Βελτίωση ηχείου

vagos80gr

Established Member
6 July 2006
148
Πύργος
Η ερώτηση είναι απλή.
Πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να βελτιωθεί (ή και να χαλάσει...) ένα εμπορικό ηχείο 2 δρόμων/2 μεγαφώνων χαμηλής τιμής (πχ.500 ) με aftermarket γούφερ επώνυμης εταιρίας (αξίας ας πούμε 100 );
Αξίζει;

Ρωτάω γιατί πρόσφατα κάηκε το ένα γούφερ (ΠΟΤΕ μη δανείσετε ηχεία για πάρτυ :twoguns::twoguns::twoguns: ) και το αντικατέστησα πρόχειρα με ένα των 20 (με ολόιδια χαρακτηριστικά, δηλ. 6,5" /8 Ohm/κώνος πλαστικοποιημένου χαρτιού) της Jamo. Παρατήρησα ότι ο ήχος του "καινούργιου" ηχείου άλλαξε απειροελάχιστα, οριακά πιο σκοτεινή χροιά μόνο (κι αυτό μόνο εγώ το διακρίνω που ξέρω τον ήχο, οι άλλοι με περνάνε για τρελό όταν τους λέω ότι ηχούν διαφορετικά τα δύο ηχεία).
Αν με 20 έχεις τον ίδιο ήχο με 100x2 δεν θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα;Πόσο όμως (αν και καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί η ποιότητα του ήχου);

Το οτι ειναι 6.5''/8 ohm απεχει πολυ απο το να εχουν ιδια χαρακτηριστικα.Ειναι πολλοι οι παραμετροι που πρεπει να λαβεις υποψιν για να κανεις κατι τετοιο.

Βαγγο εχεις 2 επιλογες:

α) αγοραζεις (οχι ενα) δυο επώνυμα γουφερ που να είνια καταλληλα για το συγκεκριμενο ογκο καμπινας και αν χρειαστει τροποποιείς το κροσόβερ καταλληλα ωστε να δεσουν σωστα με τα τουιτερ.

β) αγοραζεις γνησιο ανταλλακτικό και αντικαθιστας το γουφερ που καηκε.

σε βλεπω για την β' επιλογή.

Για μενα,ειναι σαν να ψαχνεις ψυλους στ αχυρα.Δεν υπαρχει κανενας λογος να παρεις απλα και μονο <<καλλυτερο>> μεγαφωνο,αφου δεν υπαρχουν οι προυποθεσεις για να παιξει καλλυτερα,(μετρησεις-ξανα μετρησεις,αλλαγες στο crossover,κ.τ.λ.π).Παρε το δικο του,(για να μην χρειαστει να αλλαξεις και του αλλου ηχειου),η καποιο κοντα στα χαρακτηριστικα με το δικο σου...

μιας και παιζουν πολλα
πραματα που ουτε θελουμε να πιστεψουμε
μιλας με καποιο σοβαρο τεχνικο που ασχολειτε με ηχεια και σου λεει τι να κανεις
εγω σε απλα ηχεια μονο με λιγο φτιαξιμο στο κροςοβερ με εκανε να πιστεψω
οτι αλλαξα ηχεια
αν θες μπορω να σου συστησω καποιον

Re: Απάντηση: Βελτίωση ηχείου

μιας και παιζουν πολλα
πραματα που ουτε θελουμε να πιστεψουμε
μιλας με καποιο σοβαρο τεχνικο που ασχολειτε με ηχεια και σου λεει τι να κανεις
εγω σε απλα ηχεια μονο με λιγο φτιαξιμο στο κροςοβερ με εκανε να πιστεψω
οτι αλλαξα ηχεια
αν θες μπορω να σου συστησω καποιον

Ενδιαφέρει εμένα.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Το να βρω ολόιδιο γούφερ (γνήσιο) είναι πολύ δύσκολο γιατί τα ηχεία είναι "περίεργα", είναι τα QLN 122, σουηδικά.

Στόχος είναι η -κατά το δυνατόν- βελτίωση οπότε η λύση του να απευθυνθώ σε έναν χριστιανό που ξέρει δυο πράγματα (έχω πήξει από την ασχετοσύνη των ηλεκτρολόγων της περιοχής μου) φαντάζει ιδανική.

Αν μπορείς argi κοινοποίησέ μας τα στοιχεία του.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Το να βρω ολόιδιο γούφερ (γνήσιο) είναι πολύ δύσκολο γιατί τα ηχεία είναι "περίεργα", είναι τα QLN 122, σουηδικά.

