Βελτίωση Musical Fidelity X-10 V3 tube buffer

dapost

AVClub Enthusiast
28 August 2006
813
Αθήνα
Αγαπητοί συμφορουμίτες, έχοντας διαβάσει με ενδιαφέρον το νήμα για το DCB1 buffer αποφάσισα να βγάλω από το ντουλάπι ένα tube buffer της MF που έχω και να το δοκιμάσω στο νέο μου σύστημα. Το αποτέλεσμα σε γενικές γραμμές μου άρεσε χωρίς βέβαια να μην υπάρχουν και μειονεκτήματα, τα κυριότερα αυξημένη παραμόρφωση και μειωμένη έκταση στα πολύ άκρα του φάσματος. Τέλως πάντων, αποφάσισα να το βελτιώσω. Σίγουρα θα πάρω αυτόν τον εξωτερικό μ/σ και σκέφτομαι και αυτό το κιτ. Τα ερωτήματα είναι α) αξίζει το κιτ δεδομένου ότι τα υλικά δεν είναι και τίποτε εξωτικά και β) θα μπορέσω να κάνω τη βελτίωση μόνος μου δεδομένου ότι έχω να πιάσω κολητήρι κάτι χρόνια; Υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψω κάτι; Φωτό από το εσωτερικό του buffer εδώ. Ευχαριστώ!

Από προσωπική εμπειρία ότι μέτριο-καλό μηχάνημα έχω αναβαθμίσει έχει φύγει μετά από λίγο καιρό....
Είναι βέβαια μια καλή ευκαιρία να παιδευτείς με τα κολλητήρια χωρίς να σου στοιχίσει πολύ...Διαφορά θα δεις σίγουρα αλλά όχι κάτι τρομερό. Προτείνω να αφήσεις στην άκρη τις αναβαθμίσεις και να δοκιμάσει πχ το DCB1 να ακούσεις και κάτι διαφορετικό, αν σου κάτσει δίνεις και το μπαφερ και επενδύεις σε καλύτερα υλικά για το DCB1...!

Μην πετάς χρήματα σε .. άντε μην πω, σε καιρούς κρίσης. Τι να βελτιώσουν δηλαδή τα πυκνωτάκια και τα διοδάκια?

Το κύκλωμα είναι αυτό που είναι και αν σου φαίνεται περιορισμένο στα άκρα - πράγμα που μετρητικά σίγουρα δεν επιβεβαιώνεται-, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει με τις τροφοδοσίες σε ένα κύκλωμα που τραβάει μερικά μιλιαμπέρ και παίζει αποκλειστικά σε τάξη Α. Δεν είναι τελικός.

Τι να τον κάνει τον μεγαλύτερο μετ/τή το μπαφεράκι? 15 μιλιαμπέρ στο κανάλι τραβάει, φτάνει κι αυτός που έχει.

"The Little Pinkie incorporates a 99.999% OFC (oxygen free copper) Evolution 'pro' grade output lead terminated with a top quality metal bodied REAN (part of the Neutrik company) DIN plug.."

Α συγγνώμη τώρα το είδα.. άμα έχει τέτοιο εξωτικό χαλκό στο καλώδιο και ποιοτικό βύσμα, άλλάζει το πράγμα.
Δεν είναι απλά απατεώνες, πρέπει να πάνε και αυτόφωρο. Άκου 30VA για ένα κύκλωμα που καταναλώνει 5-6.
Συγχωρήστε το οξύ ύφος μου, φταίει και η όλη κατάσταση σίγουρα, αλλά μπάφιασα πια με όλα αυτό το καραγκιοζιλίκι.

Σοβαρά τώρα, προτείνω σαν βελτίωση - δεν μπορώ να ξέρω αν θα σου αρέσει ηχητικά - ένα σταθεροποιημένο τροφοδοτικό για καλύτερη απόριψη θορύβου.
Και τίποτε άλλο.

Last edited:
Δύσκολα μου βάζετε, είπαμε, δεν πιάνει πολύ το χέρι μου ;-) Για σταθεροποιημένο τροφοδοτικό, υπάρχει κάποιος που φτιάχνει; Και πως θα κάνω τη σύνδεση στη πλακέτα του buffer; Μάλλον πρέπει να το αναλάβει επαγγελματίας. Παρεμπιπτόντως, και η ίδια η MF έχει ένα κιτ βελτίωσης που περιλαμβάνει:

X-10V3 upgrade schedule

Precision re-bias
Replace all audio path electrolytics with low ESR, high temp. type
Replace 2x 6112 tubes with precision matched pair
Heater current, audio characteristics and transconductance matched
Bypass PSU electrolytics with polycarbonate/polyester type
Replace bypass caps from ceramic to polycarbonate/polyester
Replace ceramic bypass caps with polycarbonate/polyester type
Replace PSU caps with low ESR high temp type
Replace 4 output transistors with precision matched devices
Pure copper noise nulling screen fitted to PSU caps

Re: Απάντηση: Βελτίωση Musical Fidelity X-10 V3 tube buffer

Δύσκολα μου βάζετε, είπαμε, δεν πιάνει πολύ το χέρι μου ;-) Για σταθεροποιημένο τροφοδοτικό, υπάρχει κάποιος που φτιάχνει; Και πως θα κάνω τη σύνδεση στη πλακέτα του buffer; Μάλλον πρέπει να το αναλάβει επαγγελματίας. Παρεμπιπτόντως, και η ίδια η MF έχει ένα κιτ βελτίωσης που περιλαμβάνει:

Φιλε καλησπερα.Καταρχην οταν λες οτι εισαγει παραορφωση,τοτε υπαρχει καποιο προβλημα,σιγουρα στις λαμπες.Απο μονο του δεν εισαγει παραμορφωση τουλαχιστον ακουστη,απλο buffer ειναι,προσαρμογη κανει με μοναδιαιο κερδος.2.Εαν ειναι να του αλλαξεις κατι που να ειναι ικανο να αλλαξει τον ηχο,αυτες ειναι οι λαμπες και οχι τα πυκνωτακια,εκτος και εχεις ορεξη να <<παιξεις>>αλλα μην περιμενεις τρελλες αλλαγες.3.Το τροφοδοτικο του ειναι ηδη σταθεροποιημενο και μαλιστα με αρκετα μεγαλη χωρητηκοτητα πυκνωτων.Η ιδια η mf ως αναβαθμιση πρωτεινει ξεχωριστο τροφοδοτικο το οποιο το χρεωνει οσο το buffer,(χωρις υπερβολη) και το μονο που εχει μεσα ειναι ενας τοροειδης μετασχηματιστης.......Οποτε εαν θελεις αναβαθμιση ,(αλλα να σου αρεσει αυτο που κανει το συγκεκριμενο buffer)ειναι αλλαγη λαμπας,να βαλεις σε ενα ωραιο κουτι ενα τοροειδη και αντε μετα να αλλαξεις τους πυκνωτες(υπερβολη).-bye--bye--bye-

Καταρχήν ευχαριστώ για τις συμβουλές. Αγνοήστε τις προσωπικές μου εκτιμήσεις περί παραμόρφωσης κλπ, λίγο σημασία έχουν. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι αντικειμενικά πως μπορεί να βελτιωθεί αυτό το μηχανάκι γιατί μου «έκατσε» καλά στα αυτιά μου. Άρα να αλλάξω λάμπες για να διαφοροποιηθεί λίγο π.χ. η τονικότητα, δε με ενδιαφέρει. Σχετικά με την τροφοδοσία, έχω διαβάσει πολλές γνώμες στο internet ότι αντικατάσταση του μ/σ είτε με το X-PSU είτε με άλλον βελτιώνει αισθητά τον ήχο. Αλλά εάν μου λέτε ότι λόγω μικρής κατανάλωσης, τεχνικά δεν έχει νόημα ο καλύτερος μ/σ, τότε ας το αφήσουμε. Τέλος για πυκνωτές, διόδους, κλπ. δεν έχω ιδέα απλά βλέπω ότι τα προτείνει και αυτός ο τύπος και η ίδια η MF.