ΒΕΛΤΙΩΣΗ TECHNICS SL 1200 MK2

Καλημέρα και πάλι.
Διαβάζοντας τα πολύ ενδιαφέροντα προηγούμενα ποστς (και προσπαθώντας να καταλάβω τι σημαίνουν τα μισά απο όσα λέτε μιας και είμαι νεος στο χόμπι όπως ειπα ο˜„ -μια απολαυστική διαδικασία btw), διάβασα αυτό: «αλλά φαίνεται ενδιαφέρουσα και η δική σου με τον φελλό ματ και τα συναφή...».

Μηπως έχεις ποστάρει κάπου Vlad περισσότερα στοιχεία σχετικά με αυτό το upgrade? Έχω ένα καλό ματ φελλού, αλλά εχει χαλάσει η ρύθμιση ύψους του mk2 οπότε μάλλον θα είναι θέμα η ρύθμιση του βραχίονα μετά, αλλά το βρίσκω ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση μιλαμε για το ματ μόνο του πάνω στο πλατό του μκ2 χωρίς το βαρύ πλαστικό που υπήρχε απο κάτω ε;

Εντωμεταξύ έχω αποφασίσει να προχωρήσω σε νεα βελόνα (ακόμα να καταλήξω σε ποια, μάλλον στην ΑΤ, αν και μπήκε και μια grado ξύλινη με «τονισμένο» μπάσο στο παιχνίδι), και ισως σε ανακαλωδίωση βραχίονα, τον damper της KAB και θα δοκιμάσω και ξύλινο spacer σε κάποια κεφαλή.

Ευχαριστω και πάλι παιδιά, αν εχετε σε τίποτα bookmarks κανα λινκ με βελτιώσεις που εχετε κάνει, θα με ενδιέφερε..

αν κατάλαβα καλά, έχεις τεχνικό πρόβλημα στο πικάπ και παρόλα αυτά θα αγοράσεις κεφαλή;;
σε παρακαλώ μην κάνεις τέτοια πατατιά!!!!
μιας και ζητάς να διαβάσεις για upgrade, τσέκαρε 3 κουβέντες σχετικές..
https://avclub.gr/forum/showthread.php/166358-Πικ-Απ-Ματ
https://avclub.gr/forum/showthread.php/159499-Technics-SL-12-λιπανση-αξονα-πλατο
https://avclub.gr/forum/showthread.php/167443-Αλλαγη-ηχου-στο-πικαπ-μου-(-Technics-sl-1210-M5G)
όσο πιο προσεκτικά διαβάσεις, τόσα περισσότερα θα καταλάβεις.
και να θυμάσαι ότι εδώ όλοι μαθαίνουν.. όσοι θεωρούν εαυτούς Θεούς και παντογνώστες, χάνουν επεισόδια...

Την A.T OC9X βλέπω ότι την αναφέρουν σε κάποια περιοδικά..σαν καλη στα 600 ευρώ. Τι σχέση με την παλιά να έχει;

O Alphason ειναι σιγουρα κορυφαιος το ειπαμε αυτο :smile: !!!!! Για τον Linn φανταζομαι εννοεις τον Basik LVV. Πολυ καλος για τα λεφτα του.Με ενα καλυτερο headshell γινεται ακομη καλυτερος,κατι σαν το ADC LMG-1,κι αν χρειαστει για να ζυγιζει πιο βαριες κεφαλες , ενα αντιβαρο αν βρεις απο τον παλιο rega R200 ( Acos ). Τα super arms που ελεγα πριν,κατι απο Grace,audiocraft,stax,saec,fidelity research, βραχιονες που σημερα θα κοστιζαν πολλα λεφτα.Με λιγη προσοχη πετυχαινεις σε εξαιρετικη κατασταση τετοιους.Ειδικα για το ΡΙΝΚ ξερεις τη γνωμη μου :grinning-smiley-043

αν κατάλαβα καλά, έχεις τεχνικό πρόβλημα στο πικάπ και παρόλα αυτά θα αγοράσεις κεφαλή;;
σε παρακαλώ μην κάνεις τέτοια πατατιά!!!!
μιας και ζητάς να διαβάσεις για upgrade, τσέκαρε 3 κουβέντες σχετικές..
https://avclub.gr/forum/showthread.php/166358-Πικ-Απ-Ματ
https://avclub.gr/forum/showthread.php/159499-Technics-SL-12-λιπανση-αξονα-πλατο
https://avclub.gr/forum/showthread.php/167443-Αλλαγη-ηχου-στο-πικαπ-μου-(-Technics-sl-1210-M5G)
όσο πιο προσεκτικά διαβάσεις, τόσα περισσότερα θα καταλάβεις.
και να θυμάσαι ότι εδώ όλοι μαθαίνουν.. όσοι θεωρούν εαυτούς Θεούς και παντογνώστες, χάνουν επεισόδια...

