Βελτίωση με SSD δίσκο;

Σα παράδειγμα το disk defrag δε λειτουργεί σε ssd σε win7. Αυτό φυσικά είναι καλό για τη ζωή του ssd.

gkon961 δοκίμασε Linux μιας και ασχολείσαι με πληροφορική.

Ενώ τελικά υπάρχουν άλλοι παράμετροι που σίγουρα επηρεάζουν πολύ λ.χ. χρήση wasapi / asio , κάρτα-interface ήχου.

Μα φίλε μου, το ξεκαθάρισα απ την αρχή αυτό.
Δεν πήρα το δίσκο για βελτίωση στον ήχο. Αρα δεν 'παίζει' να ναι placebo. Το διαπίστωσα μετά.
Μου 'ρθε σαν παράπλευρη ωφέλεια!

Η διαπιστωση σου λεω οτι ειναι placebo.Ο ssd δεν αλλαζει κατι στο "γλυκοηχο" που εγραψες.Σε αυτο αναφερομουν.

tmjuju δυστυχώς ένας λόγος (από τους πολλούς) που 'πέταξα' απ τη ζωή μου το linux είναι ότι δεν υποστηρίζει το Dac 8, οπότε 'άκυρο' δυστυχώς αν και το ήθελα.. :(

Και εννοείται προφανώς ότι το Dac το χρησιμοποιώ μέ Asio Drivers..

Να καταθέσω κάτι σχετικό με την επίδραση CPU Load στον ήχο.

Προχθές ενώ άκουγα μουσική από το HTPC μου με το JRiver όπως πάντα, είχα βάλει στο background μία απαιτητική διεργασία με αποτέλεσμα να πάει το CPU Load από το 5% στο 98% για κάπου μισή ώρα.

Η θερμοκρασία ανέβηκε (έχω και πολύ μικρό κουτί), ο ανεμιστήρας πήγε στο full, αλλά διαφορά στον ήχο δεν παρατήρησα.

Να διευκρινίσω ότι η σύνδεση PC - DAC (Antelope Zodiac) με το USB γίνεται μέσω WASAPI - single event, οπότε υποτίθεται ότι τα frames τα ζητάει το DAC με κάποιο δυναμικό buffer, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η ροή των δεδομένων από το φόρτο της κεντρικής CPU.

Last edited:
Το pure player του Πετραλιά παίζει καλυτερα γιατί παρακάμτει κατα μία έννοια τον σκληρό ,, φορτωνει όλο το άσμα :music-smiley-005: στην ράμ ,,, μετά απο κάμποσες ... πολλέςςςςςς δλδ δοκιμές η διαφορά απο σκληρό ,,, η δε απο cdrom είναι παραπάνω απο ακουστή ,,
μάλλον ... εικάζουμε .. δλδ ... ότι ίσως ο σκληρός να κουβαλάει μερικά απο τα κουσουρια του σιντί ..
οπότε παίζοντας απο ssd είναι σαν να παίζεις απο ράμ ...

λέμε τώρα ... τεκμηρίωση σε 12 χρόνια ,,:7SFGSFG:

Υπάρχουν πολλά software κόλπα και Players.
Η πραγματικότητα είναι συνήθως πιο πολύπλοκη.
Και οι Α/Β δοκιμές είναι εξίσου σημαντικές.
ΙΜΗΟ το καλό λειτουργικό και καλά στημένο PC παίζουν ρόλο, αλλά μεγαλύτερο ρόλο παίζει πάντα το audio interface και ο driver του.

Όσο για τα CD μια φορά περάστε τα με EAC και μη τα διαβάζετε συνέχεια για επανάληψη.

Το pure player του Πετραλιά παίζει καλυτερα γιατί παρακάμτει κατα μία έννοια τον σκληρό ,, φορτωνει όλο το άσμα :music-smiley-005: στην ράμ ,,, μετά απο κάμποσες ... πολλέςςςςςς δλδ δοκιμές η διαφορά απο σκληρό ,,, η δε απο cdrom είναι παραπάνω απο ακουστή ,,
μάλλον ... εικάζουμε .. δλδ ... ότι ίσως ο σκληρός να κουβαλάει μερικά απο τα κουσουρια του σιντί ..
οπότε παίζοντας απο ssd είναι σαν να παίζεις απο ράμ ...

λέμε τώρα ... τεκμηρίωση σε 12 χρόνια ,,:7SFGSFG:

Μου δωσες ιδέα!
Θα στήσω στον 'κανονικό' μου δίσκο RamDisk και θα ρίξω μουσική εκεί μέσα να δω τι θα γίνει! Αφού φυσικά απενεργοποιήσω τη virtual memory γιατί τα ηλίθια 7 μπορεί και αυτή τη μνήμη να μου τη πάει στο δίσκο..
Πρόσεξε και συ μήπως τα 7, ακόμα και όταν νομίζεις ότι το άΖμα φορτώνεται στη ραμ, το παίρνουν και το γυρνάνε πίσω στη μαμά του, στο δίσκο και τελικά το ακούς πάλι από εκεί!

Σε ευχαριστώ!

Και οκ, θα περιμένω το 2024. :D

Last edited:
φιλε μου ακριβως την ιδια εμπειρια ειχα και εγω .
σε ενα κανονικο sata3 δισκο ,windows xp και σε αλλο δισκο ssd ocz agility3 60gb ,windows 7 ultimate .
στα xp παιζω με jriver και asio 4all και στον ssd δισκο παλι με jriver αλλα wasapi event style . και οι 2 εκγαταστασεις δινουν στην usb του BRYSTON bda1 .
οντως τα 7 ειναι πιο γλυκοηχα και μαλακα και φαινεται καθαρα η καλυτερη ησυχια που επικρατει πιθανον λογω του σκληρου δισκου.
ακομα τολμω να πω οτι τα cd ακουγονται καλυτερα ριπαρισμενα σε flac οταν παιζουν απο το σκληρο (πιο μαλακα ) παρα οταν παιζουν απο το cd drive του υπολογιστη.
ο γλυκοτερος και μαλακοτερος ηχος πιθανον να οφειλεται στην περιπτωση μου στον wasapi event driver που διαχειριζονται τα 7 και στην καλυτερη γενικα συμπεριφορα του jitter.
ακομα ανακαλυψα οτι το κοντρολ μεσω της usb διαχειριζεται τον υπολογιστη.!!!

Δεν μπορεί να γίνει τέτοια σύγκριση (Win XP σε συμβατικό vs. Win 7 σε SSD) γιατί το λιγότερο από τα προβλήματά μας είναι ο τύπος του δίσκου.

Το πιο χοντρό θέμα είναι ότι το ASIO4ALL δεν είναι εγγυημένα bit perfect με όλες τις κάρτες. Είναι πάρα πολλές οι λοιπές διαφορές, πέρα από τους δίσκους.

να προσθεσω οτι στα 7 εχω κανει εγκατασταση μονο το προγραμα μουσικης και το EAC και ακολουθησα τις οδηγιες που δινει η DCS για το στησιμο audio pc.
ο ηχος πραγματι ειναι οτι πιο αναλογικο εχω ακουσει απο ψηφιακο μεσο ,ακομα και σε αμεση συκγριση με το πικαπ μου.
πριν μερικους μηνες αν μου ελεγαν για μουσικη απο υπολογιστη γυρναγα τα μουτρα μου αλλου.
τωρα ακομα και απο την "ταπεινη" USB του BRYSTON ακουω μουσικη με απιστευτη καθαροτητα και καλυτερη συνοχη ακομα και απο το cd της Bryston BCD1 και σαν player και σαν transport .
τι γινεται ρε παιδια ,θα τρελαθουμε?

παρα οταν παιζουν απο το cd drive του υπολογιστη.

Πέρνα και εσύ στο EAC,
Rip μια φορά και καλά :-)

Δεν μπορεί να γίνει τέτοια σύγκριση (Win XP σε συμβατικό vs. Win 7 σε SSD) γιατί το λιγότερο από τα προβλήματά μας είναι ο τύπος του δίσκου.

Το πιο χοντρό θέμα είναι ότι το ASIO4ALL δεν είναι εγγυημένα bit perfect με όλες τις κάρτες. Είναι πάρα πολλές οι λοιπές διαφορές, πέρα από τους δίσκους.

+1000

να προσθεσω οτι στα 7 εχω κανει εγκατασταση μονο το προγραμα μουσικης και το EAC και ακολουθησα τις οδηγιες που δινει η DCS για το στησιμο audio pc.
ο ηχος πραγματι ειναι οτι πιο αναλογικο εχω ακουσει απο ψηφιακο μεσο ,ακομα και σε αμεση συκγριση με το πικαπ μου.
πριν μερικους μηνες αν μου ελεγαν για μουσικη απο υπολογιστη γυρναγα τα μουτρα μου αλλου.
τωρα ακομα και απο την "ταπεινη" USB του BRYSTON ακουω μουσικη με απιστευτη καθαροτητα και καλυτερη συνοχη ακομα και απο το cd της Bryston BCD1 και σαν player και σαν transport .

Μην τρελαίνεστε, φυσιολογικό είναι :-)

Re: Απάντηση: Βελτίωση με SSD δίσκο;

Αυτο φιλε μου ειναι γνωστο τουλαχιστο 4 χρονια ή και παραπανω στους κατοχους ντακ οτι τα πισια, και ακομη καλυτερα τα μακ λογω των πλαυερς των, παιζουν καλυτερα απο τα σιντις οποτε μην τρελαινεσαι εχουμε τρελαθει οι περισσοτεροι εδω και πολυ καιρο :)

Α/Β δεν είναι εύκολο να κάνω με την έννοια του 'διακόπτη'. Μεσολαβεί shut down/bios/αλλαγή boot δίσκου..
Ομως, όπως ο κάθε ένας ξέρει πολύ καλά την αίσθηση που του δίνει το σύστημα του, μπορώ να πω αυτό που γράφω παραπάνω που, ας σημειωθεί - και έχει σημασία -, δεν την έκανα με σκοπό τη βελτίωση του ήχου.
Τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και placebo. Ηρθε σαν παράπλευρη ..ωφέλεια που όταν το διαπίστωσα δεν είχα και δεν έχω λογική εξήγηση. (προς το παρόν).

Portioli, είναι γνωστό ότι μια εικόνα μπορεί να μεταφέρει 1000 λέξεις αλλά εγώ προτιμώ τις λέξεις. Μπορεί εγώ να βάλω λέξεις λάθος και δε πρέπει.

Στα τοιαύτα τώρα. (είπα πριν ότι το ψάχνω)
Ψάχνοντας για τις καλύτερες ρυθμίσεις για αποδοτικότερη και καλύτερη λειτουργία του ssd που, ως ίσως γνωστό γίνεται καλύτερη αποφεύγοντας κατά το δυνατόν τις περιττές εγγραφές του, ανακάλυψα πως τα 7άρια σταματάνε αυτόματα αρκετές υπηρεσίες (system services) όταν δουν ότι εγκαθίστανται σε τέτοιο δίσκο. Εχουν κόψει τα πολλά log files, αποκερματισμό δίσκου και διάφορα άλλα που θα ξεφύγω αν αναφέρω.

Και μου ήρθε η 'φλασιά'!
Κόβοντας αρκετό από το workload του συστήματος, μένει πολύ περισσότερος χρόνος στη σωστότερη διαχείρηση του ήχου και στην επικοινωνία με το dac, γιατί είναι γνωστό ότι τα 7 κρατάνε απίστευτο αριθμό logs, ακόμα και του στιλ "ο χρήστης george κοίταξε την οθόνη του πάνω δεξιά για 3 δευτερόλεπτα"!!!

