι γεμάτο προκλήσεις.
Ο Ζαίτλιν το καταγράφει με λυρισμό αλλά κι ένταση και με την εισαγωγή ενός ακόμη μυθολογικού στοιχείου,
βγαλμένου από την φαντασία της μικρής ηρωίδας του:
Τα παγόβουνα που λιώνουν, απελευθερώνουν προϊστορικά τέρατα, πλάσμα που σκορπούν την καταστροφή και έρχονται να φέρουν το τέλος.

Καθώς η ταινία προχωρά οδηγώντας τους ήρωες της σε μια σειρά από κινδύνους και δοκιμασίες,
δεν χάνει ποτέ τον βηματισμό της ακόμη κι αν αλλάζει τον ρυθμό, εισάγει ιστορίες και στιγμιότυπα
που θα μπορούσαν από μόνα τους να αποτελούν ξεχωριστές ταινίες.
Στα ενενήντα λεπτά της διάρκειάς του, μοιάζει τόσο πυκνό και έντονο, που βγαίνεις από την αίθουσα νιώθοντας πως έχεις περάσει μια ολόκληρη ζωή με τους χαρακτήρες.

Με την μικρή Κουαβεζανέι Γουόλις να παραδίδει μια ερμηνεία,
σπάνιας έντασης και βάθους, με εικόνες που δεν είναι ποτέ τίποτα λιγότερο από μαγικές, το «Beasts of the Southern Wild»,
προβάλλει σαν ένα instant classic του αμερικάνικου ανεξάρτητου σινεμά
και μια ταινία που θα ορίσει τη συνέχεια του με τον τρόπο που φιλμ
όπως «George Whashington» ή το «Στην Καρδιά του Χειμώνα» το έκαναν στο παρελθόν...

πηγή flix

Η ταινία προβλήθηκε στην Ελλάδα στην τελετή λήξης του φεστιβάλ Αθηνών-Νύχτες Πρεμιέρας.
συνέντευξη του σκηνοθέτη στο Βήμα

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Re: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Beasts%2Bof%2Bthe%2BSouthern%2BWild.jpg

Το έχω δει εδώ και ημέρες, αλλά δεν έβρισκα έστω τρεις λέξεις που θα μπορούσα να γράψω αν το έβαζα εδώ, έστω τρεις λέξεις που να μην φαίνονται φτωχές, τρεις λέξεις που να μπορούσαν να περιγράψουν μια από τις ομορφότερες και συγκλονιστικότερες, μέσα στη λιτότητά της, ταινίες που έχω δει.
Αυτοί και οι άλλοι, η από δω πλευρά και οι "από 'κει", πως ορίζουμε ποιός είναι "καλός μπαμπάς", σκηνές από ένα πιθανό μέλλον;.... μπα, μάλλον δεν θα τα καταφέρω.

Ας βάλω καλύτερα ένα κλιπ από το soundtrack....

http://www.youtube.com/watch?v=H4xHPO9gATw

Το έχω δει εδώ και ημέρες, αλλά δεν έβρισκα έστω τρεις λέξεις που θα μπορούσα να γράψω αν το έβαζα εδώ, έστω τρεις λέξεις που να μην φαίνονται φτωχές, τρεις λέξεις που να μπορούσαν να περιγράψουν μια από τις ομορφότερες και συγκλονιστικότερες, μέσα στη λιτότητά της, ταινίες που έχω δει.
Αυτοί και οι άλλοι, η από δω πλευρά και οι "από 'κει", πως ορίζουμε ποιός είναι "καλός μπαμπάς", σκηνές από ένα πιθανό μέλλον;.... μπα, μάλλον δεν θα τα καταφέρω.

Ας βάλω καλύτερα ένα κλιπ από το soundtrack....

http://www.youtube.com/watch?v=H4xHPO9gATw

ηταν υποψηφια για 4 Οσκαρ και δεν πηρε κανενα νομιζω
μονο γι αυτο πρεπει να ειναι πολυ καλη ταινια

μπραβο Καλλη
θα την δω οπωσδηποτε !

.

και όμως: θα έλεγα ότι τα κατάφερες μιά χαρά. :grinning-smiley-043

Πολύ ποιητική ταινία.
και, εξυπακούεται, για λίγους.