Ναι, πρόσεξα ότι εχει κολλήσει το ρυθμιστικό του ύψους στο πίσω μέρος του βραχίονα (VAT?). Το έχω στο unlock αλλά δεν περιστρέφεται και φοβάμαι να το πιέσω πολύ. Θα κοιτάξω στην πρώτη ευκαιρία για να δω πως φτιάχνεται από κανένα βίντεο στο YouTube. Ελπίζω να είναι κάτι εύκολο.

Btw, ειδα τα λινκς και έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί :-)

Ναι, πρόσεξα ότι εχει κολλήσει το ρυθμιστικό του ύψους στο πίσω μέρος του βραχίονα (VAT?). Το έχω στο unlock αλλά δεν περιστρέφεται και φοβάμαι να το πιέσω πολύ. Θα κοιτάξω στην πρώτη ευκαιρία για να δω πως φτιάχνεται από κανένα βίντεο στο YouTube. Ελπίζω να είναι κάτι εύκολο.

δεν είναι εύκολο, θέλει λύσιμο όλος ο βραχίονας αφού βγεί απο το πικάπ.
δοκίμασε όμως να ψεκάσεις λιπαντικό τύπου WD40 στην βάση της κλίμακας και πάνω εκεί που είναι τα νούμερα.
αν είσαι τυχερός θα ξεκολλήσει.

Re: Απάντηση: ΒΕΛΤΙΩΣΗ TECHNICS SL 1200 MK2

O Alphason ειναι σιγουρα κορυφαιος το ειπαμε αυτο :smile: !!!!! Για τον Linn φανταζομαι εννοεις τον Basik LVV. Πολυ καλος για τα λεφτα του.Με ενα καλυτερο headshell γινεται ακομη καλυτερος,κατι σαν το ADC LMG-1,κι αν χρειαστει για να ζυγιζει πιο βαριες κεφαλες , ενα αντιβαρο αν βρεις απο τον παλιο rega R200 ( Acos ). Τα super arms που ελεγα πριν,κατι απο Grace,audiocraft,stax,saec,fidelity research, βραχιονες που σημερα θα κοστιζαν πολλα λεφτα.Με λιγη προσοχη πετυχαινεις σε εξαιρετικη κατασταση τετοιους.Ειδικα για το ΡΙΝΚ ξερεις τη γνωμη μου :grinning-smiley-043

Πανό κάποιοι καλοί , παλιοί δεν επιτρέπουν την ανακαλωδίωση,όπως ο Ittok lv2,που είναι φοβερός και πιστεύω ότι με ακριβότερα τριχοειδή,θα παίζει πολύ καλύτερα...
Ούτε και ο Ekos 1...
Λέω για αυτούς που έχω γιατί με ταλαιπωρούν λιγότερο στη ρύθμιση..
Πολύ λιγότερο απ' τους Rega ,που με αναβαθμισμένα υποτίθεται αντίβαρα (και ακριβότερα ),σου βγάζουν την ψυχή...
Ακόμα και cardas που έβαλα σ έναν linn
basic ,τον ίσιο, έπαιζε....
Αλλά θέλει προσοχή στο ρουλεμάν ..
Τουλάχιστον εδώ που ρώτησα για ittok ,μου έλεγαν ότι 'βάζω δύσκολα..'.

πες μας τι έκανες.. ξεκόλλησε η κλίμακα του VTA;;

Καλησπέρα και πάλι παιδιά..
Λοιπόν, το ρυθμιστικό ύψους του βραχίονα στο MK2 εχει ποτιστεί με wd40 αλλά δεν το βλέπω να διορθώνεται. Θα περιμένω σήμερα το βράδυ μηπως κάτι γίνει αλλά δεν το βλέπω tbh...
Όποτε σκέφτομαι το εξης: φτιάξιμο VTA, ανακαλωδιωση βραχίονα, νεα βελόνα κλπ, θα στοιχίσουν περίπου όσο ένα νεο πικαπ συν ότι αν δοκιμάσω να τα κάνω μονος, μάλλον θα διάλυσω ακόμα και το ντουβάρι πίσω απο το πικαπ 😀. Έτσι, θα ήθελα να ξέρω τι επιλογές υπάρχουν.

Συνεπώς προκύπτει η ερώτηση: τι πικαπ θα προτείνατε να αγοράσω με όριο τα 2000 ; (Συμπεριλαμβανομένης βελόνας και βραχίονα). Θα ήθελα να τηρεί τις εξής προϋποθέσεις ομως:
1. Ευκολία χρήσης (πχ να μην χρειάζεται να σπρώξω το πλατό με το δάκτυλο για να πιάσει την απαραίτητη ταχύτητα ή να περιμένω 30 δεύτερα για τον ιδιο λόγο).
2. Να είναι λίγο «σκυλάκι» δηλαδή να αντέχει σε βάθος χρόνου και να μην χρειάζεται κάποιου είδους συντήρηση κάθε λίγο και λιγάκι.
3. Να του «αρέσουν» οι ροκ ήχοι. (Και πάλι δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρολο το τι μουσική ακούει καποιος αλλά το αναφέρω just in case)...

Αν μη τι άλλο, με αυτά που έχω διαβάσει εδώ μέσα και το «μεράκι» που έχετε, δίνω μεγάλη αξία στην οποία πρόταση σας 😊

(Δεν ξέρω μηπως πρέπει να ανοίξω νεο thread με αυτό το ερώτημα, αν πρέπει ας μου το πει καποιος).

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και πάλι.

Μου το είπαν καλοί τεχνικοί..που κάνουν άλλους βραχίονες...
Αλλά και στην Βίβλο της Linn ,το αποφεύγουν,λόγω ρουλεμάν..
Ίσως να άλλαξε τελευταία,αλλά και ο κ. Ιωνάς το ίδιο μου 'πε παλιότερα..

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΒΕΛΤΙΩΣΗ TECHNICS SL 1200 MK2

Πανό κάποιοι καλοί , παλιοί δεν επιτρέπουν την ανακαλωδίωση,όπως ο Ittok lv2,που είναι φοβερός και πιστεύω ότι με ακριβότερα τριχοειδή,θα παίζει πολύ καλύτερα...
Ούτε και ο Ekos 1...
Λέω για αυτούς που έχω γιατί με ταλαιπωρούν λιγότερο στη ρύθμιση..
Πολύ λιγότερο απ' τους Rega ,που με αναβαθμισμένα υποτίθεται αντίβαρα (και ακριβότερα ),σου βγάζουν την ψυχή...
Ακόμα και cardas που έβαλα σ έναν linn
basic ,τον ίσιο, έπαιζε....
Αλλά θέλει προσοχή στο ρουλεμάν ..
Τουλάχιστον εδώ που ρώτησα για ittok ,μου έλεγαν ότι 'βάζω δύσκολα..'.
Ξεκινωντας απο τους rega ενω η ανακαλωδιωση τους γινεται πολυ ευκολα, οι ρυθμισεις τους οντως σου σπανε τα νευρα.
Δεν ετυχε να ανακαλωδιωσω ΙΤΤΟΚ αλλα ανακαλωδιωσα LVX και Basik Plus & ΑΚΙΤΟ,SME 3009,309,V , Audiocraft κλπ παλαιοτερα χωρις προβληματα.Προσοχη στους παλιους ΑΚΙΤΟ διοτι το αλουμινενιο pillar ΔΕΝ βγαινει διοτι ειναι κολλημενο,οχι απλα βιδωμενο οπως στους μεταγενεστερους η τους LVX & Basik Plus.Η δε ανακαλωδιωση των ALPHASON ειναι οπως λεμε piece of cake.
Ta καλωδιακια που θα μπουνε (γενικα σε ολους τους βραχιονες) πρεπει να ειναι ευκαμπτα ωστε να μην ενοχλουν την κινηση των ρουλεμαν κυριως στο οριζοντιο πλανο.Πολλες φορες η ευκαμψια των καλωδιων ειναι προτιμοτερη απο την συνολικη ποιοτητα τους.Πολλα καλα καλωδιακια προσωπικα τα αποφευγω γι αυτο τον λογο,οπως επισης και αρκετα με τεφλον (λογω μηχανικου θορυβου αλλα και στατικου).
Υπαρχουν εξαιρετικα καλωδιακια σημερα εκτος των γνωστων επωνυμων που ειναι απολυτα ικανοποιητικα για την δουλεια αυτη.Αν δοκιμασε ο Βλαδιμηρος κατι που του εστειλα θα ηταν καλο να μας πει τη γνωμη του.Αν οχι, ΝΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ :flipout::flipout:

Γεια σου VLAD, sorry, τώρα το ειδα... παραμένει κολλημένος δυστυχώς.

Είχαμε ομως εξελίξεις... πηρα την βελόνα audio technica VM540ML, μέσω σπόντας απο το εξωτερικό και μου έρχεται σήμερα το βράδυ... το ξέρω ότι προτείνετε την Shure και πιθανόν να ήταν καλυτερη επιλογή, αλλά βόλεψε για διάφορους λόγους (την ήθελα άμεσα και δεν υπήρχε ετοιμοπαραδοτη στο σημείο που βρισκόταν φιλος μου που έρχεται σήμερα απο εξωτερικό κλπ κλπ) και έτσι κατέληξα σε αυτη... θα σας πω εντυπώσεις αργότερα.

Επίσης ήρθα σε επαφή με κάποιον που κάνει ανακαλωδιωση βραχίονα και RCA για περίπου 160 κ σκεφτομαι να το πάω. Λογικά εκεί θα φτιαχτεί και το VTA. Τώρα αν δεν φτιάχνεται και μπλέξω έτσι, θα σας το πω να γελάσετε 😄 Θα μου αξίζει :-)

Αυτά πιστεύω/ελπίζω θα είναι αρκετά για να παρω το καλύτερο δυνατό με ένα «λογικό» κόστος. Θα το πάω βέβαια βήμα βήμα για να δω αν και τι διαφορες θα ακούω. Τελευταία προσθηκη ισως να είναι το ΚΑΒ damper, ο φιλος θα βρεθεί NJ σε περίπου 2 μήνες οπότε έχω χρόνο για να το αποφασίσω...

Παντως πραγματικά σας ευχαριστώ ολους για τις συμβουλές, θα σας πω εντυπώσεις και παρακολουθώ με πολύ ενδιαφερον την συζήτηση σας.

Vlad, δεν θυμάμαι αν στο ειπα αλλά έχω μείνει εξτασιασμενος με τα ποστ που έστειλες. Θα τα διαβασω αναλυτικά αλλά απο ότι ειδα, τοροειδης μέσα στο μκ2 WOW! 👍👍

Απάντηση: Re: ΒΕΛΤΙΩΣΗ TECHNICS SL 1200 MK2

Επίσης ήρθα σε επαφή με κάποιον που κάνει ανακαλωδιωση βραχίονα και RCA για περίπου 160 κ σκεφτομαι να το πάω.
Σου ειπε ποια καλωδια θα βαλει μεσα και εξω στην ανακαλωδιωση?

Νομίζω Van De Hull.

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση ρύθμιση, χωρίς απρόοπτα!

Εντυπώσεις:
Έβαλα να ακούσω λίγο πριν να βγω έξω που είχα κανονισει...
λέω άντε ας ακούσω λίγο να έχω μια εντύπωση... Τελικα, ακύρωσα την έξοδο 😛

Για τα δικά μου αυτιά (σίγουρα ως ποιότητα θα γελάτε αν συγκρίνετε αυτό που ακούω τώρα με προχωρημένες καταστάσεις, οπως βέβαια θα πάθω και εγω έξτρα πλάκα αν ακούσω στα δικά σας μηχανήματα 😄) αλλά για τα δικά μου αυτιά, έχω πάθει πλάκα.

Τελικα άκουγα με distortion (ok τα είχε παιξει και η denon προφανως). Αλλά μου κάνει εντύπωση ότι ακούω γκαράζιες και πανκίλες και φτάνουν στα αυτιά μου με καθαρό τρόπο, που σεν είχα ακούσει ποτε στο παρελθον... Ξεχωρίζω τα όργανα. Τα πρίμα (αναμενωμενα) ζωντάνεψαν, οπως και οι φωνές. Σε πολύ γνωστά μου κομμάτια ανακαλύπτω νέες λεπτομέρειες στο πως βαράει τα πιατινια μέσα στο υποκοιπο χάος. Αλλά και το «χάος» εχει καθαρίσει... ειδικά οι νότες απο το μπάσο (εννοώ μπάσο κιθάρα όχι beat), είναι ξεκάθαρες. Εκει που παλαιότερα άκουγα κυριως την αρχή τους κ ελεγα «πάλι καλα που ακούω και την αρχή, με τα τα basic μηχανήματα που γράψανε αυτά τα κομμάτια). Επίσης ακούγονται πολύ ζωντανές. Μαζί με αυτό πάει και η μπότα. Τα υπόλοιπα τύμπανα (πλην των ...hihats), ικανοποιητικά ακουγοντουσαν και πριν.

Μια ακόμα διαφορά... Παλια, όταν έπεφταν πολλά όργανα μαζί χανόταν η μπάλα, αλλά τώρα το κατάλαβα :-). Τώρα υπαρχει καθαρότητα. Όταν τραγουδάνε δυο τρεις μαζί, επίσης ξεχωρίζουν ξεκάθαρα και άμεσα οι φωνές.. Τώρα για βαθος, στερεοφωνική εικόνα, χροιές οργάνων, δεν ξέρω... θα βάλω λίγο raw power/stooges και θα σας πω 🤣

Το πιο περίεργο ομως ότι μπορώ να ακούσω σε πολύ πιο δυνατές εντάσεις, χωρίς κούραση/μπερδέματα... δεν έβαζα ποτε τον ενισχυτή πάνω απο το 2/5, γιατί κούραζε. Πίστευα ο χωρος Θα φταει και η ηχογράφηση των ...ασμάτων. Τώρα ακούω στα 3/4 της έντασης (ευτυχως που είναι Σάββατο 😊). Εννοείτεωβέβαια οτι δεν έχω μπερδευτει με το output voltage, μιλαμε για πολύ πιο δυνατή ένταση απο ότι πριν)...

Τέλος πρώτων εντυπώσεων (κ ούτε αυτό το περίμενα): ελάχιστο inner groove distortion... (σωστά δεν το λέω;) νομιζα ότι ήταν μόνιμο θέμα σε αυτό το πικαπ αλλά εξαφανίστηκε (ή τέλος παντων, μειώθηκε αισθητά)...

Συγνωμη αν σας κουράζω αλλά ενθουσιαστηκά...
Εννοείτε ότι δεν μπαίνω σε καμία φαση σύγκρισης με άλλες βελόνες, δεν έχω εικόνα ή γνωσεις, ότι και να έβαζα θα είχα βελτίωση, απλά περιγράφω αυτό που ακούω σε σύγκριση με την denon 20ετιας που είχα πριν...

Σας ευχαριστώ και πάλι παιδιά...!

Αν θέλετε ρωτήστε με οτιδήποτε. Μια χαρά παίζει με ροκ ήχους, αλλά είπαμε δεν έχω ιδέα πως θα έπαιζε συγκριτικά με μια Shure/Jico πχ. Το πιο πιθανό χειρότερα 😄

(Επίσης συγνώμη για τα δεκάδες ορθογραφικά, συνδυασμός ενθουσιασμού και κινητού...)

Χαχα συνεχίζω τον παροξυσμό: η καλή εικόνα συνεχίζεται και σε χαμηλές εντάσεις. Ακούγονται νότες μπάσου κλπ ολοκληρωμένες.
Επίσης μολις σκεφτηκα... έχουν και break-in period δεν έχουν; Ή δεν ισχύει για όλες;

Τέλος, μάλλον ήμουν τυχερός με το ύψος του βραχίονα, Είναι ακόμα κολλημένο το ρυθμιστικό αλλά είναι σε καλή θέση, παράλληλος με το δίσκο.