Στόχος είναι η -κατά το δυνατόν- βελτίωση οπότε η λύση του να απευθυνθώ σε έναν χριστιανό που ξέρει δυο πράγματα (έχω πήξει από την ασχετοσύνη των ηλεκτρολόγων της περιοχής μου) φαντάζει ιδανική.
Έξοχα.
Ανεφέρθη άνωθεν ότι έχεις δύο επιλογές.
Μετά την ως άνω απάντησή σου, οι επιλογές είναι:
α) αγοραζεις (οχι ενα) δυο επώνυμα γουφερ που να είνια καταλληλα για το συγκεκριμενο ογκο καμπινας και αν χρειαστει τροποποιείς το κροσόβερ καταλληλα ωστε να δεσουν σωστα με τα τουιτερ.
Και τα δίνεις στον τεχνικό για να δράσει
β) Ζητάς από τον έμπειρο τεχνικό (ή έμπειρο χομπύστα) να μετρήσει το εισέτι ζωντανό μεγ/νο και να βρει στην Αγορά προιόν με ταιριαστές προδιαγραφές (vas, vd, q, κλπ)... και να αντι/σει (και τα δύο) με ελάχιστες επεμβάσεις στο κροσόβερ.

Ζητάς από τον έμπειρο τεχνικό

Ναι, αυτόν θέλω να βρω -με τη βοήθειά σας- γιατί από μόνος μου είναι σαν να ψάχνω ψύλλο στα άχυρα...

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ασχετοσύνη κυκλοφορεί εκεί έξω... :twoguns:

σσ. κι εγώ ψιλοάσχετος είμαι αλλά δεν το έχω κάνει κι επάγγελμα!

Ειχα κανει και γω αναβαθμισει σε Tannoy S8 σε καταστημα...Ανακαλοδιωση με cardas και αλλαγη κροσοβερ με εκλεκτα υλικα εχοντας υποψιν της μετρησεις του αρχικου φυσικα...Μεγαφωνα ενοητε τα ιδια...Το αποτελεσμα μολις εστρωσε το ηχειο ηταν απλα να αλλαξει κατηγορια τιμης προς τα πανω βεβαια...Δυστηχως τωρα τα εχω καμμενα ,απο δικο μου λαθος τελικα, τοποθετιμενα σε ρολο σαραουντ για dvd...Αλλα το αποτελεσμα ηταν τοσο καλο που θα αγορασω καινουρια μεγαφωνα και ας ταχω πισω να καθονται

6 άνθρωποι στο 1.000.000 μπορούν να ακούσουν τέλια ήχο. αν έχεις χρησιμοποίηση για 3 χρόνια περίπου hands free η mp3 μαλων έχασες της υψηλές συχνότητες οπότε όλα είναι σχετικά με τη Βελτίωση ήχου.

6 άνθρωποι στο 1.000.000 μπορούν να ακούσουν τέλια ήχο...μαλων έχασες της υψηλές συχνότητες οπότε όλα είναι σχετικά με τη Βελτίωση ήχου.
Αν εννοείς "τέλεια" το πλήρες φάσμα συχνοτήτων θα σου πω πως δεν ανήκω στους 6 (αλήθεια, που το βρήκες αυτό;) γιατί σύμφωνα με το ακουόγραμμά μου "πιάνω" μέχρι 17Khz.
Η αντίληψη ήχου όμως ορίζεται και από άλλες μεταβλητές όπως οι χροιές, οι μικρομεταβολές των δυναμικών, η εικόνα, η διασπορά και πάει λέγοντας...

Εξάλλου, θα επιθυμούσα τη βελτίωση του χαμηλού και μόνο όσον αφορά το "σβήσιμό" του κι όχι τον όγκο του γιατί είναι κομματάκι χαλαρό (κι αυτό δεν είναι σχετικό αλλά απόλυτο γιατί μπορεί να το καταλάβει οποιοσδήποτε έχει λίγη εμπειρία από ηχεία) και ίσως ένα γούφερ με πιο στιβαρό μαγνήτη να βοηθούσε. Ίσως...

υπαρχει και ενας τυπος που ηταν και στην εκθεση hiend
hxodiastash
εχω ακουσει coda ηχειο που δεν το πιστευα
πολυ καλες τιμες
και στην ουσια μονο το κουτι μενει ιδιο

Re: Απάντηση: Βελτίωση ηχείου

υπαρχει και ενας τυπος που ηταν και στην εκθεση hiend
hxodiastash
εχω ακουσει coda ηχειο που δεν το πιστευα
πολυ καλες τιμες
και στην ουσια μονο το κουτι μενει ιδιο

Έχω να πω τα καλύτερα για τον τύπο! Είναι λίγο Nerd … αλλά όλοι εδώ δεν είμαστε?
Έχει κάνει μετατροπές/επισκευές σε αρκετούς γνωστούς π.χ. σε παλιά ηχεία technicks, σε magnat με καμένα Twiters κ.ο.κ
Έχω δώσει και στον αδερφό μου κάποια bookshelf ιδιο-κατασκευή που έφτιαχνε πριν 3-4 χρόνια και ακόμα παίζουν υποδειγματικά….
Πήγαινε από εκεί και κουβέντιασε μαζί του… έστω για τις συμβουλές του και μόνο.