Ο Carlos Kleiber ειναι γιός του Erich Kleiber;
ναι και μάλιστα λέγεται ότι ο μπαμπάς έκανε ότι μπορούσε για να εμποδίσει τον γιό να γίνει και αυτός μαέστρος.(!)
Πάντως την έχει την παρουσίαση ο Leonard...Τα ίδια έκανε και με τον Gould στο πρώτο του Brahms, προλέγοντας οτι επρόκειτο για ιδορρυθμη ερμηνεία - επιλογή του Glenn(γι αυτό όταν πήγα ν'ακουσω το 1ο νομιζα οτι δεν το ειχα ξανακούσει ποτε

). Απ' όσο γνωρίζω πάντως, οι ερμηνευτές συνηθιζαν να μιλούν στο κοινό στην εποχή του baroque. Κι εχει τυχει σε μια-δυο συναυλίες με εργα μπαροκ να το επικαλεστούν οι τωρινοί ερμηνευτές προβαίνοντας σε σχόλια για το εργο που προκειται να εκτελεστεί.
Δεν είναι η ίδια περίπτωση. Η παρουσίαση αυτή ήταν μέρος μιας τηλεοπτικής εκπομπής που παρουσίαζε ο Λένυ την δεκαετία του '50, A musical omnibus, ή κάπως έτσι, που ήταν εκλαικευτική εκπομπή Κλασσικής Μουσικής και απευθυνόταν κυρίως σε παιδιά και νέους. Ο σκοπός ήταν να φέρουν ένα πιο ευρύ κοινό στη "σοβαρή" μουσική. Πάντως σε μένα έπιασε το κόλπο. Επίσης ξέχασα να πω στο προηγούμενο ποστ ότι η παρουσίαση είναι διανθισμένη με μουσικά παραδείγματα για να καταλαβαίνει ο ακροατής πως θα ακουγόταν η συμφωνία αν ο Beethoven είχε επιμείνει στις αρχικές του ιδέες για τη μορφή της.
Τέλοσπάντων, μπορεί να γίνομαι και κακός... Πιστεύω ομως οτι το μεγαλείο των έργων όπως η 5η ειναι οτι έχουν 'ψωμί' και για τον λόγιο και για τον 'αγράμματο' μουσικώς: Ειναι τόσο εύληπτα στον αμύητο ακροατή όσο και ενδιαφέροντα και ανεξάντλητα για τον μυημένο, ώστε ο πρώτος να αιχμαλωτίζεται, ο δεύτερος να επιστρέφει στο έργο ανακαλύπτοντάς το ξανα. Γι αυτό, τέτοια έργα δεν εχουν ανάγκη απο εγκυκλοπαιδικές παρουσιασεις για το "πώς γράφτηκαν", πολύ περισσότερο δε οταν αυτο γινεται χωρις τεχνικούς όρους. Το κοινό πρέπει να αφήνεται όσο το δυνατό πιο ελεύθερο απέναντι σ'αυτο που έχει να παρουσιάσει ο συνθέτης ωστε ο καθένας να το προσλάβει με τα δικά του πνευματικά αισθητήρια κι όχι επηρεασμένος απο "συναρπαστικές" επεξηγήσεις. Όποιος ενδιαφερθεί περαιτέρω για το έργο, μπορεί κάλλιστα να βρει ενα σωρο αναφορές και μελέτες στη βιβλιογραφία και είμαι σίγουρος ότι δεν θα τον φοβίσουν οι "τεχνικοί όροι".
Υ.Γ. Φίλε kostaszag τα παραπάνω δεν αφορούν το post σου ευθέως και μην τα δεις ως επικριτικά. Απλά πήρα αφορμή να πώ κάποια πράγματα που πιστεύω σχετικά με τις "επεξηγήσεις" στα μουσικά έργα.