Απάντηση: Re: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

ηταν υποψηφια για 4 Οσκαρ και δεν πηρε κανενα νομιζω
μονο γι αυτο πρεπει να ειναι πολυ καλη ταινια

μπραβο Καλλη
θα την δω οπωσδηποτε !

.

Δες τη οπωσδηποτε...

Απάντηση: Re: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Παλευω καιρο να γραψω ενα κειμενο γι'αυτην.Την ειχα αναφερει και στις καλυτερες του 2012.
Τα πες σχεδον ολα σε μερικες γραμμες.
Σπουδαια ταινια.
Τελικα το Sundance δεν λαθευει ευκολα.
Aπο το 2012 μαζι με το Martha Marcy May Marlene (το αλλο του Sundance) ηταν απο τις καλυτερες ταινιες που κυκλοφορησαν.

Re: Απάντηση: Re: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Παλευω καιρο να γραψω ενα κειμενο γι'αυτην.Την ειχα αναφερει και στις καλυτερες του 2012.
Σπουδαια ταινια.
Aπο το 2012 μαζι με το Martha Marcy May Marlene (το αλλο του Sundance) ηταν απο τις καλυτερες ταινιες που κυκλοφορησαν.

Πάνο, το Sundance ήταν ένας λόγος που πήγα να δω την ταινία (σχεδόν ποτέ δεν διαβάζω κριτικές πριν) και η ΜΜΜΜ που αναφέρεις :)
Και, φυσικά (ίσως και εντελώς εσφαλμένα και διεστραμμένα) χαίρομαι που δεν βραβεύθηκε με Όσκαρ η μικρή πρωταγωνίστρια.
Φαντάζεστε αυτό το πλασματάκι ντυμένο και στολισμένο ανάμεσα σε όλους αυτούς τους δήθεν, να πρέπει να παραλάβει το βραβείο του, να φωτογραφηθεί και να απαντάει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων; Θα αναιρούσε όλο το νόημα της ταινίας...

Μπράβο Κάλλη για την "υπενθύμιση"......

Η ταινία είναι εξαιρετική. Η μικρή είναι αυτό που λέμε "πνεύμα"...... Οι χειρονομίες και οι εκφράσεις της είναι απο άλλη "διάσταση". Απο την "μαγική"....

Με ξένισε η σκηνοθεσία στην αρχή, αλλά μετά το μισάωρο είχα βρει τα νερά μου.....

Must see movie....

Υ.Γ Στέλιο μιας και μίλησες ήδη για τις καλύτερες ταινίες του 2012.....κράτα μικρό καλάθι. Δες και αυτή και μας λες μετά.....

Re: Απάντηση: Re: Ποιά Ταινία Μόλις Είδατε?

Σπουδαια ταινια.

Το είδα χθες, πάρα πολύ καλό!!!

Ευχαριστώ.

Όπως τα λές Κάλλη, ένα μικρό διαμαντάκι είναι αυτή η ταινία που σε κάνει να νιώθεις πως ότι και να γράψεις δε θα ναι ικανό να μεταφέρεις τη μαγεία της.
Με μια χούφτα δολλάρια προυπολογισμό, δεύτερα ονόματα στο καστ και μια κάμερα στο χέρι ο σκηνοθέτης φτιάχνει ένα μικρό αριστούργημα.
Βαθιά ανθρώπινη, ρεαλιστική, με δόσεις παγανισμού και μια ποιητική αμεσότητα που κόβει την ανάσα.

Σίγουρα δεν είναι για όλους. Όσοι βλέπουν ταινίες για να διασκεδάσουν ας την προσπεράσουν, μάλλον δε θα τους προσφέρει αυτό που περιμένουν.
Αλλά στους σινεφίλ εραστές του κινηματογράφου (που είναι αρκετοί εδώ μέσα) την προτείνω ανεπιφύλακτα.

Επέλεξα να κάνω το πρώτο ποστ μου, σε αυτή την κατηγορία, στην συγκλονιστικότερη κινηματογραφική ταινία των τελευταίων ετών, κατ' εμέ βεβαίως.
Πραγματικά δεν θα ήθελα να παραθέσω τίποτα παραπάνω θεωρόντας ότι κινδυνεύω να την βεβηλώσω.
Εννοείτε ότι την συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Υ.Γ. Και να αναλογιστείτε ότι δεν είμαι και πολύ του αμερικάνικου.

Last edited: