Βελτίωση PA ηχείων... Τι να κάνω άραγε?

Johnson

AVClub Enthusiast
12 March 2009
913
Mainly:Andalucia/Europe
Καλησπέρα.

Πήρα κάτι Audiophony PA ηχεία,μοντέλο Fiesta 102,με 10άρι Woofer και ένα Piezo Horn Tweeter! :bang:

Τα Woofer είναι συμπαθητικά αλλά το Tweeter σαν Πιεζοηλεκτρικό του ευρού και αυτό δεν διαφέρει από τις άλλες Πιεζοηλεκτρικές πηγές ηχορύπανσης.

Έχω συνηθίσει (και έτσι προτιμώ) να ακούω σε ηχεία με έντονες μεσαίες με το Tweeter και τις υψηλές ίσα να καταλαβαίνεις ότι παίζουν,και όταν ακούω τον άγριο ήχο του Piezohorn να παίζει υψηλές γίνομαι πράσινος.

Άνοιξα τα ηχεία για να δω τι έχει μέσα όπως πάντα,και Crossover δεν υπάρχει ούτε για αστείο,με αποτέλεσμα το Tweeter να το έχω ακούσει να προσπαθεί να παίζει χαμηλές και να τρίζει.

Τώρα σκέφτομαι εγώ,μήπως να έφτιαχνα ένα 12db/octave Crossover στα 3.5khz με καμιά 10αριά watt αντιστάσεις στο Tweeter να το κάνω να σκάσει?

Μήπως να μαλάκωνα το Tweeter με Crossover και αντιστάσεις και να άλλαζα το Woofer με κάνα καλύτερο,ή να άφηνα το Woofer και να έπαιρνα κάνα φτηνό επαγγελματικό Tweeter πηνίου που θα έπαιζε καλύτερα απ'το Piezoelectric? Υπάρχει και θέμα χώρου,να ας πούμε δεν χωράει κάτι μεγαλύτερο από αυτό που έχει...

Δεν τα πήρα για ποιότητα,αλλά για την ένταση και την κάλυψη χώρου που προσφέρουν και χρειάζεται καμιά φορά,αλλά σαν DIYer αφού μπορώ να κάνω κάτι γιατί όχι? :flipout:

Τα πιεζοηλεκτρικά θέλουν ειδική μεταχείριση. Εκτός από κάποια της Motorola, τα υπόλοιπα είναι ξυστά και δύσκολα παίζουν. Εκτός αυτού δεν μπορείς να φτιάξεις crossover γιατί δεν έχουν σταθερή σύνθετη αντίσταση αλλά και να είχαν δεν την ξέρεις. Συνήθως είναι 600-1000Ohm. Προτείνω να δοκιμάσεις να βάλεις σε σειρά με το tweeter μια αντίσταση 20-30 Ohm και μετά από αυτήν παράλληλα μια 100 Ohm. Ως εδώ έχεις γλιτώσει από τυχόν ταλαντώσεις και έχεις ένα tweeter σχεδόν γνωστής αντίστασης (χονδρικά 110 Ohm). Τώρα προσθέτεις έναν πυκνωτή πριν απ' τις αντιστάσεις αυτές αναλόγως με τη συχνότητα που θες να κόψεις η τιμή του οποίου δίνεται απ' τον τύπο C=1/(691*F), όπου F η συχνότητα αποκοπής. Προτείνω να αρχίσεις από πυκνωτή 220nF ή μικρότερο και όσο παίζει καλά τον μεγαλώνεις. Καλή τύχη και πες μας τι έγινε.

Last edited:
δεν εχει και πηνίο για το 10'' από οτι λες
ισως να ακους και ''σπασιματα'' του κώνου εκει πάνω

ελευθέρας το εργαλλλείο

TTS
πω, πω, πω!!!
ποτιζε ρουχα και μαλλια αυτη η μυρωδια
παλι καλά που βγηκε το Denicol τοτε και μας εσωσε

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις... Χμμμμ... Τελικά ξινό θα μου βγει πάλι! :flipout:

Για τις αντιστάσεις λιγάκι δύσκολο το βλέπω να το δοκιμάσω σύντομα με τέτοιες περίεργες τιμές (όχι κόστος) γιατί πρέπει να βρω υλικά πρώτα,aka να κάνω σαφάρι πριν παραγγείλω από έξω.:flipout:

Ήλπιζα να πέταγα πάνω ένα Crossover που είχα αλλά δεν το βλέπω να κάνει δουλειά με το Tweeter...