Το ψάχνω περαιτέρω και θα επανέλθω. :)

Μου δωσες ιδέα!
Θα στήσω στον 'κανονικό' μου δίσκο RamDisk και θα ρίξω μουσική εκεί μέσα να δω τι θα γίνει! Αφού φυσικά απενεργοποιήσω τη virtual memory γιατί τα ηλίθια 7 μπορεί και αυτή τη μνήμη να μου τη πάει στο δίσκο..
Πρόσεξε και συ μήπως τα 7, ακόμα και όταν νομίζεις ότι το άΖμα φορτώνεται στη ραμ, το παίρνουν και το γυρνάνε πίσω στη μαμά του, στο δίσκο και τελικά το ακούς πάλι από εκεί!

Σε ευχαριστώ!

Και οκ, θα περιμένω το 2024. :D
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε πάλι μπροστά σ' ένα φαινόμενο από εκείνα που αποτελούν τις "γκρίζες ζώνες" του Computer Audio.

Παραδείγματα έχουμε ήδη αρκετά. Με βάση τη θεωρία όλοι οι Software Players θα έπρεπε να παίζουν το ίδιο (bit perfect). Αποτελεί όμως κοινή εμπειρία ήδη στο forum, ότι ακούγονται διαφορετικά. Και μάλιστα οι διαφορές τους είναι μεγαλύτερες από εκείνες των καλών DAC's!

Το έχουμε συζητήσει επανειλημμένα και δεν θα επεκταθούμε τώρα. Εγώ πάντως θα πω, ότι σε πιστεύω. Υπάρχει ήδη αρκετή συσσωρευμένη πείρα, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι πράγματι παρουσιάζονται ακουστές διαφορές και δεν πρόκειται για placebo.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιοί παράγοντες επιδρούν ακριβώς και πως, αλλά δεν μπορούμε ν' αρνηθούμε γεγονότα που προκύπτουν από τη συλλογική εμπειρία.

Οι διαφορές που αναφέρεις υποδεικνύουν διαφορές στο jitter, αν και δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιός, τι και πόσο ακριβώς.

Για να βεβαιωθείς πάντως και για να μπορείς να δώσεις μία καλύτερη εικόνα προτείνω τις παρακάτω δοκιμές. Δεν πρόκειται για τεστ Α/Β, διότι έχεις δύο διαφορετικά Boot, αλλά μάλλον για ψευδο Α/Β.

• Κατ' αρχήν θα ετοιμάσεις δύο (ή και τρεις, αν θα φτιάξεις και RAM Disk) ταυτόσημες εγκαταστάσεις του Foobar. Μία για κάθε δίσκο όπου θα τρέχει. Θα χρησιμοποιήσεις τη δυνατότητα του Foobar να εγκαθίσταται ως portable, χωρίς κανονική εγκατάσταση στο registry κλπ, κλπ.
  • Θα φτιάξεις από ένα ίδιο φάκελλο, ας πούμε στο root κάθε δίσκου. Εκεί θα αντιγραψεις δύο-τρία κατάλληλα μουσικά κομμάτια τα ίδια για κάθε φάκελλο.
  • Ρυθμίσεις Foobar: Ακριβώς ίδιες σε κάθε portable εγκατάσταση.
  • Ξεκινάς το Foobar, ας πούμε για αρχή από την πρώτη portable εγκατάσταση του νορμάλ δίσκου. Ρίχνεις στο playlist τα κομμάτια που έχεις ετοιμάσει στον αντίστοιχο φάκελλο (Drag'n Drop). Επαναλαμβάνεις το ίδιο στην επόμενη portable εγκατάσταση με τα κομμάτια από τον άλλο όμοιο φάκελλο.
  • Ανοίγεις το Foobar στην α´εγκατάσταση. Παίζεις τα κομμάτια. Πατάς Stop.
  • Ανοίγεις το Foobar στην β´εγκατάσταση. Παίζεις τα κομμάτια. Πατάς Stop.
  • Τώρα έχεις το Foobar πάνω στην ίδια επιφάνεια εργασίας (Desktop), σε δύο εντελώς όμοιες εγκαταστάσεις, σε δύο όμοια παράθυρα, π.χ. ένα δεξιά κι' ένα αριστερα, με μία διαφορά μόνο: Ότι ξεκινούν από δύο διαφορετικούς δίσκους.
  • Η χρονική απόσταση από το πάτημα του α´Stop μέχρι το πάτημα του β´Play δεν είναι μεγαλύτερη από 1-2 sec.
  • Ερώτηση: Ακούς διαφορές ανάμεσα στις δύο (ή τρείς) όμοιες εγκαταστάσεις;
  • Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία και με το άλλο Boot (του SSD)
  • Σημειώνεις τις πορατηρήσεις. Και μας τις ανακοινώνεις. Παράπλευρη ωφέλεια: Η γνώση! :smile:

