Βελτιστοποιημένο LM317/117

dimkasta

AVClub Addicted Member
14 November 2006
2,246
Πριν καιρό σε συζητήσεις με ένα φίλο από το diyaudio είχα πετύχει κάποια άρθρα σχετικά με τα συμπαθή τρίποδα regulators (σταθερά ή ρυθμιζόμενα), και το πόσο συχνά χρησιμοποιούνται σε κυκλώματα που όχι μόνο δεν είναι βελτιστοποιημένα, αλλά εξίσου συχνά έχουν προβλήματα.

Οι δύο σειρές άρθρων που θυμάμαι αυτή τη στιγμή (ήταν και άλλο ένα παρόμοιο, αλλά δεν θυμάμαι που) είναι τα παρακάτω

http://www.tnt-audio.com/clinica/solidstate.html

http://www.acoustica.org.uk/t/3pin_reg_notes1.html ( Ο Martin φιλικότατος και απαντάει άμεσα σε ό,τι απορίες)

Με τα πολλά, κατέληξα στο παρακάτω κύκλωμα για το shigaclone μου.

117.jpg

Tα βασικά σημεία είναι η χρήση αναφοράς με χαμηλό θόρυβο (α λα Σάλας) και η ελαχιστοποίηση της εμπέδησης εξόδου.

To C2 πρέπει να είναι με όσο χαμηλότερο ESR, ενώ το C3 ΔΕΝ πρέπει να είναι χαμηλού ESR για να μην έχουμε κουδουνίσματα κλπ.

Το αποτέλεσμα στο shigaclone μου ήταν εντυπωσιακό. Τόσο σαν ήχος, όσο και σαν λειτουργία του transport. Ποτέ δεν το έχω δει να λειτουργεί τόσο γρήγορα, ομαλά και αθόρυβα.

Επόμενο βήμα θα είναι η προσθήκη του tracking preregulator, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω διπλή ψύκτρα για τα LM117

Ορίστε και το σχηματικό για το tracking preregulator

mc-tpr.jpg

Έφτιαξα το load reg όπως ακριβώς στο πρώτο σχηματικό με την αναφορά από led, και πρόσθεσα μπροστά του το δεύτερο.

Για C2+R έβαλα ένα φτηνιάρικο ηλεκτρολυτικό, αλλά σκέφτομαι να βάλω έναν καλύτερο με αντίσταση σε σειρά. Πχ 100nF + 10Ω

Ορίστε και μια φωτό της κατασκευής.

DSCF0656.JPG

Δεν έχω βάλει ακόμα στη φωτό τον ηλεκτρολυτικό στην αναφορά.

Η διαφορά ήταν μεγάλη στον ήχο του shigaclone. Πολύ πιο μαλακά πρίμα και μεγάλη ανάλυση. Θα δω σήμερα να ποστάρω και μια εικόνα της εξόδου στον παλμογράφο με το CD να δουλεύει.

Στις άμεσες αναβαθμίσεις σκέφτομαι έναν Nichicon ή Sanyo Oscon από πολυμερές για έξτρα χαμηλό ESR ώστε να πέσει ακόμα περισσότερη η αντίσταση εξόδου.
Ο FR που έχω τώρα έχει 190mΩ, ενώ η σειρά πολυμερών έχει ~7mΩ αν θυμάμαι καλά...

Μ' αρέσει όταν βλέπω, άτομα να ψάχνονται και να μην αρέσκονται μόνο σε έτοιμες λύσεις.
Θεωρία, σκέψεις, εφαρμογή, μέτρηση, ανατροφοδότηση και πάμε πάλι από την αρχή.

Και το κυριότερο, να μοιράζονται τη γνώση και το μεράκι.

Τα σέβη μου και καλή συνέχεια...

Νά σαι καλά :)

Ορίστε και ένα capture από την είσοδο του shigaclone με CD να παίζει

117.jpg

6mV peak to peak που δεν αλλάζει όσο ζούμ ιν/αουτ και να κάνω στο χρόνο...

Αν δεν είναι αυτό ομορφιά τότε δεν ξέρω τι είναι :)

Aύριο θα πάρω ψύκτρες και θα φτιάξω άλλα 2 για να μοιράσω τα ψηφιακά από τα μοτέρ.

Και πάλι ευχαριστώ στο Μάρτιν για τη βοήθειά του και ένα εξαίσια απλό reg

Last edited:
Γράψε μου δύο λόγια για τη μέτρηση θορύβου που έκανες.
Τι BW χρησιμοποίησες.
Τι έκανες με το ground clip, το χρησιμοποίησες ως έχει ή έβαλες κοντό σπιράλ clip.
Από ποια μεριά το μέτρησες, της συσκευής ή του reg?

Εάν η μέτρηση είναι fullBW, με το κανονικό καλώδιο γείωσης και από την πλευρά της συσκευής...ετοιμάσου για εκπλήξεις εάν το μετρήσεις με 20MHz(BW), σπιράλ gnd clip και πλευρά reg.

Η μέτρηση έγινε στην είσοδο του transport περίπου 10cm από την έξοδο του reg και ήταν αρκετά χύμα με το κροκοδειλάκι, έτσι απλά για να έχω μια γρήγορη άποψη ότι ανταπεξέρχεται σωστά το reg στις παλαβομάρες των μοτέρ και των ψηφιακών.
Ά και ήταν με το bandwidth limit στο on. Στο off έδειχνε γύρω στα 15mV peak to peak και πάλι χωρίς κάτι ιδιαίτερο όσο και να ζούμαρα μέσα ή έξω.

Για μέτρηση από την πλευρά του reg ίσως θα είχε νόημα να την κάνω με ψευδοφορτίο για να δούμε όντως τι κάνει από θόρυβο το ίδιο.

Συγχαρητήρια, πολύ ενδιαφέρον κύκλωμα.

Να υποθέσω ότι προσθέτοντας λεντάκια, ρείχνεις την τάση στο επιθυμητό?

Πόσα είναι όμως τα ελάχιστα απαιτούμενα led για να λειτουργήσει σωστά το κύκλωμα?

Σ ευχαριστώ αλλά τα εύσημα ανοίκουν στον Martin του acoustica. Εγώ απλά συνέθεσα από τα άρθρα του, φέρνοντάς το στο στα μέτρα του κυκλώματός μου και πηγαίνοντας το έξτρα μίλι από το τελευταίο άρθρο του όπου δεν δίνει έτοιμο σχηματικό, απλά σου δίνει το μπούσουλα.

Το LM317/LM117 λειτουργεί προσπαθώντας να φέρει τη διαφορά δυναμικού στα άκρα της αντίστασης R1 από το Vout στο Adj να είναι 1,25V.

Οπότε από εκεί και κάτω (από το adj προς τη "γή") το συμπληρώνεις με ό,τι αναφορά σου αρέσει. Πχ αν θέλεις 5V, τότε χρειάζεσαι 5-1,25 = 3,75V που είναι ακριβώς όσο δίνουν 2 κόκκινα led στη σειρά.
Φυσικά μπορείς να βάλεις zener αν θέλεις πολλά volt και τα led αρχίσουν και γίνονται πολλά.

Last edited:
Ορίστε και ολόκληρο το σχηματικό

117_tpr.jpg

Το καλώδιο μετά τον πρώτο πυκνωτή είναι μεγαλούτσικο, οπότε δημιουργείται και ένα CLC

Απάντηση: Re: Βελτιστοποιημένο LM317/117

Η μέτρηση έγινε στην είσοδο του transport περίπου 10cm από την έξοδο του reg και ήταν αρκετά χύμα με το κροκοδειλάκι, έτσι απλά για να έχω μια γρήγορη άποψη ότι ανταπεξέρχεται σωστά το reg στις παλαβομάρες των μοτέρ και των ψηφιακών.
Ά και ήταν με το bandwidth limit στο on. Στο off έδειχνε γύρω στα 15mV peak to peak και πάλι χωρίς κάτι ιδιαίτερο όσο και να ζούμαρα μέσα ή έξω.

Για μέτρηση από την πλευρά του reg ίσως θα είχε νόημα να την κάνω με ψευδοφορτίο για να δούμε όντως τι κάνει από θόρυβο το ίδιο.

Ευχαριστώ για την απάντηση, βλέπω ότι το μέτρησες στα γρήγορα κυρίως για να δεις ότι λειτουργεί σωστά και δεν έχεις κάποιο κύριο θέμα.

Ορίστε και τα πρωτότυπα από τις πλακέτες που παρήγγειλα

Φτιαγμένες για μικρό μέγεθος, με τους πυκνωτές εκτός πλακέτας.

Έδωσα προσοχή να έχω και ground sense που θα συνδέει την αναφορά με την επιστροφή στο φορτίο ώστε να διορθώνει και τυχόν παρασιτικά από το καλώδιο.
reg.png

Το παρακάτω είναι το tracking pre reg και είναι φτιαγμένο να μπαίνει αν χρειάζεται δίπλα στο κυρίως reg.
tpr.png

Το μέγεθος των τελικών θα είναι ακόμα μικρότερο για να χωράει και σε πολύ στριμωγμένα σημεία

Μικρές αλλαγές ώστε το Tracking preregulator να δίνει 5V Vin-Vout (προσθήκη 2ου led) ώστε να έρθει στο "γλυκό σημείο". (Φαίνεται και στο datasheet στο γράφημα όπου μεγιστοποιείται η μέγιστη ένταση που μπορεί να δώσει)
Φυσικά αν δεν μας περισσεύουν τα V ή δε θέλουμε τη θερμότητα, μπορούμε να βάλουμε μόνο ένα..

Επίσης προστέθηκε μια αντίσταση παράλληλα με την έξοδο, ώστε να δώσει μια μόνιμη κατανάλωση περίπου 100mA και να φέρει τα regs πέρα από το άτσαλο σημείο τους και να μειώσει λιγάκι και την εμπέδηση.

3173.png

tpr3.png

Πέτυχα και ένα πολύ ενδιαφέρον πόστ, όπου μπορούμε να πετύχουμε μάλλον καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας ένα τρανζίστορ, μερικές αντιστάσεις και φίλμ μικρούς πυκνωτές στην αναφορά.

http://www.diyaudio.com/forums/powe...ing-lm3x7-regulator-circuit-4.html#post356154

Θα δοκιμαστεί και αυτό μάλλον σε κάποια στιγμή...

Να και οι πλακετούλες... Είμαι σούπερ χαρούμενος με το αποτέλεσμα :)

DSCF0843.JPG

DSCF0837.JPG

Μόνη χαζομάρα ότι χρησιμοποίησα τα μαμά εξαρτήματα στο eagle και τα pads στις αντιστάσεις και τα λέντ είναι πολύ μικρά. Όχι ότι είναι πρόβλημα, αλλά θα τα προτιμούσα μεγαλύτερα και πιο ευκολοκόλλητα...

Στην άλλη παρτίδα... :)

Και για όσους θέλουν κάτι πιο ήσυχο, ορίστε και το αντίστοιχο με LT1963

schb.PNG

Θέλει προσοχή στο ότι στο 1963 η τάση αναφοράς είναι με αναφορά στη γή και όχι στην έξοδο όπως στο 317.

Aυτό βέβαια έχει το θετικό ότι μπορούμε να έχουμε κανονικά sense

Oρίστε και η πλακετούλα

brdb.PNG