Σήμερα κάθισα ξεκούραστος και άκουσα και με τα πρίμα στο -6db στον ενισχυτή το Tweeter γίνεται πολύ πιο διακριτικό.

Γενικώς πάντως μπορώ να πω ότι έτσι παίζουν πολύ καλά.

Ο προβληματισμός του Tweeter χωρίς Xover είναι στο αν θα "αρπάξει" ή όχι απ'τις χαμηλές που περνάνε,αλλά απ'την μια το προσέχεις,απ'την άλλη λες στα παλιά μου τα παπούτσια 1 ευρώ κάνει. :BDGBGDB55:

Θα έκανα μια "ριζική" αναβάθμιση στις υψηλες αλλά δεν βρίσκω compression driver ή κάνα φτηνό dome κορνοτουίτερ 7-10ε ίσα που να'ναι πιο ανεκτό απ'το Piezo που όμως να χωράει στην θέση του,γιατί όσα βρήκα με κόρνες τυχαίνουν να είναι όσο το μισό Woofer.:Banane0:

gfle σε ευχαριστώ. :a0210:

Shepra και εγώ κάτι τέτοιο είπα,βασικά σκέφτηκα για Software Xover,ούτως ή άλλως σε πολυκάναλο τα έχω. :flipout:

πιο λογικο θα μου φαινοταν το τριξιμο να προερχεται απο το woofer που προσπαθει να παιξει τις υψηλες.....
παντως ενα ηχειο χωρις cross δεν "μπορεις" να το τσιτωσεις και αν το κανεις,με το χρονο θα αρχισει να πεφτει ποιοτικα...

Απ'το Woofer ακούγεται μια μικρή "βρομιά" εκεί που αρχίζει και δεν μπορεί να αναπαράγει παραπάνω,αλλά απ'το Tweeter ακούγεται ένα τρίξιμο,δεν ξέρω και όλας ίσως έτσι ακούγονται αυτά. :flipout:

να χαααααα.... ρε συ σε συμφερει να παλευεις ενα τετοιο ηχειο?μηπως να φτιαξεις κατι σωστο εξ αρχης?

Ξέρωγω μάλλον θα το παρατήσω έτσι όπως είναι γιατί δεν με βλέπω να βγάζω άκρη,εξάλλου ποιός νοιάζεται,για να εξασκώ τον ενισχυτή γυρνώντας το ποτενσιόμετρο κοντά στο full τα πήρα,πράμα που δεν κάνεις με Hi-Fi ηχεία χωρίς να τους την "ανάψεις". :flipout:

Για να φτιάξω κάτι σε PA δεν ξέρω,αλλά καλοβλέπω ηχεία τύπου Jbl Jrx-125 και κάνα Behringer Ep-4000.:BDGBGDB55:

εξάλλου ποιός νοιάζεται,για να εξασκώ τον ενισχυτή γυρνώντας το ποτενσιόμετρο κοντά στο full τα πήρα,πράμα που δεν κάνεις με Hi-Fi ηχεία χωρίς να τους την "ανάψεις". :flipout:
Ξερεις ποια ειναι μια λυση για νταμπα ντουμπα χωρις πολες πολες σκληραδες για σπιτι?
http://www.euri.gr/online//image.php?object_type=detailed&image_id=1630&window=popup

Koda SL-800F...Tελος..
τα χω ακουσει σε χωρο 20τμ κ τα ρημαδια βαραγανε πολυ καλα!!
νταξ μη περιμενεις τρελες ποιοτητες κ πιστοτητες ε.αλλα για κανα παρτακι ειναι ταμαμ! και με 220-230ε τα βρισκεις ζευγαρακι..