Και μην ξεχάσεις να εγκαταστήσεις και να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το Pure Player του φίλου μας Νίκου Πετραλιά!

Καλή Συνέχεια... -bye-

ειναι κοινο μυστικο πλεον οτι οι πλαυερς παιζουν ολοι bit perfect ,εκεινο που αλλαζει στον καθε εναν ειναι ο αλγοριθμος που χρησιμοποιει και το φιλτρο,τωρα πλεον και αρκετα ντακ προσθετουν αυτα τα φιλτρα π.χ.το apodizing που μειωνει το preringing effect και το minimum phase,
σε καποιους πλαυερς στα μακ ειδικα εχεις την δυνατοτητα εξτρα ρυθμισεων, σε αλλα οχι τα εχουν φιξ οπως το αμαρα

Ολα bitperfect παιζουν, μετα απο αυτο γινεται το κολπο και αλλα παιζουν ετσι,και αλλα αλλιως .
Απαντησα σε αυτο που αναρωτηθηκε o sonus οτι οι πλαυερς παιζουν ρολο μεγαλυτερο ισως και απ το ντακ γιαυτο και τα μοντερνα ντακ πλεον βαζουν τα φιλτρα στο μενου τους.

Για να το πω πιο κατανοητα γιατι καταλαβαινω που κολατε αυτο που εξαγαγετε σαν τελικο αποτελεσμα στα αυτια μας ειναι αποτελεσμα πιστου διαβασματος της πληροφοριας δηλαδη bit perfect αλλα με βελτιστοποιημενο αποτελεσμα μιας διαδικασιας φιλτρων μεσω αλγοριθμων,τωρα αυτο καποιοι το λεν dsp αλλα δεν ειναι αυτο ακριβως

Απάντηση: Re: Βελτίωση με SSD δίσκο;

Ολα bitperfect παιζουν, μετα απο αυτο γινεται το κολπο και αλλα παιζουν ετσι,και αλλα αλλιως .
Απαντησα σε αυτο που αναρωτηθηκε o sonus οτι οι πλαυερς παιζουν ρολο μεγαλυτερο ισως και απ το ντακ γιαυτο και τα μοντερνα ντακ πλεον βαζουν τα φιλτρα στο μενου τους.

Τα λες μπερδεμένα, για αυτό βλέπεις και εμάς να παρεμβαίνουμε.
Φυσικά και το DAC μπορεί να έχει επιλέξιμα φίλτρα.
Αλλά όταν δοκιμάζουμε Players – εάν αυτό θέλουμε να κάνουμε - τους βάζουμε όλους σε ίδια setting. Bit perfect ως στάνταρτ τρόπο σύγκρισης. Αν θέλουμε να συγκρίνουμε software resamplers - real-time or not είναι άλλο θέμα.
O software player φυσικά και παίζει μικρότερο ρόλο από το audio interface.