Απάντηση: Re: Βελτίωση εικόνας με ποιοτικά καλώδια;
το μάτι δυστυχώς ξεγελάει εύκολα... αν θες μπορείς να κανεις ενα πείραμα. Κανει εγγραφή ο δέκτης σου?
Αν ναι γράψε απο μια εκπομπη λιγα δευτερόλεπτα κλιπάκι με το Τ και μετά χωρίς το Τ.
Δες τα στον υπολογιστή η ανέβασέ τα να τα δούμε και εμείς!
Αν με ξεγέλαγε τόσο το μάτι δεν θα έγραφα σε forum τεχνολογίας για ποιότητα εικόνας, αλλά σε ιατρικό forum για την αποτελεσματικότητα των κολλυρίων :joyman: :smile:
Έχοντας συμμετέχει σε αρκετές κουβέντες για τις ανεπαίσθητες διαφορές που έχει η εικόνα μεταξύ δεκτών με διαφορετικούς επεξεργαστές (με απόψεις που έχουν επιβεβαιωθεί αργότερα ώστε να μην θεωρούμαι, ελπίζω, ένας γραφικός που γράφει ότι νάναι) θεωρώ ότι έχω αρκετά ευαίσθητο μάτι για να με ξεγελάσει τόσο πολύ.
Δεν μπορώ να ανεβάσω εγγραφή για δύο λόγους. Πρώτον δεν μπορώ να πετύχω δύο φορές το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα για να το γράψω δύο φορές. Σύγκριση δύο διαφορετικών προγραμμάτων δεν δίνει ασφαλή συμπεράσματα για τόσο μικρές διαφορές. θα είναι άλλη εικόνα, από άλλη παραγωγή, με άλλα χρώματα κτλ. Και δεύτερον προβολή από άλλο μέσο θα επηρεάσει την εικόνα και δεν θα βλέπετε την εικόνα που θα βλέπω εγώ, θα αλλοιώσει τις πιθανές διαφορές κτλ.
Επίσης θα ήθελα να γράψω κάτι που ξέρω ότι πιθανόν να μην είναι προς το συμφέρον μου. Ίσως καλύτερα να έκανα την πάπια δηλαδή. Γιατί βλέπω τις απόψεις που γράφουν φίλοι με τεράστια εμπειρία στον χώρο, ή και με επαγγελματική εμπειρία μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων. Και ξέρω ότι άνετα μπορούν να με εκμηδενίσουν με παράθεση τεχνικών όρων που δεν μπορώ να αντικρούσω.
Αλλά νομίζω ότι αυτά είναι θεωρητικά, ή δεν αφορούν τόσο αυτήν την τεχνολογία. Η επίγεια ψηφιακή μετάδοση είναι πολύ καινούριο φρούτο, με διαφορετικούς παράγοντες από την δορυφορική ψηφιακή μετάδοση που ασχολούνται εδώ και χρόνια αυτοί οι φίλοι, ή με την μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων μέσω δορυφορικών κυκλωμάτων. Οι δέκτες είναι αρκετά διαφορετικοί, και πολύ πιο απλοί από τους δορυφορικούς που γνωρίζουν πολύ καλά, η λήψη γίνεται από τις ίδιες κεραίες που γινόταν και η αναλογική λήψη, και με τους ίδιους περιορισμούς.
Βουνό απέναντι που κόβει την λήψη, λήψη από αντανάκλαση που πιάνει μερικά κανάλια αλλά δεν σε αφήνει να πιάσεις τα υπόλοιπα, λήψη που αλλάζει ανάλογα με την ποιότητα της κεραίας και του καλωδίου, ή ακόμα και της μπρίζας στο τοίχο. Έχω δει να αλλάζει η εικόνα και να χάνονται κανάλια με βροχή και να ξανααλλάζει μόλις σταματήσει, να αλλάζει αλλάζοντας το λογισμικό του δέκτη. Δηλαδή στην επίγεια λήψη που γίνεται από διαφορετικά μηχανήματα, με τις παλιές μας αναλογικές κεραίες, και με το σήμα να σκαρφαλώνει ραχούλα ραχούλα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απόλυτα όσο με την δορυφορική λήψη, και δεν υπάρχει τόσο πολύ το απόλυτο κλείδωμα όσο εκεί. Μου θυμίζει τις διαφορές που υπάρχει στην ραδιοφωνική λήψη μέσω AM ή μέσω FM. Βέβαια εδώ πρόκειται για αναλογική ραδιοφωνική λήψη. Αλλά μιλάω για την αναλογία μεταξύ των διαφορών. Όπως στα AM έπιανες την ΕΡΑ ΣΠΟΡ (όσο υπήρχε ακόμα) το ίδιο ταξιδεύοντας στην Εθνική Οδό και το ίδιο σε ένα καράβι στον Ειρηνικό, ενώ για την πολύ πιο επίγεια λήψη από τα FM την ΕΡΑ ΣΠΟΡ την έπιανα στο κέντρο της Αθήνας, δεν την έπιανα στην Εθνική, και για να την πιάσω στο σπίτι μου έπρεπε να βάλω το ραδιοφωνάκι μου ανάποδα με την κεραία προς το παράθυρο. Κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι τις διαφορές ανάμεσα στην απόλυτη δορυφορική λήψη (ή εκπομπή) που κυρίως ξέρουν οι φίλοι, και την επίγεια που μιλάμε εδώ.